Méz-Blog

Cseréld le a lekvárt!

2021.01.27 15:00
Nyíri Gabriella
Cseréld le a lekvárt!

Fekete berkenye, csipkebogyó, homoktövis és málna a legfinomabb mézbe keverve

Négy bogyós gyümölcs liofilizálva, megszámlálhatatlan pozitív tulajdonsággal, mindez mézzel vegyítve, hogy az élettani hatásokat maximalizálni tudjuk. És közben az ízlelőbimbóink is kényeztetve vannak. Lehetne ennél is jobb? A válasz igen! Ebből a blogcikkből kiderül, hogyan »

Cseréld le a lekvárt!
Avagy csodanövények, méz és gasztronómia a Mézbarlangban

A liofilizálás, vagy fagyasztva szárítás az a tartósítási módszer, amellyel a legjobban meg tudjuk őrizni az adott gyümölcs, növény hatóanyagtartalmát, ízét és kedvező tulajdonságait. Ráadásul mindezt úgy, hogy a gyümölcs víztartalma minimálisra csökken. Bár a hagyományos lekvárfőzés is a gyümölcsök konzerválására irányul, azonban a huzamosabb ideig tartó főzés hatására a növények, gyümölcsök rosttartalma megmarad ugyan, de sokat veszít vitamintartalmából. Ezért egyre elterjedtebb a liofilizálás, mint tartósítási eljárás, aminek a költségei értelemszerűen magasabbak, ezért nem elérhető mindenki számára.

De mi most elhoztuk Neked ezt a szuper technológiát a Mézbarlangba, és megalkottunk négy gyógyhatásában kiemelkedő, ízvilágában lehengerlő mézkülönlegességet: a berkenyés, csipkebogyós, homoktövises és málnás mézeket, amelyek mindegyike 5% liofilizált gyümölcsöt tartalmaz. Ráadásul ezeket a finom és egészséges gyümölcsöket nem csupán egyszerű mézbe, hanem egy speciális eljárással csökkentett nedvesség tartalmú mézbe kevertük bele, aminek a szokásos 18-20% helyett 14% alatti a víztartalma.

Az alacsony víztartalom amiatt fontos, hogy a mézbe kevert liofilizált  gyümölcsök ne induljanak erjedésnek, hiszen semmilyen tartósítószert nem kevertünk hozzá. Hogy még finomabb és homogénebb állagú egyveleget kapjunk, a mézet még krémesítettük is. Így olyan, igazán sűrű és valóban szép színárnyalatú mézkülönlegességek születtek, amikben hosszabb idő alatt sem válik szét rétegekben a méz és a gyümölcs. Ez már csak amiatt is kuriózum, mert Magyarországon ilyen csak nálunk, a Mézbarlangban kapható! Olvass tovább, hogy megtudd, miért érdemes ezeket a liofilizált gyümölcsös mézeket választani.


Berkenyés (aróniás) méz

A berkenye vagy arónia nem feltétlen ismert vadgyümölcs, nyersen fogyasztva rendelkezik egy igen erőteljes fanyar, összehúzó ízzel, ezért nem is igazán kedvelt. Gyógyhatásai azonban kiemelkedőek, csak érintőlegesen néhányat említenék:

  • hasznos a keringési rendszer számára, mivel hatóanyagai csökkentik a gyulladásokat, magas antioxidáns tartalmával védi a szívet és az ereket a sejtkárosodástól, csökkenti a magas vérnyomást és a káros koleszterinszintet;
  • antioxidánsai védik a gyomrot, segítségével kezelhetők az olyan gyomorproblémák, mint a gyomorfekély vagy a hasmenés;
  • antibakteriális, antivirális, tartós fogyasztásával ellenállóbbá válhat az emberi szervezet a fertőzésekkel szemben;
  • a gyulladások megszüntetésével a fekete berkenye csökkenti a krónikus betegségek (cukor-, szívbetegség, ízületi gyulladás) kockázatát;
  • rákmegelőzésben a kutatások elsősorban vastagbélrák elleni hatásosságát mutatták ki;
  • hatékony gyógyhatással bír a szem védelmében is, magas béta-karotin tartalma miatt védi a szem egészségét, csökkenti a szürkehályog kockázatát, a zeaxantin és a lutein révén pedig segít megelőzi a makula degenerációt és szemgyulladás ellen is igen hatékony.

Tovább a berkenyés (aróniás) mézhez »

 

Csipkebogyós méz

A csipkebogyó szinte mindenki által ismert (gyógy)növényünk. Sokan a magas C-vitamin tartalma miatt fogyasztják, de emellett tartalmaz még B1, B2, P illetve H vitamint is. Főbb gyógyhatásai a következők:

  • erősíti az immunrendszert;
  • szabályozza a vércukor szintet;
  • erősíti az érfalakat;
  • támogatja a mozgásrendszert, nem csak a csontok egészségét javítja, segítve a csontképződést, hanem jótékony hatással bír az ízületekre is, csökkentve az esetleges gyulladásokat, vagy a sport miatt kialakuló negatív tüneteket.

