Méz-Blog

Csokimikulás helyett

2020.10.27 16:00
Trepinszki József
Csokimikulás helyett

Mérgező csokimikulást a csizmákba? Azt azért nem, de!

Ez az elsőre meghökkentőnek tűnő alcím a finomított cukrokkal készült csokoládéfigurákra utal. Amilyeneket valószínűleg a Te gyermekednek, unokádnak is zsákszámra hoz majd a Mikulás. Ha nem Tőled, akkor majd más családtagoktól. Éppen emiatt nem árt, ha így előre tisztában leszel vele, milyen veszélyt rejt a Mikulás puttonyából előkerülő csokimikulás-dömping. Akár kisebb, akár nagyobb a gyerkőc, azt hiszem Tőled biztosan nem fog ilyesmit kapni Mikulásra, miután ezt a blogcikket elolvasod »

Csokimikulás helyett... 

Korábban már írtam egy bejegyzést cukor-témában, így nem szeretném ismételni magam (ha kíváncsi vagy, "Mire jó a cukor?" c. cikkemre, ide kattintva elolvashatod »). A cukorról röviden azt kell tudni, hogy csak a középkor vége felé kezdett elterjedni Európában, előtte a méz volt az egyetlen édesítőszer. Mára viszont sajnos ez teljesen felcserélődött. Gondoltad volna, hogy kutatások szerint a finomított fehér cukor több kárt okozott már az emberiségnek, mint a dohányzás? Ez a téma most különösen aktuális, hiszen közelednek az ünnepek. 

Egy kis cukormatek

Számolljunk. Tudtad, hogy jelenleg az éves cukorfogyasztásunk átlaga fejenként kb. 40 kg? Ez olyan, mintha naponta 45 szem kockacukrot ennél meg. Ezzel szemben az egy főre eső hazai éves átlagos mézfogyasztás még mindig csak 0,6-0,7 kg, azaz hetente még egy kanálnyi se. A cukorfogyasztás viszont ennek 60-70-szerese. Szakemberek szerint egy felnőttnek napi legfeljebb 5 gramm iparilag előállított cukrot volna szabad fogyasztania a mostani 100-150 gramm helyett. Megdöbbentő számok, igaz? 

Szervezetünknek persze szüksége van szénhidrátokra az életfunkciók ellátásához. Nem mindegy azonban, hogy ezt miből és milyen mennyiségben vesszük magunkhoz. A friss zöldségek, gyümölcsök, valamint a gabonafélék és a tejtermékek is tartalmaznak valamennyi cukor. Azaz a szervezetünk számára szükséges cukormennyiséget akár magunkhoz vehetnénk extra édesítés nélkül elfogyasztott gyümölcsökből, zöldségekből, gabonapelyhekből stb. is. De sajnos az ember az elmúlt századok alatt "édesszájú" lett, és a finomított cukros édességek mindennapos élvezeti cikkekké váltak. Köztük a csokimikulás és a szaloncukor is (aminek már a nevében is benne van cukor, vagyis a "fehér méreg"). Mert az ilyen édességek, ha nem is közvetlenül, de közvetve tényleg méregként hatnak a szervezetre.

 

 

Finomított cukor, a "fehér méreg"

A cukorgyártásra manapság egy teljes iparág épült. És ez az iparág nem csak a környezetet mérgezi, hanem az általa előállított, finomított cukornak nevezett "fehér méreggel" közvetlenül minket is. A fehér cukor vagy más néven finomított cukor 99,9%-ban egy szacharóz nevű egyszerű szénhidrátból áll. Igen, ez gyakorlatilag 99,9% üres kalória, aminek nincs tápértéke. Mert a cukorrépa a soklépcsős finomítási eljárás során gyakorlatilag a teljes ásványianyag- és vitamintartalmát elveszti. De nézzük, mi is történik vele pontosan.

Nos, a répaszeleteket először kilúgozzák, az így kapott levet mésszel tisztítják, leszűrik, majd következik a savas fehérítés, utána pedig a bepárlás és a vákuumban történő főzés egészen a kristályosodásig. Ezután jön a finomítás, majd az újabb fehérítés, amihez ismét a kénsavat hívják "segítségül". Újabb szűrés, újabb kristályosító bepárlás. Azaz sok-sok "finom" vegyianyag, és máris elkészült a finomított cukor. Így már nem is tűnik olyan finomnak, igaz?


Elhízás és cukorfüggőség: veszélyben a gyerekek

Felgyorsult a világ, megváltoztak az étkezési szokások - ez a gyermekekre különösen igaz. Gyermekeink mozgásszegény életet élnek, túl sok időt töltenek az okoseszközök előtt ülve, miközben édességeket nassolnak és cukros üdítőket kortyolnak - és ezzel rengeteg fölösleges kalóriát vesznek magukhoz. A túlzott cukorfogyasztás kétféle veszélyt is rejt: egyrészt elbitorolja az egészséges élelmiszerek helyét az étkezésekben, másrészt rengeteg felesleges pluszkalóriát ad, ami súlygyarapodást okoz. A gyermekkori elhízás legfőbb oka tehát a mérhetetlen cukorfogyasztás. Az állandó és túlzott cukorbevitel pedig károsabb, mint gondolnád: nem csak a koncentrálóképességet csökkenti (gyerekeknél ez különösen szembetűnő lehet, ha túl sok édességet fogyasztanak), de függőséget is okozhat – ráadásul a fogakat sem kíméli. 

