Méz-Blog

Aromaterápia – Gyógyító illatok (1. rész)

2021.03.18 09:00
Nyíri Gabriella
Aromaterápia – Gyógyító illatok (1. rész)

Az aromaterápia segít egyensúlyt teremteni a test és a lélek között

Vannak olyan zenék, amelyek annyira csodálatosak, hogy szeráfi zenének is nevezik őket, a belőlük sugárzó, emberin túlmutató minőség miatt. De ha az angyaloknak lehet éneke, akkor bizony lehet illata is. Léteznek ugyanis olyan illatok, amelyek ugyanúgy az isteni felé mutatnak, bármennyire is a hétköznapi oldalukról ragadhatóak meg. Nyíri Gabriella természetes gyógymódok tanácsadó kolléganőnk legújabb blogcikkéből sok-sok érdekességet tudhatsz meg róluk »

 

Aromaterápia: gyógyító illatok
Aromaterápia 1. rész | Aromaterápia 2. rész

Az utóbbi időkben az illóolajok népszerűsége egyre nagyobb, bár a hozzájuk kapcsolódó ismeretek sokszor a laikus szintjén ragadnak, holott mélyebben belenézve, tárháza az egészség megőrzésének, sőt, egyfajta önismereti teret is nyit, ha kíváncsian és nyitottan fordul feléjük az ember.

Azért, hogy kicsit közelebbről megnézzük, miért ennyire erőteljes az illóolajok használatában levő lehetőség, induljunk el egyszerűen a biológiánkból. Az orrüregünkben összeadva csupán egy négyzetméternyi helyet elfoglaló szaglószervünk mintegy 100 millió szaglósejtet működtet. 

Ellentétben a látással és a hallással, az inger közvetlenül jut el az orrunkból agyba, lévén a szaglónyálkahártya sejtjei idegsejtek. A szaglóhám az egyedüli a szervezetben, ahol az idegszövet közvetlenül érintkezik a környezetünkkel. Ennek köszönhetően a szagingerekkel szemben „védhetetlenek” vagyunk, és ezzel magyarázható, hogy az illóolajok belégzésük során közvetlenül hatást gyakorolnak agyunk limbikus rendszerére.

A limbikus rendszer az érzelem, a figyelem és az érzelmi töltetű emlékek központja. A limbikus rendszer az agyalapi miriggyel és a hipotalamusszal összehangoltan működik, és a két agyféltekét összekötő kérges test szélét képezi. Hatást gyakorolva szabályozza a hormonműködést és a belső elválasztású mirigyrendszert, így szabályozza a létfontosságú életműködéseket:

  • a szívverést és a vérnyomást;
  • a légzés gyakoriságát és mélységét;
  • az anyagcsere folyamatokat;
  • a testhőmérsékletet;
  • a nemi beállítottságot, szexuális magatartást;
  • a különféle hormonális funkciókat;
  • az érzelmi működéseket;
  • a jutalom- és örömérzetet;
  • valamint a tanulást és a memóriát.

Vagyis az orrunkon keresztül, megfelelő aromaterápiás ismeretekkel közvetlenül hathatunk a fent felsorolt területekre, pozitív élettani és lelki folyamatokat indítva el.

De mit értünk pontosan aromaterápia alatt?

Az aromaterápia az illóolajos növények és a belőlük előállított illóolaj használatán alapuló gyógyeljárások összessége. Az illóolaj egy adott növény valamennyi illékony vegyületeinek összessége, mondhatni a növény szubsztanciája. Költőien fogalmazva, ha a növénynek van lelke, és a lelkének illata, akkor az illóolajjal a növény lelkét, a lelkében tárolt minden tudását és tapasztalatát számunkra integrálható formában kapjuk meg.

A növényekben az illóolajok hozzák működésbe és szabályozzák a sejtek anyagcseréjét, a fotoszintézist, valamint a sejtlégzést. Az illóolajok váltják ki a növények védekező- és alkalmazkodó képességét, regenerálják és oxigénnel telítik a növények immunvédelmi eszközeit.

Mindezen tulajdonságokat számunkra befogadható információként közvetítik az orrunkon keresztül, aktiválva megfelelő hatékonysággal mindazon élettani és fizikális funkciókat, amire az adott pillanatban szükség van. Zseniális, ugye?

Mire kell figyelni a használatuk esetében?

Egy részről tudnunk kell, hogy a tiszta illóolaj nagyon drága. Csak néhány adat, hogy ennek az éteri anyagnak a kinyerési útja milyen, mivel némelyik növény csak tízezrelékes nagyságrendben tartalmaz illóolajat. Egy kilónyi citromfűolajhoz nem kevesebb, mint tíz tonna(!) növényt kell feldolgozni.

A virágokból készült illóolajok esetében, főleg, ha bokros vagy fás növényről beszélünk, nehezíti a begyűjtést, hogy a virágokat egyesével, kézzel kell leszedni. Egy liter jázminolajhoz 8 millió virág kell, ugyanennyi narancsvirágolaj ezer kiló kézzel gyűjtött virágmennyiséget igényel. Egy csepp rózsaolajhoz több mint 30 kinyílt rózsavirágot dolgoznak fel. Elképesztő mennyiségek.

Mindeközben azt is figyelembe kell venni a feldolgozás mellett, hogy mivel az olajok a növények kémiai profiljai, tartalmazzák a környezetet, ahonnan származnak, ideértve a környezet-növény viszonyát éppúgy, mint a terület tisztaságát, és a feldolgozásra szánt növény egészségi állapotát. Ezt az emberek már ősidők óta tudják, épp ezért az olajok hamisítása sem újkeletű dolog, annyi különbséggel, hogy a vegyészet fejlődésének eredményeképp ma már szintetikus úton is elő tudnak állítani illóolajokat, természetesen jóval alacsonyabb áron.

Ám az így előállított illóolajok a kozmetikai iparban ugyan használhatóak, a gyógyászatban viszont teljesen használhatatlan termékek, hiszen épp a lényeg hiányzik belőlük, a növény „lelke”, maga az élet. Egyszóval a jó illóolajnak bizony ára van. Másodszor: mivel nagyon tömény egy ilyen esszencia, óvatosan kell vele bánni, és ismerni kell a tulajdonságait.

Csak egy példa, hogy jobban megérthesd: 1 csepp nagyon jó minőségű borsmenta illóolaj 25 csészényi borsmenta teának megfelelő hatóanyagot tartalmaz. Vagyis legtöbbször 1-2 csepp a javasolt terápiás mennyiség, ebben az esetben a kevesebb - több szabálya érvényesül. De minden alkalmazás esetén jobb, ha utánanézel magának az adott illóolajnak, esetleg segítségül hívsz egy aromaterapeutát, vagy önképzésként te magad utánajársz és megtanulod a használatukat.

(Forrás: Biegelbauer Pál: Gyógyító illatok; Szabó Csaba: Aromaterápia)

A cikksorozat második részét itt találod »


Nyíri Gabriella
természetes gyógymódok tanácsadó

Árukereső.hu Árukereső.hu
simplepay_hu