Sütiket használunk azért, hogy weboldalunkat még jobban személyes igényeidre szabjuk. Bővebb tájékoztatás az Adatkezelési tájékoztatóban.

Termékek Menü

- Méz nyáron

Trepinszki József

Miért jó a méz nyáron?

A mézről leginkább a mézes tea és a (vajas-)mézes kenyér jut eszébe az emberek többségének. "Teát nyáron ritkábban iszunk, a megfázás is ritkább, így mézet is csak ritkábban fogyasztunk." - ez a vélemény az általános. Ez mind igaz is lehetne, ha tényleg csak erre lenne jó a méz! Felsorolok itt most néhány dolgot, ami indokolttá teszi a nyári mézfogyasztást:
 • A legfinomabb és a legegészségesebb cukorhelyettesítő. (A cukorról korábban már sokat írtam, a blogbejegyzést itt elvashatod.) Ha nem ilyen célból használtad eddig, itt az ideje kipróbálnod! - Kávéba ajánlom a repce krémmézet, nem veszi el a kávé aromáját.
 • Gyümölcsszezon van sokan cukrozzák az gyűmölcsöt. Helyette próbáld ki rácsurgatott bármiféle mézzel. Meglepő és nagyon finom ízkombinációkat kísérletezhetsz ki. Nekem a kedvencem a fenyőméz bármilyen gyümölcsre. Fokozzák egymás jóságos élettani hatását, a méz javítja a gyümölcsök felszívódását és a benne lévő vitaminok és egyéb jóságok hasznosulását.
 •  Limonádéhoz és egyéb frissítő italokhoz is használd cukor helyett.
 • - Kerti grillpartikon (vagy a konyhádban is) próbálj ki mézes(-mustáros-borsos-bármilyen fűszeres) pácokat, próbálj ki új ízeket, a magad és vendégeid örömére.
 • Az általános immunerősítő hatása nyáron is jól jön. Főként, ha gyerekek is vannak a családban. A vakáció alatt, családi nyaraláskor lebetegedni nem a legjobb dolog!
 • A nyári mézfogyasztás erősíti és ellenállóbbá teszi szervezetet az ősszel kezdődő hidegebb és a betegséget könnyebben összeszedős időszakra. Az igazi mézfogyasztók nyáron is ugyanannyi mézet esznek, mint a hidegebb időszakban. Ezt a mézfogyasztóink körében végzett felméréseink is igazolják.
 • A kontinentális reggeliknek is része a méz. Talán nem véletlenül. Ekkor a legkönnyebb fogyasztani mindenki számára - szerintem.
 • Sportolás, túrázás, kirándlás alatt hatékonyan és gyorsan pótolja az elveszett energiát és a benne lévő közel 180 összetevő is jótékonyan hat a fáradtságra.
 • Nem utolsó sorban: a kedvenc mézed minden időszakban finom! Ne mondj le a kulináris élvezetekről sem! Csak úgy "magában" sem (az ételek-italok ízesítéséről már volt szó fentebb).

Csodaszámba megy

Számomra a legnagyobb csodaméz a manuka. Személyes tapasztalatok és vásárlóink véleménye alapján is. Még akkor is, ha hazánkban nem termelhető. 

Csodaméz. Új-Zélandról. A képen láthatóhoz hasonló szépséges helyekről. A növény neve teafa. Az új-zélandi őslakosok nyelvén manuka. Drága méz? Igen, ha az árát nézzük. Nem drága, ha az elért eredményekre gondolunk. A benne lévő metilglioxál csodákra képes természetes antibiotikum. A normál mézekben 3-10 mg/kg az előfordulása, a manukamézben akár 600-800 mg/kg is lehet. Ez a tartalom jelenti a manuka méz "erősségét", rajta van a manuka mézek csomagolásán. (MGO 600+ azt jelent, legalább 600 mg/kg a méz mitilglioxal tartalma) Nézzünk néhány dolgot, amire nyáron is hatásos lehet.

