Sütiket használunk azért, hogy weboldalunkat még jobban személyes igényeidre szabjuk. Bővebb tájékoztatás az Adatkezelési tájékoztatóban.

Termékek Menü

- A Candidaölő Jarrah méz

Trepinszki József

 

Mi az a Jarrah méz és mi öli meg a candida gombát?

A Jarrah méz Nyugat-Ausztráliából származik, egyike a világ legkitűnőbb mézeinek. És igen, magában fogyasztva jobb a gombaölő hatása, mint a Manuka méznek.

Amíg az új-zélandi emberek azt mondják, hogy a Manuka a világ legjobb méze, addig az ausztrálok azt, hogy ez a Jarrah méz. Nem azért, mert nekik nincs Manuka fájuk (egy új-zélandinál jóval kisebb részen megtalálható), ami a szükséges nektárt biztosítja, hanem a Jarrah méz nekik jobban ízlik, ráadásul bizonyos betegségekre összetevői miatt jobban hat.

A Jarrah méz egy olyan típusú méz, ami kizárólag a Jarrah fának a nektárjából készül.

 

A Jarrah fa

Ausztrália délnyugati részén őshonos a Jarrah fa, botanikai nevén Eucalyptus marginata, az egyik legismertebb fajtája az Eukaliptusz fáknak.

A fa hatalmas, és akár 1000 évig is elél, 40 méter magasra is megnő 3 méter átmérőjű törzzsel. Törzsének kérge durva, szürkésbarna, függőlegesen hornyolt, amely hosszú, sík csíkokba süllyed. A tudományos nevén „marginata”, a fa levelének szélén húzódó világos színű csíkra utal.

A Jarrah fa 2 vagy 3 évente virágzik, virágai 7-11 darabos bimbókból állnak, minden bimbó keskeny kúp alakú, 5-9 milliméter hosszú. Virágai fehérek, 1-2 centiméter átmérőjűek, tavasszal és kora nyáron virágzanak. Az termelődő nektárja alacsony nedvességtartalommal rendelkezik.

A fa fontos szerepet játszik az építőipari alapanyagok gyártásában és a méz előállításában. Törzse gazdagon árnyalt vöröses barna színű, hosszú és egyenes, a belőle megmunkált fa nehéz és termeszálló, így értékes alapanyag szekrénykészítéshez, padlóburkoláshoz, lambériázáshoz, és kültéri bútorokhoz. Továbbá nagyon tartós és vízálló, így választható akár szerkezetek építő elemének hidakhoz, rakparthoz, vasúti talpfákhoz, hajó építéshez és távíróoszlopokhoz.

 

Milyen a Jarrah méz?

A Jarrah mézet olyan területen állítják elő, amelyet a világon az egyik legjobban betegség és kártevőmentes területének tartanak, ezért 100%-ban tisztán természetes mézként ismerik el. Az ausztrál méz mentes a kémiai és antibiotikum maradványoktól.

Mi több, úgy tudjuk, hogy csak Nyugat-Ausztráliában védi az állam az erdőket, és szigorú karantén ellenőrzéseket vezet be a méhészeti termékekre, amelyeket tengerentúlról vagy államközi területekről hoztak be. Ezért van, hogy a kaptárak kártevő, és szennyeződés mentesek. Nem alkalmaznak rovarirtókat és növényvédő szereket sem.

Ausztráliának van organikus méz szabványa és 7 működési tanúsítványa. Az elhelyezett kaptároktól megköveteli, hogy legalább 5 kilométerre legyenek a növényvédő szerek használati területektől és tiltott a mesterséges antibiotikumok használata is. Számos ökológiailag hitelesített méhészet működik itt. Biztonságosabb nem is lehetne, mint ausztrál mézet fogyasztani!

