Sütiket használunk azért, hogy weboldalunkat még jobban személyes igényeidre szabjuk. Bővebb tájékoztatás az Adatkezelési tájékoztatóban.

Termékek Menü

Méz és a gyermekek

Minden szülő felelősséggel tartozik gyermekei egészségéért!

Sajnos mára eljutottunk odáig, hogy a gyermekkorban olyan betegségek jönnek elő, amik mondjuk 30 évvel ezelőtt még ismeretlenek voltak a gyermekek körében.

Cukorbetegség, rák, magas vérnyomás, hogy csak a legmeglepőbbeket említsem.

Az egyik legfőbb dolog, hogy mit eszik a gyermek. Meg az, hogy mit NEM eszik. Az utóbbi 30-40 évben gyümölcsök és zöldségek vitamin és ásványi anyag tartalma jelentősen csökkent, az előállított élelmiszerekben egyre több a mesterséges eredetű ismeretlen hatású adalékanyag.

Statisztikák szerint a gyermekek átlagban tízszer betegszenek meg egy évben. Ez sokba kerül a szülőnek időben és pénzben egyaránt és rossz a gyermeknek is.

Hogyan tud a szülő hatással lenni a már megszületett, egészségesnek mondható gyermekre abban, hogy továbbra is egészséges maradjon?

Mielőtt rátérnék arra, hogy mik a legfőbb gyermekkori betegségek, amik megelőzhetők méz fogyasztásával, előtte egy lényeges dolog: tudni kell, hogy a méz egy éves kor alatt „biztonsági okokból” nem adható (egy éves korig hiányzik a babákból az az enzim, ami lebont egy bizonyos botulizmust okozó bacit, ami a mézben előfordulhat…). Ez a baktérium nem minden csecsemőnél okoz fertőzést, de akkor is jobb megelőzni a bajt. 12 hónap után viszont már nyugodtan ehetnek mézet gyermekeink!

Viszont tiszta méhpempő már adható csecsemőknek is. Ami szintén segíti az itt felsorolt minden lehetséges betegség megelőzésében, egy valóságos életelexír!

Tehát lássuk:

8 fejlődési rendellenességet gyermekeknél, ami megelőzhető lett volna mézek fogyasztásával.

Csontozat-fogazat

Az ép és egészséges csontozat, fogak és köröm kifejlődéséhez minden gyereknek szüksége van:

  • Kalciumra és foszforra, ezek alkotják a csontozat nagy részét
  • D –vitaminra,  ami felelős a csontok szilárdságáért, ugyanis ennek hiányában  a kalcium és a foszfor nem tud beépülni a csontokba, szivacsos marad.

A mézekben van kalcium és D-vitamin is. Főképpen az akác, édesharmat és fenyő mézek segítenek a csontképzésben.. Ezek a mézek nagyon kellemes ízűek, a gyermekek is szeretik. Lehet tenni langyos teába, tejbe, vajas kenyérre, müzlibe, stb., vagy lehet enni csak „magában”. Napi 1-2 teáskanálnyi méz megteszi hatását!

Szív és érrendszer

A  fejlett országokban a szív- és érrendszeri betegségek az elhalálozás leggyakoribb kiváltó okai, több mint felének ez az oka. Ez Magyarországon is igaz!  A gyermekek között nyílván ritkább, de a gyermekkori életmód "megalapozza" a felnőttkori betegségeket, mint tudjuk.

Viszont minden 120-adik újszülött szívhibával jön a világra! Ez arra utal, hogy gyermekeink egészsége a szülők egészségének is függvénye.

Melyek a legfőbb lehetséges szív és érrendszeri betegségek már gyermekkorban is?

  • Magas vérnyomás, ami már gyermekkorban is egyre gyakrabban „kialakul”.
  • A szívinfarktus, ami meglepő módon már gyermekkorban is előfordulhat
  • Érelmeszesedés kialakulása
  • Szívritmus zavar

Minden méznek van valamiféle hatása a keringési rendszer különböző elemeire (koleszterin, vérnyomás, szívműködés, vér, keringés, stb) , legösszetettebb a galagonya méz hatása. 

Daganatos betegségek

Mint tudjuk, a rák manapság már a (kis)gyermekeket sem kíméli.

Egy megdöbbentő adat: az egy éves kor feletti gyermekhalálozási "listán" a daganatos betegségek a balesetek után a második helyen állnak!

Mint minden betegség megelőzése érdekében, itt is az általános ellenálló képesség (immunerősítés) fokozása a legfontosabb. Ebben a méz elsőrangú, de vannak fokozottan daganatos megbetegedések ellen ható mézek is, mint a hajdina, manuka és napraforgó. És persze ne feledkezzünk meg a méhpempőről sem, meg a propoliszról sem!

Allergia

Mikor alakulhat ki allergia? Ha az immunrendszer legyengül, vagy valamilyen idegen anyag túlságosan megterheli szervezetünket.

Immunrendszer erősítés: erre a mézek kiválóak, leginkább a manuka méz, amiről eddig kevesebben hallani, mint kellene. Viszont a hatása lenyűgöző, és nem csak az ellenálló-képesség fokozására. Aztán kiváló a méhpempő-propolisz-virágpor hármas is. Aztán az aranyvessző, édesharmat, hárs, akác és ámorakác méz is kiváló, hogy csak a hatásosabbakat említsem.

