Cukorbetegség
Cukorbetegség ellen
Leghatásosabb cukorbetegség elleni méhtermékek a méhpempő, a virágpor, a méhkenyér, a propolisz és akármilyen meglepő, a Jarrah méz. Egyébként minden ellenkező híreszteléssel ellentétben bármilyen mézet ehetnek a cukorbetegek is (kis adagokban a napi összesen 1-2 evőkanál hozzájárul az általános egészséghez), de ezeket minden esetben bele kell számítani a napi szénhidrát fogyasztásba. Vannak cukorbetegségre jótékony hatású teák és illóolajok is, azokat is megtalálod lent a teméklistában.
Amennyiben többet szeretnél olvasni a cukorbetegségről, valamint azokról a termékekről, amik segíthetnek, vagy ásárlóink véleményre vagy kíváncsi, görgess le a termékek alatti részhez.
Cukorbetegség kezelése
Legismertebb, és legelterjedtebb hasnyálmirigyet érintő betegség a cukorbetegség. A cukorbetegség hazánkban minden tizedik embert érint. Körülbelül 800 ezer a kezelt páciensek száma, és majdcsak ennyi azoké is, akik még nem tudnak róla.
A cukorbetegség a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése, a glükóz feldolgozásának zavara. Ennek oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin hormon hiánya és a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége.
A cukorbetegek körülbelül öt százaléka küzd 1-es típusú betegséggel, amely az inzulin teljes hiányát jelenti, azaz többnyire autoimmun folyamat eredményként jelentkezik. Ilyenkor ellenanyagok termelődnek a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei és az inzulin ellen. A betegségnek ez a fajtája bármikor kialakulhat, de fiatalkorban gyakoribb.
A 2-es típusú, régen időskori cukorbetegségnek nevezett, ma már azonban a 30-40 éves korosztályban, sőt főként az elhízott tinédzsereknél is jelentkező betegség során a szervezet érzéketlenné válik az inzulin ellen. Ebben szenved a cukorbetegek 95 százaléka. Kialakulása és a túlzott szénhidrátfogyasztás, illetve az elhízás között komoly összefüggés van, továbbá rizikótényező a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint is.
Az ebben a típusban szenvedők több mint fele néhány évnyi gyógyszeres "terápia" után inzulinkezelésre szorul. A betegség és a folyamatosan szedett gyógyszerek együttesen súlyos következményekkel járhatnak: vaksághoz, művesekezeléshez, végtag amputációhoz, idegi bántalmakhoz is vezethet.
A magas vércukorszinttel járó szénhidrát anyagcserezavarnak a nemzetközi osztályozás szerint három stádiuma van.
Az első az emelkedett vércukor érték, amikor az éhgyomori (reggeli előtti) vércukor szint magasabb az élettani értéknél, de nem éri el a cukorbetegségre jellemző értéket. Ha ezt beazonosítjuk, a további romlást kifejezetten meg lehet előzni a fentebb felsorolt termékekkel.
A második stádiumra, a csökkent glükóz toleranciára alacsonyabb cukortűrő képesség jellemző, mint az egészségesek esetében A szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni, vagyis inzulinrezisztencia áll fenn. Ez általában a 30. életév után alakul ki, ám napjainkban már sajnos a gyermekek körében is egyre gyakoribb. Az inzulinérzékeny szövetek a károsodás miatt csak az átlagosnál nagyobb mennyiségű inzulin jelenlétében képesek felvenni a glükózt. Ezt az extra inzulin szükségletet a hasnyálmirigy fokozott inzulintermeléssel, egy bizonyos határig képes kielégíteni. Azonban kezelés nélkül a hasnyálmirigy inzulintermelése kimerül, és már nem lesz képes a fokozott mennyiségű inzulin előállítására.
A harmadik stádium maga a cukorbetegség. Az egyes stádiumok évekig tartanak, és legtöbbször életmód-hibák talaján alakul ki és romlik a cukoranyagcsere. Az orvosi-gyógyszeres kezelés mellett ilyenkor is kiemelkedő jelentősége van a méhtermékekkel és gyógynövényekkel való kezelésnek is.
