Méz-Blog

Méz nyáron? Igen!

2020.06.29 10:00
Trepinszki József
Méz nyáron? Igen!

Mézfogyasztás nyáron? Igen!

Gondtalan nyaralás. Minden hepi. Na de ki foglalkozik itt a veszélyekkel? Nincs is rá szükség. Gondolod te! A valóság azonban más. Olvasd el, miért » Még gyakorlott mézfogyasztóként is garantáltan találsz benne újdonságot!

 

Miért jó a méz nyáron?


A mézről leginkább a mézes tea és a (vajas -) mézes kenyér jut eszébe az emberek többségének. "Teát nyáron amúgy is ritkábban iszunk, a megfázás szintén kevésbé gyakori, így mézet is csak ritkábban fogyasztunk." - ez a vélemény az általános. Ez mind igaz is lehetne, ha tényleg csak erre lenne jó a méz!

Felsorolok itt most néhány dolgot, ami indokolttá teszi a nyári mézfogyasztást:

  • A méz a legfinomabb és a legegészségesebb cukorhelyettesítő. (A cukorról korábban már sokat írtam, a cukorról szóló blogbejegyzést itt elolvashatod.) Ha nem ilyen célból használtad eddig, itt az ideje kipróbálnod! - Kávéba ajánlom a repce krémmézet, nem veszi el a kávé aromáját.

  • Bár gyümölcsszezon van, de sokan cukrozzák a gyümölcsöket. Helyette próbáld ki rácsurgatott bármiféle mézzel. Meglepő és nagyon finom ízkombinációkat kísérletezhetsz ki. Nekem a személyes kedvencem a fenyőméz bármilyen gyümölcsre. Fokozzák egymás jótékony élettani hatásait: a méz például javítja a gyümölcsök felszívódását és a bennük lévő vitaminok és egyéb jóságok hasznosulását.

  • Limonádéhoz és egyéb frissítő italokhoz is használj mézet cukor helyett.

  • Kerti grillpartikon (vagy a konyhádban is) próbálj ki mézes (-mustáros-borsos-bármilyen fűszeres) pácokat, alkoss új ízvilágot, a magad és vendégeid örömére.

  • A mézek általános immunerősítő hatása nyáron is jól jön. Főként, ha gyerekek is vannak a családban. A vakáció alatt, családi nyaraláskor a légkonditól lebetegedni nem a legjobb dolog!

  • A nyári mézfogyasztás erősíti és ellenállóbbá teszi szervezetet az ősszel kezdődő változékonyabb, hűvösebb és a "betegséget könnyebben összeszedős" időszakra. Az igazi mézkedvelők nyáron is ugyanannyi mézet esznek, mint a hidegebb időszakban. Ezt a mézfogyasztóink körében végzett felméréseink is igazolják.

  • A kontinentális reggeliknek is része a méz. Talán nem véletlenül. Ekkor a legkönnyebb fogyasztani mindenki számára - szerintem.

  • Sportolás, túrázás, kirándulás alatt hatékonyan és gyorsan pótolja az elveszett energiát és a benne lévő közel 180 összetevő is jótékonyan hat a fáradtságra.

  • Nem utolsó sorban: a kedvenc mézed minden időszakban finom! Ne mondj le a kulináris élvezetekről sem! Csak úgy "magában" sem (az ételek-italok ízesítéséről pedig már volt szó fentebb).


                A méz, ami csodaszámba megy


                Számomra a legnagyobb csodaméz a manuka. Személyes tapasztalatok és vásárlóink véleménye alapján is. Még akkor is, ha hazánkban sajnos nem termelhető. 


                Csodaméz, Új-Zélandról. A manuka növény egy teafa. Az új-zélandi őslakosok nyelvén manuka. Drága méz? Igen, ha az árát nézzük. Nem drága, ha az elért eredményekre gondolunk. A benne lévő metilglioxál egy csodákra képes természetes antibiotikum. A normál mézekben ennek a hatóanyagnak 3-10 mg/kg az előfordulása, a manukamézben viszont akár 600-800 mg/kg is lehet. Ez a tartalom jelenti a manuka méz "erősségét", rajta van a manuka mézek csomagolásán. (MGO 600+ azt jelent, legalább 600 mg/kg a méz mitilglioxal tartalma) Nézzünk néhány dolgot, amire nyáron is hatásos lehet a manukaméz.

