Méz-Blog

A nyári házipatika legfőbb elemei

2020.06.29 12:00
Trepinszki József
A nyári házipatika legfőbb elemei

Ezeknek a termékeknek ott a helye a nyári házipatikádban!

Hazánkban a reklámok nagy része valamilyen gyógyszerről szól. Több országban ez be van tiltva. Tény, hogy gyógyszerfogyasztó nemzet vagyunk, európai dobogósok. Pedig különféle méhtermékekkel a házipatikád szinte minden nyári problémádra megoldást jelenthet. Ebből a blogcikkből kiderül, hogyan »

 

 

 

Avagy a mézkedvelők nyári gyógytermékei gyógyszerek helyett

Egy átlag házipatika szerei

Mi van manapság a legtöbb család gyógyszeres dobozában (fiókjában, ládájában, szekrényében)? Mi más, mint szabadon vásárolható vagy vényre felírt mesterséges orv-osságok.

Sorolok is néhányat: fájdalomcsillapítók (több féle is), sebkenőcs (sebhintőpor), az aktuális betegségre felírt gyógyszerek, és a régi betegségek maradékai, Strepsils vagy hasonló szopogatós tabletták, lázcsillapító, láb (vagy egyéb) gomba elleni szer, kötszer/sebtapasz, rovarcsípés elleni szer, leégés utáni szer, hogy csak a fontosabbakat említsem.A természet házipatikája

Az előbb felsoroltak közül amit én is megtartok, az a valamiféle kötszer/sebtapasz. A többit mind lehet helyettesíteni természetes méhtermékkel.

(Megjegyzés: A felírt gyógyszerek többsége teljesen felesleges. Némelyikétől viszont nem lehet egyik pillanatról a másikra megválni, de folyamatos odafigyeléssel mindegyiket lehet csökkenteni, vagy akár el is lehet hagyni. De nem ész nélkül!) Sorolom az én házipatikám legfőbb elemeit (forintosítva is):1. Manukamézes sebkezelő

Korábban már sokszor írtam a manukaméz csodás hatásairól, aminek egyik lényeges eleme a sebek gyógyulásának elősegítése. Vannak kenőcs jellegűek és kötszerlapok is.

Ezen termékek előnyei a gyorsabb gyógyuláson túl leginkább a gyermekes családoknál mutatkoznak meg. NEM tapad a sebbe a géz, fájdalmas letépés helyett a manukamézzel kezelt sebfelületről könnyedén, fájdalom nélkül eltávolítható mind a hagyományos, mind a manukamézes gézlap.

Miért jobbak még a manukamézes sebkezelők mint a hagyományos sebkenőcsök és porok? A részleteket leírtam már a weboldalunkon, ezeket a termékekkel együtt ide kattintva elolvashatod »

Ára: egy Manukafill krém és egy manukamézes gézlap összesen 4.860 Ft2. Propolisz tinktúra

Akár alkoholos, akár alkohol nélküli, sokoldalúan használható. Nyáron jó: rovarcsípésre, herpeszre, fájdalomcsillapításra, gyomorrontásra stb.

Ára: alkoholos változatban 1.830 Ft (50 ml)3. Manukaméz

Mivel többféle erősségű (hatóanyag tartalmú) van belőle, itt külön kell venni a felnőtteknek és a gyerekeknek adandót. Hatása igen szerteágazó, megelőzésre és gyógyításra is ajánlható. De itt most a gyógyításról szól a dolog, hiszen a házipatika alapvető lényege az “elkapott”, hirtelen bekövetkezett betegségek gyógyítása. (A megelőzésről most nem írok, az egy másik bejegyzés támája lesz.)

A manukamézről van egy részletes pdf kiadványunk, amit ide kattintva ingyenesen letölthetsz »

Ára gyógyításra, ha baj van: gyerekeknek MGO 300+ 11.980 Ft (250 gramm), felnőtteknek MGO 600+ 19.990 Ft (250 gramm)4. Egyéb méz(ek)

Nekünk mindig van otthon legalább 4-5 féle fajtaméz megbontva, amit felváltva fogyasztunk, attól függően, hogy éppen melyikhez van kedvünk, vagy melyikre van szükségünk. Ezek a mézek egyrészt a cukrot helyettesítik (ez sem egy utolsó dolog, sőt!!!), másrészt a különböző egyéb édességeket is ki lehet váltani velük (csoki, cukorka, nasi) néha egy-egy kiskanállal bevéve a kulináris élvezetek kedvéért, harmadrészt pedig gyógyításra is használjuk szükség esetén (pl. kezdődő “megfázás” jellegű tünetek jelentkezésekor).

Ezek a mézek inkább a megelőzésben segítenek, de jók lehetnek sokfajta testi-lelki bajra is. Ez teljesen fajtafüggő, ugyanúgy, mint a gyógyteák.

Ezekből a mézekből válogass magadnak valót:

  Javaslom alkalmanként próbálj ki 2-3 fajtát. Amelyik ízlik, tartsd meg hosszú távon az otthoni kínálatodban, amelyik kevésbé, ahelyett próbálj ki más fajtákat. Persze (tapasztalataim szerint) egy családban van, akinek az egyik ízlik jobban, van, akinek a másik.

  Ha ezeket naponta fogyasztod, főként, ha még a hagyományos kristálycukor helyett is mézet használsz, garantáltan kevesebb betegséggel megúszod az év bármelyik időszakában. Akár nyár van, akár tél, hogy a két véglet-évszakot említsem.

  Ára mézfajtáktól és kiszereléstől függően 4-5 fajta méznél 8.000-17.000 Ft.  Összefoglalás

  Az általam felsorolt fenti 4 termékkör tehát szerintem a házipatika alappillérei. Mindig kell otthon tartani, és baj esetén van mihez nyúlni.

  De!

  A felsoroltakon kívül persze lehet még sokféle méhtermékkel bővíteni a saját házipatikádat. Ezen méhtermékek fajtái függnek az egyén, a család egészségi állapotától, a meglévő betegségektől, amiket a gyógyszer-mérgek által okozott tüneti kezelések helyett gyógyítani kellene.

  De nem csak a meglévő betegségektől, hanem attól is függenek, hogy valaki mennyire tartja fontosnak az egészség megtartását, vagyis a betegség MEGELŐZÉSÉT.

  Sok visszajelzést kaptunk már méhtermékek használata utáni valódi gyógyulásról, amikor antibiotikum- és gyógyszer-hegyek fogyasztásával kialakult sok hónapja tartó akut betegségekből sikerült kigyógyulni.

  Az fenti 4 javaslat egyszeri költsége (ha valakinek még semmi sincs otthon ezekből) 35.000-50.000 Ft. De ezekből egy induló mézkedvelőnek is már biztosan van otthon valamilyen fajtaméz és propolisz tinktúra… A többit meg előbb-utóbb úgyis beszerzi…. 
  ☺
  ☺
  ☺

  Az Egészség Legyen Veled! (Ilyenkor, nyáron is.)

  TJ - vezető mézkedvelő

  simplepay_hu