Méz-Blog

Induljon egészségesen a tanév!

2020.08.05 10:00
Trepinszki József
Induljon egészségesen a tanév!

Tanévkezdés = betegségek...?

Hamarosan becsöngetnek. Van, akinek ez jó hír, van, akinek kevésbé. Az viszont mindkét tábornál közös, hogy alig kezdődik el az iskola vagy az óvoda, a legtöbb gyerek minden évben már az első pár hét után megbetegszik. Ami aztán a szülőkre, családtagokra is könnyen átragad, és jöhet a betegállomány. De miért van így, hogy a szünet után rögtön beteg lesz a gyerek, és lehet valamit tenni ez ellen még most, a tanévkezdés előtt? Olvasd el ezt a blogcikket és kiderül »

A vírusok, baktériumok és a stressz a hibás, ha a gyermeked rögtön beteg lesz már a tanév elején?

Az iskolai és óvodai közösségekben, ahol sok gyerek van összezárva egy helyen, óhatatlan, hogy a zárt térben cseppfertőzéssel könnyen és gyorsan elterjedjenek a különféle betegségek, amiket elsősorban vírusok és baktériumok okoznak. Mert nyáron persze mindenki a kis családi közösségében más-más flórákat szed össze, amiket az osztálytermekben egyszerűen összeengedünk, így a gyerekek gyakorlatilag egymást fertőzik meg. Erre persze rásegít az időjárás változása is, vagyis a hidegebb, párásabb idő. Ráadásul most mindennek a lehetősége csak fokozódik, amikor mindenki a "második hullámról" beszél. Persze mindez a legtöbbször már a tanév kezdete előtt eszünkbe jut, de aztán mégis mindig "váratlanul", "meglepetésként", ráadásul többnyire a legrosszabbkor ér.

Amitől Karcsika nem betegedett meg, az lehet, hogy ledönti a lábáról Tomikát. És fordítva. Az iskolában tehát összekeverednek azok a kórokozók, amelyeket a gyerekek bevisznek magukkal. A leggyakoribbak ezek közül felső légúti megbetegedéseket okoznak, a szokásos torokfájás, orrfolyás, láz, köhögés kombináció. Ezek előjönnek akkor is, ha van járvány - és akkor is, ha nincs.

Ehhez jön hozzá, hogy sok gyerek most először megy iskolába vagy oviba, és vannak, akik kénytelenek intézményt vagy osztályt váltani, és olyanok is akadnak, akik egyszerűen csak izgatottá válnak a tanévkezdés idején - a tanévkezdés tehát mindig fokozott stresszel jár. Vagy épp utálnak mindent, ami kötelező. Nem rajonganak egy-egy osztálytársukért, tanárukért - és már a gondolat is frusztrálja őket, hogy ismét az iskolapadba kényszerülnek. Vagy épp a járványtól rettegnek, mert az elmúlt hónapokban másról sem hallottak a felnőttektől. A félelem pedig előbb-utóbb mindenkit beteggé tesz, és ez alól a gyerekek sem kivételek.

A pozitív stressz is stressz, a negatív stressz meg aztán pláne, tehát amikor ősszel kezdetét veszi a tanév, akkor a gyerekek mindenképp izgalomban vannak, akkor is, ha nincs járványveszély. Olyan hatások érik őket, amik az immunrendszerüket már alapból legyengítik, ezáltal még fogékonyabbá válnak a betegségekre. Így gyakran megesik, hogy szeptember közepére-végére annyi beteg gyermek lesz az orvosi rendelőkben, mint az influenza szezonban.

 

Megelőzés: ez a leghatásosabb, amit szülőként tehetsz

Jó hír, hogy a közösségi élettel járó betegségeket ugyan elég nehéz elkerülni, de nem lehetetlen. Főleg, ha időben felkészülsz rájuk, hiszen a kulcs a megelőzésben rejlik. A megelőzés lényege pedig az immunrendszer jó állapotban tartása. Nem véletlen, hogy a jól megkomponált koronás hisztikampányban a járvány (?) vírusa (?) jóformán kizárólag a krónikus idős betegeket támadta meg és okozott (???) halált.

