Méz-Blog

Sebkezelés másként

2019.07.29 17:00
Trepinszki József
Sebkezelés másként

Sebkezelés másként: avagy miért gyógyul mindenkinél gyorsabban a Mézbarlang csapata?

Bár Vezető Mézkedvelőként valószínűleg nekem van itt a legtöbb tapasztalatom a méhészeti termékekkel kapcsolatban, de mézbarlangos kollégáim is egytől-egyig tudatos mézfogyasztók és mézhasználók. Megkértem hát őket, hogy rajtam kívül most meséljenek ők is egy kicsit a sebkezeléssel kapcsolatos tapasztalataikról. Figyelem, igaz történetek következnek a sebkezelésről »

Avagy miért gyógyul mindenkinél gyorsabban a Mézbarlang csapata?

 

Bár Vezető Mézkedvelőként valószínűleg nekem van itt a legtöbb tapasztalatom a méhészeti termékekkel kapcsolatban, de mézbarlangos kollégáim is egytől-egyig tudatos mézfogyasztók és mézhasználók. Ők is rengeteg terméket kipróbáltak már, és előszeretettel alkalmaznak különféle manukamézes sebkezelőket magukon, családtagjaikon, vagy épp négylábú kedvenceiken. Megkértem hát őket, hogy rajtam kívül most meséljenek ők is egy kicsit a tapasztalataikról. Ha te is használtál már manukamézes sebkezelőket és neked is vannak tapasztalataid, küldd el észrevételeidet pár mondatban összefoglalva (esetleg ilyen volt - ilyen lett fotókkal együtt) az ugyfelszolgalat@mezbarlang.hu e-mail címre 2019. augusztus 31-ig. A véleményeket beküldők között kisorsolunk egy 42,5 grammos Manuka FILL sebkezelő 100% mézet (LMP)! Sőt, a legjobb sztorikat feltöltjük ide, a Méz-blogba is.

Figyelem, most viszont igaz történetek következnek, elsőként az enyém.

Trepinszki József, (Ügy)Vezető Mézkedvelő:

Ezért ne használj fix pengéjű kést a létra tetején...

Most tavasszal történt, hogy házunk felújítása közben egy igen éles késsel ténykedtem, fenn a létra tetején. Pedig mondták is nekem, hogy ez a nem behúzható kés veszélyes, mert nem lehet zsebre tenni és könnyen megvágod vele magad. Amint erre gondoltam, rögtön bele is akadt a kezemben tartott kés vége a létrába: egy pillanat alatt végigtolta a markomon a kés pengéjét és az egyik ujjamat jó mélyen be is vágta. De nem rohantam rögtön az ügyeletre az erősen vérző sebbel. Inkább kentem rá egy kis manukamézet a házipatikámból (ami egyáltalán nem csípett), és lefedtem manukamézes habszivacsos gézzel, majd rugalmas pólyával körbetekertem. 

Valami furcsa, megnyugtató érzés volt bennem. A fájdalom gyorsan szűnt, egyből mentem is tovább dolgozni. Este ugyanezzel a módszerrel kezeltem, átkötöttem. A következő kötéscserére másnap este, szintén egész napos fizikai munka után került sor, egy napig volt rajta a kötés egyhuzamban. Tapasztalat 32 óra múlva: a habszivacsos géz ugyan "teleszívott" ronda koszos színű volt, de maga a vágás (amit fél centi mélyre saccoltam) nem vérzett, összehúzott állapotban volt, mondhatni jó volt ránézni. Pár nap múlva össze is forrt, ma már alig látszik a nyoma. Ekkor használtam először a manukamézes sebkezelők valamelyikét ilyen csúnya vágásra, és ezek után bizton állíthatom: aki egyszer kipróbálja, mindig tart majd a házipatikájában otthon is. 

 

Süle Rita, marketinges:

A macskák biztosan nem ismerik a placebó hatást

Két történetem is van, mindkettőnek az egyik macskám a főszereplője. Íme az első. 2019-ben, egy borús május reggelen, amikor kiléptem a hálószobám ajtaján, hogy megkezdjem a reggeli készülődésemet a Mézbarlangba, azt láttam, hogy a nappalim leginkább egy horrorfilm díszletére emlékeztet: csupa vér minden, és rettentő büdös van. Macskaajtóval felszerelt kertes házikóban élek négy cicával. Elsőre arra gondoltam, hogy "ezek már megint elvitelre kérték az egeret" :) és behozták a lakásba a zsákmányt. De nem ez történt, amit láttam, százszor rosszabb volt ennél: a gyönyörű, hosszú szőrű, hófehér angóramacskám, Nyenye arca és nyaka egy merő véres váladék volt. Kifakadt rajta egy csúnya tályog, amit a hatalmas (akkor még félig-meddig téli) bundája alatt eddig észre se vettem. A sebből bűzös, gennyes váladék szivárgott, és ahogy a cica rázta a fejét, mindent beterített vele.

