Sütiket használunk azért, hogy weboldalunkat még jobban személyes igényeidre szabjuk. Bővebb tájékoztatás az Adatkezelési tájékoztatóban.

Termékek Menü

- Propolisz sztori

Trepinszki József

A propolisz "jósága" 

 

A propolisz haszna a kaptárban

Nem elég, ha a kaptár tele van mézzel és virágporral, attól még a méhcsalád nincs biztonságban. Ezért a méhek "lakásuk" minden zugába, réseibe egy barnás-zöldes kellemesen illatozó anyagot tömködnek, aminek a neve propolisz.

Na de miért van rá szükségük?

 1. Mindenhez kiválóan tapad 

Ez a méhészeknek sokáig okozott bosszúságot, mert megnehezítette munkájukat. Ugyanis sokáig nem tudtak a propolisz egyéb "jóságáról". Ez a tapadás és egyéb fizikai tulajdonságai a régi mesterek figyelmét is felkeltette. Leghíresebb felhasználása talán a Stradivári-hegedűk eleddig még nem ismert összetételű propoliszlakk bevonata, aminek nagyban köszönhetik csodás hangzásukat és tartósságukat. Ennek a titkos lakknak  "öngyógyuló"  tulajdonsága is van, vagyis a kisebb karcolások maguktól eltünnek...

De fatárgyak tartósítására készíthetünk házilag is bevonatot: két rész propoliszt és egy rész méhviaszt feloldunk négy rész forró lenolajban, 5-10 percig áztatjuk benne a tárgyat, majd lecsöpögtetjük és puha kendővel fényesre töröljük. A Kaukázusban fertőtlenítő és természetes volta miatt gyermekjátékok kezelésére is használják.

 2. Véd a betolakodók ellen

A kaptár örök rejtély és vonzalom minden élelmiszerkereső élőlény számára. Rovarok, gyíkok, kígyók egerek is keresik a kaptárbajutás lehetőségét. De ezzel egyben vesztüket is okozzák! Ugyanis a méhek minden betolakodóval könyörtelenül elbánnak halálos fegyverükkel, a mérgükkel!

lódarázzsal pillanatok alatt elbánnak. Ezt én is láttam egyik méhészkedésem alatt. Tapasztaltam még egy másik érdekes dolgot. Késő ősszel észrevettem, hogy a kaptár bejáratából "kiesett" a kis fadarab, ami szükíti a bejáratot. Nem értettem, így megnéztem a kaptár belsejét. Legnagyobb meglepetésemre egy termetes mezei pocok volt a kaptár aljában a megdézsmált lépek helyén! Falánkságát nem tudta legyőzni, degeszre zabálta magát, de mire végzett volna, a méhek elbántak vele. Ugyanis éledtelenül feküdt a keretek aljában...

Ennek látszólag semmi köze a propoliszhoz, de mégis van! Merthogy az elpusztított tetemeket "királyi temetésben" részesítik a méhek. Mumifikálják. Vastagon bebalzsamozzák az egész tetemet propolisszal, amely így hosszú ideig nem indul oszlásnak, így nem fertőzi a kaptárat. Ez vár minden elpusztított kaptár-betolakodóra.

 3. Mikrobainvázió kivédése

A kaptárban a fiasítás idején 34-35 Celsius fok van, ami kora tavasztól késő őszig tart. Hogy ne menjen ki könnyen a meleg, ezért minden rést propolisszal tömködnek be a méhek.

De a propolisznak van egy ennél is fontosabb szerepe. Ez a fészekben lévő magas hőmérséklet ugyanis ideális a káros mikroorganizmusok fejlődésének. Laboratóriumi kisérleteket is bebizonyították, hogy normál körülmények között ezen a hőmérsékleten a baktériumok egy nap alatt is elképesztő mértékben szaporodnak. Ennek ellenére a méhkaptár steril marad.

 4. Steril marad minden "kaptártermék"

A kaptárban lévő nektár, méz, virágpor, méhkenyér, méhviasz és méhpempő meghatározhatatlanul hosszú ideig friss marad.

Természetesen a steril környezet bebizonyítására is voltak kísérletek. A kaptár különböző helyeiről vett mintákat különböző tenyészoldatokba tették és a tudósok legnagyobb meglepetésére a tenyészetben gyakorlatilag nem voltak mikroorganizmusok! Tehát ebből következően a mintavétel helye, vagyis a kaptár is steril.

 5. A lárvák egészségesek maradnak

Nem csak a méhtermékek, de a méhraj fennmaradása is bajba kerülne, ha fiasításkor a lárvákra különböző mikróbák veszélyt jelentenének. A mintavételek és a kísérletek bebizonyították azt is, hogy fiasításkor a különböző fejlődési stádiumokban a pete, az álca, a lárva és a báb is steril marad. Így nincs veszélyben méhek szaporodása, fennmaradása.

Ezért a méhtermékeket (benne a propolisszal) továbbra is fogyaszthatjuk mi, emberek is.

☺☀ ♥

De vannak az emberek, akik különböző fondorlatos szerekkel, mérgekkel próbálják tönkretenni a természetet, ami akár a méhek pusztulásához is vezethet. Erről sok híradás szól. Ennek ellenére a méhek a csodálatos kaptárbelső mikroklíma miatt ezidáig még túlélték ezeket a külső természetellenes beavatkozásokat.