 

A Jarrah méz jellemzői

Színe: közepesen sötét borostyán színű árnyalatok

Állaga: sűrű

Íze: jellegzetes ízű, hasonlít a karamellizált barna cukorra, egy kis szárított longán (más néven sárkányszem, kínai gyümölcs) utóízzel

Glükóz tartalma: alacsony

Fruktóz tartalma: magas

Glikémiás indexe: alacsony. A Jarrah méz cukorbetegek számára kiváló édesítőszer lehet. A fruktóz lassabban és egyenletesebben szívódik fel, mint a glükóz, így tökéletes az állóképesség javításához és cukorbetegség esetén. A hibernációs diéta megalkotói, Mike és Stuart McInnes szerint, a magas fruktóz tartalmú élelmiszerek, úgy, mint a gyógyhatású bioaktív Jarrah méz, segíti a zsírégetést alvás közben, és ezáltal növeli az állóképességet.

Kristályosodása: nagyon lassú. Elég sokáig folyékony marad, köszönhetően a magas fruktóz tartalmának. Antioxidáns szintje: nagyon magas. 2-3-szor magasabb, mint a manuka méznek

Antimikrobiális szintje: magas. Az antimikrobiális minőséget a „teljes aktivitás” (TA) kifejezéssel mérjük, és a hidrogén-peroxid aktivitásával adjuk meg. Minél magasabb a teljes aktivitása (TA), annál aktívabb az antimikrobiális hatása.

Mi a peroxid aktivitás?

A hidrogén-peroxid a gyógyászati világban évtizedek óta alkalmazott fertőtlenítőszer, viszont elég instabil levegő és fény jelenlétében, így elég nehéz tárolni és felhasználni. A méz készítésének folyamatában a méhek oxidáz nevezetű enzimet adnak hozzá, amely lebontja a glükózt (ami jelen van a virág nektárjában) glükonsavra és hidrogén-peroxidra. Ez azonban nem történhet meg csak a tiszta mézben az alacsony PH értéke és nátrium tartalma miatt.

Viszont amikor a mézet sebre, égésre, vagy bőrfertőzésre alkalmazzák, a szövetekből felszabaduló váladék felhígítja a mézet, ami növeli PH értékét, valamint nátriumot is juttat bele, így aktiválva az oxidáz enzimet. Tehát így kis mennyiségben hidrogén-peroxid keletkezik közvetlenül a seben, tökéletesítve a méz lassú lebontású antimikrobiális hatását, és így anélkül öli meg a baktériumokat, hogy károsítaná a test szöveteit.

Mi az a non-peroxid aktivitás?

A non-peroxid aktivitást először a manuka mézből azonosították Új-Zélandon, amit a Unique Manuka Factor forgalmaz. A méz olyan méreganyagokat tartalmaz (az úgy nevezett MGO), amelyek baktérium-ölők. Ez egy dihidroxi-aceton származék, és ez a vegyület különböző szinteken jelen van a manuka nektárban. A különböző növényekben lévő dihidroxi-aceton szintek változásának okai még nem ismertek.

Az ausztráliai manuka méz nem tartalmaz magas koncentrációjú MGO-t, tehát nem szabad összetéveszteni az új-zélandival. Még ha a növény ugyanaz is, a környezet, az éghajlati tényezők, a méhek egészségi állapota és típusa nagyban különbözik.

A Jarrah méznek tehát van non-peroxid aktivitása?

A Jarrah méz nem tartalmaz MGO-t. Teljes antibakteriális hatását a peroxid aktivitása, valamint az egyéb tényezői (pH, cukrok, stb.) adják.

A non-peroxid aktivitás és a peroxidaktivitás előnyei:

- A peroxidaktivitást a fény, a hőmérséklet és az életkor befolyásolja, a testnedvekben jelenlévő kataláz valamint néhány méztípus is elpusztíthatja.

- A non-peroxid aktivitást nem pusztítja el a testnedvekben jelenlévő kataláz, és nem befolyásolja a gamma sugárzás, ami lehetővé teszi ezeknek a mézeknek gyógyászati használatát. Nem befolyásolja a fény, hőmérséklet, vagy az életkor, épp ellenkezőleg, a manuka (Leptospermum) mézekben idővel növekszik a peroxid aktivitás.

A Jarrah méz egészségre gyakorolt hatása

 • Kezelhető vele bármilyen fajta bőrbetegség, akárcsak az új-zélandi manuka mézzel, valamint kitűnő választás lehet az staphylococcus fertőzések és a kólibaktérium kezelésére.

