Méz-Blog

Kell-e nekünk a külföldi méz?

2022.12.08 08:00
Trepinszki József
Kell-e nekünk a külföldi méz?

Mi a helyzet a külföldi mézekkel?

Bevezetőnek egy senki által nem említett megközelítés: mi lenne, ha más országokban is ágálnának a külföldi mézek ellen? Mi lenne a magyar méhészekkel, akik által termelt méz 70-80%-a külföldön landol? Egyebek ebben a blogbejegyzésben  »

Neked is vannak kétségeid a külföldi mézekkel szemben? Ne legyenek!


Kezdésként néhány számadat a magyar méhészetekről:

 • Magyarországon kb. 20.000 méhész van;
 • ez azt jelenti, hogy 10 négyzetkilométerenként több, mint 2 méhész van;
 • ez éves méztermés kb. 20.000 tonna;
 • ennek kb. 70%-a exportra megy!

Sokan azt mondják erre:

 1. Van elég méz hazánkban, együk azt;
 2. Az import mézek olcsó kínai hamisítványok;
 3. A "cukros méz" hamisítvány;
 4. Ez termelői méz? - kérdezik sokan...

  Így készül a narancsvirág méz: nektárgyűjtés citrusfélék virágáról - ez nem kínai hamisítvány!  Nos, íme a válaszok az egyes felvetésekre:

  #1

  Tény, hazánkban van elég alapméz. Vagyis ne hozzunk be külföldről akácmézet (termelésünk döntő többsége ugyanis akác, ami egyben Hungarikum is). Ezenkívül együnk még hárshársmézet, selyemfű mézet (szintén Hungarikumnak mondják), napraforgómézet, erdei édesharmat mézet stb. Van összesen vagy 30 féle magyar méz. De a legtöbben nem tudják, hogy az akácon és a vegyes virágmézen kívül van értelme másféle mézeket is fogyasztani. Pedig minden méznek az ízén kívül más-más jótékony egészségügyi hatása is van. Hasonlóan a gyógyteákhoz.

  A Mézbarlangban folyamatosan keressük a fellelhető különféle magyar mézeket, ezért hazánk legnagyobb hazai termelésű méz választékát garantáltan itt találod! 

  Hallottál már a bogáncsmézről, a vöröshere mézről, a vadszedermézről, vagy az ezüstfűz mézről? Ilyen ritka MAGYAR mézeket is találsz a Mézbarlangban...

  #2

  Mi van a külföldi mézekkel? A Mézbarlang célja, hogy hozzunk be minél több olyan mézet, amit nem termelnek Magyarországon! (Hazánkban ebből is a legnagyobb választékot a Mézbarlangban találod.)

  Tehát ne legyünk álszentek! Te is veszel banánt, avokádót, narancsot, dinnyét és szőlőt télen, esetleg még szárított datolyát is? Gondolom néhány külföldi zöldség és gyümölcs azért csak-csak kerül az asztalodra. (Persze itt is lehetnek végletek.) Akkor a hazánkban nem (vagy csak ritkán) fellelhető mézeket miért ne hoznánk be?

  Egyébként pedig kérdezd meg azt az Új-Zélandról származó manukamézet fogyasztót, aki hónapok, vagy akár évek óta fennálló betegségét ezzel gyógyította meg. Kérdezd meg azt az Erdélyből jövő méhpempőt fogyasztó anyukát, aki ennek köszönhetően lett először kismama, majd anyuka. Kérdezd meg a Litvániából jövő méhkenyeret fogyasztót, akinek a prosztataproblémái elmúltak. Kérdezd meg egyszerűen csak az "ízvadász" kulináris élvezetek kedvelőit., akiknek a kedvence az narancsvirág méz vagy épp az eukaliptuszméz

  A kínai hamis méz az egy külön téma, ezt nyilván mi sem támogatjuk. Tehát ne a külföldi mézeket szidd, hanem a mézhamisítókat. A külföldi méz tehát nem egyenlő a hamis mézzel! Azonban tényleg sok időnkbe és energiánkba telik felderíteni a megfelelő külföldi mézforrásokat.

  Tapasztalatom és a hírek szerint is van elég magyar hamis méz is a piacon, amit elnyom a "kínai" visszhangja. Ez megérne egy külön bejegyzést, de maradjunk a pozitív dolgoknál... 

  Mellesleg: ha mindenki ágálna a külföldi mézek iránt, akkor a döntő többségében exportra kerülő magyar mézeket termelő magyar méhészek is bezárhatnák a kaput...

  Erre ugye nem gondoltál? Te sem, sőt, a méhészek sem.

   

  #3

  Tévhit, hogy a "cukros" (kristályos) méz hamis!

  Ellenkezőleg. A kristályos méz biztosan nem hamisítvány! Minden igazi méz előbb-utóbb kristályosodni kezd. Még az akácméz is. De az élettani hatása és az összetétele nem változik, csak a fizikai állapota. Minél több a mézben a szőlőcukor, annál hamarabb kristályosodik. Pl. a repceméz napok alatt kristályosodik, abból ne vegyél folyékonyat! Mert hamis. Vagy nem repce.

  Tehát amelyik méz évek múlva is folyékony, az biztosan hamis! Cukorszirup. Vagy túlhevített, pasztörizált, így pedig értékét vesztett méz.

  #4

  Sokan kérdezik tőlünk az üzletben "ez termelői méz?" Nos, minden igazi méz termelői!

  Akárhol veszed!

  Ha külföldi, akkor is.

  Mert méhészek és méhek által jut az asztalodra. Nem csak az az igazi méz, amelyiket a piaci árustól vagy az útszélén áruló méhésztől veszel. Sőt!


  Ami meg nem termelői, az sufnituning vagy laboratóriumi hamisítvány. Mindegy honnan veszed...

   

  Az Egészség Legyen Veled!


  TJ - vezető mézkedvelő, fitoterapeuta-természetgyógyász

  Árukereső.hu Árukereső.hu
  simplepay_hu