 • A gyulladásokat bármikor "összeszedhetjük". Bármilyen gyulladásra hatásos, legyen az az apróbb torokgyulladástól kezdve a fül-, homloküreg- és agyhártya gyulladáson át az izületi gyulldásokig. Nincs olyan gyulladás, amire nem hatásos. Sok visszjelzésünk van akut, több hónapja tartó hatástalan antibiotikumos kezelések utáni gyors gyógyulásról. (Az én egyik tapasztalatom: Begyulladt a fogam, feldagadt az arcom. Gyökérkezelés után az egyébként tényleg csodakezű fogorvosom felírt antibiotikumot. Ekkor kezdtem szedni a manukamézet a ki nem váltott antibiotikum helyett. Két nap múlva mentem vissza, már alig volt egy kicsi gyulladás, folytathatta a kezelést.)
 • Az egyik leghatásosabb betegségmegelőző-immunerősítő természetes szer.  Persze csak ha fogyasztod rendszeresen. Azt mondod nyár van, minek az immunerősítés? Nyáron az emberek több kávét, szeszesitalt isznak, több cigarettát szívnak. Ezek mind csökkentik a betegség elleni ellenállóképességedet. Valószínű nem örülsz neki, ha a nyaralásod elején beteg leszel és oda a családi együttlét.
 • Túlzott alkoholfogyasztás után kiválóan csökkenti a másnaposság hatásait.
 • Túlevéskor nagyon hasznos. Bilagit vagy hasonló orv..ságok helyett. 
 • Bármilyen emésztési zavarra jótékony hatású, rendben tartja a gyomrot.
 • Gyomor- és bélhurutra, valamint gyomorfekélyre is hatásos. Ezt sem tudják elkerülni nyáron az arra hajlamosak, sőt...
 • Nyáron sokkal sűrűbbek a kisebb nagyobb horzsolásos, vágások, sérülések. A manukaméz - állítom - a világ legjobb sebkezelője. A nyílt sebre is bátran rá lehet kenni, lazán át lehet kötni gézzel és NEM ragad oda! Ez gyerekeknél elsőrangú indok lehet. Nem mellesleg gyorsan gyógyít. Szinte horrorba illó előtte-utána képeket küldtek be vásárlóink, hogy milyen több éve gyógyíthatatlannak minősített elfertőződött sebeket, fekélyeket gyógyított meg. De vannak direkt manukamézes sebkezelők is a krémtől a gézlapig.
 • Égési sérülés és napégés kezelésére is használhatod.
 • Nyáron gyakoribbak a gombás fertőzések. A manukamézes készítmények minden gombát pusztítanak.
 • Hallottatok már a húsevő baktériumról (RMSA)? Nincs rá ellenszer. Kivéve a manukamézet.
 • És a Staphylococcus aureus szuperbaktériumról hallottatok? Erre sincs antibiotikum, csak a manukaméz. (Az az igazság, hogy addig jó, amíg nem hallottatok erről az utóbbi két baktériumról. Ezek a kórokozók nem időjárásfüggők, de a nyári melegben könnyebben fertőzödnek a sebek, hamarabb koszos lesz a kezünk, az egész testünk, sőt az is, amit eszünk.)
 • NEM válik rezisztensé, ellenállóva egyetlel kózokozó sem a manukamézre, ellentétben az antibiotikumokkal. Nyugodtan alkalmazhatod akár folyamatosan. De kívánom, ne legyen rá szükséged!
 • Nyáron általában többet mozognak az emberek. Egy kis foci, kirándulás, turázás. Az edzettlenek hamar kapnak izomlázat. Na ez ellen is jó a manukaméz! Egy megerőltető mozgás után egy kanálkával bevéve alig veszed észre a máskor akár 2 napig is tartó izomlázadat. És sokkal gyorsabban elmúlik a za kicsi is.

Összefoglalva: A házipatikában elengedhetetlennek tartom a manukamézeket. Az erősebbeket betegség esetén vagy tartalékba (akár 2 évig jó), a gyengébb immunerősítőket meg a mindennapokra. Főként a gyerekes családok olvassanak utána a lehetőségeknek. Megéri! A  natúr manukamézen kívül a családtagok egészségi állapotától függően javaslok mindenféle manukamézes terméket (legújabbak a  méhmérges manukamézek) is a manukaolajtól a kozmetikumokig.

A hétem megnyitottuk Nyár kategóriánkat, ahol még többet tudhatz meg a nyár lehetséges veszélyeiről és a hozzá való gyógytermékekől.

 

Az Egészség Legyen Veled! 
(
Nyáron is.)

TJ - vezető mézkedvelő

Tartalomhoz tartozó címkék: méz betegség nyár
blog comments powered by Disqus
; ; ; ; ; ; ; ; ;