Sütiket használunk azért, hogy weboldalunkat még jobban személyes igényeidre szabjuk. Bővebb tájékoztatás az Adatkezelési tájékoztatóban.

Termékek Menü

- Műanyagmentes Július a Mézbarlangban

Hallottál már a Műanyagmentes Július nemzetközi kihívásról? 
 
 
Július 1-én hétfőn ugyanis kezdetét vette a világszerte évről évre egyre népszerűbb kezdeményezés idei felvonása. 2011-ben, nyolc évvel ezelőtt a Nyugat-ausztráliai Plastic Free Foundation találta ki ezt a "Műanyagmentes Július" nevű kampányt, amihez azóta 170 ország csatlakozott. A Műanyagmentes Július célja, hogy júliusban, egy hónapon keresztül próbáljunk meg nemet mondani az egyszer használatos műanyagokra, és valamilyen más, tartós alternatívát keressünk helyettük. 
 
De mi a baj a műanyaggal? 
 
A legnagyobb probléma a műanyagokkal az, hogy a teljes élettartamukhoz képest csak nagyon rövid ideig használjuk őket. Becslések szerint az évente megtermelt mintegy 300 millió tonna műanyagnak mintegy fele egyszer használatos műanyag, miközben óriási mennyiségű műanyag szemét termelődik. Ha rövid használatot követően eldobjuk őket, több száz, sőt akár ezer évbe is beletelhet, mire ezek lebomlanak. A kukába kidobott műanyagok jó esetben hulladéklerakóban, vagy hulladékégetőben végzik, de így is rengeteg műanyag kerül ki a természetbe, folyókba, óceánokba. 
 
Ez a hónap szóljon tehát az odafigyelésről: vigyél magaddal szatyrot a bevásárláshoz (nyereményjátékunkban most nyerhetsz is ilyet), ne csomagold fóliába vagy zacskóba az uzsonnádat, használj inkább anyagszalvétát (ilyet is nyerhetsz tőlünk). Ha ajándékot adsz valakinek, csomagold természetes anyagokba, vagy nyerd meg tőlünk a fatartót mézválogatással.
 
Ne használj egyszer használatos evőeszközöket; ne kérj kupakot az elviteles kávédhoz, és ne kérj szívószálat az italodhoz sem. Amiből csak lehetséges, vásárolj kimérve, saját tárolóba; hordj magaddal kulacsot a palackos italok helyett, és így tovább.
 
Ha csak egyet fogadsz meg ezek közül, máris látni fogod, hogy egyáltalán semmiféle kellemetlenség nem fog érni miatta - viszont máris eggyel kevesebb műanyagszemetet termeltél. Hidd el, hogy ez alatt az egy hónap alatt összegyűjtött ötletek és tapasztalatok az év további részére is pozitívan fognak hatni.
 
Ebben a videóban további tippeket láthatsz a műanyagmentes élethez:
 
 
5 dolog, amit a Mézbarlang tesz a Műanyagmentes Július kampányban
 
Jómagam és a Mézbarlang teljes csapata egyaránt szívén viseli a környezetvédelmet, ezért mi is csatlakozunk a mozgalomhoz. Július hónapban a következőket tesszük:
 
#1. NYEREMÉNYJÁTÉK
 
Július 3-10. között egy fantasztikus nyereményjátékban vehetsz részt: csupán 3 kérdésre kell helyesen válaszolnod, és szuper mézes-méhes nyeremények várnak rád!
 
 
  1. Fődíj: 4 db 400 g-os Mézbarlang méz (mustár, havasi, málna, hajdina) fatartóban, 12.090 Ft értékben
  2. Második díj: 1 db kétrészes, kétfajta méretű pamutból készült hálós szatyrot tartalmazó csomag 1.900 Ft értékben
  3. Harmadik díj: 1 db Méhviaszos BogPack textilszalvéta 1.690 Ft értékben, a BogBag felajánlásában, akik egyedi, környezettudatos termékeket gyártanak az eldobható műanyag zacskók és egyéb műanyagok helyett

 
#2. VISSZAVÁLTJUK A GÖNGYÖLEGEKET: 60 Ft-ot írunk jóvá csomagolásonként
 
Július 1-től az újpesti Mézbarlang üzletben megkezdtük a műanyag és üveg göngyölegek visszaváltását. Ez vonatkozok minden üveg és műanyag csomagolásra, amiben a termékeink vannak. Felsorolásszerűen: mézek, egyéb méhtermékek, borok, kozmetikumok. Ez azt jelenti, hogy minden, az üzletbe visszahozott göngyölegért egységesen, darabonként 60 Ft-ot írunk jóvá névre szóló, személyes vásárláskor érvényesíthető hűségkártyán, ami a következő vásárlás alkalmával levásárolható.
 
#3. MÁR NEM TARTUNK MŰANYAG SZATYROT AZ ÜZLETBEN
 
Néhány hónapja már hiába kérnél az újpesti Mézbarlang üzletében műanyag tasakot a nálunk vásárolt termékekhez, nem tudunk adni. A műanyag reklámszatyorok helyett praktikus, újra és újra felhasználható, hosszú élettartamú pamut hálós táskákat forgalmazunk kétféle méretben, hogy legyen miben elvinned a vásárolt mézeket, egyebeket.
 
#4. BEVEZETJÜK A KÖRNYEZETBARÁT CSOMAGOLÁST
 
Ősztől elérhető a webáruházunkban leadott rendelésekhez a környezetbarát, műanyagmentes csomagolás. Aki csomagolt már üveges mézet tudja, hogy ez nem egyszerű feladat. Egyelőre a felára miatt csak választható opció lesz, de terveim szerint előbb-utóbb csak ilyenben fogjuk küldeni a csomagokat.
 
#5. SZEMÉLYES VÁLLALÁSOM
 
Mint Vezető Mézkedvelő, megfogadtam: egész hónapban nem veszek műanyagba csomagolt vagy előre csomagolt élelmiszert. Ahogy belegondolok, ez nem is lesz olyan egyszerű. A zöldséget, gyümölcsöt és pékárut már másfél hónapja műanyagmentesen vásárolom. Más típusú élelmiszernél a műanyagok elkerülése már egy kicsit bonyolultabb lesz, de biztosan megoldható. Majd beszámolok a fejleményekről.
 
Addig is műanyagmentes és mézes élményekben gazdag júliust kívánok mindenkinek!

Az Egészség Legyen Veled! 
(Nyáron is)

TJ - vezető mézkedvelő

Tartalomhoz tartozó címkék: méz természet környezetvédelem
blog comments powered by Disqus
; ; ; ; ; ; ; ; ;