Manuka publikációk

Tudományos puplikációk a manuka mézről

A manuka méz egy különleges mézfajta, amelyet az Új-Zélandon és Ausztrália bizonyos területein honos manukafa virágának nektárjából gyűjtenek. E méz egyedi tulajdonságai közé tartozik a magas metilglioxál (MGO) tartalom, amely természetes módon fordul elő benne, és amely alapján különböző minőségi kategóriákba sorolják.

A manuka méz jellemzői és felhasználási javaslatai

 1. Természetes összetevők és eredet:
  • A manuka mézet az Új-Zélandról és Ausztrália délkeleti területeiről származó manukafa virágából gyűjtik.
  • Különlegességét a magas MGO tartalom adja, amely a méz természetes összetevője.
 2. Minőségi kategóriák:
  • A manuka méz MGO tartalma különböző szinteken van jelen, ami segít meghatározni a méz tisztaságát és koncentrációját.
  • Az MGO szintek alapján különböző kategóriákba sorolják a manuka mézet, mint például MGO 100+, MGO 250+, MGO 400+, MGO 550+, MGO 800+, MGO 1200+, és akár MGO 2000+.
 3. Fogyasztási javaslatok:
  • A manuka mézet természetes édesítőszerként változatos étrend részeként fogyaszthatjuk.
  • Magasabb MGO tartalmú mézek alkalmasak lehetnek intenzívebb használatra, míg alacsonyabb MGO tartalmú mézek mindennapi fogyasztásra ajánlottak.

A manuka méz általános jótékony hatásai

 • A manuka méz egy természetes és finom módja a mindennapi étrend kiegészítésének.
 • Segíthet az általános jólét fenntartásában és támogathatja az egészséges életmódot.
 • A méz természetes összetevői, beleértve az MGO-t, hozzájárulhatnak a méz antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságaihoz.

Figyelmeztetések és megjegyzések

 • A manuka méz fogyasztása előtt mindig konzultálj egészségügyi szakemberrel, különösen, ha speciális egészségügyi állapotaid vannak vagy gyógyszereket szedsz.
 • Ne lépd túl az ajánlott napi mennyiséget, és tartsd be a fogyasztási javaslatokat.

A manuka méz tehát egy különleges és természetes élelmiszer, amely gazdag történelmi és kulturális háttérrel rendelkezik. A minőségi kategóriák és a változatos felhasználási módok lehetővé teszik, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb típust és módot a fogyasztására.


Egy helyre gyűjtöttük a manuka mézről megjelent legfontosabb tudományos cikkeket, mutatjuk, mit hol találsz:


A manuka méz általános hatásait bemutató tudományos publikációk

 1. Peter Molan (1988)
  Dr. Peter Molan, a biokémikus az Új-Zélandi Waikato Egyetemen, elsőként fedezte fel a manuka méz antimikrobiális tulajdonságait. Kutatásai kimutatták, hogy a manuka méz hatékonyan pusztítja el a baktériumokat, különösen a metilglioxál (MGO) magas koncentrációjának köszönhetően. Ez az áttörés alapot adott a manuka méz gyógyászati felhasználásának, beleértve a sebek kezelését és a bakteriális fertőzések elleni küzdelmet
 2. Adams Christopher J et al. (2008)
  Adams és kollégái az Új-Zélandi Canterbury Egyetemen vizsgálták a manuka méz rákellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságait. Tanulmányukban kimutatták, hogy a mézben található MGO és más fenolos vegyületek gátolják a rákos sejtek növekedését és csökkentik a gyulladást. Eredményeik alátámasztják a manuka méz potenciális felhasználását különböző krónikus betegségek kezelésében.
 3. Alvarez-Suarez et al. (2014)
  Ez a tanulmány a manuka méz különböző összetevőinek, például a flavonoidoknak és a fenolos savaknak a funkcionális szerepét vizsgálta. Az eredmények szerint ezek az összetevők jelentős antioxidáns hatással rendelkeznek, ami hozzájárul a sejtek védelméhez és az oxidatív stressz csökkentéséhez. A kutatás rámutatott a manuka méz lehetséges felhasználására a táplálkozástudományban és az egészségmegőrzésben.
 4. Carter et al. (2016)
  Carter és munkatársai összefoglalták a manuka méz egészségügyi előnyeit, különös tekintettel annak antibakteriális, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatásaira. Tanulmányukban megemlítik, hogy a manuka méz hatékonyan alkalmazható sebek és égési sérülések kezelésére, valamint a bakteriális fertőzések megelőzésére és kezelésére. Az összefoglaló szerint a manuka méz különböző gyógyászati alkalmazásokban nyújthat segítséget.
 5. Johnston et al. (2018)
  Johnston és kollégái az Aucklandi Egyetemen a manuka méz autentikusságának elemzési módszereit vizsgálták. Kutatásuk során különböző analitikai technikákat alkalmaztak a méz MGO tartalmának és egyéb bioaktív komponenseinek meghatározására. Tanulmányuk hozzájárult a manuka méz hitelességének és minőségének ellenőrzéséhez a piacon.
 6. Niaz K et al. (2017)
  Ez a tanulmány a manuka méz szövetregenerációban betöltött szerepét vizsgálta. Az eredmények szerint a méz elősegíti a sebgyógyulást és a szövetek regenerációját, köszönhetően a benne található antioxidánsoknak és antimikrobiális összetevőknek. A kutatók megállapították, hogy a manuka méz használata előnyös lehet a sebkezelésben és a regeneratív orvoslásban.
 7. George, N. M., Cutting K. F. (2007)
  A Medihoney antibakteriális aktivitását vizsgálták különböző rezisztens baktériumokkal szemben. Eredményeik szerint a manuka méz hatékonyan gátolja az MRSA és más multirezisztens gram-negatív baktériumok növekedését. A tanulmány kiemelte a Medihoney alkalmazását klinikai környezetben, különösen sebek és égési sérülések kezelésében.
 8. Girma, A., Seo, W., She, R. C. (2019)
  Ez a tanulmány a manuka méz antibakteriális aktivitását vizsgálta különböző UMF besorolású mézek esetében. Az eredmények azt mutatták, hogy a magasabb UMF értékű mézek nagyobb antibakteriális aktivitással rendelkeznek. A kutatás megerősítette a manuka méz potenciálját a fertőzések kezelésében és megelőzésében.
 9. Goslinski, M., Nowak, D., Klebukowska, L. (2020)
  Ez a kutatás összehasonlította a manuka méz antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságait lengyel mézekkel. Az eredmények szerint a manuka méz jelentősen magasabb antioxidáns kapacitással és antibakteriális aktivitással rendelkezik. A tanulmány hozzájárult a manuka méz kiváló egészségügyi tulajdonságainak elismeréséhez.
 10. Grainger M.N, Manley-Harrys M., Lane J.R., Field R.J. (2016a)
  A kutatók a dihidroxiaceton metilglioxál konverziós kinetikáját vizsgálták a manuka mézben. Eredményeik szerint a konverzió jelentős szerepet játszik a méz antibakteriális aktivitásában. A tanulmány rávilágított a manuka méz biokémiai folyamatainak komplexitására és azok egészségügyi jelentőségére.
 11. Grainger M.N, Manley-Harrys M., Lane J.R., Field R.J. (2016b)
  A dihidroxiaceton metilglioxál konverziós kinetikájának modellezése során a kutatók megállapították, hogy a környezeti tényezők, mint a hőmérséklet és a pH, jelentősen befolyásolják a konverziós folyamatot. Eredményeik segítenek megérteni, hogyan lehet optimalizálni a manuka méz gyártási folyamatait.
 12. Kamaratos, A. V., et al. (2014)
  A kutatás a manuka mézzel impregnált kötszerek hatékonyságát vizsgálta diabéteszes lábfekélyek kezelésében. Az eredmények azt mutatták, hogy a manuka mézes kötszerek jelentősen csökkentették a gyulladást és elősegítették a sebgyógyulást. A tanulmány rámutatott a manuka méz klinikai alkalmazásának előnyeire.
 13. Kato, Y., et al. (2012)
  Ez a tanulmány a manuka méz MGO tartalmának biológiai aktivitását vizsgálta. Az eredmények szerint az MGO jelentős szerepet játszik a méz antibakteriális tulajdonságaiban. A kutatók megállapították, hogy a magasabb MGO tartalmú mézek hatékonyabbak a baktériumok növekedésének gátlásában.
 14. Dart, A., et al. (2015)
  Ez a tanulmány a manuka méz felhasználását vizsgálta másodlagos sebgyógyulásban lovaknál. Eredményeik szerint a manuka méz elősegítette a sebgyógyulást és csökkentette a fertőzések kockázatát. A kutatás rávilágított a manuka méz potenciáljára az állatgyógyászatban.
 15. Degen, J., et al. (2013)
  A kutatók a metilglioxál metabolikus tranzitját vizsgálták az emberi szervezetben. Eredményeik szerint a metilglioxál gyorsan metabolizálódik és kiválasztódik, ami hozzájárulhat a manuka méz biztonságos felhasználásához. A tanulmány fontos információkat szolgáltatott a manuka méz biológiai hatásmechanizmusáról.
 16. Liu et al. (2014)
  Ez a tanulmány a manuka méz és antibiotikumok kombinációjának hatását vizsgálta antibiotikum-rezisztens baktériumokkal szemben. Eredményeik szerint a kombináció szinergikus hatást fejtett ki, növelve az antibiotikumok hatékonyságát. A kutatás megerősítette a manuka méz potenciálját a fertőzések kezelésében
 17. Kato, Y., et al. (2012)
  Ez a kutatás a manuka mézben található metilglioxál (MGO) biológiai aktivitását vizsgálta. A tanulmány kimutatta, hogy az MGO jelentős szerepet játszik a manuka méz antibakteriális tulajdonságaiban, különösen a rezisztens baktériumtörzsek ellen. Az eredmények azt sugallják, hogy a manuka méz magas MGO tartalma miatt potenciálisan hatékony természetes antimikrobiális szerként alkalmazható.
 18. Girman, A., et al. (2019)
  Girman és munkatársai a manuka méz antibakteriális aktivitását vizsgálták különböző baktériumtörzsekkel szemben. A kutatás során kiderült, hogy a magasabb UMF értékű manuka mézek nagyobb antibakteriális aktivitással rendelkeznek, különösen a Staphylococcus aureus és az Escherichia coli ellen. Az eredmények megerősítették a manuka méz hatékonyságát a fertőzések kezelésében és megelőzésében.
 19. Dold, D., et al. (1937)
  Ez a korai tanulmány a természetes méz, különösen a manuka méz antibakteriális tulajdonságait vizsgálta. Az eredmények azt mutatták, hogy a manuka méz jelentős antimikrobiális aktivitással rendelkezik, ami a benne található természetes inhibin anyagoknak köszönhető. A kutatás alapot szolgáltatott a manuka méz későbbi orvosi felhasználásához.
 20. Grainger M.N, et al. (2016)
  Grainger és kollégái a dihidroxiaceton metilglioxál átalakulásának kinetikai modellezését végezték el. A tanulmány rámutatott arra, hogy a környezeti tényezők, mint a hőmérséklet és a pH, jelentős hatással vannak a konverziós folyamatra. Az eredmények segítenek megérteni, hogyan lehet optimalizálni a manuka méz gyártási folyamatait és javítani annak minőségét és hatékonyságát.

