Sütiket használunk azért, hogy weboldalunkat még jobban személyes igényeidre szabjuk. Bővebb tájékoztatás az Adatkezelési tájékoztatóban.

Termékek Menü

- Mi a különbség az MGO és az UMF jelölésű manukaméz között?

Trepinszki József

Mi a csuda az az UMF és MGO?

 

manukaEbben a cikkben segítséget kívánok Neked nyújtani, abban, hogy könnyen eligazodhass a manuka mézek világában. Amolyan gyorstalpaló-manukából.

Arról, hogy mi is a manuka már többször írtam, a webshopban is részletezem, sőt vásárlóink véleményeit is csokorba szedtem.

Címszavakban ismétlésképpen:

 • Immunerősítő;
 • betegség-megelőző és –elűző; 
 • legjobb természetes gyulladás csökkentő;
 • antibiotikum helyettesítő;
 • sebkezelő.

Fontos leszögezni, hogy a Manuka mézek Új-Zélandról származnak, és a manuka fa, amelyről gyűjtik nem is él meg másol, kivéve Ausztrália nagyon kis területén. A manuka méz eredetiségét, és erősségét nemzetközileg elismert bevizsgálási szabványok védik.

És el is érkeztünk a témához, amelyet sokszor kérdeztetek tőlünk.

 

Mi az UMF és mi az MGO?

Röviden: mindkettő egy minőségi megfelelés jelölése. Tehát ez önmagában garancia arra, hogy bevizsgált mézet fogsz a kezedben, ha az üvegen fel van tüntetve valamelyik jelölés.

Emellett viszont van egy hasonlóan fontos jelölés, mégpedig az UMF vagy MGO mögött álló szám! Ez határozza meg a manuka méz hatásosságát, erősségét. Ez fog segíteni Neked a döntésben, hogy melyikre van szükséged.

A jelölésekről:

Az UMF, eredeti nevén Unique Manuka Factor, mely a méz antibakteriális összetevőit vizsgálja. (Ezt egyébként Dr.Peter Molan egyetemi professzornak köszönhetjük, amely a méz non-peroxid összetevőit vizsgálva, rájött erre az egyedülálló hatásra.)

Az MGO jelölés a méz Metilglioxál tartalmát vizsgálja, amely a gyulladáscsökkentésért felelős hatóanyag a mézben. Az MGO teszt alapján a mézen szereplő MGO jelzés utáni szám azt jelenti, hogy a méz metilglioxál tartalma annyi mg/kg. (tehát az MGO300+ az 300 mg/ kg metilglioxál tartalmat jelent.)

Mindkét jelölésre igaz, hogy minél magasabb az UMF vagy MGO utáni szám annál erősebb hatású a méz.

 

 

A kétféle jelölés egymással megfeleltethető, ez a grafikon mutatja a vizsgálati eredményeket. Az átlag, amely alapján számítják az átváltást, a pontok közötti vonal. Fordítva is felsorolom a legjellemzőbb MGO jelölések UMF megfelelősségét:

 • MGO100           UMF6
 • MGO250           UMF10
 • MGO300           UMF11
 • MGO400           UMF13
 • MGO550           UMF16
 • MGO600           UMF17
 • MGO800           UMF20

 

 

Miért különböző erősségűek a manukamézek?

Alapvetően a  manuka méz semmilyen hatását és fizikai tulajdonságát (íz, illat, szín, álag) illetően nincs különbség csupán attól, hogy UMF vagy MGO jelzéssel látták el. Ez a termelő (csúnya szóval: gyártó) döntése, hogy melyik vizsgálatnak veti alá. Vagy aláveti-e egyáltalán.

Ugyanazon jelölésű manukaméznek mindig ugyanolyan hatással kell rendelkezni.

A manukaméz erőssége függ:

 • a virágzási szezon alatti időjárástól
 • mikor gyűjtik a nektárt a virágokról a méhek, a virágzási szezon elején, közepén vagy végén
 • milyen talajon terem a manukafa vagy manukabokor
 • milyen egyéb virágról gyűjtenek a méhek a manukavirágzás idején

Sokan kérdezik:

Miért más a különböző gyártótól származó manukaméz állaga?

Azt le kell szögezni, hogy minden manukaméz gyorsan kristályosodik. 

Vannak gyártók, akik krémesítik a manukamézet. Ezeket a gyerekek általában jobban szeretik, mert nagyon kellemesen lágyan krémes. Ilyenek a hazánkban legrégebb óta jelen lévő Manuka Health és a csak a Mézbarlang által forgalmazozz Apihealth termékcsalád.

A szintén csak a Mézbarlang által importált manukaméz a Bee-Fit. Ezek a manukamézek kevésbé krémesek, keményebben kristályosak, de hatásukban ugyanolyan jók. Ezt a vásárlói visszajelzések is alátámasztják. A gyerekek ezt is szeretik, ha ezt adják nekik először, akkor mindenképpen. A krémesebb manukamézről viszont néha nehéz elérni, hogy ezt a "keményebbet" fogyasszák. Az ára viszont "kellemesebb"... (...ha valakinél ez számít.)

 

Az összes manukamézünket itt találod.

Ha kérdésed merül fel, vagy még mindig bizonytalan vagy, hogy melyiket válaszd, szívesen segítünk!

Írj emailt (ugyfelszolgálat@mezbarlang.hu) vagy hívj fel minket (+36-70-948-9940).

 

Az Egészség Legyen Veled!

TJ - vezető mézkedvelő

Tartalomhoz tartozó címkék: házipatika manukaméz
blog comments powered by Disqus
; ; ; ; ; ; ; ; ;