                • A gyulladásokat bármikor "összeszedhetjük". A manukaméz bármilyen gyulladásra hatásos, az apróbb torokgyulladástól kezdve a fül-, homloküreg- és agyhártya gyulladáson át az ízületi gyulladásokig. Nincs olyan gyulladás, amire nem hatásos. Sok visszajelzésünk van akut, több hónapja tartó hatástalan antibiotikumos kezelések utáni gyors gyógyulásról. (Az én egyik tapasztalatom: Begyulladt a fogam, feldagadt az arcom. Gyökérkezelés után az egyébként tényleg csodakezű fogorvosom felírt antibiotikumot. Ekkor kezdtem szedni a manukamézet a ki nem váltott antibiotikum helyett. Két nap múlva mentem vissza, már alig volt egy kicsi gyulladás, folytathatta a kezelést.)

                • A manukaméz az egyik leghatásosabb betegségmegelőző-immunerősítő természetes szer.  Persze csak ha rendszeresen fogyasztod. Azt mondod, nyár van, minek az immunerősítés? Nyáron az emberek több kávét, szeszesitalt isznak, több cigarettát szívnak. Ezek mind csökkentik a betegségekkel szembeni ellenállóképességedet. Valószínűleg nem örülnél neki, ha épp a nyaralásod elején lennél beteg, és oda a családi együttlét.

                • Túlzott alkoholfogyasztás után kiválóan csökkenti a másnaposság hatásait.

                • Túlevéskor nagyon hasznos. Bilagit vagy hasonló orv..ságok helyett. 

                • Bármilyen emésztési zavarra jótékony hatású, rendben tartja a gyomrot.

                • Gyomor- és bélhurutra, valamint gyomorfekélyre is hatásos. Ezt sem tudják elkerülni nyáron az arra hajlamosak, sőt...

                • Nyáron sokkal sűrűbbek a kisebb nagyobb horzsolásos, vágások, sérülések. A manukaméz - állítom - a világ legjobb sebkezelője. Nyílt sebre is bátran rá lehet kenni, lazán át kell kötni gézzel és NEM ragad oda! Ez gyerekeknél elsőrangú indok lehet. Nem mellesleg gyorsan gyógyít. Szinte horrorba illó előtte-utána képeket küldtek be vásárlóink, hogy milyen, több éve gyógyíthatatlannak minősített elfertőződött sebeket, fekélyeket gyógyított meg. De vannak direkt manukamézes sebkezelők is a krémtől a gézlapig.

                • Égési sérülés és napégés kezelésére is használhatod.

                • Nyáron gyakoribbak a gombás fertőzések. A manukamézes készítmények minden gombát pusztítanak.

                • Hallottál már a húsevő baktériumról (MRSA)? Nincs rá ellenszer. Kivéve a manukamézet.

                • És a Staphylococcus aureus szuperbaktériumról hallottál már? Erre sincs antibiotikum, csak a manukaméz. (Az az igazság, hogy addig jó, amíg nem hallottál erről az utóbbi két baktériumról. Ezek a kórokozók nem időjárásfüggők, de a nyári melegben könnyebben fertőződnek el a sebek, hamarabb koszos lesz a kezed, az egész tested, sőt az is, amit megeszel.)

                • NEM válik rezisztensé, ellenállóvá egyetlen kórokozó sem a manukamézre, ellentétben az antibiotikumokkal. Nyugodtan alkalmazhatod akár folyamatosan is. De kívánom, ne legyen rá szükséged!

                • Nyáron általában többet mozognak az emberek. Egy kis foci, kirándulás, túrázás. Az edzettlenek hamar kapnak izomlázat. Nos, ez ellen is jó a manukaméz! Egy megerőltető mozgás után egy kanálkával bevéve alig veszed észre a máskor akár 2 napig is tartó izomlázadat. És sokkal gyorsabban elmúlik még az a kicsi is.



                                      Összefoglalva: A házipatikába elengedhetetlennek tartom a manukamézeket. Az erősebbeket betegség esetén vagy tartalékba (akár 2 évig is jó), a gyengébb hatóanyagtartalmúakat pedig immunerősítőket a mindennapokra. Főként a gyerekes családok olvassanak utána a lehetőségeknek. Megéri! A  natúr manukamézen kívül a családtagok egészségi állapotától függően javaslok mindenféle manukamézes terméket (legújabbak a  méhmérges manukamézek valamint a gyógynövényes manukamézek) is a manukaolajtól a kozmetikumokig.

                                      Tekintsd meg Nyár kategóriánkat is, ahol még többet tudhatsz meg a nyár lehetséges veszélyeiről, és a hozzá való gyógytermékekről - egyenesen a kaptárakból!

                                       

                                      Az Egészség Legyen Veled! (Ilyenkor, nyáron is.)

                                      TJ - vezető mézkedvelő

                                      simplepay_hu