Méz-Blog

Környezetvédelem és Mézbarlang

2020.02.09 10:00
Trepinszki József
Környezetvédelem és Mézbarlang

Környezetvédelem a Mézbarlangban

Ha egyszerűen elkezded szelektíven gyűjteni, ami gyűjthető, egy kicsit jobban odafigyelsz az ételhulladékokra (állítólag évi több mint 100 kg étel megy a szemétbe fejenként!), akkor máris sokat tettél. És itt lehetne oldalakon keresztül sorolni a "mit tehetnék még a környezetemért?" kérdésre a válaszokat. Ebből a blogcikkből megtudhatod, én és a Mézbarlang mit teszünk »

Környezetvédelem a Mézbarlangban

 

Azt hiszem előbb-utóbb mindenki eljut odáig, hogy legalább valamennyire környezettudatosan éljen. 

Mit is jelent ez? 

Nem kell egyből a no-waste (hulladékmentes) életvitelre gondolni. Egyébként sem azt jelenti ez a fogalom, amit a szó szerint fordítása. Hanem azt, hogy csupán minimális általános, "kukás" hulladékot termelsz.

(Mostanában csodálkoztam el épp azon, hogy a normál kukánkat már csak 3-4 hetente kell üríteni, szemben a pár évvel ezelőtti heti ürítéssel. Fel is vetettem magamban, hogy lemondom a szemétszállítást. De nem lehet! Kötelező fizetni! Ha visznek szemetet, ha nem. Na ehhez mit szólsz?)

Ha egyszerűen elkezded szelektíven gyűjteni, ami gyűjthető, egy kicsit jobban odafigyelsz az ételhulladékokra (állítólag évi több mint 100 kg étel megy a szemétbe fejenként!), akkor már sokat tettél. És itt lehetne oldalakon keresztül sorolni a "mit tehetnék még a környezetemért?" kérdésre a válaszokat.

Na de mit tehet egy cégvezető a mai világban a környezetvédelemért? 

Írom, mit tett és mit tesz a Mézbarlang:

# 1.

Tavaly bevezettük, hogy minden nálunk vásárolt terméknek visszavesszük a göngyölegét 60 Ft-ért. Ez lehet mézesüveg, lehet a propolisz tinktúrás üveg, vagy akár a fogkrémes tubus is. Mindegy. Én pedig ezeket szelektíven elviszem a megfelelő gyűjtőbe. Személyesen.

# 2.

Tavaly megalapítottam a Mézkedvelő Hunnia Egyesületet (MÉHE), melynek fő támogatója a Mézbarlang. Az egyesület fő tevékenysége pedig közös programokon keresztül a saját egészségünk megőrzése, a méhek és a természet védelmén keresztül. Az ez évi programokról (bár egy kicsit megkésve) a jövő héten megy ki a levelem.

# 3.

Lassan elérjük azt, hogy csak "natúr", minden mesterséges anyagtól mentes termékeket árusítunk. Ebbe beletartozik a közönséges kristálycukor is, de még keressük ennek a néhány terméknek a kiváltására a megfelelő beszállítót. 

Hogy mi köze a cukornak és az egyéb mesterséges anyagoknak a környezetvédelemhez? Összefoglalva az, hogy az előállításuk környezetszennyező. Nem beszélve arról, hogy az emberi egészséget is "szennyezi", magyarul betegségeket okoznak.

# 4.

A webáruházi (esetleg telefonos vagy e-mailes) rendelések becsomagolása nem egyszerű feladat. Elgondolhatjátok, hogy az üveges mézeket, üvegpalackokat (mézbor, mézsör, szörp stb.) úgy becsomagolni, hogy törésmentesen érjen a címzetthez, nem egyszerű. A csomagok dobálását, "leejtését" is ki kell bírnia a csomag tartalmának, ami több (néha 10-20 kg-nyi) törékeny terméknél igencsak feladja a leckét a csomagoláskor.

Már jóideje kutatom-keresem, hogy mivel lehetne kiváltani a "bubis fóliát". Ráadásul ezek a műanyagok legtöbbször a megrendelőnél a kukában landolnak, ezzel is tovább szennyezve a környezetet.

Jelentem, megtaláltam a jelenleg a Mézbarlang számára legbiztonságosabb környezetkímélő megoldást, amit a jövő héten el is kezdünk bevezetni! Műanyagmentes csomagolás! Jól hangzik?

A műanyagmentes csomagolás elemei:

 • Kartondoboz (ez nem nagy szám, eddig is használtuk).
 • Papír ragasztószalag a műanyag helyett. Bár ez se nagy kunszt, de azért érezhetően drágítja a csomagolási költségeket (éves szinten a vásárlóink "befogadási" készségétől függően akár többszázezer forinttal)
 • A feliratos műanyag ragasztószalag helyett bélyegzőt helyezünk el a csomagon.
 • A bubis fólia és az egyéb műanyag térkitöltők helyett: 
  • Kartondobozok újrahasznosításával gyártott és perforált különleges csomagolóanyag, amihez a gépet már megrendeltem. Érkezése a jövő héten várható.
  •  Egyéb segéd-térkitöltő anyagok lesznek még a fagyapot és az iratmegsemmisítő által termelt papírcsíkok.

Mi lesz ezután?

Ez az utóbbi 4. pont összességében egy nagyobb beruházás a csomagolás (csomagküldés) környezetbaráttá tétele érdekében, ami jelentősen megnöveli a Mézbarlang csomagolási költségeit.

Mindent összevetve a következők szerint fogjuk módosítani a szállítási és csomagolási tarifáinkat:

 • Az ingyenes szállítási értékhatárt 19.000 Ft-ról 22.000 Ft-ra növeljük. Mivel az átlagos vásárlási érték (szép szóval kosárérték) a Mézbarlangban 21.000 Ft fölé nőtt, ráadásul a 19-22 ezer közötti tartományban kevesen (7,9%) vásároltak, így ez kevésbé érintheti megrendelőinket. 
 • Választható lesz, hogy valaki hozzájárul-e a műanyagmentes környezetbarát csomagolás költségeihez, vagy nem.
  • Ha nem, marad a régi szállítási költség és továbbra is műanyagba csomagolunk neki.
  • Ha hozzájárul, akkor mindössze 400 Ft-tal megnövelt összköltséget számolunk. Ennyit, ismerve vásárlóink nagy részét (több, mint a fele visszatérő vásárló), a legtöbb megrendelőnk "áldozni fog" a környezetvédelem oltárán. :) 
  • 22.000 Ft felett is választható lesz ez a plusz kvázi "csomagolási költség", szintén 400 Ft-ban meghatározva. Ez a vásárlási értékhez viszonyítva tehát mindenképpen 2% alatti plusz költség, amit tulajdonképpen a környezetbarát csomagolás bevezetéséhez történő minimális hozzájárulásnak is fel lehet fogni.

Törzsvásárlóinkat, akik évente akár sokszázezer forintot is költenek nálunk, környezettudatosnak gondolom és tapasztalom. Ezért nagyon bízom benne, hogy ez a fajta megközelítés befogadásra talál. És segítségükkel összességében tovább tudom növelni a Mézbarlang környezettudatos tevékenységét is, előbb-utóbb (bízva benne, hogy még az idén) elérve, hogy csomagolásunkat akár 100%-ban műanyagmentessé, így környezetbaráttá tegyük.

Az Egészség(es környezet is) Legyen Veled!

TJ - vezető mézkedvelő