Méz-Blog

Nooooormális? (15)

2022.01.06 07:00
Trepinszki József
Nooooormális? (15)

Újévi fogadalmak

Tudtad, hogy a fogadalmak 80%-a már februárban meghiúsul? És a maradéknak a 80%-a meg szép lassan a ködbe vész. Elgondolkoztál a te fogadalmaidon? Abból mennyit tartottál be, mennyit vittél véghez? És azon elgondolkoztál, hogy miért? Mi a fogadalom és a cél közötti különbség? Mi kell a megvalósításhoz? Van egy kis füzetecske, amit letölthetsz magadnak az írásom végén. De mielőtt kitöltenéd, mindenképp olvasd végig a nooooormális cikksorozat idei első, immár 15. részét » Garantálom, nagy felismeréseid lesznek. Rajta! Most!

Nooooormális...? (15)

Nooooormális (1) | Nooooormális (2) | Nooooormális (3) Nooooormális (4) | Nooooormális (5) Nooooormális (6) Nooooormális (7) Nooooormális (8) Nooooormális (9) Nooooormális (10) Nooooormális (11) Nooooormális (12) Nooooormális (13) | Nooooormális (14) | Nooooormális (15) | Nooooormális (16) | Nooooormális (17) | Nooooormális (18) Nooooormális (19)

Egy igen aktuális és érdekes ténnyel indítom 2022 első nooooormális bejegyzését: az újévi fogadalmaknak csupán 3-5 %-a valósul meg! Hihetetlennek tűnik, igaz? Elsőre nekem is az volt. De vannak ettől durvábbak is! Például, hogy a fogadalmak 80%-a már februárban meghiúsul! A maradéknak a 80%-a meg szép lassan a ködbe vész. 

De vajon miért van ez így? Elgondolkoztál már ezen? Én igen. mutatom is, mire jutottam.

  1. Felelőtlen és könnyelmű fogadalmak. Kimondani könnyű. Betartani már nem. Arra viszont nem gondolnak az emberek, hogy ezek a be-nem-tartott fogadalmak ott maradnak a tudatalattidban és mindenféle problémát okoznak. A "szerencsétlenségtől" (ami szerintem nincs, mert mindennek oka van) a mindenféle testi-lelki bajokig.
  2. A tudatalattiból csak akkor törlődik, ha véghezviszed a fogadalmadat. A "cápa" (ahogy a tudatalattit sokan nevezik) megesz Téged, megeszi a "professzort", vagyis tudatos elmédet. Másképp mondva a régen beidegződött szokásaid ellen dolgozik.  - "Miért akarsz kocogni? Sokkal kényelmesebb a fotelben üldögélve tévét nézni, mint ahogy eddig is tetted." - "Emlékszel milyen kellemes érzés volt minden este meginni egy-két üveg sört? Nehogy már abbahagyd, csak azért, mert fogyni akarsz!" - "Mi az, hogy mézre cseréled a cukrot! El akarod hagyni azt a sok finom csokit, süteményt, édes nasit, amit eddig naponta ettél? Élvezted, igaz? Akkor folytasd! Különben is, eddig sem sikerült leszoknod, most miért sikerülne?" - "Ó, egészség! Eddig is gyógyszert szedtél naponta és jól karbantartottad a tüneteidet. Sokkal egyszerűbb bevenni néhány pirulát, mint fáradtságos módon keresni valami más, mások által egészségesebbnek mondott megoldást. A többség is ezt teszi! Ne sanyargasd magad!" De miért hallgatsz a "cápádra"? Az akarat és kitartás hiánya miatt. A cápád a professzorod észérvei ellen dolgozik. Szüntelenül. És döntő többségben meg is eszi.
  3. "Okos" eszeddel meggyőzöd saját magadat az ellenkezőjéről. Azt hiszed, hogy ez a professzorod, vagyis a tudatos elméd döntése. Sokszor még mielőtt elkezdenéd a fogadalmad megvalósítását, már fel is adtad, vagy holnapra halasztod. Minden nap. Amíg véglegesen is lemondasz róla.
  4. Mások véleménye eltántorít a célodtól. Mások is feladták, gondolod neked sikerül? Csupa jóakaró. Ha mást csinálsz, mint a környezetedben lévők, akkor visszahúznak. Nehogy kilógj a sorból! Ha nekik nem sikerült, akkor neked sem fog - mondják. Pedig azokat kellene nézni, akiknek sikerült, róluk példát venni.

