Méz-Blog

Drogok és a járványok

2020.04.03 15:52
Trepinszki József
Drogok és a járványok

Gyógyteákról, kicsit másként

Milyenek az emberek. Ha nincs félelemkeltés, jóval kevesebbet foglalkoznak a betegségmegelőzéssel. Most van. Most általános a félelem(keltés). A többség félelemtől vezérelve védekezik. Ki ezzel (maszk, karantén), ki azzal (immunerősítés), ki mindkettővel. Most az immunerősítésről írok a továbbiakban, a gyógyteákkal összefüggésben. 

Drogok és a járványok

 

Tisztázzunk három fogalmat már így az elején:

  1. Gyógynövény: azok a növényeket, amelyek a bennük lévő hatóanyagok miatt gyógyászati célra alkalmasak. A kb. félmillió létező növényfajból közel 50.000 gyógynövényként is használható (lenne).
  2. Drog: A gyógynövénynek azon része(i), amely a hatóanyagot tartalmazza, ezt a részét kell gyűjteni, ez alkalmas gyógyászati célra. Ez lehet levél, virág, gyökér, termés, akár az egész növény. Hivatalosan a drogok közé tartoznak a méhészeti termékek is, úgymint méz, méhviasz, méhpempő, propolisz, virágpor, méhkenyér, méhméreg. A köznyelven drognak nevezett kábítószerek (gyógy)növényi eredetűek, de ezeket csak gyógyszer alapanyagként lehet használni, mert kis mennyiségben használva lehet (?) gyógyszer is, nagyobb mennyiségben viszont egyértelműen káros és/vagy mérgező az emberi szervezetre.
  3. Hatóanyag: Az adott gyógynövényre jellemző, biológiailag aktív, különböző hatással bíró gyógyhatású anyagai, vegyületei, amelyek nélkülözhetetlenek az egészség megőrzéséhez, a szervezet működéséhez, a betegségek elleni védekezéshez.

Hazánkban 71 növény gyógyszerkönyvi drog. Ezen kívül van jó néhány szabványosított gyógynövény, ami szabadon forgalmazható, főként teaként ismertek. Valamint van vagy 50 féle fűszer, ami szintén gyógyhatású, sok közülük akár teaként is alkalmazható.

Járvány van?

A gyógynövények többségét legkönnyebben és legegyszerűbben tea formájában tudod felhasználni. Járvány van. Legalábbis a mostani helyzetet kikiáltották járványnak.

(Megjegyzés: Hivatalosan egyébként akkor van járvány Magyarországon, ha hetente legalább 15.000 (!) ember keresi fel az orvosát a járványra jellemző tünetekkel. Hol is vagyunk most ettől? Kínában a legutóbbi influenzás időszakban 70.000 ember halt meg. Hallottál róla? Én nem. Most hányan haltak meg Kínában? Nagyságrenddel kevesebben.)

Tudott dolog, hogy a járványos időszakban az immunrendszer erősítése a legfontosabb. A testedben lévő többszáz baktérium, gomba és vírus közül valamelyik akkor fog megbetegíteni, ha gyenge az ellenállóképességed. Nem véletlenül veszik nagyon manapság az emberek az immunerősítésre reklámozott gyógyszereket, vagy szebben mondva orv..ságokat is.
Bár a natúr, természet adta immunerősítőket kevésbé (vagy egyáltalán) nem látod/hallod a médiában, sokan és egyre többen használják azokat.

A természet "jótéteményei": a gyógynövények

A méhtermékeken kívül a másik ilyen természetadta „jótétemény” a gyógynövény. Tea formájában.

Ezt tapasztaltuk a Mézbarlangban is. Megnőtt a gyógyteák utáni kereslet is. Annyira, hogy a beszerzéssel is gondok voltak. Néhány tea (kakukkfű, hárs, bodza, borsikafű, csipkebogyó, galagonya ágvég, hogy csak a jelentősebbeket említsem) egy ideig hiánycikk volt, de mostanra sikerült beszerezni. Hogy hogyan alakul a jövő a gyógyteák gyártásában, azt még nem tudni. De a gyártói leállások miatt további problémák is lehetnek az ellátásban.


Azért nézzük át egy kicsit, melyik teákat ajánlom a manapság kialakult helyzetben:

  • Csipkebogyó, csipkehús: Erős immun- és szervezeterősítő, többek között sok C-vitamin tartalmának köszönhetően. Azonkívül nagyon kellemes ízű akár magában is, cukorbetegek is ihatják folyamatosan. De ízesítheted bármilyen mézzel is.
  • Hibiszkusz: A csipkebogyó alternatívája, szintén általános erősítő, hasonló, de mégis más ízvilággal. Akár felváltva is ihatók, mindenféle üdítők helyett szomjoltásra is.
  • Hársfavirág: Légúti problémák (meghűlés, köhögés, rekedtség) megelőzésére és gyógyítására való tea. Hársmézzel még hatásosabb. Mellette nyugtató hatású is, ami senkinek sem árt a mai helyzetben. Felváltva idd bodzateával, vagy keverve még jobb.
  • Bodzavirág: Folyamatosan iható, köhögést könnyítő, gyulladáscsökkentő, nyugtató, izzasztó tea, kellemes ízzel. A mézet ne hagyd ki belőle!
  • Kakukkfű: A köhögés szakértője. Ezenkívül általános immunerősítő, emésztést javító. Nagyon aromás tea. Ha valakinek túl erős az íze, ihatja vegyesen hársfával. Ízesítésére természetesen legjobb a kakukkfű méz.
  • Borsmenta: Elsősorban az emésztőrendszert teszi rendbe, és ez ebben a stresszes környezetben ez nem elhanyagoltató. Mert a stressz nagyon is hat az emésztésre. Ezenkívül fertőtlenítő hatású, baktériumokra és vírusokra egyaránt hat. Nem mellékesen kitűnő élvezeti tea is egyben.

A gyógyteákat NEM csak akkor kell fogyasztani, ha valami bajod van. Többnyire vitamint sem akkor eszel, ha valami betegség leterített. Naponta beviszed a szervezetedbe zöldségekkel, gyümölcsökkel, egyebekkel. Ha egyoldalúan étkezel, rövid időn belül előjönnek a betegségek. A teák is segítenek neked a betegségek elkerülésében.

Mert minden, amit eszel, vagy iszol, szinergiában van egymással. Hatnak egymásra. Erősítik egymás hatását. A gyógyteák is az erősítők közé tartoznak. Ezen az oldalon megtallod mindet, amit a Mézbarlangban kapni lehet »

Ezt elhiheted.
Tudom.
Érzem.
A drog már csak ilyen (lásd a fogalommeghatározást fenn)…

Az Egészség Legyen Veled!
TJ – vezető mézkedvelő

Árukereső.hu Árukereső.hu
simplepay_hu