Tovább a csipkebogyós mézhez »

Homoktövises méz

A homoktövis egy természetes immunerősítő szupertáplálék, magas antioxidáns tartalma miatt és a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően. A tiszta gyümölcsvelőnek az ízvilága viszont nem annyira kellemes, sokan emiatt nem fogyasztják. Nekik tökéletes megoldás a mézbe kevert homoktövis-bogyó, ami egyszerre finom és egészséges. Mire jó a homoktövis?

  • megfázás, influenza megelőzésére, fertőzések kialakulásának kezelésére, fájdalomcsillapításra
  • immunerősítésre, szervezetünk vitalizálására, ellenálló-képesség, energiaszint normalizálására
  • műtétek, fertőző betegségek után gyorsítja a szervezet felépülését, roboráló hatású
  • gyomorhurut, gyomorfekély, nyombélfekély kezelésére, gyomor- bélproblémákra
  • szövet- és sejtregenerációra, bőr és nyálkahártya képzésre, zsigerek állapotjavítására
  • vércukorszint ingadozás minimalizálására étkezések után
  • fokozza az erőnlétet, fizikai, szellemi teljesítőképességet
  • idegrendszer erősítésére, az antidepresszáns hatása miatt, oxidatív stressz, szorongás ellen
  • máj méregtelenítésre, májtisztító, májvédő hatású
  • csökkentheti a rákos sejtek kialakulásának kockázatát, enyhítheti a sugárterápia által okozott károsodásokat
  • megelőzheti a szív és érrendszeri problémákat, koszorúér meszesedését, a szívritmus zavart
  • magas vérnyomásra (hipertónia), csökkentheti zsírsavösszetétele révén a vér koleszterinszintjét, vérképzésre, érelmeszesedésre
  • epebántalmakra, reflux csökkentésére, reumás panaszok kiegészítő kezelésére
  • 2-típusú diabétesz, cukorbetegség kezelésére, normál vércukorszint megtartására, inzulincsökkentő hatású
  • mellékvese fáradtság tüneteinek kezelésére (kiemelkedő Omega 7 forrás)
  • lassítja a hajhullást, táplálja a hajat, erősíti a körmöket
  • szembetegségekre, látásjavításra, szemidegek működésének javítására
  • kemopreventív tulajdonságú, erős antioxidáns hatást gyakorol

Tovább a homoktövises mézhez »

Málnás méz

A málna mint gyümölcs igen közkedvelt, gyerektől felnőttig nagyon sokan szeretik. Mindamellett, hogy nagyon finom, rengeteg pozitív élettani hatása is van. Mézzel keverve egy különleges, nagyon finom és nagyon egészséges nassolnivalót kapunk, bátran lehet palacsintába tenni, joghurtba keverni, süteményt készíteni vele. A teljesség igénye nélkül, csak néhányat említünk meg a jótékony hatásai közül:

  • jelentős mennyiségű flavonoidot tartalmaz, ezek segíthetnek a rák, gyulladások, különböző degeneratív betegségek megelőzésében
  • nagyon magas az antioxidáns tartalma
  • magas a vitamin- és ásványi anyag tartalma
  • évszázadok óta használják erős menstruációs fájdalom és vérzés esetén,
  • javítja a látást és támogatja a szem működését.

Tovább a málnás mézhez »

Mind a négy, fent említett bogyós gyümölcs fogyasztása önmagában is egészségmegőrző hatású. De mindezeket mézbe keverve egy szupertáplálékot alkottunk, mivel egyszerre hordozza magában a méz gyógyhatásait, az adott növény pozitívumait, sőt a szinergikus (egymást erősítő) hatásnak köszönhetően ez fokozottan érvényesül. Miközben isteni finom.

Hogyan fogyasszuk ezeket a gyümölcsös mézeket?

Erre csak egy szabály van: bárhol, bármikor. Egy kanálkával ebéd utáni desszertként (na jó, két kanálkával, eggyel úgysem lesz elég), reggel müzlibe vagy joghurtba keverve, és napközben is bármikor, ha kell egy kis energia, vagy csak egy kis kényeztetésre vágyunk. De lehet palacsintába kenni, túróval keverve süteménybe tölteni, vajas kekszet bolondítani vele, vagy simán kenyérre kenve lekvár helyett.

Fogyaszd őket bárhogy, egy biztos: ezekkel a gyümölcsös mézekkel a testednek és lelkednek egyaránt jót teszel.

Nyíri Gabriella
természetes gyógymódok tanácsadó