A manukaméz hatásai
Ismerd meg a manukaméz jótékony hatásait!
"A Manuka Health (New Zealand) MGO 400+ manukamézét használtam az őszi-téli időszakban nehezen múló, illetve makacsul visszatérő légzőszervi megbetegedésekre - torokgyulladás, légcsőhurut, mandulacsonk-gyulladás, influenzaszerű tünetek - melyeknél az antibiotikumos gyógyszeres kezelés sem nagyon volt hatásos. A különféle patikaszerek sikertelen használata után rendeltem manukát, és már a 2. napon hatalmas javulást tapasztaltam. Az ajánlott napi adagot, 3-szor 1 teáskanálnyit fogyasztottam belőle, betegségtől függően 5-10 napon keresztül. Az említett időszak végére ismét makkegészséges voltam. Állagra, ízre nagyon kellemes méz, semmivel sem összehasonlítható. A termékkel maximálisan elégedett vagyok! Negatív tapasztalatom nem volt." (Velő Hajnalka)
"Az MGO 250+ manukát a gyermekeimnek adtam, mikor betegek voltak és elkerültük az antibiotikumot, illetve 3 nap alatt teljesen rendbe jöttek. Később, már amikor érzékeltem, hogy betegség közeledik, egyből adtam a mézet és így nem is jött ki rajtuk, tudtak menni oviba, iskolába." (Musitsné Tüske Gabriella, Nagykanizsa)
"Manuka honey 100 MGO+ csökkentette az allergiámat, rendbe tette az emésztésemet, és a beteg kiskutyámnak is segített a gyógyulásban. Az UMF 20+ az emésztést javította, puffadást csökkentette, allergiát csökkentette, megfázásnál gyors volt a gyógyulás." (Mikolezckiné Polyák Anna)
"Manuka UMF 15+ és 20+ mézet próbáltam ki, nagyon elégedett voltam vele. Máskor a náthám egy hétig is eltart, és napi 100-150 db papírzsebkendőt is elhasználok. Most, hogy használtam a manukát, gyorsabban elmúlt a náthám, alig fújtam az orrom a megszokotthoz képest." (Illésné Nagy Melinda)
A Manukaméz hatásai
Legfőbb hatások:
- természetes antibiotikum, bakteriális fertőzésekre, vírusokra
- a szervezet téli védelmére, immunrendszer erősítésre ajánljuk
- gyulladáscsökkentő hatású
- emésztési zavarok, gyomorfekély ellen is hat
A manuka, mint növény
Az új-zélandi őslakos maorik nyelvén a manuka a teafa neve. Új-Zélandon és Dél-kelet Ausztráliában őshonos ez az örökzöld fa. Majd minden részét természetes gyógyszerként használják: a kakariki papagájok a leveleivel és kérgével tisztítják meg tollazatukat a parazitáktól. Leveléből kellemes tea készíthető: Cook kapitány matrózait is ezzel gyógyították.
A manukaméz
Fehér vagy rózsaszínű virágjainak nektárjából készítik a Waikato méhek a sötét színű, jellegzetes aromájú, különleges gyógyhatású manukamézet. Az elmúlt két évtizedben klinikai vizsgálatok százait végezték el egyetemeken és kórházakban világszerte. Ezek alátámasztották, hogy a manukaméz más mézfajtákhoz képest nagyobb antibakteriális aktivitást mutat, és több hidrogén peroxidot is tartalmaz. A manukaméz az egyetlen 100%-ig természetes táplálék a világon, amely HATÉKONY és MEGBÍZHATÓ antibakteriális hatást fejt ki aktív összetevőjének, az étkezési metilglioxálnak köszönhetően is. Ez a vegyület természetes alkotóeleme a manuka növény nektárjának. Különleges figyelemre azzal tett szert, mert elpusztítja az MRSA-val és a Staphylococcus aureus-szal összefüggésbe hozott szuperbaktériumokat is.
A manukaméz gyógyhatásai
A manukamézet a többi mézfajtára nem jellemző kivételes antibakteriális tulajdonságai miatt kedvelik. Kutatásokat folytattak az elfertőződött sebekre gyakorolt pozitív antibakteriális hatásával kapcsolatban is. A vizsgálatok során a manukamézről még az is bebizonyosodott, hogy az ún. “kórházi szuperbaktérium” vagy “húsevő baktérium” (MRSA) ellen is hatásos. Ahogy az emberek egyre jobban megismerik a manuka különleges antibakteriális tulajdonságait, megértik, hogy miért drágább, mint az átlagos asztali méz. Míg más mézfajták is rendelkeznek bizonyos mértékű (hidrogén-peroxidnak köszönhető) antibakteriális hatással, mikor a kaptárból kiveszik őket, ez a hatás nem tartós. A manukaméz azonban más: ez a méz egy további, nem peroxid tevékenységen alapuló (NPA) antibakteriális tényezővel is rendelkezik, illetve szinergisztikus hatása stabil, nem változik fény vagy mérsékelt hő hatására. Ezek a tulajdonságok jelentik a manuka oly sokat emlegetett előnyeit.