Így javult hétről-hétre Nyenye cica állapota

Kinyomtam szegénykének a duzzanatot, amennyire tudtam, majd elővettem a fürdőszobaszekrényből a MEDIHONEY® antibakteriális orvosi 100% manukamézet, és amennyire lehetett, befecskendeztem a tályog nyílásaiba, illetve kívülről is alaposan bekentem vele. A cica remekül tűrte a procedúrát, hiszen megkönnyebbült a feszítő érzéstől, amit a felgyülemlett váladék okozott, és az orvosi manukaméz sem csípte, sőt, még ízlett is neki (kapott is belőle egy borsónyit). Ezt a következő 3 napban reggel-este eljátszottuk, egyszer sem tiltakozott különösebben. A harmadik napon a seb már nem váladékozott, és egy hét után a szőre is kezdett visszanőni, mára pedig teljesen olyan, mint előtte, mintha meg sem történt volna ez a horror-reggel. Szóval, aki kételkedik a manukamézes sebkezelők hatásosságában, és azt mondja, hogy ez bizony maximum placebó lehet, azoknak azt üzenem: az angóramacska biztosan nem hallott még placebóról...

És most jöjjön a második macska-gyógyulás története: másodszor is megmentette a macskám életét a manukaméz. Pont Szilveszter előtti este volt 2020-ban, amikor is Nyenye-cica igen furán maga elé bámulva ücsörgött egymagában a fürdőszoba közepén. Nos, este 11-kor ritkán csinál ilyet, csodálkoztam is, mi lelte. Ahogy közelebb mentem hozzá, egyértelmű lett, mi történt: ismét megcsapta ugyanis az orromat az ugyanaz a semmi mással össze nem hasonlítható bűz, mint másfél évvel azelőtt. Újabb tályog. És megint jól elrejtette a téli bundához tartozó "oroszlánsörény". Ezúttal a nyaka elülső részén, a "gigájánál" volt a baj. Gyakorlatilag kilyukadt a nyaka. Pont olyan részen, ahol minden apró fejmozgatás hatására megfeszül az amúgy is igencsak vékonyka macskabőr.

Ugyanaz a procedúra: kinyomtam a jókora diónyi duzzanatot, és egy gyógynövényes készítménnyel lemostam-fertőtlenítettem a területet, majd elővettem (volna) a  MEDIHONEY® antibakteriális orvosi 100% manukamézet, ha megtalálom... Ugyanis anno olyan jól eltettem valahová, hogy egyszerűen sehol sem találtam. A Mézbarlang meg épp zárva volt az ünnepek alatt, ráadásul az állatorvosom sem rendel Szilveszterkor-Újévkor. Még az volt a szerencse, hogy volt otthon Bee-Fit MGO 600+ manukaméz. Azt használtam sebkezelőként. És remekül bevált. Mivel igen kényes helyen volt teljesen átlyukadva cicus bőre (és a korábbinál érezhetően jóval büdösebb volt a "trutyi", ami a sebből szivárgott), attól féltem, nehogy vérmérgezést kapjon. Szóval egy héten át egy babszemnyi 600+ -os manukát adtam neki belsőleg is, megelőzésre, a szájára kenve.

Időközben persze megtaláltam a sebkezelőt, így azzal folytattam a külsőleges kezelést. Ez annyiban praktikusabb a 600+ -os manukánál, hogy jóval sűrűbb az állaga, ezért nem csöppen le rögtön a kezelt területről, és könnyebb a tályog nyílásába tömni. Ez állatok esetén egy igen lényeges szempont, hiszen ők nem maradnak nyugton percekig. Így is kb. 10 napos napi 2 alkalmas kezelés kellett hozzá, hogy ezen az igen kényes torokél-részen elinduljon a varasodás, addig egy szabályos lyuk volt a cicus nyakán, ráadásul a szőrmegallérja is kihullott, a sebből szivárgó nedv pedig elszínezte a mellkasán hófehér bundáját. Ijesztő volt. A párom átkeresztelte a "Sátán Macskájának". :) Nos, remélem szerencsét hoz neki ez az új név, és nem lesz róla újabb történet ezen az oldalon...

 

Pruzsinszky-Tóth Krisztina, irodavezető:

Egy hároméves "kiscsaj" sebkezelése "anyakrémmel"

Idén az első nyári napok egyikén mi is kihasználtuk, hogy itt a jó idő, és a 3 éves kislányommal elmentünk a játszótérre. Persze kis szoknyás egyberuhában, mert ő csak csinosban szeret utcára menni (a divatdiktátor). Labdázás, csúszdázás, „libikó”-zás (ő így mondja) és önfeledt futkározás, majd puff a térdre. Elkezdett sírni, nem igazán vérzett, de elég nagy felületen lejött a bőr felső része. Mondtam neki, hogy semmi baj, csak ott volt a nyuszi, amit meg kellett fogni, de ő krokodil könnyekkel kérte „puszild meg, kend be anyakrémmel és tegyél rá bibitapaszt”! A puszit és a bibitapaszt nyilván mindenki érti, na de ANYAKRÉM??? Az a Manuka Fill sebkezelő! Bár rajta még nem használtam, de a bátyjánál többször is, gondolom emlékezett rá és összekötötte az anyát, a kenőcsöt és a sírásmentes folyamatot.

