Sütiket használunk azért, hogy weboldalunkat még jobban személyes igényeidre szabjuk. Bővebb tájékoztatás az Adatkezelési tájékoztatóban.

Termékek Menü

- Induljon egészségesen a tanév!

Hamarosan becsöngetnek. Van, akinek ez jó hír, van, akinek kevésbé. Az viszont mindkét tábornál közös, hogy alig kezdődik el az iskola vagy az óvoda, a legtöbb gyerek már az első pár hét után megbetegszik. Ami aztán a szülőkre, családtagokra is könnyen átragad, és jöhet a betegállomány. 

Persze a legtöbbször már a tanév kezdete előtt gondolunk is erre, de aztán mégis mindig váratlanul, ráadásul többnyire a legrosszabbkor ér. De miért van így, hogy a szünet után rögtön beteg lesz a gyerek, és lehet valamit tenni ez ellen még most, a tanévkezdés előtt? Olvasd el legújabb blogcikkemet, és kiderül!

 

 

A vírusok és a stressz a hibás

Az iskolai és óvodai közösségekben, ahol sok gyerek van összezárva egy helyen, óhatatlan, hogy a zárt térben cseppfertőzéssel könnyen és gyorsan elterjedjenek a különféle betegségek, amiket elsősorban vírusok és baktériumok okoznak. Mert nyáron persze mindenki a kis családi közösségében más-más flórákat szed össze, amiket az osztálytermekben egyszerűen összeengedünk, így a gyerekek gyakorlatilag egymást fertőzik meg. Erre persze rásegít az időjárás változása is.

Amitől Karcsika nem betegedett meg, az lehet, hogy ledönti a lábáról Tomikát. És fordítva. Az iskolában tehát összekeverednek azok a kórokozók, amelyeket a gyerekek bevisznek magukkal. A leggyakoribbak ezek közül felső légúti megbetegedéseket okoznak, a szokásos torokfájás, orrfolyás, láz, köhögés kombináció.

Ehhez jön hozzá, hogy sok gyerek most először megy iskolába vagy oviba, és vannak, akik kénytelenek intézményt vagy osztályt váltani, és olyanok is akadnak, akik egyszerűen csak izgatottá válnak a tanévkezdés idején - a tanévkezdés tehát mindig fokozott stresszel jár. Vagy épp utálnak mindent, ami kötelező. Nem rajonganak egy-egy osztálytársukért, tanárukért - és már a gondolat is frusztrálja őket, hogy ismét az iskolapadba kényszerülnek.

A pozitív stressz is stressz, a negatív stressz meg aztán pláne, tehát amikor ősszel kezdetét veszi a tanév, akkor a gyerekek mindenképp izgalomban vannak. Olyan hatások érik őket, amik az immunrendszerüket már alapból legyengítik, ezáltal még fogékonyabbá válnak a betegségekre. Így gyakran megesik, hogy szeptember közepére-végére annyi beteg gyermek lesz az orvosi rendelőkben, mint az influenza szezonban. 

 

Megelőzés: ez a leghatásosabb, amit tehetsz

Jó hír, hogy a közösségi élettel járó betegségeket ugyan elég nehéz elkerülni, de nem lehetetlen. Főleg, ha időben felkészülsz rájuk, hiszen a kulcs a megelőzésben rejlik. A megelőzés lényege az immunrendszer jó állapotban tartása.

Általánosságban azok a gyerekek betegednek meg először, akiknek kisebb az ellenállásuk, vagyis gyengébb a védekezőképességük (immunrendszerük) a betegséget okozó mikroorganizmusok legyőzésére. Szerencse, hogy a gyerekek sokkal intenzívebben és hatékonyabban reagálnak a természetes gyógymódokra. Most tehát még nem késő, pont időben vagy, hogy felkészítsd gyermeked szervezetét a tanévkezdésre. Adok is néhány tippet ehhez:

  • A zökkenőmentes átálláshoz ne várd meg az iskolakezdés előtti estét a lefekvési vagy az evési szabályok megváltoztatásával, amiket esetleg lazábban kezeltél a nyári szünidő alatt. Már az iskolakezdés előtti hetekben kezdd meg a fokozatos átszoktatást az iskolai napirendhez, az időben történő lefekvéshez és ébredéshez.
  • Sokat segíthet, ha a szünidő utolsó napjaiban és a hétvégéken a nyár végi jó időt kihasználva minél több időt töltesz gyermekeiddel a friss levegőn, a szabadban. 
  • Fontos, hogy megtanítsd gyermekeidnek, mennyire fontos a rendszeres kézmosás, és ezt az iskolában se feledjék, akár evés előtt, akár kinti játék vagy a mosdó használata után. 
  • Figyelj oda gyermekednél a rendszeres folyadékbevitelre, ami fontosabb, mint hinnéd. Persze ne cukros üdítőket, hanem gyógyteákat fogyasszon, azok közül is megelőzésre a citromfűhársfa, bodza, kakukkfű és az áztatott csipkebogyó teákat ajánlom, amik mézzel ízesítve nagyon finomak.
  • Az alkoholmentes propolisz tinktúra remek immunerősítő, mézbe keverve a kisebbek is szívesen fogyasztják, vagy ami még egyszerűbb, egyen naponta egy kiskanál propoliszos krémmézet.
  • A szintén immunerősítő hatású manukamézek közül megelőzésre az MGO 100+ vagy az UMF 10+ hatóanyagtartalmúakat ajánlom, illetve az enyhe gyulladáscsökkentő hatású, apróbojtorján kivonatot tartalmazó változatot, naponta 2 kiskanállal.
  • Fogyaszthat gyermeked méhpempőt is, ebből naponta 1 grammot javaslok. Ha kellemetlen íze miatt nem enné meg, természetesen mézbe is keverheted. Vagy beszerezheted méhpempős krémméz formájában is.

 

Amikor mégis megbetegszik a gyerek

Ha jól látható, hogy a gyermekednek lappangó betegsége van, inkább ne menjen iskolába, óvodába, egyéb közösségbe, hanem tartsd otthon. Ez szülőként, nagyszülőként a te felelősséged, hiszen így nem csak gyermek gyógyul meg gyorsabban, de az iskolai közösséget is óvod. A közösségbe bekerülő náthás, félig-meddig beteg gyerek ugyanis egyrészt nem is érzi jól magát, és amúgy sem tudna megfelelően koncentrálni, ráadásul megfertőzheti a többieket is.

Mivel ezeket a "tanévkezdő betegségeket" legtöbbször vírusok okozzák, az antibiotikum nem megoldás ellene, mert hatástalan. Szerencsére nem is kell a legtöbbször rögtön a gyermekorvoshoz rohanni. Elegendő, ha eszik egy kis erősebb hatóanyagtartalmú manukamézet MGO300+ vagy UMF15+-osat, 3x1 teáskanállal, ugyanis a manukaméz a vírusokat is pusztítja, így sokkal gyorsabb a gyógyulás . És méhpempőt, napi 2 g-ot öt napig, utána 1 g-ot egy hétig. És igyon sok hársteát hársmézzel

Bár minden szülő és nagyszülő azt szeretné, hogy a gyermeke, unokája mindig egészséges legyen, de ez sajnos lehetetlen. Viszont amit lehet, azt egy kis odafigyeléssel (és persze méhtermékek segítségével) megteheted: hiszen az esetleges megbetegedések száma megelőzéssel jelentősen csökkenthető - és nem csak iskolakezdéskor. Egy külön oldalon direkt össze is gyűjtöttem azokat a méhtermékeket, amik segíthetnek a betegségmentes tanévkezdésben »

Ha kérdésed lenne a témában, fordulj bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz az ugyfelszolgalat@mezbarlang.hu e-mail címen, vagy az irodaidőben hívható +36 709 48-9940 telefonszámon.

 
Mézes élményekben gazdag tanévkezdést kívánok mindenkinek!

 

Az Egészség Legyen Veled! 

TJ - vezető mézkedvelő

 

Tartalomhoz tartozó címkék: méz gyerekek megelőzés
blog comments powered by Disqus
; ; ; ; ; ; ; ; ;