Itt még szólni kell a virágpor allergiásokról is, merthogy egyre több gyermek is allergiás valamire:

  • nem minden virágpor allergiás allergiás a mézekre! Ezt legegyszerűbb kipróbálni. De azért ha valaki a hárs virágporára allergiás, ne kezdje a mézevést hársmézzel…
  • akármilyen meglepő, de nem minden virágpor allergiás allergiás akár a virágpor fogyasztására sem
  • nincs virágpor a tiszta édesharmat, a fenyő, az olajretek és a selyemfű mézben, ezt virágpor allergiások is biztosan fogyaszthatják

Bármilyen mézet eszünk, hatásosabb, mint a legtöbb vitaminkészítmény és étrend-kiegészítő! Nézze csak meg ezek összetételét, akár az agyonreklámozottakét is! Megéri rászánni egy kis időt a tanulmányozására... Vizsgálatok alapján kimutatták, hogy a vitaminkészítmények (tisztelet a kivételnek, de azoknak az áruk is más kategória) átlagban 10%-a szívódik fel és hasznosul szervezetünkben. És ugye a másik ok a sok idegen méreganyag felgyülemlése szervezetünkben...

Akkor inkább az igazi természetes méz és a méhészeti termékek a megoldás!

Anyagcsere zavarok

Hát ez is egy elég tág betegség-rendszer. Hazánkban az 5. leggyakoribb halálok.

Gyomorégés ellen,  étvágy javítására, görcsoldásra, fertőtlenítésre, emésztési zavarokra, epebántalmakra egyaránt van megfelelő hatású méz. Nézd meg a korábban általad igényelt és megkapott "Mézek hatásai" táblázatomat! (Ha elveszetted, itt  ismét megtalálod!)

Pszichés betegségek

Idegrendszeri zavarok,  stressz, depresszió, alvászavar a legjellemzőbb pszichés betegségek, amik már gyermekkorban is előjöhetnek.  

Hogy hol segít ebben a méz? Kevesen tudják, hogy a mézeknek van egy általános nyugtató hatása. Szemben a cukorral, ami izgató hatású. Tehát már a cukor kiváltásával mézre nagy előrelépést tehetünk gyermekeink egészséges pszichés fejlődése érdekében. És vannak mézek, amelyek fokozottabban hatnak a pszichére. Akár felnőttnek, akár gyermeknek:

Cukorbetegség

Egy meglepetés: az újonnan előforduló cukorbetegségek fele a kamaszkorban jelentkezik! Mégpedig a túlsúlyos fiataloknál. Itt kapcsolódik be a "Miért méz?" kérdés. A tudatos táplálkozás egyik rákfenéje a cukor. Mert a cukor az egyik oka a fiatalság elhízásának, ami sokszor vezet a cukorbetegség kialakulásához.

A lényeg: cukor helyett méz és a legfőbb elhízást okozó elem kiiktatva! Tehát ilyen módon bármilyen méz fogyasztása az egyik legfőbb cukorbetegség kiváltó okot kizárja.

És még egy lényeges dolog: a cukorbetegség kialakulása ellen hat a méhpempő és a virágpor fogyasztása. Sőt tapasztalatok szerint a már cukorbetegek állapotát is javítja fogyasztásuk! Sőt! Még meglepőbb. hogy a legújabb kutatások szerint a manuka méz fogyasztása is javítja a cukorbetegek állapotát!

Elhízás

A gyermekkori elhízás legfőbb oka a mérhetetlen cukorfogyasztás! A lakosság átlagos cukorfogyasztása napi 10-15 dkg, de valószínűleg a gyerekek többet fogyasztanak, mint az idősebbek. Ez abból adódik, hogy az édes cukorkákkal, csokikkal és egyéb „nasik”-kal sok energiát vesznek magukhoz.

Minden negyedik kövér gyermekből kövér felnőtt lesz!

A kövérség és a cukorfogyasztás gyermekkorban erősen összefügg. A halálesetek nyolcvan százalékát a nem fertőző, krónikus betegségek okozzák, ezek kialakulásában pedig a táplálkozás (a mozgáshiány mellett) a legfontosabb kockázati tényező. Éppen ezért aggasztó, hogy egyre több a túlsúlyos gyerek.

Az elhízás egyes következményei már gyermekkorban is megmutatkoznak. Ilyenek például a légúti megbetegedések, pszichés zavarok vagy a mozgásszervi elváltozások. "...az elhízás komoly kockázati tényező a fiatal felnőttek fájdalmainak kialakulásában, különösen a térd esetében. Még további kutatásokra lesz szükség, hogy az ok-okozati összefüggés bebizonyosodjon, de ha igaz, hogy az elhízás térdfájdalmat okoz, akkor ez azt jelenti, hogy az elhízás negatívan hat az ízületekre már viszonylag fiatal korban is, és hozzájárulhat a tünetek fennállásához, továbbá a későbbi csökkent ízületi működéshez” (Jon Tobias, Bristol Egyetem)

A fiatalkori elhízásnak a felnőttkorban is súlyos következményei vannak. Amellett, hogy a túlsúly felnőttkorra is megmaradhat, megnő a szív- és érrendszeri megbetegedések (Felmérések szerint három elhízott gyermekből kettőnél fennáll valamelyik szív és érrendszeri betegség esélye!), a cukorbetegség, a magas vérnyomás és bizonyos daganatok kialakulásának veszélye.

A méz az más! Nem csak üres kalória (mint a cukor), hanem vitaminok, ásványi anyagok, enzimek és aminósavak csodás természetes kombinációja. Amiből ráadásul elég napi 2-5 kávéskanálnyi, de nem is tudunk belőle sokat enni, mert eltelít.

 

A jelszó tehát: Cukor helyett méz!

Hidd el, megéri!
Mert az egészségesebb élethez a méz mindenképpen segítséget nyújt.

 

Az Egészség Legyen Veled és Gyermekeddel!

Trepinszki József
vezető mézkedvelő

blog comments powered by Disqus
; ; ; ; ; ; ; ; ;