Tudományos publikaciók a manuka méz rákos sejtekre gyakorolt hatásáról

 1. Breast Cancer Model (2016): Egy tanulmány összehasonlította a manuka és Tualang méz hatását emlőrákos patkányokon. Mindkét méz csökkentette a tumorok súlyát és méretét, és javította a hisztológiai fokozatokat, jelezve a mézek tumorgátló hatását
  (Forrás: Bees & Trees Manuka Honey)
 2. Hepatocellular Carcinoma (2021): A manuka méz növelte a HepG2 és Hep3B májráksejtek érzékenységét a Doxorubicinnal szemben, gátolta a Wnt/β-catenin és ERK1/2 útvonalakat, és apoptózist indukált, jelentősen csökkentve a sejtek életképességét
  (Forrás: BioMed Central)
 3. Immunmoduláció és Rák (2021): A kutatások kimutatták, hogy a manuka méz immunmoduláló hatással rendelkezik, elősegítve a pro-apoptotikus, anti-proliferatív és anti-metastatikus hatásokat, amelyek gátolják a rákos sejtek növekedését és terjedését
  (Forrás: MDPI)
 4. Melanoma Egér Modell (2021): A manuka méz intravénás adagolása kemoterápiával kombinálva gátolta a tumor növekedését és javította a túlélést melanómás egérmodelleken, jelezve a méz potenciális szinergikus hatását
  (Forrás: PLOS)
 5. Cytotoxicity on Cancer Cells (2021): A manuka méz citotoxikus hatásokat mutatott különböző ráksejtvonalak, például emlő-, bőr- és vastagbélrák ellen, magas fenoltartalmának köszönhetően, amely oxidatív stresszt indukál a rákos sejtekben
  (Forrás: Móna)
 6. Breast Cancer and Osteoporosis (2023): A méz, különösen a manuka méz, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén jótékony hatással van az emlőrák és osteoporosis kezelésére. Preklinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a méz csökkenti a tumor növekedési sebességét és térfogatát
  (Forrás: MDPI)
 7. General Antitumor Effects: A méz, különösen a manuka méz, gátolja a rákos sejtek növekedését és terjedését pro-apoptotikus és anti-metastatikus hatások révén. Az immunstimuláló hatások hozzájárulnak a tumor környezetének modulálásához
  (Forrás: MDPI)
 8. Paclitaxel Combination (2021): A manuka méz és Paclitaxel kombinációja javította a tumor elleni hatékonyságot, csökkentve a tumorsejtek életképességét és növelve az apoptotikus sejthalált különböző rákos sejtmodellekben
  (Forrás: PLOS)
 9. Wound Healing in Cancer Care: A manuka méz elősegíti a sebgyógyulást és az immunrendszer támogatását, ami különösen hasznos a rákkezelés során, csökkentve a kemoterápia és sugárkezelés mellékhatásait, és segítve a sebgyógyulást posztoperatív környezetben
  (Forrás: Móna)
 10. Oral Administration of Manuka Honey: A manuka méz orális adagolása aktiválja az immunrendszert és növeli a daganatellenes immunválaszokat kolorektális rák preklinikai modelljében. A méz elősegíti az interferonok (IFN) termelését, amelyek fontos szerepet játszanak a tumor növekedésének gátlásában.
  (Forrás: Frontiers in Immunology)
 11. Therapeutic and Preventive Properties of Honey: A galangin és kvercetin, a méz bioaktív összetevői, apoptózist indukálnak emberi gyomorrák sejtvonalakon. A galangin különösen hatékonynak bizonyult a mitokondriális membránpotenciál csökkentésében és az apoptózis előidézésében.
  (Forrás: Cambridge Core)
 12. Diseases Journal Review: A méz, különösen a manuka méz, jelentős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek a rákos sejtek proliferációjának gátlásában, az apoptózis elősegítésében és az angiogenezis csökkentésében.
  (Forrás: MDPI Diseases)
 13. Manuka Honey in Melanoma Mouse Model: A manuka méz intravénás adagolása kemoterápiával kombinálva gátolta a tumor növekedését és javította a túlélést melanómás egérmodellekben, mutatva a méz potenciális szinergikus hatását.
  (Forrás: PLOS ONE)
 14. Manuka Honey and Cancer: Anti-Cancer Mechanisms: A manuka méz antioxidáns vegyületei gátolják a rákos sejtek növekedését és elősegítik az apoptózist. A méz hozzájárul a tumor mikro-környezetének modulálásához, csökkentve a gyulladást és elősegítve az immunválaszt.
  (Forrás: Bees and Trees)
 15. Honey and Cancer: Current Status and Future Directions: A méz bioaktív vegyületei, például a fenolok és flavonoidok, gátolják a rákos sejtek növekedését és elősegítik az apoptózist. A tanulmány rámutat a méz potenciális alkalmazásaira a rák megelőzésében és kezelésében.
  (Forrás: MDPI Diseases)
 16. Honey's Impact on Tumor Growth and Metastasis: A manuka méz magas fenoltartalma oxidatív stresszt indukál a rákos sejtekben, apoptózist előidézve. A méz modifikálja a tumor mikro-környezetét, csökkentve a gyulladásos citokinek termelését.
  (Forrrás: Mona Mil)
 17. Role of Honey in Cancer Prevention and Therapy: A méz szerepe a rákmegelőzésben és kezelésben különösen fontos a sejtciklus szabályozásában és az apoptózis elősegítésében. A méz polifenoljai hozzájárulnak a daganatellenes hatásokhoz.
  (Forrás: SpringerLink)
 18. Antioxidants and Cancer: A manuka méz antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai révén segít a rákos sejtek proliferációjának csökkentésében és az apoptózis elősegítésében. A méz fenolos összetevői hozzájárulnak a daganatellenes hatásokhoz.
  (Forrás: MDPI Antioxidants)
 19. Use of Honey in Cancer Prevention and Therapy: A méz, különösen a manuka méz, különböző rákos megbetegedések esetén gátolja a sejtnövekedést és elősegíti az apoptózist, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően.
  (Forrás: SpringerLink)

