Sütiket használunk azért, hogy weboldalunkat még jobban személyes igényeidre szabjuk. Bővebb tájékoztatás az Adatkezelési tájékoztatóban.

Termékek Menü

- Méhek Napja

Trepinszki József

Vajon meddig lesznek méhek a Földön?
 

Már sokszor jósoltak világvégét. A legutóbbit 2014 szeptemberére datálták. Az eddigi jóslatok mind apokaliptikus, hirtelen jövő természeti csapást jósoltak (tűz, víz, bolygók összeütközése a Földdel, csillagok együttállása, stb.). De Nostradamus írásait bogarászva sokan ezévre (miután eddig nem jött be egy ilyen jövendölés sem) tesznek egy sokáig elhúzódó, háborúkkal és természeti csapásokkal teli világvégét. Klímakutatók szerint 2039 októberérére a sarki jég teljesen elolvad, ettől lesz vége a földi életnek. De van még számos világvége-elmélet a jövőre vonatkozóan.

 

Hogy kapcsolódik ez a méhekhez?

A méhek bizonyítottan több, mint 65 millió év óta léteznek. Túléltek természeti katasztrófákat, klímaváltozásokat és a mai „civilizált” emberek mindenfajta mesterkedését. Közben kipusztult sok százezernyi állat és növényfaj, és ez a pusztulás napjainkban is folytatódik.

Vajon mi a  méhek túlélő képességének titka? Ennek a titoknak a megfejtése és a megfelelő következtetések levonása azon emberi faj egyik legfontosabb feladata, amely faj a méhekhez képest még csak újszülött korban van.  A megfejtés tulajdonképpen már megvan: összhangban és együttműködve élni a természet minden formájával. Élni és élni hagyni.

A méhek beporozzák a növényeket, amiért jutalmul megkapják két fő eledelüket, a nektárt és a virágport. A beporzás döntő része a méhek „feladata”. Ha nincs beporzás, nincs elég zöldség és gyümölcs. Már (állítólag) Einstein is megmondta: ha kipusztulnak a méhek, 4 éven belül az emberiségnek is annyi. Ő mondta, vagy sem, édesmindegy. Egy biztos: a méhek fennmaradásának összetevői a szorgalom, a kitartás, a közösségi munka zseniális megszervezése és folyamatos együttélés a természettel.

Ezen tulajdonságok lehetnének az embereknél is a sikeres és boldog élet elengedhetetlen feltételei. Ha lennének. Szerintem.

De az emberi faj gyarló. Csak a saját érdekét nézi. Úgy általában. Az a kérdés, meddig. Kutatók szerint a Föld a 24. órájában van, ha nem lesz gyökeres változás bolygónk megvédése érdekében, az éghajlati katasztrófa elkerülhetetlenné válik.

 

Mit tehet EGY ember?

Csak EGY ember tehet valamit. Ez rajtad múlik. Az, hogy más mit tesz, az kevésbé. Az meg RAJTA múlik. Szép sorban minden emberen, külön-külön.

Miért ne dobnék el egy kólás palackot az erdőben? Hiszen az csak eggyel több. Attól nem lesz rosszabb a helyzet. Miért ne használnék naponta 15 műanyag zacskót kedvenc multi hiper-szupermarketemből, ami holnap (vagy már ma) a kukában landol? Ez nem mennyiség. Miért ne használnék kiskertemben totális gyomirtót, hiszen akkor nem nő a gaz a permetezett fák között?  

És mi van ha a "civilizált" (nálam ez szitokszó...) emberek így gondolkodnak? Hát... Az van, amit látunk. Szeméthegyek, méreggel átitatott földek, kihaló növény- és állatfajok, egyre kevesebb ivóvíz. Stressz, mérgekkel teli emberi test, a hozzá kapcsolódó civilizációs betegségeikkel együtt. Amit orv..ság-mérgekkel próbálnak gyógyítani. A civilizált ember egyre tovább él, de egyre betegebben. Jó így élni?

 

Élni jó!

Ha van valami, amiért élsz. 

A napi munkádért, ami nem is munka, hanem hobbi.

Nézni naponta a természetet, a tavasz sarjadzását.

Bámulni a méhek zümmőgő örömrepülését.

Részvéttel örülni egy méhszúrásnak, ha rosszul bánsz velük. Bár ők szegények belepusztulnak, de te megint kapsz egy méhméreg-löketet a hosszabb életedért, meg egy tapasztalattal többet.

Gyögyörködni a napketében nézve a fák között átizzó napkorongot.

Hallani a madarak önfeledt énekét.

Mint méhecske a paradicsomban.

 

Méhek Napja

A méhek zümmögésükkel folyamatosan és szelíden súgják az eredményes és hosszú élet titkát. Élj te is összhangban a természettel, akkor megmarad a föld embere és elkerülnek a civilizációs betegségek is. Védd a méheket, élj a méhekkel együtt, mert ha a méhek, mint a legnagyobb túlélők kipusztulnak… Akkor vége. Mindennek. 

Virágos, méhekkel teli tavaszváró hétvégét a legfontosabb beporzók holnaputáni hivatalos ünnepe előtt!

 

Az Egészség Legyen Veled

TJ - vezető mézkedvelő

 

Tartalomhoz tartozó címkék: természet ember méhek
blog comments powered by Disqus
; ; ; ; ; ; ; ; ;