Méz-Blog

Tavaszi méregtelenítés méhtermékekkel

2021.04.07 09:00
Nyíri Gabriella
Tavaszi méregtelenítés méhtermékekkel

Méregtelenítési kisokos

Tavasszal azt érezzük, hogy „tele” vagyunk. Tele a téli estékkel, a sötét, esős vagy havas lucsokkal, az esti nassolásokkal, sokszor a tél hozta komor gondolatokkal. Fizikálisan itt-ott le is rakódnak ezek, és a kis párnácskák valóban nemcsak a bevitt táplálék lerakódott maradékai, hanem érzelmeink, gondolataink besűrűsödései is. A továbbiakban a méretelenítés legfontosabb szerveinek segítéséről olvashatsz » Ezek a máj, tüdő, vese és a bőr. 

Méregtelenítési kisokos

Szervezetünk belső tisztítása egyáltalán nem új keletű találmány, bár jelenleg már tudományos tények is alátámasztják a szervezetre gyakorolt pozitív hatásait. Alapvetően minden kultúrkörnek megvolt a maga „böjti” szokásrendje, ami általában vallási alapokon nyugodott. És mint ilyen, nemcsak kizárólag a test megtisztítását célozta be, hanem egyfajta lelki hozzáállást is feltételezett attól az egyéntől, aki részt vett ebben a folyamatban.Jelenlegi, túlpörgetett, staccato üzemmódú világunkban sokszor nehéz elvárásnak tűnhet egy méregtelenítési folyamatot tudatosan végigcsinálni, lelki síkon is odafigyelve testünk valódi jelzéseire. Sok esetben úgy gondoljuk, erre végképp nincs idő, mert az ember elképzelése sokszor túldimenzionálja a nehézségeket, holott vannak egyszerű hétköznapi apró lehetőségek, amiket használva könnyedén és örömmel tudjuk ezt a méregtelenítési folyamatot végig vinni. Ebbe szeretnék most néhány apró tanácsot adni.


Az első és legfontosabb, hogy mindenképp minimum egy hónapot kell erre szánni. Mivel a hétköznapokban szeretnénk ezt végigvinni, mindenképp úgy kell belefogni, hogy ez ne elvegyen, hanem támogasson minket. Ezért nem egy drasztikus és gyors méregtelenítési folyamatot tűzzünk ki célul, hanem egy szelídebb, finomabb szervezet áthangolási utat, és ehhez minimum egy hónap szükséges.


A következő, hogy tisztában legyünk a 4 legfontosabb méregtelenítési szervünkkel, ezek pedig a tüdők, vesék, máj és a bőr. Őket kell támogatni, segíteni és könnyíteni a munkájukon, külön-külön, de akár egyszerre is. Hogy lehet ezt elképzelni? Például egy erőteljesebb sétához, vagy sport közben ásványvíz helyett csalánteát fogyasszunk. Este 7 után, ha lehet, már ne csülkös bablevest vacsorázzunk, hogy a máj könnyebben méregtelenítsen éjszaka, és ne azon dolgozzon, hogy a vacsorát valahogy feldolgozza. De akkor most picit részletesebben pillantsunk bele abba, hogy mivel és hogyan tudjuk támogatni szerveinket.


A máj méregtelenítése

A máj a szervezet vegyi gyára. Itt alakul át minden bejövő dolog a szervezet számára szükséges tápanyaggá. Az egyik legnagyobb segítség, amit adhatunk a májunknak, az a méhkenyér. Nemcsak szuperélelmiszernek van titulálva, de összetétele olyan tulajdonságokkal rendelkezik, ami kifejezetten támogatja és regenerálja a májsejteket. Szinte teljes értékű táplálékként már kis mennyiségben is biztosítja a szervezet számára szükséges tápanyagokat, anélkül, hogy leterhelné a májat a nehéz feldolgozás munkájával.  Ezen kívül a máj kifejezett gyógynövénye a máriatövis mag, ez teában, őrleményben, olajban is utolérhető, könnyen beszerezhető gyógynövény.  Ha a hasnyálmirigyünket is szeretnénk kicsit megtámogatni, nap közben kortyoljunk el egy csésze gyermekláncfű vagy körömvirág teát.