Cukorbetegség általános kezelése:
Fontos, hogy bármilyen igénybe vett természetgyógyászati módszer (jelen esetben méhtermékek és gyógynövények használata) alkalmazása alatt tilos az orvos által beállított gyógyszert, vagy inzulint elhagyni, de a mérések beállt javulás után ezt az orvos maga is megteszi.
Célszerű a diéta, vagyis a fehér húsok, zöldségek, saláták, lassan felszívódó szénhidrátok, telítetlen zsírsavak fogyasztása, amik tulajdonképpen az egészséges étkezés alapelvei.
A felvett napi energia 50%-át szénhidrátból, 15-20%-át fehérjéből, 30%-át pedig zsiradékokból javasolt fedezniük.
Fontos az elfogyasztott mindenféle szénhidrát mennyiségének beszámítása. Akár méz, akár pl. gyümölcsök esetén is.
Az előző mondatban írtak szerint TÉVHIT, hogy mézet nem fogyaszthat a cukorbeteg! Mivel a mézben lévő cukormennyiség jelentős része gyümölcscukor, ez a cukor jóval lassabban szívódik fel és nem veszi igénybe a hasnyálmirigyet. Tehát a mézek közül inkább a kevesebb szőlőcukor tartalmú mézeket válaszd, vagyis azokat, amelyek tovább folyékonyak maradnak.
Minél gyorsabban kristályosodik egy méz, annál több benne a szőlőcukor. A repcemézben van a legtöbb, ez a méz akár napok alatt kristályosodik, ez ajánlható a legkevésbé cukorbetegeknek. Ugyanakkor az akác és a selyemfű nagyon sokáig (akár évekig) folyékony marad, ezekben van arányaiban a legtöbb gyümölcscukor. Természetesen az étkezést meg kell tervezni az inzulinrezisztencia napi ritmusának figyelembevétel.
Vásárlóink tapasztalatai:
„Miután megvettem a Mézes-élet című könyvet, olvastam benne - többek között - a méhpempőről. Mivel a férjem II. típusú cukorbetegségben szenved, gondoltam kipróbáljuk, mit veszíthetünk. Először a látása romlott ettől a betegségtől. Két hónapig szedte a méhpempőt, napi 2x1 g-ot, és két hónap után új szemüveget kellett csináltatni, annyit javult a látása, és a vércukorszint méréseknél is alacsonyabb értékeket mérünk. Sokat javult az állapota így tovább folytatjuk a kúrát. Nagyon örülök, hogy rátaláltunk a méhpempőre, mert már sok mindent kipróbáltunk, de tartós javulást ezzel értünk el először. Köszönet a könyvért is mert ilyen részletesen és érthetően még sehol sem olvastam ezekről a méhek által készített termékekről.” (Csokona Istvánné – Pécs)
„Egy hete használjuk férjemmel együtt a méhpempőt. Nagy változásokról még nem tudok beszámolni, de pozitív tapasztalataink már vannak. Férjem 2-es típusú cukorbeteg, gyógyszereket szed. A méhpempő szedése óta csökkent a vércukorszintje. Én két hete szenvedek egy vírusos fertőzéstől, szám illetve garatom gyulladt es tele van fájdalmas aftákkal. Propolisszal kezelem, és emellett egy éve rendszeres Manukaméz fogyasztó vagyok. Mindemellett kezdtem el a méhpempőt használni. Bár lassan, de érezhetően javulok. Férjem egy éve rendszeresen használja a propoliszt mézzel.” (Farkas Marianna – Harta)
„Mivel inzulinos cukorbeteg vagyok, kísérletképpen arra gondoltam, hogy elkezdem rendszeresen fogyasztani a méhpempőt. Nos most már több mint egy hónapja minden áldott nap reggel, éhgyomorra egy kanálkával fogyasztok és kb. harminc percig nem eszem, nem iszom semmit, utána reggelizek. Azt tapasztaltam, hogy kb. 10 nap után határozottan csökkent 2-3 értékkel a vércukor szintem. Ez az értékszint a mai napig is tart, sőt az étkezéstől függően alkalmakként további csökkenéseket tapasztalok. Még nem merek végső következést levonni, de mindenesetre 30-35 nap méhpempő fogyasztása után nagyon pozitív hatást értem el, annyira, hogy az inzulin adagolásomat csökkenteni tudtam és az értékeim változatlanok maradtak. „ (Germann Ottó – Budapest)