Ezek az eredmények alátámasztják a manuka méz potenciálját a rák megelőzésében és kezelésében, valamint annak kiegészítő terápiás alkalmazását.


Tudományos publikációk a manuka méz vírusölő hatásáról

 1. Antiviral and Immunomodulatory Effects of Phytochemicals from Honey: A manuka mézben található fitokemikáliák COVID-19 ellen mutattak potenciális mechanizmusokat, beleértve az antivirális és immunmoduláló hatásokat.
  (Forrás: MDPI Molecules)
 2. Herpes Simplex Virus (HSV): A manuka méz virucid aktivitást mutatott a HSV-1 és HSV-2 típusú vírusok ellen, jelentősen csökkentve a vírusok replikációját.
  (Forrás: Manawa Honey NZ)
 3. Scientific Evidence for the Medical Benefits of Manuka Honey: A tanulmányok szerint a manuka méz erős antivirális aktivitást mutatott az influenza vírus ellen.
  (Forrás: Mediwrite)
 4. Antiviral Properties of Manuka Honey: A manuka méz és fő összetevője, a metilglioxál (MGO) hatékonyan gátolta az Influenza A és B vírus törzseket in vitro.
  (Forrás: Bees and Trees)
 5. Manuka Honey For Herpes Treatment: A manuka méz jelentősen csökkentette a herpesz vírus replikációját és a tünetek súlyosságát.
  (Forrás: PollenPaths)
 6. Manuka Honey Benefits for Colds & Flu: A manuka méz előnyei a megfázás és influenza kezelésében, különösen a magas MGO tartalomnak köszönhetően, amely antivirális hatású.
  (Forrás: Biosota)
 7. Manuka Honey Medical Scientific Studies: A manuka méz antivirális hatását vizsgálták különböző vírusok, köztük a légúti szinciciális vírus ellen.
  (Forrás: PURITI)
 8. The Composition and Biological Activity of Honey: A manuka méz összetétele és biológiai aktivitása, különös tekintettel az antivirális tulajdonságokra, számos vírus ellen.
  (Forrás: MDPI)
 9. Antiviral Benefits of Honey: Kutatások kimutatták, hogy a manuka méz gátolja a herpeszvírus és a varicella-zoster vírus fejlődését.
  (Forrás: Manawa Honey NZ)
 10. The Controlled In Vitro Susceptibility of Gastrointestinal Pathogens: A manuka méz hatékonysága gasztrointesztinális patogének ellen, beleértve az antivirális hatásokat.
  (Forrás: SpringerLink)
 11. Potential of Manuka Honey in Treating Influenza Virus: A manuka méz jelentős gátló hatást mutatott az influenza vírus ellen, csökkentve a vírus replikációját.
  (Forrás: NCBI)
 12. Antiviral Effects Against Respiratory Syncytial Virus (RSV): A manuka méz antivirális hatása az RSV ellen, amely jelentős csökkenést mutatott a vírusfertőzésben.
  (Forrás: BMC)
 13. Inhibition of Herpes Simplex Virus by Manuka Honey: A manuka méz jelentősen gátolta a HSV-1 és HSV-2 replikációját in vitro vizsgálatokban.
  (Forrás: Journal of Antimicrobial Chemotherapy)
 14. Antiviral Properties of Honey Against Influenza and Other Viruses: A manuka méz antivirális tulajdonságai az influenza és más vírusok ellen, beleértve a Newcastle-betegség vírusát is.
  (Forrás: Drug Discoveries & Therapeutics)
 15. Use of Manuka Honey in Viral Infections: A manuka méz alkalmazása vírusfertőzésekben, különösen az influenza és herpesz vírusok ellen.
  (Forrás: Nutrients)
 16. Efficacy of Manuka Honey Against Common Viruses: A manuka méz hatékonysága a közönséges vírusok, mint az influenza és herpesz ellen.
  (Forrás: PLOS ONE)
 17. Impact of Manuka Honey on Viral Pathogens: A manuka méz hatása különböző víruspatogénekre, beleértve az influenza és herpesz vírusokat.
  (Forrás: Frontiers in Microbiology)
 18. Manuka Honey and Its Antiviral Properties: A manuka méz antivirális tulajdonságai és alkalmazása különböző vírusfertőzések kezelésében.
  (Forrás: Journal of Medicinal Food)
 19. Manuka Honey's Antiviral Activity Against Influenza Virus: A manuka méz in vitro vizsgálatokban jelentős gátló hatást mutatott az Influenza A és B vírus törzsek ellen.
  (Forrás: Archives of Medical Research)
 20. Antiviral Effect of Manuka Honey on Herpes Simplex Virus: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz jelentősen csökkenti a herpeszvírus replikációját és terjedését.
  (Forrás: Journal of Medicinal Food)
 21. Manuka Honey and Antiviral Activity: A manuka méz antivirális hatása különböző vírusok, köztük a herpesz és influenza vírus ellen.
  (Forrás: Drug Discoveries & Therapeutics)
 22. Antiviral Benefits of Manuka Honey for Respiratory Infections: A manuka méz hatékonysága a légúti vírusfertőzések kezelésében, különös tekintettel az influenza és RSV vírusokra.
  (Forrás: Journal of Antimicrobial Chemotherapy)
 23. Antiviral Effects of Honey Against COVID-19: A tanulmány szerint a manuka méz potenciális antivirális hatásokat mutatott a SARS-CoV-2 vírus ellen.
  (Forrás: Molecules)
 24. The Role of Manuka Honey in Viral Infection Management: A manuka méz alkalmazása vírusfertőzések kezelésében, beleértve az influenza és herpesz vírusokat.
  (Forrás: Frontiers in Microbiology)
 25. Manuka Honey and Antiviral Properties in vitro: A manuka méz in vitro vizsgálatokban gátló hatást mutatott az influenza és herpesz vírusok ellen.
  (Forrás: PLOS ONE)
 26. Efficacy of Manuka Honey Against Common Viral Pathogens: A manuka méz hatékonysága közönséges víruspatogének, mint az influenza és herpesz ellen.
  (Forrás: NCBI)
 27. Impact of Manuka Honey on Viral Infections: A manuka méz antivirális hatásai különböző vírusfertőzések, mint az influenza és RSV ellen.
  (Forrás: SpringerLink)
 28. Manuka Honey's Role in Inhibiting Viral Replication: A manuka méz jelentős gátló hatást mutatott a vírusreplikációra in vitro körülmények között.
  (Forrás: Journal of Medicinal Food)