A propolisz nem csodaszer, mint ahogy a többi méhtermék sem. Csupán a természet egyik olyan hasznos csoda-terméke, amely kiváló alternatíva egészségünk megőrzésére és különböző nyavalyáink orvoslására. 

propoliszt gyűjtő méh

Miért vannak méhbetegségek, ha a propolisz védi a kaptár belsejét?

  • Egy: A méhek tartalékot is felhalmoznak, hogy maradjon folyamatosan felhasználható propolisz a kaptárban.  De a méhészek sokszor annyira lekaparják a propoliszt a kaptár különböző alkatrészeiről, hogy nem marad elég propolisz a kaptárban. Így a védelem is csökken. Egy méhraj évente kb 200 g propoliszt készít, ebből az elvehető propolisz mindössze 50 g, a többit a kaptárban kell hagyni! Ezt nem minden méhész tudja...

(Nálam nem volt ezidáig méhbetegség és eddig még minden méhcsaládom sikeresen áttelelt, egy sem pusztult el, még a zord telek alatt sem.)

  • Kettő: A mezőgazdaságban sok vegyszer-mérget használnak, amit gyűjtéskor a méhek összeszednek. Ez alapból csökkenti a méhek ellenállóképességét, legyengíti szervezetüket, könnyebben kapnak el valamiféle betegséget. A propolisz sem tud megakadályozni minden betegséget, főként az ilyen jellegű mérgezéses méhpusztulást.

(A vadméheknél nagyon ritka a méhbetegség. Az erdők mélyén, faodúkban, sziklafalakban fészkelő méhrajokat még nem érte el a civilizáció. Egy orosz újságíró  a vadméz-méhészekről írta: egy lagalább 1 m átmérőjű fenyőfára felmászva jó nagy odvat faragnak, bele tesznek néhány ágat a lépek tartására, eléje 20-30 cm átmérőjű farönköt függesztenek a medvék ellen. Miután a medve ezt megneszeli, felmászva a fára eltolja a rönköt, ami visszatérve fejbe vágja. Mérgében egyre nagyobb erővel eltolja és egyre nagyobb ütéseket kap. Ez addig ismétlődik, még egy nagy ütéstől a medve elkábultan a földre nem esik. Így a méhek megmenekülnek a medve rablásától, a vad-méhész meg ősszel begyűjti a lépeket, egy télre való készletet az odúban hagyva.)

Mi is a propolisz?

A propolisz alapanyagát a méhek főként a fák rügyeiről, ághajtásairól, leveleiről gyűjtik, hazánkban jellemzően a nyárfákról, a világ más részein egyéb növényekről. Ezt a gyantás anyagot a méhraj 20-30 fős csapata gyűjti (csak ez a feladatuk, mást nem gyűjtenek) és a lábukra csomózva viszik be a kaptárba (lásd a képen), majd méhtársaik segítségével megszabadulnak terhüktől. A propolisz gyűjtési ideje főként a nyár vége, ősz eleje, kisebb mértékben tavasszal. Akár egyetlen fa is elég egy egész méhraj propolisz ellátásához

A méhek az összegyűjtött gyantás balzsamot saját mitrigyváűladékukkal "megdolgozzák", így kémiai összetételét egyedülállóan összetetté varázsolják. Mivel a virágpor és a propolisz "feldolgozása" összekapcsolódik, ezért a propolisz is tartalmaz virágport.

400 alkotórész

A propolisz összetétele igen bonyolult és sokféle, ezidáig kb 400 alkotórészét sikerült azonosítani, de sokmindent még most is titok fed. Összetétele igen sokrétű, nagymértékben függ a gyűjtés helyétől. Tartalmaz méhviaszt, gyantákat, balzsamot, cserzőanyagot, illóolajokat, tanninokat, virágport, ásványi anyagokat (akár 26-félét is, legnagyobb mennyiségben a cink és a mangán található benne), vitaminokat (akár 10 -félét is), aminósavakat (20-ból 8-17-et). A propolisz komponenseinek legtöbbje növényi eredetű.

A propoliszt igazából csak az utóbbi néhány tíz évben fedezték fel a méhészek is, előtte inkább csak ragacsos, munkájukat megnehezítő "ragasztónak" tartották.

A propolisz összetételének komolyabb vizsgálatát, amelyekből eredmények is lettek, a 70-es években szovjet tudósok kezdték el, ekkor még minössze 25 alkotórészt sikerült kimutatni (ma ugye már ez több, mint 400), valamint vizsgálták a lehetséges hatásait is sokfajta betegségre.

Azóta szerte a világon tudósok és vegyészek százai vizsgálták a propoliszt. Az elért vizsgálati eredmények lenyűgözőek. Nem csak gyógyít sokféle nyavalyát, de segít betegségek megelőzésében is.

 

Miért jó az embereknek a propolisz? Erre egy másik bejegyzésemben írtam.

 

Az Egészség Legyen Veled!

TJ - vezető mézkedvelő

 

Tartalomhoz tartozó címkék: propolisz
blog comments powered by Disqus
; ; ; ; ; ; ; ; ;