Sütiket használunk azért, hogy weboldalunkat még jobban személyes igényeidre szabjuk. Bővebb tájékoztatás az Adatkezelési tájékoztatóban.

Termékek Menü

- Kell a külföldi méz?

Trepinszki József

Te is ágálsz a külföldi mézek ellen?

A magyar méhészetről néhány ismételt adat:
  • Magyarországon kb 20.000 méhész van
  • Ez azt jelenti, hogy 10 négyzetkilométerenként több, mint 2 méhész van (az utolsó emailemből a 10 lemaradt, köszönöm a visszajelzéseket... ☺)
  • Az éves méztermés kb 20.000 t
  • Ennek kb 70%-a exportra megy
Sokan azt mondják:
  1. Van elég méz hazánkban, együk azt!
  2. Az import mézek olcsó kínai hamisítványok
  3. A "cukros méz" hamisítvány
  4. Ez termelői méz? - kérdezik sokan
Vélemények az egyes felvetéskre:

1.

Tény, hazánkban van elég alapméz. Vagyis ne hozzunk be külföldről akácmézet (termelésünk döntő többsége akác, egyben Hungarikum). Ezenkívül együnk még hárshársmézet, selyemfű mézet (szintén Hungarikumnak mondják), napraforgó mézet, ga erdei mézet, édesharmatot, stb. Van összesen vagy 30-féle magyar méz. De a legtöbben nem tudják, hogy az akácon és a vegyes mézen kívül van értelme más mézet is fogyasztani. Pedig minden méznek az ízén kívül más egészségügyi hatása is van. Hasonlóan a gyógyteákhoz.

A Mézbarlangban folyamatosan keressük a fellelhető különféle magyar mézeket, ezért hazánk legnagyobb hazai termelésű méz választékát garantáltan itt találod!

2.

Mi van a külföldi mézekkel? A Mézbarlang célja, hogy hozzunk be minél több olyan mézet, amit nem termelnek Magyarországon! (Hazánkban ebből is a legnagyobb választékot a Mézbarlangban találod.)

Tehát ne legyünk álszentek! Te veszel banánt, avokádót, narancsot, dinnyét és szőlőt télen meg szárított datolyát? Gondolom néhány külföldi zöldség-gyümölcs azért csak kerül az asztalodra. (Persze itt is lehetnek végletek) Akkor a hazánkban nem (vagy csak ritkán) fellelhető mézeket miért ne hoznánk be?

mézEgyébként meg kérdezd meg azt az Új-Zélandról származó manukamézet fogyasztót, aki hónapok, vagy akár évek óta fennálló betegségét ezzel gyógyította meg. Kérdezd meg azt az Erdélyből jövő méhpempőt fogyasztó anyukát, aki ennek köszönhetően lett először kismama, majd anyuka. Kérdezd meg a Litvániából jövő méhkenyeret fogyasztót, akinek a prosztataproblémái elmúltak. Kérdezd meg egyszerűen csak az "ízvadász" kulináris élvezetek kedvelőit., akiknek a kedvence az avokádóméz vagy a datolyaméz. 

A kínai hamis méz az egy külön téma, ezt nyílván mi sem támogatjuk. Tehát ne a külföldi mézeket szidd, hanem a mézhamisítókat. Külföldi méz nem egyenlő a hamis mézzel! Sok időnkbe és energiánkba telik felderíteni a megfelelő külföldi mézforrásokat.

De tapasztalatom és a hírek szerint is van elég magyar hamis méz is a piacon, amit elnyom a "kínai" visszhangja. Ez megérne egy külön bejegyzést, de maradjunk a pozitív dolgoknál... 

Mellesleg: ha mindenki ágálna  külföldi mézek iránt, akkor a döntő többségében exportra kerülő magyar mézeket termelő magyar méhészek is bezárhatnák a kaput...

Erre ugye nem gondoltál? Te sem és a méhészek sem.

3.

Tévhit, hogy a "cukros" (kristályos) méz hamis!

Ellenkezőleg. A kristályos méz biztosan nem hamisítvány! Minden igazi méz előbb-utóbb kristályosodni kezd. Még az akácméz is. De az élettani hatása és az összetétele nem változik, csak a fizikai állapota.Minél több a mézben a szőlőcukor, annal hamarabb kristályosodik. Pl. a repceméz napok alatt kristályosodik, abból ne vegyél folyékonyat! Mert hamis. Vagy nem repce.

Tehát amelyik méz évek múlva is folyékony, az biztosan hamis! Cukorszirup. Vagy túlhevített, pasztörizált, így értékét vesztett méz.

4.

Sokan kédezik: ez termelői méz? Minden igazi méz termelői!

Akárhol veszed!

Ha külföldi, akkor is.

Mert méhészek és méhek által jut az asztalodra. Nem csak az az igazi méz, amelyiket a piaci árustól vagy az útszélén áruló méhésztől veszel. Sőt!

Ami meg nem termelői, az sufnituning  vagy laboratóriumi hamisítvány...

 

Az Egészség Legyen Veled!

TJ - vezető mézkedvelő

 
Tartalomhoz tartozó címkék: méz
blog comments powered by Disqus
; ; ; ; ; ; ; ; ;