Tudományos publikációk a manuka méz antifungicid hatásáról

 1. Honey has an antifungal effect against Candida species: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz hatékonyan gátolja a Candida albicans és más Candida fajok növekedését. Az antifungális hatás nagyrészt a mézben található hidrogén-peroxid termelésének köszönhető.
  (Forrás: Oxford Academic)
 2. Explore Mānuka Honey's Antifungal Power: A manuka méz különösen hatékony a bőr gombás fertőzései ellen, mint például a Malassezia furfur és Candida Albicans. A tanulmányok szerint a méz gátolja a gombák növekedését és elősegíti a fertőzések kezelését.
  (Forrás: Manukora)
 3. The Science - Australian Manuka Honey Association: A tanulmányok kimutatták, hogy a manuka méz hatékony a Trichophyton mentagrophytes (gyűrűsféreg okozója) ellen, és más dermatofiták esetén is pozitív hatást mutatott.
  (Forrás: Australian Manuka Honey Association)
 4. Is Manuka Honey Antifungal?: A manuka méz magas metilglioxál (MGO) tartalmának köszönhetően hatékonyan gátolja a gombás fertőzéseket, például az atléta lábát és a körömgombát.
  (Forrás: Manuka Honey Organic)
 5. Manuka Honey's Antifungal Properties: A manuka méz különböző MGO koncentrációi kimutatták, hogy hatékonyan gátolják a Malassezia pachydermatis növekedését, amely gyakori gombás fertőzés macskák és kutyák körében.
  (Forrás: Manuka Royale)
 6. Antifungal Activity of Manuka Honey: A kutatások szerint a manuka méz különösen hatékony a Candida és más gombás fertőzések ellen, mivel gátolja a spórák növekedését és csökkenti a fertőzés súlyosságát.
  (Forrás: Frontiers in Microbiology)
 7. Manuka Honey and Its Antifungal Activity: A manuka méz különböző gombás fertőzések elleni hatásait vizsgálták, beleértve a Candida albicans és az Aspergillus fajokat is, kimutatva jelentős antifungális aktivitást.
  (Forrás: MDPI)
 8. Antifungal Effects of Manuka Honey on Skin Infections: A manuka méz bőrfertőzések, például a gyűrűsféreg és a dermatofiták ellen hatékony, csökkentve a gyulladást és elősegítve a gyógyulást.
  (Forrás: Journal of Antimicrobial Chemotherapy)
 9. Manuka Honey for Treating Fungal Infections: A tanulmányok szerint a manuka méz gátolja a Candida fajok és más patogén gombák növekedését, elősegítve a bőr- és körömgombás fertőzések kezelését.
  (Forrás: PLOS ONE)
 10. Antifungal Properties of Manuka Honey Against Oral Candida: A kutatások kimutatták, hogy a manuka méz hatékonyan gátolja az orális Candida fertőzéseket, csökkentve a fertőzés súlyosságát és elősegítve a gyógyulást.
  (Forrás: Journal of Oral Microbiology)
 11. Manuka Honey's Role in Combating Fungal Infections: A manuka méz különböző bőrfertőzések, beleértve a gyűrűsféreg és a körömgombát is, kezelésében mutatott hatékonyságot.
  (Forrás: SpringerLink)
 12. Effect of Manuka Honey on Fungal Pathogens: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz jelentős antifungális hatással rendelkezik, különösen a Candida fajok ellen.
  (Forrás: Journal of Medical Microbiology)
 13. In Vitro Antifungal Activity of Manuka Honey: A manuka méz különböző koncentrációkban gátolta a Trichophyton mentagrophytes és más dermatofiták növekedését.
  (Forrás: Mycoses)
 14. Antifungal Properties of Manuka Honey Against Aspergillus: A kutatások kimutatták, hogy a manuka méz jelentős gátló hatást mutat az Aspergillus fajok növekedésére.
  (Forrás: Frontiers in Microbiology)
 15. Manuka Honey for Treating Fungal Skin Infections: A manuka méz különösen hatékony a bőrgombás fertőzések, például az atléta lábának kezelésében.
  (Forrás: Journal of Dermatological Science)
 16. Antifungal Activity of Manuka Honey in Treating Nail Fungus: A kutatások kimutatták, hogy a manuka méz hatékonyan gátolja a körömgombás fertőzéseket, elősegítve a gyógyulást.
  (Forrás: Journal of Fungi)
 17. Manuka Honey's Effect on Yeast Infections: A manuka méz jelentős gátló hatást mutatott a Candida albicans és más élesztőgombák növekedésére.
  (Forrás: Journal of Medical Microbiology)
 18. Antifungal Properties of Manuka Honey in Treating Athlete's Foot: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz hatékonyan csökkenti az atléta lábának tüneteit és elősegíti a gyógyulást.
  (Forrás: Journal of Antimicrobial Chemotherapy)
 19. Manuka Honey's Role in Managing Fungal Infections: A manuka méz különböző gombás fertőzések, például a Candida és Aspergillus ellen mutatott hatékonyságot.
  (Forrás: Journal of Clinical Microbiology)
 20. Antifungal Effects of Manuka Honey on Skin Pathogens: A kutatások kimutatták, hogy a manuka méz jelentős antifungális hatással rendelkezik, különösen a bőr patogén gombái ellen.
  (Forrás: Journal of Medical Mycology)

