Sütiket használunk azért, hogy weboldalunkat még jobban személyes igényeidre szabjuk. Bővebb tájékoztatás az Adatkezelési tájékoztatóban.

Termékek Menü

Méz és Allergia

Okozhat a méz allergiát? És a virágpor?

Allergiáról akkor beszélünk, ha a szervezet érzékenyen reagál bizonyos anyagokra. Az allergia rendszerint a gyengébb immunrendszer következménye. A védekezőrendszer feladata a szervezetet megvédeni az egészséget veszélyeztető hatásoktól. A baktériumok, vírusok, gombák, élősködők a beteg sejtek komoly veszélyt jelentenek, ezért hatástalanítani kell őket.

A túlterhelt immunrendszer azonban olyan anyagok ellen is védekezik, amelyek egy egészséges ember számára nem jelentenek veszélyt. A táplálék és a kozmetikumok egyes alkotóelemeire így a virágporhoz, háziporhoz, állati szőrhöz és gyakorlatilag minden egyéb anyaghoz hasonlóan szintén tekinthetünk kórokozóként.

Az immunrendszer túlhajtott reakciója viszont nem tesz egészségesebbé, hanem éppen ellenkezőleg: betegséghez vezet. Az allergiás reakciók többek között bőrkiütéseket, lázas csalánkiütést, allergiás náthát, asztmát, hasmenést, fejfájást vagy keringési zavarokat okozhatnak.

Egyre gyakoribb jelenség az élelmiszerérzékenység. Szinte mindenfajta táplálékkal szemben kialakulhat összeférhetetlenségi reakció, pl. mézallergiás esetek (fruktózintolerancia) is előfordulnak. A mézet rosszul viselő emberek zöme - a Würz­burgi Egyetemen 1996-ban végzett kutatás eredményei szerint - 78%-uk a méhektől származó alkotóelemekre, 44%-uk pedig a pollenre allergiás. Azt is megállapították, hogy akik a méhszúrásra allergiásak, gyakran a mézre is túlérzékenyen reagálnak. A méhméreg legalább nyolc olyan anyagot tartalmaz, amelyek rendkívül allergizáló hatásúak. Ezek közé tartoznak elsősorban az enzimek.

Fontos figyelembe venni, hogy nem minden növény pollenje allergizál. Ha valakinek szénaláza van, akkor egy-egy, néhány, esetleg többféle virágporra érzékeny. Elsősorban a kis sűrűségű, a levegőben sokáig szállingózó pollenféléket lélegezzük be. Mivel a méhek a virágport (a beltartalom miatt) serűség szerint „osz­tályozzák", a dolgozók nem a silány, lebe­gő virágport gyűjtik. Vagyis:

  • Az allergizáló, belélegezhető pollen rendszerint nem azonos a mézben találhatóval.
  • Döntő többségében a méhek által gyűjtött virágpor sem azonos az allergiát okozó levegőből belélegzett virágporral.
  • Sok olyan allergizáló virágpor van (pl. a parlagfű) , amit a méhek nem is gyűjtenek.

 

Fogyaszthatnak mézet az allergiások?

Az allergia a szervezet túlzott védekező reakciója következtében jön létre. Az immunrendszer például káros anyagként azonosíthatja a poratkák belélegzett ürülékét, és antitesteket képez, amelyek megpróbálják hatástalanítani a vélt kórokozót.

Az antigén-antitest komplexek létrejötte eleinte tünetmentes, a szervezetet azonban már érzékennyé tették, és amint az újra kapcsolatba kerül az allergiát kiváltó anyaggal, további antitestek képződnek. A túlzott antigén-antitest képződés olyan tüneteket idéznek elő, mint a viszketés, orrfolyás, könnyezés, légszomj stb.

Amennyiben az allergiát nem a méz egyes alkotóelemei idézték elő, a méz továbbra is fogyasztható. A méz - különösen a sötét méz - flavonoidban gazdag; ezek meggátolják az allergiás reakciót kiváltó hisztamin és hasonló anyagok kibocsátását.

Tehát a legkevésbé allergizáló mézek: édesharmat méz, fenyőméz, olajretek méz,  selyemfű (selyemkóró, vaddohány) méz.

Tudtad, hogy hazánkban minden harmadik, negyedik ember allergiás?  És ezért 98%-ban a környezeti méreganyagok tehetők felelőssé. Egyre tovább élünk, de egyre betegebben.
A káros környezeti hatások ellen nehéz védekezni, de a magunk módján azért sokmindent tehetünk gyermekeink és saját egészségünkért.

Immunrendszer erősítés: erre a mézek kiválóak, leginkább a manuka méz , amiről eddig kevesebben hallani, mint kellene. Viszont a hatása lenyűgöző, és nem csak az ellenálló-képesség fokozására. Erről többet a manuka méz részletes leírásában olvashatsz. Aztán kiváló a méhpempő , a propolisz és a virágpor hármas is. Aztán az aranyvessző , édesharmat, hárs, koriander , akác és ámorakác méz, hogy csak a hatásosabbakat említsem.

 

Virágpor virágpor allergia ellen?

Lehetséges!

Tanács: aki virágpor allergiás, ne kanálszámra kezdje enni a virágport! Először pár szemcsét egyél, aztán ha nincs semmi allergiás reakció, akkor napról napra lehet egy kicsit többet enni, amíg el nem éred a napi egy evőkanál mennyiséget. Ha viszont tapasztalsz valami "rosszaságot", feltétlenül hagyd abba a virágpor szedését!

És ami meglepő: ha az allergiás szezon előtt néhány hónappal elkezded szedni a virágport , nagy esélyed van, hogy az allergiás tünetek csökkennek, vagy elmaradnak! De nem feltétlenül, mert nem hat mindenkire egyformán. Ezt klinikai tesztalanyokkkal is bizonyították. 

Ha nem tapasztalsz allergiás reakciókat a mézre vagy virágporra, csak jól jársz, ha nem hagyod abba a rendszeres fogyasztását. Bármilyen mézet eszünk is immunrendszerünk erősítésére, hatásosabb, mint a legtöbb vitaminkészítmény és étrend-kiegészítő! Nézd csak meg ezek összetételét, akár az agyonreklámozottakét is! Megéri rászánni egy kis időt a tanulmányozására... Vizsgálatok alapján kimutatták, hogy a vitaminkészítmények (tisztelet a kivételnek, de azoknak az áruk is más kategória) átlagban 10%-a szívódik fel és hasznosul szervezetünkben. És ugye a másik allergia ok a sok idegen méreganyag felgyülemlése szervezetünkben. Vagyis a maradék 90%...

Akkor inkább az igazi természetes méz és a méhészeti termékek a megoldás!

Mézédes, Allergiamentes Szép Napokat!

Trepinszki József
vezető mézkedvelő

 

blog comments powered by Disqus
; ; ; ; ; ; ; ; ;