Méz-Blog

Induljon egészségesen a tanév!

2022.08.10 06:00
Trepinszki József
Induljon egészségesen a tanév!

Tanévkezdés = betegségek...?

Hamarosan becsöngetnek. Van, akinek ez jó hír, van, akinek kevésbé. Az viszont mindkét tábornál közös, hogy alig kezdődik el az iskola, az óvoda vagy a bölcsőde, a legtöbb gyerek minden évben már az első pár hét után megbetegszik. És jöhet gyerekfelügyelet, a munkahelyi hiányzás, a betegállomány. De miért van így, hogy a szünet után rögtön beteg lesz a gyerek, és lehet-e valamit tenni ez ellen még most, így a tanévkezdés előtt? Olvasd el ezt a blogcikket és kiderül »

A vírusok, baktériumok és a stressz a hibás? (...ha a gyermeked rögtön beteg lesz már a tanév elején)

Az iskolai és óvodai közösségekben, ahol sok gyerek van összezárva egy helyen, óhatatlan, hogy a zárt térben cseppfertőzéssel könnyen és gyorsan felszaporodnak a különféle betegségeket okozó vírusok és baktériumok. Nyáron, a kis családi közösségében sokkal kisebb ez a hatás, de ősszel az osztálytermekben, csoportszobákban a gyerekek gyakorlatilag egymást "fertőzik" meg. Erre rásegít az időjárás változása is, vagyis az egyre hidegebb, párásabb idő. Mindez a legtöbbször már ilyenkor, a tanév kezdete előtt eszünkbe jut, de aztán mégis mindig "váratlanul", "meglepetésként", ráadásul többnyire a lehető legrosszabbkor ér bennünket.

Tény, hogy amitől Karcsika nem betegedett meg, az lehet, hogy ledönti a lábáról Tomikát. És fordítva. Az iskolában, óvodában és a bölcsiben tehát összekeverednek azok a kórokozók, amelyeket a gyerekek óhatatlanul bevisznek magukkal. A leggyakoribbak ezek közül felsőlégúti megbetegedéseket okoznak, a szokásos torokfájás, orrfolyás, láz, köhögés kombinációjaként. Ezek előjönnek akkor is, ha van az ismét rebesgetett "sokadik hullám" - és akkor is, ha nincs.

Ehhez jön hozzá, hogy sok gyerek most először megy iskolába, oviba és bölcsibe, és olyanok is akadnak, akik egyszerűen csak túlzottan izgatottá válnak a tanév elején. Akárhogy is van, a tanévkezdés mindig fokozott stresszel jár.

De az is meglehet, hogy a gyerkőcök épp csak utálnak mindent, ami kötelező. Nem rajonganak egy-egy osztálytársukért, tanárukért - és már a gondolat is frusztrálja őket, hogy ismét az iskolapadba kényszerülnek. Vagy esetleg ők is a járványtól(?) rettegnek, mert az utóbbi időkben másról sem hallottak a felnőttektől. A félelem pedig előbb-utóbb mindenkit beteggé tesz, és ez alól a gyerekek sem kivételek.

Továbbmegyek. Mert a pozitív stressz is stressz, a negatív stressz meg aztán pláne, tehát amikor ősszel kezdetét veszi a tanév, akkor a gyerekek mindenképp izgalomban vannak, akkor is, ha nincs járványveszély. Olyan hatások érik őket, amik az immunrendszerüket már alapból legyengítik, ezáltal még fogékonyabbá válnak a betegségekre. Így gyakran megesik, hogy szeptember közepére-végére annyi beteg gyermek lesz az orvosi rendelőkben, mint a régebben "normálisnak" mondott téli influenza szezonban.

 

Megelőzés: ez a leghatásosabb, amit szülőként, nagyszülőként tehetsz

Jó hír, hogy a közösségi élettel járó betegségeket ugyan elég nehéz elkerülni, de nem lehetetlen. Főleg, ha időben felkészülsz rájuk, hiszen a kulcs ez esetben a megelőzésben rejlik. A megelőzés lényege pedig az immunrendszer jó állapotban tartása.

A gyerekek születésükkor gyenge immunrendszerrel rendelkeznek, ezért is fontos minél tovább az anyatejes táplálás, ami jobban védi a csecsemőket a betegségektől, mint bármi más. A környezeti megbetegítő hatások (vírus, baktérium, gomba) ellen fokozatosan alakul ki a védekezőképességük, a gyerekek a serdülőkorban érik el a felnőttek immunrendszer-erősségét. Addig a felnőttekhez képest könnyebben megbetegszenek.

Nem véletlen, hogy a jól megkomponált koronás hisztikampányban a járvány (?) vírusa (?) jóformán kizárólag a gyenge immunrendszerrel rendelkező krónikus betegeket támadta meg és okozott (???) halált. Az Ukrajnában zajló háború furcsamód felülírta a vírusokat, most ilyen téren egyelőre még nyugi van, a félelemkeltés más módozatait próbálgatják az embereken. 

