Gyakran ismételt kérdések 1.

A cukros méz rossz minőségű vagy hamis méz?

 

Első alaptétel:

Mindegyik méz előbb-utóbb kristályosodik ("cukrosodik")!

 

Második alaptétel:

A cukros méz önmagában nem utal sem a méz rossz minőségre, sem mézhamisításra.


  • Bővebben az első tételhez:

   A mézek kb. 80%-a gyümölcscukor és szőlőcukor. Ennek a két cukornak az aránya határozza meg, hogy az adott méz milyen gyorsan cukrosodik (akkor maradjunk a cukrosodás kifejezésnél, bár én jobban szeretem a kristályosodik szót).

   A mézek cukrosodása tehát egy természetes folyamat. Amelyik méznél túlsúlyban van a szőlőcukor (pl. repceméz), az előbb kristályosodik. Amelyikben több a gyümölcscukor (pl. akácméz), az lassabban cukrosodik. Ilyen egyszerű az egész!

   A kristályosodás gyorsasága függ a környező hőmérséklettől is. A méz huszonegynéhány fokon cukrosodik a legkevésbé és 14 fokon a leggyorsabban. 

 

  • Bővebben a második tételhez:

   Az előbb említett  repceméznek például olyan magas a szőlőcukor tartalma, hogy napok alatt kikritályosodik. A repceméznél tehát gyanús lehet, ha folyékony állapotban látjuk az üvegben! Az akácméznek viszont a gyümölcscukor tartalma olyan magas, hogy akár évekig nem cukrosodik! Ezért itt az lehet a gyanús ha akácméznek nevezik és nem folyékony!

   A kritályosodott vagy kristályosított mézet krémméznek is hívják. Az apró szemű cukorkristályok a krémmézet zsírszerűen kenhetővé teszik. Könnyebb is felhasználni, mert nem folyik, nem csurog le a kanálról és könnyű kenni. A nyugati országokban a krémesített méz sokkal elterjedtebb és használatosabb, mint nálunk.

   A cukros méz tehát nem értéktelenebb, hatásaiban nem rosszabb, mint ugyanaz a méz folyékony állapotban! Ezt akár harmadik alaptételnek is írhatnám. Ez azt jelenti, hogy a méz beltartalma a cukrosodás folyamatában nem változik. A szervezetre gyakorolt jótékony hatása ugyanolyan marad. Csak fizikailag változik meg, folyékonyból szilárddá válik.

   Egyébként ha valaki jobban szereti a folyékony mézet, maximun 40 fokos vízbe vagy levegőbe (sütőbe) téve ismét folyékonnyá válik. Még a repceméz is! De ezt a repceméz gyors vissza kristályosodása miatt abszolút nem érdemes :-))Vedd meg tehát nyugodtan a cukros mézet is, ha megfelelő forrásból származik!  Mert nem a cukrosodás foka dönti el a méz minőségét. Meg felhasználni is könnyebb!

(Írta:Trepinszki József, vezető mézkedvelő, mezbarlang.hu)

 

Vissza a GYakran Ismételt Kérdésekhez>>> 

  

Árukereső.hu Árukereső.hu
simplepay_hu