A fehér cukor tápanyagokat nem tartalmazó üres kalória (de abból jó sok), ami ráadásul nagyon hirtelen emeli meg a vércukor- és inzulinszintet, ráadásul a lebontásához vitaminokat is fel kell használni. Ez a hirtelen emelkedés viszont nem tart sokáig, cukorfogyasztás után a vércukorszint hamar leesik, ami még több étel, és azon belül is főleg cukor utáni sóvárgást eredményez, és további nassolásra késztet. Tehát minél sűrűbben fogyasztja gyermeked, unokád a cukros ételeket és italokat, annál jobban fogja kívánni. Ördögi kör. 


6 dolog, ami akkor történhet veled vagy gyermekeddel, ha túl sok finomított cukrot fogyaszt

#1 Feledékeny leszel. Az ajánlottnál nagyobb mennyiségű cukorbevitel ugyanis károsítja az idegsejteket, és lekorlátozza az agy azon részeit, ami az emlékezésért felelős.

#2 A májadat kockáztatod. A máj által lebontott és energiává alakított fruktóz mennyiségének megnövekedése a máj gyulladásához és a nem alkoholos zsírmáj betegség kialakulását is segíti. Valamint megnő az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásának kockázata is. 

#3 Refluxod és székrekedésed is lehet. A cukor izgatja az emésztőrendszert, megváltoztatja a normál bélflórát, ráadásul a bélrendszerben a cukor a gombás megbetegségek, köztük a candida melegágya. Fokozza a gyomor savképzését, ami gyomorsavtúltengéshez vagy fekélyhez vezet.

#4 Utat nyitsz egy sor betegségnek. A túlzott cukorfogyasztás növeli a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, de a hasnyálmirigyrák, a köszvény és a vesebetegségek kialakulását is elősegíti.

#5 Fájni fognak az ízületid. A sok cukor elsavasít, ízületi gyulladásokat okoz, sőt, elvonja a csontokból a kalciumot, ami hosszú távon csontritkuláshoz vezet.

#6 Elveszítheted a fogaidat. A cukor a legkiválóbb üzemanyag a szájüregben tanyázó baktériumok számára. Az általuk termelt savak aztán elpusztítják a fogzománcot, kioldják az ásványi anyagokat, ami egyenes út a fogszuvasodáshoz.


Alternatíva, csokimikulás helyett...

A fentiek ismeretében elég nyilvánvaló, hogy miért ne hozzon a Télapó finomított cukorral készült édességeket gyermekednek, unokádnak. De akkor mit? Szerencsére erre is van megoldás: a mézzel készült édességek. A méz ugyanis kb. 55 százalékban fruktózból, azaz gyümölcscukorból áll, vagyis hasznosabb a szervezet számára, mint a finomított cukor. Előbbit ugyanis a máj bontja le, míg utóbbit a hasnyálmirigy által termelt inzulin segítségével dolgozza fel a szervezet. A méz cukortartalmának 80%-a azonnal felszívódik, tehát nem terheli meg a hasnyálmirigyet.

A méz természetes összetevői az emberi szervezet számára létfontosságúak. Vannak benne vitaminok (C, B, H, P, D), ásványi anyagok, aminosavak és enzimek. A méz gyógyhatásait a benne lévő kb. 180 féle hasznos alkotórész adja - és ezek az alkotóelemek egytől egyig hasznosulnak! Bár a méz is megemeli a vércukorszintet, mégsem hizlal. Az ugyan tény, hogy majdnem annyi kalória van benne, mint a cukorban, de:

  • Egyrészt mézből nem tudsz sokat megenni. Próbálj meg belőle napi 10-15 dekát elfogyasztani - nem fog menni. Cukorból átlagban ennyit eszik meg egy magyar ember naponta. Az átlag azt jelenti, hogy vannak köztünk, aki 30-40 dekát is simán elfogyasztanak. Ez rengeteg.
  • Másrészt a méz (minden ellenkező híresztelés ellenére, amin még az orvosok is sokszor vitáznak) nem alakul át zsírrá! A mézben lévő gyümölcscukor a májban glikogénként raktározódik, a szőlőcukor pedig gyorsan elég az izmokban, nincs ideje zsírrá alakulni. Ezért esznek a sportolók szőlőcukrot - meg mézet.

A mézfogyasztás tehát minden szempontból hasznos. Persze a kicsik egy része nehezen vehető rá, hogy csokoládé helyett inkább mézet nassoljon. Mert a csoki (a finomított cukornak hála) ugyebár "finomabb" - legalábbis ezt mondják. Meg amúgyis hoz belőle egy rakással a Mikulás. Meg ott lesz a rengeteg szaloncukor is a karácsonyfán. Ezzel persze nehéz lesz szembeszállni, de egészségtudatos szülőként, nagyszülőként két dolgot mégis megtehetsz: 

  1. Az egyik, ha csak mézzel készült édességek kerülnek idén a mikuláscsomagba. Vagy eleve olyat választasz, amiben csak ilyenek vannak: tovább a Mikuláscsomagokhoz »
  2. A másik, amit tehetsz, hogy ezentúl olyan csokoládét vásárolsz, amiben finomított cukor helyett méz van. A Mézbarlang kínálatában nyolcféle mézzel készült különleges kézműves csokoládét találsz  »

 

Jó egészséget és mézes élményekben gazdag Mikulást kívánok mindenkinek!
TJ - Vezető Mézkedvelő

simplepay_hu