Bár a félelem rendesen hozzátesz a betegségek kialakulásához, általánosságban elmondható, hogy azok a gyerekek betegednek meg először, akiknek kisebb az ellenállásuk, vagyis gyengébb a védekezőképességük (immunrendszerük) a betegséget okozó mikroorganizmusok legyőzésére.

A gyerekek immunrendszerének erőssége alapvetően a szülői gondoskodástól függ. Abszolút nem mindegy, mit kapnak enni-inni, milyen étrendkiegészítőket, természetes immunerősítőket ad egy szülő a gyerekének. Van, amelyik gyerek alig beteg bármilyen közösségbe is kerül, és van, amelyik többet van otthon, mint óvodában, iskolában.

És ez nem a véletlen műve! 

Szerencse, hogy a gyerekek sokkal intenzívebben és hatékonyabban reagálnak a természetes gyógymódokra. Most tehát még nem késő, pont időben vagy, hogy felkészítsd gyermeked szervezetét a tanévkezdésre. Adok is néhány tippet ehhez:

 • A zökkenőmentes átálláshoz ne várd meg az iskolakezdés előtti estét a lefekvési vagy az evési szabályok megváltoztatásával, amiket esetleg lazábban kezeltél a nyári szünidő alatt. Már az iskolakezdés előtti hetekben kezdd meg a fokozatos átszoktatást az iskolai napirendhez, az időben történő lefekvéshez és ébredéshez.
 • Sokat segíthet, ha a szünidő utolsó napjaiban és a hétvégéken a nyár végi jó időt kihasználva minél több időt töltesz gyermekeiddel a friss levegőn, a szabadban. Hanyagoljátok a tévézést, a számítógépezést és az unalmas semmittevést.
 • A kézmosásról... Itt nem is a homok és egyéb szennyezőanyag lemosása a legfontosabb, hanem a mindenféle mikroorganizmus "összegyűjtésének" kockázata. Bár erős immunrendszernél a kézmosás sem annyira döntő fontosságú. De kinek van erős immunrendszere? Ez csak abból derül majd ki, hogy beteg lesz-e a gyerek, vagy sem. Ezért a biztonság kedvéért tanítsd meg gyermekeidnek a rendszeres kézmosást, és ezt az iskolában se feledjék, akár evés előtt, akár kinti játék vagy a mosdó használata után.
 • Figyelj oda gyermekednél a rendszeres folyadékbevitelre, ami fontosabb, mint hinnéd. Persze ne cukros üdítőket, hanem tiszta vizet, gyógyteákat fogyasszon, azok közül is megelőzésre a citromfűhársfa, bodza, kakukkfű és az áztatott csipkebogyó teákat ajánlom, amik kevés mézzel ízesítve nagyon finomak.
 • Az alkoholmentes propolisz tinktúra remek immunerősítő, mézbe keverve a kisebbek is szívesen fogyasztják, vagy ami még egyszerűbb, egyen naponta egy kiskanál propoliszos krémmézet.
 • A szintén immunerősítő hatású manukamézek közül megelőzésre az MGO 100+ vagy az UMF 10+ hatóanyagtartalmúakat ajánlom, illetve az enyhe gyulladáscsökkentő hatású, apróbojtorján kivonatot tartalmazó változatot, naponta 2 kiskanállal.
 • Fogyaszthat gyermeked méhpempőt is, ebből naponta 0,5-1 grammot javaslok. Ha kellemetlen íze miatt nem enné meg, természetesen mézbe is keverheted. Vagy beszerezheted készen, méhpempős krémméz formájában is.

     Amikor mégis megbetegszik a gyerek...

     Ha jól látható, hogy a gyermekednek lappangó betegsége van, vagy "bujkál benne valami", inkább ne menjen iskolába, óvodába, egyéb közösségbe, hanem tartsd otthon. Ez szülőként, nagyszülőként a Te felelősséged, hiszen így nem csak a gyermek gyógyul meg gyorsabban, de az iskolai közösséget is óvod. A közösségbe bekerülő náthás, félig-meddig beteg gyerek ugyanis egyrészt nem is érzi jól magát, és amúgy sem tud megfelelően koncentrálni, ráadásul megfertőzheti a többi, gyengébb immunrendszerű gyereket is.

     Mivel ezeket a "tanévkezdő betegségeket" legtöbbször, több, mint 90%-ban vírusok okozzák, az antibiotikum nem megoldás ellene, mert egyszerűen hatástalan. Ilyen az egyszerű nátha is. Ezzel nem is kellene rögtön a gyermekorvoshoz rohanni, és főként nem a patikába mindenféle agyonreklámozott mű-anyagot beszerezni. De sajnos a mai "előírások" miatt már egy kis orrfolyással is hazazavarják a gyereket. 