Ezek a tudományos cikkek részletesen bemutatják a manuka méz gombás fertőzések elleni hatásait és alkalmazási lehetőségeit.


Tudományos publikációk a manuka méz fogyasztási javaslatairól

MGO 100+ és 250+ Ajánlott adagolás:

 • Napi használatra: Általános egészségmegőrzéshez és immunerősítéshez ajánlott reggelente és este egy teáskanál (5 gramm).
 • Kisebb problémákra: Enyhébb emésztési problémákra és enyhe megfázásokra is alkalmazható napi 1-2 alkalommal egy teáskanállal.
 1. "The Antibacterial Activity of Manuka Honey and Its Components Against Streptococcus mutans and Streptococcus sobrinus"
  (Forrás: PubMed)
 2. "Manuka honey's efficacy in inhibiting Pseudomonas aeruginosa in vitro"
  (Forrás: NCBI)
 3. "Antioxidant and antimicrobial properties of honey and its potential therapeutic benefits"
  (Forrás: Journal of ApiProduct and ApiMedical Science)
 4. "Comparative antibacterial activity of manuka honey against bacteria isolated from urinary tract infections"
  (Forrás: Journal of Microbiology, Immunology and Infection)
 5. "The role of MGO in the antibacterial activity of manuka honey"
  (Forrás: Food Chemistry)

MGO 400+ és 550+ ajánlott adagolás:

 • Gyulladásos betegségek esetén: Napi 2-3 alkalommal egy teáskanállal (5 gramm) fogyasztva segíthet a gyulladások csökkentésében és az immunrendszer támogatásában.
 • Emésztési problémákra: Reggel és este egy teáskanállal fogyasztva segíthet a gyomor- és bélrendszeri problémák enyhítésében.
 1. "Evaluation of the Antimicrobial Activity of Manuka Honey Against Clostridium difficile"
  (Forrás: PLOS ONE)
 2. "Manuka honey: an emerging natural antimicrobial agent against Mycobacterium ulcerans"
  (Forrás: Future Microbiology)
 3. "Manuka honey inhibits cell division in Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus"
  (Forrás: Journal of Antimicrobial Chemotherapy)
 4. "The Effect of Manuka Honey on the Cellular Morphology of Staphylococcus aureus"
  (Forrás: BioMed Research International)
 5. "Manuka honey's role in the treatment of wound infections caused by antibiotic-resistant bacteria"
  (Forrás: Infection and Drug Resistance)

MGO 800+ és 1000+ ajánlott adagolás:

 • Erősebb fertőzések és gyulladások kezelésére: Súlyosabb gyulladások, fertőzések vagy immunrendszeri problémák esetén napi 3-4 alkalommal egy teáskanál (5 gramm) ajánlott.
 • Sebgyógyításra és bőrfertőzésekre: Külsőleg alkalmazva a mézet közvetlenül a sebre vagy bőrfelületre kell kenni, naponta többször is alkalmazható.
 1. "Manuka Honey: A Potent Antibacterial Agent and Wound Healer"
  (Forrás: Pharmaceutical Biology)
 2. "Antibacterial efficacy of manuka honey against wound-associated bacteria"
  (Forrás: Microbiology Open)
 3. "Manuka honey's potential as an alternative treatment for wound infections"
  (Forrás: Journal of Wound Care)
 4. "Manuka honey: Antibacterial and anti-inflammatory properties"
  (Forrás: Journal of Leukocyte Biology)
 5. "The inhibitory effect of manuka honey on biofilm formation"
  (Forrás: International Journal of Antimicrobial Agents)

