Mézsör 0.5l (Primátor)

Raktárkészlet: VAN
Mézsör 0.5l (Primátor)
Mézsör 0.5l (Primátor)
Mézsör 0.5l (Primátor)
Mézsör 0.5l (Primátor)

Csak helyszíni átvétellel redelhető, nem szállítjuk!

Egy könnyű láger, JUHAR (!) mézzel, nem csak nőknek

Alkoholtartalom 5,5 %

790 Ft
Egységár: 1 580 Ft/l
A vásárlás után járó pontok: 16 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Kérdés a termékről
Részletek
Adatok
Részletek

Amit a mézsörökről tudni érdemes

A mézlé erjedését régi sörrel indították meg, és a középkorban Európa-szerte széles körben fogyasztották mindenhol, ahol a méz hozzáférhető volt. A mézsör készítése végigkísérte a középkor évszázadait, mint a sörfőzés egyik ága. 

Az emberiség jelentős részének egyik legrégibb alkoholos itala a mézsör. A múlt század közepéig Németországban, különösen Szászországban és Poroszországban volt kedvelt, de szívesen itták a görögök, az ausztrálok, a Himalája pásztorai és a maja indiánok is. A germánoknál az istenek itala volt. Plinius, római történetíró műveiben említi. Elkészítése könnyű volt. Az erdei mézet vízzel elkeverték és erjesztették.

Alkoholtartalma 3-17,5% között volt, attól függően, hogy a mézhez mennyi vizet adtak. Bizonyos érlelés után leszűrték, utána máris fogyasztható volt. Eredetileg mindenki készíthetett annyit, amennyit akart, később császári és udvari monopólium lett, amelyet aztán komoly összeg ellenében kolostoroknak, városoknak bérbeadtak.

Az utóbbi időben egyre inkább elterjedtek az ízesített sörök, és nem kellett sokáig várni a mézes sörre sem. Egy cseh faluban, Senticében Jiří Jelínek főzött egy ilyen különlegességet, melynek receptje alapján készül a Černá Hora-i sörgyárban, a kvašení azaz erjedés kifejezésre utalva ez a Kvasař névre keresztelt akácméz tartalmú sör. Bár karakterére a mézes édesség rányomja a bélyegét, a sör ízeiben végig ott bujkál a cseh sörökre jellemző komlókeserűség. A sör testes, szárazanyagtartalma 14°B és alkoholban (5,5%) sem szegény.

Adatok
Raktárkészlet
VAN
Cikkszám
MITMSOR
Tömeg
853 g/db