     A megfázásos tünetek ellen elegendő, ha gyermeked eszik egy kis erősebb hatóanyagtartalmú manukamézet MGO300+ vagy UMF15+-osat, 3x1 teáskanállal, ugyanis a manukaméz a vírusokat is pusztítja, így sokkal gyorsabb lehet a gyógyulás - ráadásul még finom is. És méhpempőt, napi 2 g-ot öt napig, utána 1 g-ot egy hétig. És igyon sok hársteát hársmézzel

     Minden szülő és nagyszülő azt szeretné, hogy a gyermeke, unokája egész évben egészséges legyen. Ez a közösségi hatás miatt szinte lehetetlen, de a visszajelzések nagyon pozitívak. Csak két példa a vásárlóimtól:

     MGO 300+-os manukamézet használok az ovis gyerekeimnél, már a harmadik üveggel veszem. Csak pozitív tapasztalatom van! Régen úgy nézett ki egy telünk, hogy kicsi nátha - nagy nátha - mandulagyulladás", havi rendszerességgel. Most minden esetben megállunk a "kicsi nátha" fázisnál. Onnan tudom, hogy járvány van, hogy kevés a gyerek a csoportban, és nem onnan, hogy az orvos várótermében ülünk..." - Hazler Mónika, Győr.

     "Először a 100-as manukamézzel kezdtünk, egy ismerős anyuka tanácsára, akinek a kislánya tavaly egész télen beteg volt, és elmondása alapján csak ez a méz használt neki, hogy teljesen meggyógyuljon. Gondoltam, veszteni valónk nincs, és a két éves kislányomnak kezdtem el adni augusztusban, a bölcsőde kezdés előtt, immunerősítés gyanánt. Szeptemberben megbetegedett, elkapta a kéz-láb-száj vírust, és arra beszedett még egy felső légúti fertőzést - mindkettő nagyon enyhe lefolyású volt. Míg a kortársai közül többen kórházba kerültek, vagy hetekig kínlódtak, ő 5 nap alatt letudta az egészet, sőt, a vírust a nyomokból, utólag diagnosztizálta a gyerekorvosunk, aki meg is jegyezte, hogy ezt nagyon könnyen megúsztuk. Ezután, a rossz idő beköszöntével váltottunk a 300+-os mézre, a nagylány minden reggel egy kanállal kap a reggelihez, és ha elfeledkeznék róla, ő maga kéri a "varázsmézet", ahogyan mi hívjuk itthon. Én is szedem, hiszen szoptatós anyukaként nekem is fontos, hogy fitt és egészséges legyek. " - Kosztolányi Júlia, Budapest

     Zárszó

     Egy kis odafigyeléssel (és a fentebb bemutatott méhtermékek és gyógyteák segítségével) jól látható eredményeket érhetsz el, hiszen gyermeked megbetegedések száma a megelőző gondoskodásoddal jelentősen csökkenthető, vagy csak apró és gyorsan múló tünetek (pl. kis nátha minden egyéb tünet nélkül) jönnek elő.

     Egy külön oldalon direkt össze is gyűjtöttem azokat a

     méhtermékeket, amik segíthetnek a betegségmentes tanévkezdésben »

     Még egy utolsó lényeges dolog itt a végén: ne dőlj be a félelemgerjesztő médiának! Ne félj, ne izgulj, ne stresszelj a napi fals statisztikáktól és a betegségeket és egyéb rossz dolgokat (háború, válság, áruhiány) besulykoló hírek miatt sem. Jobb, ha kiiktatod az életedből ezeket a félelemközpontú híreket és reklámokat. Ha ezt tovább közvetíted gyermeked felé is, máris tettél egy fontos lépést az egészségesebb élet irányába, sokkal nagyobb az esélyetek bármilyen betegség elkerülésére. Ehhez még rakd hozzá a fentiekből (vagy bárhonnan) az általad kiválasztott természetes immunerősítő módszereket az egész családodra vonatkozóan.

     Ha kérdésed lenne, kérdezz bizalommal az ugyfelszolgalat@mezbarlang.hu e-mail címen, vagy a nyitvatartási időben hívható +36 20 223-8204 tanácsadói telefonszámon.

     Mézes élményekben gazdag, sikeres tanévkezdést kívánok mindenkinek!

     Az Egészség Legyen Veled!  TJ - vezető mézkedvelő, fitoterapeuta-természetgyógyász


     Tetszett a cikk? Akkor kérd az ingyenes mézes-méhes híreket is!

     Szeretnél elsőként értesülni a legfrissebb mézes-méhes hírekről, akciókról és újdonságokról? Iratkozz fel a Mézbarlang hírlevelére:

     Árukereső.hu Árukereső.hu
     simplepay_hu