MGO 1200+ és magasabb ajánlott adagolás:

 • Súlyosabb betegségek és fertőzések esetén: Erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása miatt súlyosabb fertőzések és gyulladások kezelésére napi 3-4 alkalommal egy teáskanál (5 gramm) ajánlott.
 • Speciális terápiás célokra: Konzultáljon orvosával a pontos adagolás érdekében, mivel ez a magas koncentráció komolyabb egészségügyi problémákra is használható.
 1. "Antimicrobial and Antioxidant Activities of Manuka Honey"
  (Forrás: Antioxidants)
 2. "Manuka honey and its potential for treating antibiotic-resistant infections"
  (Forrás: Journal of Global Antimicrobial Resistance)
 3. "High MGO Manuka Honey and its Therapeutic Applications"
  (Forrás: Therapeutic Advances in Infectious Disease)
 4. "Manuka Honey: An Effective Natural Remedy for Chronic Wounds"
  (Forrás: Wound Repair and Regeneration)
 5. "The impact of manuka honey on multidrug-resistant bacteria in chronic wound infections"
  (Forrás: Infection Control & Hospital Epidemiology)

Fontos megjegyzések:

 • Orvosi konzultáció: Mielőtt rendszeresen alkalmazná a magas MGO tartalmú manuka mézet, konzultáljon orvosával, különösen, ha speciális egészségügyi állapota van vagy gyógyszereket szed.
 • Allergiák és érzékenységek: A méz allergiás reakciókat válthat ki egyes embereknél, ezért először kis mennyiséggel érdemes kezdeni.
 • Gyerekek és csecsemők: Egyéves kor alatt nem ajánlott mézet adni a gyermekeknek botulizmus veszélye miatt.

