Méz-Blog

A Valentin nap - és ami mögötte van

2020.01.30 16:00
Trepinszki József
A Valentin nap - és ami mögötte van

Minden, amit a Bálint napról tudni érdemes

Az 1800-as években kezdett divatba jönni ez a nap, általában virágot, édességeket adtak egymásnak a szerelmesek. A Bálint napi ünneplés a rendszerváltás után „érkezett” hazánkba, és Valentin napként vált ismertté és népszerűvé. Nem is gondolnád, hogy magyar népi hiedelmek is kapcsolódnak Bálint napjához... Ebben a blogcikkben elárulom, milyenek »

A Valentin nap - és ami mögötte van

Az az igazság, hogy bár személy szerint én nem szeretem az "amerikaias" napokat, de ez a Valentin (magyarul Bálint) nap, mely a szerelmesek ünnepe, még a jobbak közé tartozik. E nap körül persze több különböző történet is kering. Bár a legendák mögötti igazság mára a homályba vész, mindegyikben közös, hogy romantikus hősként emlékeznek meg Valentinról. Elsőként nézzük a legismertebb eredettörténeteket, majd vegyük sorra a Bálint naphoz köthető magyar népi hagyományokat és persze a babonákat! És közben ide kattintva bármikor megnézheted aktuális Valentin napi ajánlatainkat is »


A mai Valentin nap "őse" az ókori Lupercalia lehetett

A mai Valentin nap az ókori Római Birodalom Lupercalia nevű ünnepe előtti napra esik. A rómaiak ezt az ünnepet a tavasz, a megújulás, a termékenység szimbólumaként tartották. A nap végén a város hajadonjai egy urnába dobták a nevüket, amiből a nőtlen férfiak húztak egyet-egyet, és az ily módon kiválasztott hölggyel az ünnepség és a táncok idejére párok lettek. Az ilyenkor egymásra talált párok gyakran egész évben együtt maradtak, a következő évi Lupercalia idején össze is házasodtak. Ennek a hagyománynak végül Gelasius pápa vetett végett, aki a véletlenszerű házasodást pogánynak tartotta és betiltotta, február 14-ét pedig Szent Valentin napjává avatta.

Szent Valentin, a romantikus pap

A legismertebb legenda szerint Szent Valentin Terni (akkori nevén Interamna) püspöke, a III. században élt. Uralkodója, a kegyetlenségéről híres II. Claudius császár felismerte, hogy az egyedülálló férfiak lojálisabb katonák, mint családdal megáldott társaik, ezért megtiltotta fiatal katonái számára a házasságot. Valentin azonban – ellenszegülve a parancsnak – a keresztény szokások szerint ezután is megeskette egymással a szerelmeseket. Amikor törvényellenes tettére fény derült, Claudius császár börtönbe záratta és elrendelte kivégzését. A raboskodó Valentin a börtönben beleszeretett zárkaőrének vak lányába és a hitének erejével visszaadta látását. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amit így írt alá: „A Te Valentinod.” Az első Valentin-üdvözlőlapot tehát maga a névadó küldte, és mindmáig az ő szófordulatát használják a világ képeslapgyártói.

Régi szerelmi praktikák a magyar népi hagyományban

A népi hagyomány szerint, ha Bálint napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. De a Bálint napi babonák legtöbbje nem az időjárásról szól, hanem fiatal lányoknak adott segítséget ahhoz, hogy megtalálják, meghódítsák és megtartsák életük remélt párját. Nézzük, hogyan:

  • Ha a lányok a Bálint nap előtti éjfélkor a temetőbe mennek, megláthatják leendő férjüket.
  • Meg kell gyújtani egy szál gyufát, megvárni, amíg elég, s amerre ekkor dőlni fog, abból az irányból fog jönni a szerelmes.
  • Ebben az időszakban kellett felvenni a hóból a kiszemelt férfiú lábnyomát. A lábnyomot el kellett ásni a küszöb alá, így a küszöböt átlépő férfi még abban az évben biztosan megkérte – a népi hagyomány szerint – a hajadon leányzó kezét.
  • Olyan almát kell enni, amelyiknek kilenc magva van. Azt a kilenc magot bele kell tenni egy óvatlan pillanatban a kiválasztott fiú zsebébe, akkor biztos, hogy bele fog szeretni a praktikát végző lányba.
  • Az eljövendő gyermekáldást is ezen a napon tudhatták meg a lányok és fiatal feleségek. Például egy félbevágott alma magjait megszámolva megjósolható volt, hogy hány gyermeke lesz valakinek.
  • Bálint napon a madarak is hatalmas szerephez jutottak, a különböző fajták más-más férfitípust jelentettek. Úgy tartották, ha egy hajadon lány ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni és nagyon boldog lesz, ha azonban egy tengelice repül át felette, tehetős férfi felesége lesz.
  • Ha a lányos háznál egy macska Bálint napon a fiú lábához dörgölőzik, akkor ő abból a házból fog nősülni.
  • Akik nagyon szerelmesek, és azt akarják, hogy szerelmük örökös legyen, egymás hajának szálait süssék tésztába, és közösen egyék meg Bálint napon. Akkor soha nem fogják elhagyni egymást.
  • Azokat a szerelmeseket a hiedelem szerint nem lehetett semmilyen módszerrel elválasztani egymástól, akiknek összekulcsolt kezüket e napon a két anya szentelt vízzel lemosta, a vizet pedig a fejükre öntötte. E pár ellen nem használt semmiféle szemmelverés, igézés vagy rontás.

Én személy szerint nem hiszek az ilyen babonákban. A babona vagy hiedelem a Wikipédia szerint szűkebb értelemben olyan, a világ mágikus szemléletéből fakadó hitet, vagy erre épülő tevékenységet jelent, ami közvetlen összefüggést tulajdonít ilyen viszonyban valójában nem álló dolgoknak, az események mozgatóiként sokszor természetfölötti erőket elképzelve. Nos, én a magam részéről a babonák és hiedelmek esetben igazat adok a Wikipédiának. Azt viszont nem vitatom, hogy a hagyományok ápolása kultúránk fontos része

Ha pedig a fent felsorolt népi hiedelmek és babonák kipróbálása helyett te is inkább valami különleges ajándékkal lepnéd meg Kedvesedet, akkor azt javaslom:

Ne hagyd ki a Mézbarlang Valentin napi ajánlatait »

Mézes élményekben gazdag Bálint napot kívánok mindenkinek, aki ezt olvassa!

Az Egészség Legyen Veled! 
TJ - vezető mézkedvelő

Árukereső.hu Árukereső.hu
simplepay_hu