Általánosságban azok a gyerekek betegednek meg először, akiknek kisebb az ellenállásuk, vagyis gyengébb a védekezőképességük (immunrendszerük) a betegséget okozó mikroorganizmusok legyőzésére. Szerencse, hogy a gyerekek sokkal intenzívebben és hatékonyabban reagálnak a természetes gyógymódokra. Most tehát még nem késő, pont időben vagy, hogy felkészítsd gyermeked szervezetét a tanévkezdésre. Adok is néhány tippet ehhez:

 • A zökkenőmentes átálláshoz ne várd meg az iskolakezdés előtti estét a lefekvési vagy az evési szabályok megváltoztatásával, amiket esetleg lazábban kezeltél a nyári szünidő alatt. Már az iskolakezdés előtti hetekben kezdd meg a fokozatos átszoktatást az iskolai napirendhez, az időben történő lefekvéshez és ébredéshez.

 • Sokat segíthet, ha a szünidő utolsó napjaiban és a hétvégéken a nyár végi jó időt kihasználva minél több időt töltesz gyermekeiddel a friss levegőn, a szabadban. Hanyagoljátok a tévézést, a számítógépezést és az unalmas semmittevést.

 •  Kézmosás! Itt nem is a homok és egyéb szennyezőanyag lemosása a legfontosabb, hanem a mindenféle mikroorganizmus "összegyűjtésének" kockázata. Bár erős immunrendszernél a kézmosás sem annyira döntő fontosságú, mint ahogy propagáják a mindenfajta fertőtlenítőszereket. De kinek van erős immunrendszere? Ez csak abból derül ki, hogy beteg lesz a gyerek, vagy sem. Ezért a biztonság kedvéért tanítsd meg gyermekeidnek a rendszeres kézmosást, és ezt az iskolában se feledjék, akár evés előtt, akár kinti játék vagy a mosdó használata után. 

 • Figyelj oda gyermekednél a rendszeres folyadékbevitelre, ami fontosabb, mint hinnéd. Persze ne cukros üdítőket, hanem gyógyteákat fogyasszon, azok közül is megelőzésre a citromfűhársfa, bodza, kakukkfű és az áztatott csipkebogyó teákat ajánlom, amik mézzel ízesítve nagyon finomak.

 • Az alkoholmentes propolisz tinktúra remek immunerősítő, mézbe keverve a kisebbek is szívesen fogyasztják, vagy ami még egyszerűbb, egyen naponta egy kiskanál propoliszos krémmézet.

 • A szintén immunerősítő hatású manukamézek közül megelőzésre az MGO 100+ vagy az UMF 10+ hatóanyagtartalmúakat ajánlom, illetve az enyhe gyulladáscsökkentő hatású, apróbojtorján kivonatot tartalmazó változatot, naponta 2 kiskanállal.

 • Fogyaszthat gyermeked méhpempőt is, ebből naponta 0,5-1 grammot javaslok. Ha kellemetlen íze miatt nem enné meg, természetesen mézbe is keverheted. Vagy beszerezheted méhpempős krémméz formájában is.

     Amikor mégis megbetegszik a gyerek

     Ha jól látható, hogy a gyermekednek lappangó betegsége van vagy "bújkál benne valami", inkább ne menjen iskolába, óvodába, egyéb közösségbe, hanem tartsd otthon. Ez szülőként, nagyszülőként a Te felelősséged, hiszen így nem csak gyermek gyógyul meg gyorsabban, de az iskolai közösséget is óvod. A közösségbe bekerülő náthás, félig-meddig beteg gyerek ugyanis egyrészt nem is érzi jól magát, és amúgy sem tudna megfelelően koncentrálni, ráadásul megfertőzheti a többi gyenge immunrendszerű gyereket is.