A manukaméz további hatásai
- Emésztési zavarok, gyomorfekély, gyomor- és bélhurut ellenszere
- Sérülések, gyulladások esetén is ajánljuk
- Hatásos sebek, égés, bőrproblémák, bőrfekélyek kezelésére
- Gombás betegségek kezelésére is alkalmas
- Immunrendszer erősítő hatású
- Általános közérzet javító hatása van
- Gyulladások csökkentésére alkalmas
- Ajánljuk bakteriális fertőzések megelőzésére
- Diabéteszes fekély kezelésére, manukamézes pakolással
- A szervezet téli védelme érdekében
- Fogszuvasodás megelőzésére
A manukaméz UMF értékéről
A manukaméz hatáserősségének kimutatására kétféle módszer ismeretes. Ezt a kétféle módszert mutatja a csomagolásokon feltüntetett UMF és MGO jelölés, melyek nemzetközileg védett védjegyek.
A kizárólag Új-Zélandon megtalálható manukafáról származó nektár tartalmazza azt az összetevőt, amelyet a tudósok UMF-ként (Unique Manuka Faktor) jelölnek meg. Ez az antibakteriális összetevő emeli ki a manukamézet az összes többi mézfajta közül. Az UMF egy nemzetközileg elismert védjegy, mely bizonyítja a manukaméz természetes, minden beavatkozás nélküli voltát, valamint a számjelzés a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően (phenol standard) jelzi a benne található antibakteriális összetevők (non peroxidok) mennyiségét és hatásoságát.
A manuka méz MGOTM értékéről
Az MGO jelölés és az utána lévő szám a manukamézben található metilglioxál (methylglyoxal) mennyiséget jelenti. Ez az utóbbi időben felfedezett alkotórész összefüggésbe hozható a manukaméz antibakteriális hatásával is.
Termék | Metilglioxál tartalom (mg/kg) |
MGOTM 100 Manuka | 100 mg/kg |
MGOTM 250 Manuka | 250 mg/kg |
MGOTM 400 Manuka | 400 mg/kg |
MGOTM 550 Manuka | 550 mg/kg |
Az MGOTM tanúsítvány pontos és megbízható összehasonlítást kínál a manukaméz és egyéb mézfajták, illetve egyéb élelmiszerek antibakteriális hatása tekintetében.
Termék | Metilglioxál tartalom (mg/kg) |
manuka méz | 20-800+ |
egyéb mézfajták | 0-10 |
egyéb élelmiszerek | 0-50 |
A második táblázatból kiderül, hogy a manukaméz az egyetlen az eddig felfedezett élelmiszerek között, amely jelentős, 20 mg/kg és 800 mg/kg, sőt ennél is magasabb koncentrációjú étkezési metilglioxált tartalmaz.
Töltsd le ingyenes e-könyvünket a manukamézről!
Szeretnél még több ismeretre szert tenni manukaméz-témában? Akkor add meg az e-mail címed az alábbi űrlapon, és e-mailben elküldjük Neked a manukamézről összeállított ingyenes e-könyvünket! Amennyiben azt tapasztalod, hogy nem töltődik be az űrlap (csak üres fehér hátteret látsz fentebb), vagy az űrlap a kitöltés után "Feldolgozás..." állapotban ragad, vagy ha valamiért nem tudsz itt feliratkozni, (azaz nem töltődik be a visszaigazoló oldal az űrlap helyén), akkor kattints ide » így közvetlenül is elérheted az űrlapot!
Manukaméz az MRSA és a Staphylococcus aureus ellen
(forrás: http://www.manukahoney.hu )
Frank Buonanotte
Egy különleges mézfajta, a manukaméz olyan összetevőt tartalmaz, amely hatékony az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok, így a Staphylococcus aureus és a Helicobacter pylori ellen is.
A méz hidrogén peroxidot (H202) tartalmaz, amelyet közismerten antiszeptikus hatása miatt fertőzések és sebek tisztítására használnak. Ráadásul nagyon magas a cukor- és alacsony a fehérjetartalma, emellett savas kémhatású. Ezen tulajdonságok együttese teszi képessé arra, hogy elpusztítsa azokat a károkozókat, amelyekkel találkozik. A tudósok most kimutatták, hogy a különböző mézfajtáknak különböző az antibakteriális hatásmechanizmusuk.