 • Gombaellenes hatású. Azok a mézek, melyeknek magas a peroxid aktivitásuk, úgy, mint a jarrah vagy a marri, nagyon hatékonyak a Candida élesztőgombák fajtái és a dermatophyte típusú bőrbetegség ellen (sokkal hatásosabb, mint a manuka méz). Tanulmányok is kimutatták a Candida gomba fajok elleni hatásosságát.

 • Nagyon hasznos a cukorbetegeknél. A jara méz magas fruktózcukorral és alacsony glükózszinttel rendelkezik, valamint alacsony glikémiás indexe lehetővé teszi, hogy cukorbetegek is fogyasszák. Az alacsony glikémiás értékű ételekről ismert, hogy csökkentik az inzulin reakciót a szervezetben és javítják a vér koleszterinszintjét.

 • Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően öregedés gátló hatása van (2 vagy 3-szor magasabb, mint az új-zélandi manuka méznek). Támogatja az aktív bőrsejt-megújulást, serkenti a kollagén és az elasztin termelést, a fehérje termelést a ráncok kisimításához, a kollagénépítést és kitűnő a pattanások ellen. Az új kutatások szerint a magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek harcolnak a szabad gyökök ellen, amelyek az egészséges T-sejteket támadják.

  Reggelente kell egy kiskanállal elfogyasztani, vagy mézes - citromos italként elkészíteni, így ez a finomság megnöveli a napi antioxidáns szintet.

 • Antimikrobiális hatásának köszönhetően enyhíti a torokfájást

 • Gyógyítja az égési sérüléseket, és közben védelmet nyújt a bőrnek

 • Tisztítja a szájfekélyeket és javítja a rossz leheletet – a jarrah méz segít harcolni a gyomorban található baktériumok ellen, mint például a Helicobacter pylori, ami a fekélyeket és a rossz leheletet okozza.

„A Jarrah mézet ettem a Helicobacter pylori kezelésére, mivel az előírt antibiotikumos kúra eléggé lebetegített így nem bizonyult sikeresnek. Olvastam a jarrah méz gyógyító hatásairól, és rendkívül örültem, hogy megszűntette a problémámat.” Sonia, Perth Nyugat-Ausztrália.

Következésképpen

A nyugat-ausztráliai Eucalyptus marginata (jarrah) kivételes hidrogén-peroxid tartalmának köszönhetően antibakteriális aktivitást mutatnak. A hatásának mértéke nagymértékben eltér a minták között, és csökken a tárolás során.

A Leptospermum fajok, különösen a Leptospermum polygalifolium, amelyek a part menti New South Wales-Queensland határmenti régióban teremnek, nagyon magas non-peroxid antibakteriális hatással rendelkeznek.

Léteznek olyan állítások, mi szerint „Az új-zélandi manuka méz az egyetlen 100%-ban természetes élelem a világon, amely bizonyítottan hatékony és megbízható antibakteriális tevékenységet mutat.” Mindazonáltal vannak különbségek a kettő között:

A hidrogén-peroxid hatású mézek, mint a jarrah méz, hatékonyabbak, mint a manuka méz a Candida gombák és fajtáinak meggátlásában, így azt mutatják, hogy ezek a mézek szélesebb spektrumú gombaölő szerek lehetnek, mint a manuka méz.

Nem létezik túl sok Jarrah méz a világon

Az okok:

 • csak Nyugat-Ausztráliában található, nem az egész világon

 • a Jarrah erdőben készül minden második-harmadik évben, ha a hőmérséklet meghaladja a 25 ° C-ot, és elegendő eső esik.

 • Az erdei rezervátumok csökkenése, kiszámíthatatlan időjárás és futótüzek

 • Növekvő kereslet, mivel egyre több vásárló van tisztában a minőségével

 

Fedezd fel Te is magadnak ezt a gyógy-orvosság-mézet.

 

Az Egészség Legyen Veled!

TJ - vezető mézkedvelő

Tartalomhoz tartozó címkék: méz candida
blog comments powered by Disqus
; ; ; ; ; ; ; ; ;