A sikeres embereket az különbözteti meg, hogy megcsinálják azt, amit a sikertelen emberek nem. Ez vonatkozik a fogadalmaira is.

​ A fogadalmak

Ez népenként változó. Az USA-ban az emberek közel fele fogyni akar, ez a menő fogadalom, de csak a 2. a rangsorban (első a "spórolok"...). Minden évben. Akkor el lehet képzelni, mennyien tartják be... Persze ehhez az is hozzájárul, hogy a világ legelhízottabb népe az amerikai.

Magyarország a harmadik az elhízott nemzetek rangsorában. Tehát itt is jól pörög a fogyókúrás biznisz. Felmérések szerint nálunk ez az első fogadalom. Aztán a második hely a boldogság. (Szerintem az ezt választók nincsenek tisztában a boldogság fogalmával.) A harmadik a pénz. Számomra meglepő, hogy a cigarettázásról leszokás alig fért bele az első 10-be. 

Néhány érdekesség. Olaszországban az "egészségesen élek" fogadalom az első. Annak ellenére, hogy "tésztaevő" nemzet, ami ugye nem illik bele ebbe a fogadalomba. Vagy lehet ezért? A fogyás csak a 15. Svédországban is az "egészségesebb étkezés" az első, de az "elkezdek edzeni" a második. A "fogyni akarok" sehol sincs, viszont a "jobban védem a környezetemet" benne van az első 10-ben!

A célok

Az emberek könnyen tesznek fogadalmakat. Nem kerül semmibe. Van valami óhajuk, fogadkoznak, céltalanul. Látszik is az eredményeken (lásd a cikk első mondatát).

A cél, az más. Azt illik megtervezni. Legalábbis aki komolyan gondolja. Akár magáncél, akár üzleti cél.

Én is sokszor tűzök ki célokat, leginkább év végén - év elején. De év közben is. Többféle módszerrel csinálom. Például egy hasznos kis füzetecske kitöltésével, amit most Veled is megosztok. Kitöltése közben a legnagyobb érdekesség számomra az előző évről szólt. Az idő háromnegyede ugyanis ennek a kitöltésével ment el. Néha fogalmam sem volt hirtelen mit lehetne ezekre írni. Sokat kellett gondolkozni. De megérte! Ezt az igazán bizsergető, gondolatteli érzést élheted át Te is, ha elvonulsz néhány órára, és kitöltöd ezt a kis füzetecskét. (De ki is nyomtathatod innen, ha úgy jobban tetszik)

És hajrá! Másként fogod látni a múlt évedet és a jövődet. Nincs jobb idő rá, mint most. Ülj az ablak elé egy meleg mézes teával, és elmélkedj a kérdéseken. 

Sikeres Jelent! 

Ha a jelened sikeres, egészséggel teli, boldognak érzed magad, akkor a jövőd is nagy valószínűséggel az lesz. Mert ami most a jelen boldogság, az egy másodperce még a jövő volt. Rajtad múlik. Élj a jelenben úgy, ahogy eltervezted. Ez lenne a normális. 

És persze legfőképpen:

A Beteljesült Egészség Legyen Veled 2022-ben is!

 

 

Nooooormálisságban gazdag, mézédes szép napokat kívánok!

TJ – vezető mézkedvelő, fitoterapeuta-természetgyógyász


Tetszett a cikk? Akkor kérd az ingyenes mézes-méhes híreket is!

Szeretnél elsőként értesülni a legfrissebb mézes-méhes hírekről, akciókról és újdonságokról? Iratkozz fel a Mézbarlang hírlevelére:

simplepay_hu