Kutatások bizonyították be, hogy a manukaméz minden más mézfajtánál, sőt, a hagyományos gyógyszereknél is hatékonyabban gyógyítja meg és sterilizálja a sebeket és fekélyeket. Ugyancsak elősegíti az új bőrréteg kifejlődését, és olyan erőteljes antibakteriális hatása van, amellyel szemben még az antibiotikumokra rezisztens baktériumok sem tudnak ellenállni. A manukaméz antioxidánsai megsemmisítik a szervezetben lévő szabad gyököket. A méz a levegőbe kerülve higroszkopikus környezetet hoz létre. Ezzel fertőtleníti a sebeket, elősegíti az új bőrszövetek kifejlődését, és megakadályozza, hogy a kötszer a sebre ragadjon.
Az elmúlt két évtizedben klinikai vizsgálatok százait végezték el egyetemeken és kórházakban világszerte. Ezek alátámasztották, hogy a manukaméz más mézfajtákhoz képest nagyobb antibakteriális aktivitást mutat, és több hidrogén peroxidot is tartalmaz. Különleges figyelemre azonban azzal tett szert, hogy elpusztítja az MRSA-val és a Staphylococcus aureus-szal összefüggésbe hozott szuperbaktériumokat. A kizárólag Új-Zélandon megtalálható manukafáról származó nektár tartalmazza azt az összetevőt, amelyet a tudósok UMF-ként (Unique Manuka Faktor) jelölnek meg. Ez az antibakteriális összetevő emeli ki a manukamézet az összes többi mézfajta közül.
Gyógyító tulajdonságai miatt a manukamézet széles körűen használják kötszerek előállítására éppúgy, mint az ekcéma, az ótvar, az arthritis és a pattanások kezelésére. A legtöbb sebkezelésre használt termék toxikus és mérgező a szervezet számára. Nem ez a helyzet azonban a manukamézzel. Természetes anyag lévén bátran használhatjuk anélkül, hogy bármilyen káros mellékhatástól kellene tartanunk.
A múltban az ezüstöt részesítették előnyben a krémekben és a kötszereknél a sebkezelés területén. Ezeket a termékeket az orvosok is szívesen használták. Az ezüst ugyanakkor nem bizonyult elég hatékonynak. A vele folytatott klinikai tesztek nem hoztak meggyőző eredményt. Ennek ellenére néhány orvos még mindig ragaszkodik hozzá. A manukaméz azonban az újabb felfedezéseknek köszönhetően lassan átveszi a vezető szerepet a sebkezelésben.
Csupán városi legenda, hogy a nyílt sebet szabadon kell hagyni, hogy "lélegezni" tudjon. Ekkor ugyanis egy kemény, száraz heg keletkezik a seb körül, amely alatt nehezen képződik új bőrréteg. Az új, lágy és gyenge bőr növekedését gátolja a felette lévő kemény szövet, amely hegesedéshez vezet. A manukaméz használata könnyen és természetesen segíti elő a heg eltávolítását, megelőzve ezzel a hegesedést és a bőr deformációját. További előnye a manukaméznek a fájdalomcsillapító hatása, amely jelentősen csökkenti a sebek által okozott irritációt.
"A manukamézből készült termékeinket független laboratórium vizsgálta meg, hogy igazolja állításunkat, miszerint hatékony az MRSA-baktérium elpusztításában" - mondja Frank Buonanotte, a Honeymark International vezérigazgatója. "A manuka méz képes kivonni a baktériumot a vízből, lehetetlenné téve annak túlélését, ez a tulajdonsága pedig megkülönbözteti az antibiotikumok működésétől."
Az eredeti, angol nyelvű cikket az alábbi oldalon olvashatod: http://www.pr-inside.com/manuka-honey-destroys-mrsa-and-heals-r562023.htm
Nyilatkozat:
Minden állítást, amelyet a manukamézes termékeinkről olvashatsz, tudományos, laboratóriumi vagy klinikai kutatások támasztanak alá. Ugyanakkor nem kívánunk felülbírálni egyetlen orvosi véleményt, utasítást sem. Az információk nem használhatók diagnózisként, illetve egészségügyi problémák, betegségek kezeléseként, valamint termékeink nem helyettesítenek egyetlen gyógyszert sem. A táplálék-kiegészítőkről adott tájékoztatást nem bírálták el hazai, illetve nemzetközi hatóságok, és nem tekinthetők gyógyszernek egyetlen betegség kezelésére vagy megelőzésére sem.