A vese méregtelenítése

A kínai gyógyászat szerint a vesék az életerő energiájának hordozói, központi szerepet töltenek be a vér és a szervezet tisztításában. A vesék erősítésében és támogatásában a legjobb a nyers csarab virágpor, ami ráadásul kifejezetten finom, és nem mellékesen energetizálja a testet és javítja a memóriát. Naponta egy kiskanállal egy hónapon keresztül, és nemcsak veséink, de agyműködésünk is tisztább lesz. A vese kifejezett gyógynövényei a csalán és a mezei zsurló, hetente váltogatni őket akár, de két hét urán egy hét szünetet javallott tartani. Mindkét gyógynövény kifejezetten jót tesz az ízületeknek is, ami nem árt ha „megolajozódik” kicsit a téli mozgáshiány miatt.

A tüdő méregtelenítése

A tüdő egyik csodaszere a propolisz tinktúra. Reggel 20 cseppet bejuttatva a szervezetbe tisztítja a légutakat, tágítja a hörgőket, és bármilyen légúti fertőzés van kialakulóban, csírájában elfojtja azt. Nagyon jót tesz még egy-egy darabka kis lépesméz elrágcsálása nap közben, vagy egy jó hársfatea elszürcsölgetése, amit hársfa mézzel ízesíthetünk. És természetesen a legjobb, ha teli tüdőből, mély levegőt veszünk minél gyakrabban, bár erre nem feltétlen egy forgalmas budapesti körút a legmegfelelőbb, de ha van rá lehetőség egy kis zöld övezetet találni, ott mindenképp javallott egy jó mély szippantás.

A bőr méregtelenítése

A bőrünk a külső „kapu” a világra, legnagyobb érzékszervünk és a legnagyobb méregtelenítési felület. Bár jelenlegi kultúránk magát a verejték szagot mélyen igyekszik rejteni és elfedni, ez néha nem a legjobb út az egészségünk szempontjából. Ez nem azt jelenti természetesen, hogy embertársaink orra alá dörgöljük saját testszagunkat, hivatkozva az egészségünkre, de néha adjuk meg a lehetőséget egy kiadós izzadásra. Legyen az aktív testmozgás vagy szaunázás. Lehetőség szerint egy ilyen „procedúra” előtt inkább egy tiszta alapanyagokból készült szappanos ledörzsölést válasszunk, mint valami nagyon illatos tusfürdőt, ami kemikáliák tömkelegével rendelkezik, mivel bőrünk nemcsak kifele működik, hanem bizony befele is.

 

Méhpempő: ott hat, ahol kell

A méregtelenítés kihagyhatatlan „csodaszere” még mindezek mellett a méhpempő. Ez a természet és méhek által kreált nagyszerű anyag olyan tulajdonságokkal bír, ami sejtszinten segít regenerálni a szervezetet, és ott hat, ahol kell. Esszenciális aminosavak, enzimek, vitaminok, ásványi anyagok és hormonok tökéletes összjátéka, mondhatni adalék-és hordozóanyag mentes, tökéletes táplálék kiegészítő. Ha csak ezt az egy dolgot fogyasszuk, önmagában is sokat tettünk az egészségünkért. De ha emellett még bármelyiket segítségül hívjuk a fent felsorolt lehetőségek közül, szervezetünk hálás lesz, és a hála jele nála a jókedv, fájdalom mentesség és egészség.

Végül pár szó a lélekről...


És természetesen a fizikai síkon túl és mellett, szánjunk kis időt a lelki salakjaink távozására is. Ahogy le vagyon írva a nagy könyvben, nem az szennyezi be az embert, ami bemegy a száján, hanem ami kijön. Erre pedig mindenkinek személyes ráhatása van, ehhez végképp nem kell se pénz, se idő, csak némi elhatározás és odafigyelés. Én személy szerint méregtelenítési eljárás keretén belül javasolnám, hogy egy hónapra kapcsolja ki a tévét az illető, sőt, ha nem feltétlen munkaköri eszköz, a legtöbb média csatornát mellőzni kicsit. Tapasztalatom szerint, aki ezt legalább egy hétig megtette, javult az alvás minősége, kimutathatóan csökkent a stressz, és pozitív hatással bírt a társas kapcsolataira. Helyette beiktatható testmozgás, játék, tánc, szociális kapcsolatok ápolása, kinek mi okoz örömet.


Az öröm önmagában gyógyító, de ha még emellé legalább egy-két olyan természet adta lehetőséget behozunk, amit a fentiekben bemutattam, garantáltan egészségesebben és vidámabban élhetünk. Csatlakozz a tavaszi méregtelenítők táborába!

 

Nyíri Gabriella,
természetes gyógymódok tanácsadó

Árukereső.hu Árukereső.hu
simplepay_hu