Felkaptam és hazavittem. Otthon alaposan lemostam a sebét, és elővettem a Manuka Fill sebkezelő mézet a házipatikás dobozkából. Elmagyaráztam neki, hogy ezt a mézet olyan méhecskék készítették, akik tudják, hogyan kell olyan mézet csinálni, ami begyógyítja a bibit. Vékonyan bekentem a sebkezelő mézzel a horzsolást, óvatosan a széleitől befelé haladva. Este is bekentük, és a következő nap is kétszer. Másnap este már a fürdésnél se volt különösebb hiszti, amikor víz érte a felhorzsolt felületet. Szóval, ha te is kisgyermekes anyuka vagy, mindig legyen otthon sebkezelő méz nálatok!

 

Nyíri Gabriella, üzletvezető:

Három nagyszerű pozitív tapasztalat, három teljesen különböző típusú sebnél

Nekem az első és nagyon meggyőző tapasztalatom a sebkezelő mézzel és gézzel egy munkahelyi baleset során történt. Csomagolás közben a csomagolószalag-adagoló recés része beleállt ugyanis a bal hüvelykujjamba. Mondhatni kinyílt az ujjam. Elkezdtem mozgatni, hogy lássam biztos nem sérült ínszalag, és mivel jól mozgott, csak épp ömlött belőle a vér, gyorsan be kellett kötözni valamivel. Stílusosan a boltban lévő sebkezelő IG-Manuka fill impregnált géz volt a leggyorsabb lehetőség, úgyhogy befedtük a sebet, jól átkötöttük és vártam. Végig futott lelki szemeim előtt, hogy most a balesetire kellene menni, állni vagy 4 órát, kitisztíttatni, kapni tetanuszt, és végigjárni az ilyenkor szokásos protokollt. Ehhez nem igazán volt kedvem, inkább úgy döntöttem, kivárom az éjszakát: ha úgy érzem, csíp-szúr-zsibbad, azonnal indulok orvoshoz. De nem ez történt. Másnap kötözéskor már látványosan jobban nézett ki, de még így se volt kifejezetten szép látvány, úgy döntöttem, továbbra is bízok a mézben. És nem csalódtam, napról-napra szebb lett, és bár a seb mélysége miatt lassan regenerálódott a sérült szövet, minden elvárásomat felülmúlta. Anélkül, hogy bármilyen más fertőtlenítő dolgot tettem volna rá, szépen, egyenletesen, mondhatni heg nélkül begyógyult. 

Ettől felbátorodva úgy gondoltam, hogy a házipatikám elengedhetetlen része kell legyen a manuka fill sebkezelő méz, és a legkisebbet, a Manuka fill 14,2 gr-osat be is szereztem otthonra. Aztán egyszer, amikor herpesz indult az ajkamon, arra gondoltam, mivel ez amúgy antivirális is, mi lenne, ha kipróbálnám? Ha mást nem, a herpesz utáni sebet fogja gyógyítani. És igen, jobb volt, mint bármi, amit eddig használtam erre a kellemetlen problémára. Nem mondom, hogy teljesen visszaszorította, mint a reklámokban szokták mutatni, meg másnapra elmulasztotta teljesen, de én még olyan szerrel nem is találkoztam. Az viszont biztos, hogy gyorsabban és szebben gyógyult, mint eddig bármivel.

És végül a harmadik tapasztalatom az idei nyári egyik kerti partiján ért, amikor is a bográcsozás, fröccsözés, mezítláb táncolás eredményeként egy szép kis tüske fúródott a talpamba, amit jól bele is táncoltam :) másnap már elég nehéz volt a lábam azon részére nehezednem, és mivel begyulladt körülötte, bevallom már nem vállalkoztam a kipiszkálásra. Úgyhogy úgy döntöttem, adok egy esélyt a méznek, jól bekentem, leragasztottam éjszakára, ha lehet, ne kenjem össze az ágyneműt. És reggelre a gyulladást már szépen lehúzta. Másnap újra kentem és leragasztottam, és estére már simán sétáltam hazafelé. Úgyhogy azt hiszem, nálam már mindig lesz a házipatikámban sebkezelő méz

 

Ha neked is van hasonló történeted, oszd meg velünk!

Amennyiben már te is próbáltad valamelyik manukamézes sebkezelő termékünket, akár valamilyen kisebb-nagyobb sérülésre, akár lábszárfekélyre vagy sipolyra alkalmaztad, nagyon szeretném tudni, hogy mit tapasztaltál. Kérlek írd meg nekünk az ugyfelszolgalat@mezbarlang.hu címre. A legjobb sztorikat viszontláthatod az oldalon!

Sebesülésmentes mézes élményeket kívánok mindenkinek!

Az Egészség Legyen Veled! 
TJ - vezető mézkedvelő

simplepay_hu