     Mivel ezeket a "tanévkezdő betegségeket" legtöbbször vírusok okozzák, az antibiotikum nem megoldás ellene, mert hatástalan. Szerencsére nem is kell a legtöbbször rögtön a gyermekorvoshoz rohanni. Elegendő, ha gyermeked eszik egy kis erősebb hatóanyagtartalmú manukamézet MGO300+ vagy UMF15+-osat, 3x1 teáskanállal, ugyanis a manukaméz a vírusokat is pusztítja, így sokkal gyorsabb a gyógyulás - ráadásul még finom is. És méhpempőt, napi 2 g-ot öt napig, utána 1 g-ot egy hétig. És igyon sok hársteát hársmézzel

     Minden szülő és nagyszülő azt szeretné, hogy a gyermeke, unokája egész évben egészséges legyen. Ez a közösségi hatás miatt szinte lehetetlen, de a visszajelzések nagyon pozitívak. Csak két példa:


     MGO 300+-os manukamézet használok az ovis gyerekeimnél, már a harmadik üveggel veszem. Csak pozitív tapasztalatom van! Régen úgy nézett ki egy telünk ,hogy kicsi nátha  - nagy nátha - mandulagyulladás", havi rendszerességgel. Most minden esetben megállunk a "kicsi nátha" fázisnál. Onnan tudom, hogy járvány van, hogy kevés a gyerek a csoportban, és nem onnan, hogy az orvos várótermében ülünk..." - Hazler Mónika, Győr.

     "Először a 100-as manukamézzel kezdtünk, egy ismerős anyuka tanácsára, akinek a kislánya tavaly egész télen beteg volt, és elmondása alapján csak ez a méz használt neki, hogy teljesen meggyógyuljon. Gondoltam, veszteni valónk nincs, és a két éves kislányomnak kezdtem el adni augusztusban, a bölcsőde kezdés előtt, immunerősítés gyanánt. Szeptemberben megbetegedett, elkapta a kéz-láb-száj vírust, és arra beszedett még egy felső légúti fertőzést - mindkettő nagyon enyhe lefolyású volt. Míg a kortársai közül többen kórházba kerültek, vagy hetekig kínlódtak, ő 5 nap alatt letudta az egészet, sőt, a vírust a nyomokból, utólag diagnosztizálta a gyerekorvosunk, aki meg is jegyezte, hogy ezt nagyon könnyen megúsztuk. Ezután, a rossz idő beköszöntével váltottunk a 300+-os mézre, a nagylány minden reggel egy kanállal kap a reggelihez, és ha elfeledkeznék róla, ő maga kéri a \varázsmézet", ahogyan mi hívjuk itthon. Én is szedem, hiszen szoptatós anyukaként nekem is fontos, hogy fitt és egészséges legyek. " - Kosztolányi Júlia, Budapest

     Tehát egy kis odafigyeléssel (és persze méhtermékek segítségével) eredményt érhetsz el, hiszen az esetleges megbetegedések száma megelőzéssel jelentősen csökkenthető, vagy csak apró és gyorsan múló tünetek (pl. kis nátha minden egyéb tünet nélkül) jönnek elő. Egy külön oldalon direkt össze is gyűjtöttem azokat a méhtermékeket, amik segíthetnek a betegségmentes tanévkezdésben »

     Egy utolsó lényeges dolog itt a végén: ne dőlj be a félelemgerjesztő médiának! Ne félj, ne izgulj, ne stresszelj a napi fals statisztikák és a betegségeket és egyéb rossz dolgokat besulykoló hírek miatt sem. Jobb, ha a kiiktatod az életedből ezeket a félelemközpontú híreket és reklámokat. És ha ezt tovább közvetíted gyermeked felé is, máris sokat tettél az egészségesebb élet felé, sokkal nagyobb az esélyetek bármilyen betegség elkerülésére.

     Meg persze rakd hozzá a fentiekből (vagy bárhonnan) az általad kiválasztott természetes immunerősítő módszereket az egész családodra vonatkozóan.

     Ha kérdésed lenne a témában, fordulj bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz az ugyfelszolgalat@mezbarlang.hu e-mail címen, vagy az irodaidőben hívható +36 70 948-9940 telefonszámon.

     Mézes élményekben gazdag, sikeres tanévkezdést kívánok mindenkinek!

     Az Egészség Legyen Veled! 
     TJ - vezető mézkedvelő