Méz-Blog

Kullancs, avagy hogyan kirándulj önfeledten

2022.07.13 11:00
Nyíri Gabriella
Kullancs, avagy hogyan kirándulj önfeledten

Nyíri Gabriella természetes gyógymódok tanácsadó kollégánk írása a kullancsokról

Ezzel a témával azért gondoltam foglalkozni, mert igen közeli az érintettségem, ugyanis a legutóbbi mecseki kiruccanásom alkalmával egész pontosan 4 csimpaszkodó kis szörnyeteget szedtem össze. És őszintén? Még nekem is átfutott a fejemen az összes rémsztori, ami ezzel kapcsolatos, úgyhogy miután különböző módszerekkel, de mind a négyet eltávolítottuk, és hazaértem, beleástam magam a témába. Úgy gondoltam, amit sikerült összeszednem, azt megosztom tömörítve, hátha van olyan információ, ami másnak is segítség. Itt elolvashatod a blogcikkemet »

Kullancs, avagy hogyan kirándulj önfeledten

Kezdjük az elején. Kirándulás után tényleg érdemes alaposan átvizsgálni magunkat. Én csak azért fedeztem fel, mert hirtelen zuhanyzás közben rájöttem, hogy van az a fekete, icipici anyajegy szerű pötty a derekamon ott, ahol eddig semmi se volt. De tényleg nagyon pici, szinte észrevehetetlen, ha már nagyobb, azt jelenti több ideje szívja a vérünket.

És jobb, ha mihamarabb eltávolítjuk, mert állítólag nemcsak szív, hanem néha visszaöklendez dolgokat, amibe lehetnek számunkra megbetegítő adalékok. Úgyhogy, ha felfedeztük, jobb, ha a szó szoros értelmében, a nyakánál ragadjuk meg a problémát, és azonnal.

Van, aki azt mondja, nem kell semmit rá csepegtetni, van, aki a nyálazott gyufaszálra esküszik, nekem a borsmenta illóolaj vált be. Rácsepegtettem, és másfél perc múlva simán letöröltem egy papírzsebkendővel. De ha van szemöldök csipesz, vagy kifejezetten kullancs kiszedő alkalmatosság, azzal is mehet, igyekezzünk úgy megfogni, hogy a potrohát ne nyomjuk össze.

És a közhiedelemmel ellentétben, ha beszakad a feje, az se baj, kidobja a szervezet, mint egy szálkát, és nála nem a fejben van a baj, hanem a gyomorban, vagyis ha a fej marad, az ebben az esetben nekünk nem probléma. Első körön tehát túl vagyunk, felfedeztük, eltávolítottuk. Utána jön a második kör, az esetleges pánikba esés, hirtelen fekete jövőkép festésben kimerülő hipochonder agymenés leállítása. Ezt azért merem így leírni, mert nálam is megy a mozi ilyenkor.

Most pedig következzenek az információk, amelyek megnyugtatóak:

  1. Nem minden kullancs fertőző, és terjeszt bármit is. Legtöbbjük ártalmatlan, csak a vérünket akarja szívni.
  2. Ha amúgy jó immunrendszerünk van, nem szenvedünk komolyabb krónikus betegségben, nem vagyunk éppen betegek, akkor, ha bejuttat is valamit ez a kis élőlény a testünkben, simán legyőzi a fertőzést a testünk, a legtöbbször teljesen észrevétlenül. Vagyis számszerűsítve, több mint 98% esélyünk van rá, hogy semmi bajunk nem lesz.
  3. Ha esetleg a kullancs csípése után pár nappal láz, fejfájás, izomfájdalom, esetleg hányinger jelentkezik, akkor viszont azonnal orvoshoz kell fordulni. A vírusos agyhártyagyulladás sok esetben tüneti kezeléssel, és egyes esetekben, a szövődmények elkerülése végett antibiotikum szedésével is járhat. Bár jómagam alapvetően a házipatika híve vagyok, de jól megfontolt esetekben tehát gyógyszek is bevethetők a terápiás kezelésbe.
  4. A rettegett Lyme kór sok utánaolvasás után úgy tűnik, nem annyira veszélyes, mint amennyire felnagyítják sokszor. A Lyme-kór szinte sohasem jár lázzal. Jellegzetes első tünete a Lyme-folt, mely a csípés helyén keletkezik, a széli részén lassan terjed, átmérője hetek-hónapok múlva elérheti akár az 50-100 cm-t is. A folt gyakran céltáblaszerű, de lehet teljesen homogén. Többnyire teljesen fájdalmatlan, kicsit (néha erőteljesen) viszkethet. Hetek alatt magától is eltűnhet. De ha ilyen céltáblaszerű folt jelenik meg bárhol a testünkön, érdemes egy vérvizsgálatot beiktatni, és ha kimutatták, megfelelő antibiotikum kúrával ez is gyógyítható.
  5. Vagyis minimális esélyünk van rá, hogy valami ténylegesen maradandó károsodásunk legyen a kullancstól, és ezzel nem szeretném elbagatellizálni a dolgokat, viszont a nagyon erőteljes félelem reakció ebben az esetben is immunrendszer gyengítő hatású, ami többet árt, mint használ.

Összegzésképp pedig azt mondom, a legjobb a megelőzés, összefoglalom röviden:

  • kiránduláskor, ha olyan helyre megyünk, inkább zárt nadrág, zárt cipő;
  • megfelelő illóolajjal való bekenése a kilógó részeknek (mondjuk egy vietnámi eukaliptusz igen jól szolgál);
  • túra után alapos átvizsgálás, ha van kullancs, mihamarabb kiszedni;
  • és persze a legjobb az erős immunrendszer fenntartása, ebben a Mézbarlang termékei nagy segítségre lehetnek egész évben. Tovább az immunerősítő termékekhez »

Kullancsmentes és zümmögésben gazdag szabadban töltött nyári napokat!

Nyíri Gabriella,
természetes gyógymódok tanácsadó

Árukereső.hu Árukereső.hu
simplepay_hu