Sütiket használunk azért, hogy weboldalunkat még jobban személyes igényeidre szabjuk. Bővebb tájékoztatás az Adatkezelési tájékoztatóban.

Termékek Menü

- Méhhotel

Trepinszki József

Beporzók Otthona

méhhotel

 

Ki ne hallana manapság a méhek védelmének fontosságáról? Van Beporzók Napja (03.10.), van a magyar Méhek Napja (04.30.) és van a nemzetközi Méhek Világnapja (05.20.), amit a Mézbarlang éppen most "ünnepel". 

Na de mi az a Méhhotel? 

A Méhhotel olyan, többé-kevésbe mesterségesen összeállított alkalmatosság, ahol a különféle méhfajok otthonra lelnek, meg tudnak bújni a rossz idő elől, és akár át is telelnek.

Az a szomorú tény, hogy a természetben nincs elég élhető hely a számukra. Az általános lég-, talaj- és vízszennyezés miatt az előhelyeknek jó része már inkább koporsó. Zöld koporsó a beporzók számára. Elpusztulnak a mindenféle mérgező anyagoktól.

méhhotel

 

Egyszerű és nagyszerű  

Nyilvánvalóan a lakott környezetben is sokféle méhfaj él. Nem csak a mezőgazdasági ültetvényeken, gyümölcsösökben kell a beporzás, hanem a kiskertekben is. Ha jól tartjuk őket otthonunk környékén, meghálálják a bőségesebb terméssel. 

Nem csak megfelelő mennyiségű táplálékra van szükségük, de lakniuk is kell valahol. A vadon élő fajoknak nincs kaptárjuk. Nagyon egyszerű módon (is) készítgetünk nekik összkomfortos otthonokat a kertünkben, vagy akár az erkélyen is. Azért nem kell megijedni, az összkomfortosság a méheknél nem jelent sokat, csupán kicsi, 8-20 mm-es átmérőjű, 5-30 cm mélységű lyukat halmazát jelenti. 

A különböző nagyságúak azért kellenek, mert a vadméhek sem egyforma nagyok. A poszméhek (dongók) nagyobbak, de vannak egész kicsik is. Azonkívül beporzóknak számítanak a különféle lepkék, de a legyek és a darazsak is. 

A lyukakhoz a legtöbb esetben nem kell fúró sem, nagyon sokféle "előrelyukas" anyagot, készárut találhatunk. Lehet különböző vastagságú nádakból, bambuszból, gallyakból összekötött házikó, lehet különböző téglafajtákból, cserepekből összerakni búvóhelyeket, de lehet akár dióhéjat, kődarabokat, fakérget is használni. 

Nálam is készül egy 

De nem is folytatom a felsorolást, a képekből ihletet merítve végtelen variáció van, csak fantázia kérdése. Meg kell hozzá egy kis idő, ha házilag akarod megcsinálni. De főként elköteleződés a méh-környezet fejlesztésére. Vásárolhatsz is, több kertészeti árudában lehet venni készen is kisebb-nagyobb darabokat.

Az a helyzet, hogy én is tervezek egy méhhotelt a kertbe, függetlenül attól, hogy nekem vannak otthon kaptáraim. Az egyedül élő vadméheknek azért csinálok egyet.

Júniusban közzéteszem... 

 

A Méh-Egészség Legyen Veled!

TJ - vezető mézkedvelő

Tartalomhoz tartozó címkék: természet méhek
blog comments powered by Disqus
; ; ; ; ; ; ; ; ;