Tudományos publikációk a manuka méz antibakteriális hatásáról

 1. "The Antibacterial Activity of Manuka Honey and Its Components Against Streptococcus mutans and Streptococcus sobrinus"
  • Összefoglaló: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz hatékonyan gátolja a Streptococcus mutans és Streptococcus sobrinus növekedését, amelyek főként a fogszuvasodásért felelősek.
   (Forrás: PubMed)
 2. "Manuka honey's efficacy in inhibiting Pseudomonas aeruginosa in vitro"
  • Összefoglaló: A kutatás szerint a manuka méz jelentős gátló hatást mutatott a Pseudomonas aeruginosa baktérium ellen, amely gyakran felelős a kórházi fertőzésekért.
   (Forrás: NCBI)
 3. "Antioxidant and antimicrobial properties of honey and its potential therapeutic benefits"
  • Összefoglaló: A tanulmány áttekintette a különböző mézfajták, különösen a manuka méz antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságait, amelyek hozzájárulnak a terápiás alkalmazásaihoz.
   (Forrás: Journal of ApiProduct and ApiMedical Science)
 4. "Comparative antibacterial activity of manuka honey against bacteria isolated from urinary tract infections"
  • Összefoglaló: A kutatás kimutatta, hogy a manuka méz hatékonyan gátolja a húgyúti fertőzésekért felelős baktériumokat, mint például az Escherichia coli-t.
   (Forrás: Journal of Microbiology, Immunology and Infection)
 5. "The role of MGO in the antibacterial activity of manuka honey"
  • Összefoglaló: A metilglioxál (MGO) szerepét vizsgálva a tanulmány kimutatta, hogy az MGO jelentős mértékben hozzájárul a manuka méz antibakteriális aktivitásához.
   (Forrás: Food Chemistry)
 6. "Evaluation of the Antimicrobial Activity of Manuka Honey Against Clostridium difficile"
  • Összefoglaló: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz hatékonyan gátolja a Clostridium difficile növekedését, amely súlyos bélfertőzéseket okoz.
   (Forrás: PLOS ONE)
 7. "Manuka honey: an emerging natural antimicrobial agent against Mycobacterium ulcerans"
  • Összefoglaló: A kutatás szerint a manuka méz hatékony a Mycobacterium ulcerans ellen, amely Buruli fekélyt okoz.
   (Forrás: Future Microbiology)
 8. "Manuka honey inhibits cell division in Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus"
  • Összefoglaló: A manuka méz jelentős gátló hatást mutatott a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) növekedésére és sejtosztódására.
   (Forrás: Journal of Antimicrobial Chemotherapy)
 9. "The Effect of Manuka Honey on the Cellular Morphology of Staphylococcus aureus"
  • Összefoglaló: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz hatással van a Staphylococcus aureus sejtmorfológiájára, ami hozzájárulhat a fertőzések kezeléséhez.
   (Forrás: BioMed Research International)
 10. "Manuka honey's role in the treatment of wound infections caused by antibiotic-resistant bacteria"
  • Összefoglaló: A tanulmány szerint a manuka méz hatékonyan kezeli az antibiotikum-rezisztens baktériumok okozta sebfertőzéseket.
   (Forrás: Infection and Drug Resistance)
 11. "Manuka Honey: A Potent Antibacterial Agent and Wound Healer"
  • Összefoglaló: A manuka méz antibakteriális és sebgyógyító tulajdonságait vizsgálva a tanulmány megerősítette, hogy a méz hatékonyan segíti a sebek gyógyulását.
   (Forrás: Pharmaceutical Biology)
 12. "Antibacterial efficacy of manuka honey against wound-associated bacteria"
  • Összefoglaló: A kutatás szerint a manuka méz hatékony a sebhez kapcsolódó baktériumok ellen, és elősegíti a sebgyógyulást.
   (Forrás: Microbiology Open)
 13. "Manuka honey's potential as an alternative treatment for wound infections"
  • Összefoglaló: A manuka méz alternatív kezelési lehetőségként hatékonynak bizonyult sebfertőzések esetén.
   (Forrás: Journal of Wound Care)
 14. "Manuka honey: Antibacterial and anti-inflammatory properties"
  • Összefoglaló: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek hozzájárulnak a fertőzések kezeléséhez.
   (Forrás: Journal of Leukocyte Biology)
 15. "The inhibitory effect of manuka honey on biofilm formation"
  • Összefoglaló: A manuka méz jelentős gátló hatást mutatott a biofilm képződésére, amely hozzájárulhat a fertőzések kezeléséhez.
   (Forrás: International Journal of Antimicrobial Agents)
 16. "Antimicrobial and Antioxidant Activities of Manuka Honey"
  • Összefoglaló: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz jelentős antimikrobiális és antioxidáns aktivitással rendelkezik.
   (Forrás: Antioxidants)
 17. "Manuka honey and its potential for treating antibiotic-resistant infections"
  • Összefoglaló: A kutatás szerint a manuka méz hatékony lehet az antibiotikum-rezisztens fertőzések kezelésében.
   (Forrás: Journal of Global Antimicrobial Resistance)
 18. "High MGO Manuka Honey and its Therapeutic Applications"
  • Összefoglaló: A tanulmány bemutatja a magas MGO tartalmú manuka méz terápiás alkalmazásait és antibakteriális hatásait.
   (Forrás: Therapeutic Advances in Infectious Disease)
 19. "Combinatorial efficacy of Manuka honey and antibiotics in the in vitro control of staphylococci and their small colony variants"
  • Összefoglaló: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz és antibiotikumok kombinációja szinergikus vagy additív hatást fejt ki a Staphylococcus aureus, S. epidermidis és S. lugdunensis ellen, csökkentve az antibiotikum minimális gátló koncentrációját (MIC).
   (Forrás: Frontiers in Microbiology)
 20. "Antimicrobial Effect of Honey Phenolic Compounds against E. coli—An In Vitro Study"
  • Összefoglaló: A kutatás kimutatta, hogy a manuka mézben található fenolos vegyületek hatékonyak az Escherichia coli ellen, jelentősen csökkentve a baktériumok növekedését.
   (Forrás: MDPI Pharmaceuticals)
 21. "Antibacterial and Antibiofilm Effect of Honey in the Prevention of Dental Caries: A Recent Perspective"
  • Összefoglaló: A manuka méz antibakteriális és antibiofilm hatásai hatékonyak a fogszuvasodás megelőzésében, különösen a Streptococcus mutans ellen.
   (Forrás: MDPI Foods)
 22. "Therapeutic Manuka Honey: No Longer So Alternative"
  • Összefoglaló: A tanulmány áttekintette a manuka méz történelmi és jelenlegi alkalmazását, különös tekintettel antibakteriális tulajdonságaira, amelyek miatt újra érdeklődés övezi a mézet az antibiotikum-rezisztens fertőzések kezelésében.
   (Forrás: Frontiers in Microbiology)
 23. "Evaluation of Physiological Effects Induced by Manuka Honey Upon Staphylococcus aureus and Escherichia coli"
  • Összefoglaló: A kutatás kimutatta, hogy a manuka méz jelentős fiziológiai változásokat idéz elő a Staphylococcus aureus és Escherichia coli sejteken, különösen a membrán integritás és az anyagcsere aktivitás terén.
   (Forrás: MDPI Microorganisms)
 24. "The antibacterial activities of honey"
  • Összefoglaló: A tanulmány áttekintette a mézek, különösen a manuka méz antibakteriális tulajdonságait, beleértve a hidrogén-peroxid termelést, a magas ozmolaritást és az alacsony pH-t, amelyek hozzájárulnak a baktériumok növekedésének gátlásához.
   (Forrás: ScienceDirect)
 25. "Honey antibacterial activity: A neglected aspect of honey quality"
  • Összefoglaló: A kutatás kimutatta, hogy a manuka méz magas MGO tartalmának köszönhetően erőteljes antibakteriális aktivitással rendelkezik, különösen az antibiotikum-rezisztens baktériumok ellen.
   (Forrás: ScienceDirect)
 26. "Antibacterial Efficacy of Manuka Honey-Doped Hydrogels"
  • Összefoglaló: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka mézzel átitatott hidrogélek hatékonyan gátolják a biofilm képződését és elősegítik a sebgyógyulást.
   (Forrás: MDPI Gels)
 27. "Antimicrobial and Antioxidant Activities of Manuka Honey"
  • Összefoglaló: A kutatás szerint a manuka méz jelentős antimikrobiális és antioxidáns aktivitással rendelkezik, amelyek hozzájárulnak a különböző fertőzések kezeléséhez.
   (Forrás: MDPI Antioxidants)
 28. "Evaluation of Manuka Honey as an Alternative to Antibiotics in Poultry"
  • Összefoglaló: A kutatás kimutatta, hogy a manuka méz hatékonyan csökkenti a baromfi bakteriális fertőzéseit, és alternatívát jelenthet az antibiotikumokkal szemben.
   (Forrás: Poultry Science)
 29. "Antibacterial Activity of Manuka Honey Against Antibiotic-Resistant Bacteria"
  • Összefoglaló: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz hatékonyan gátolja az antibiotikum-rezisztens baktériumok, például az MRSA növekedését.
   (Forrás: Journal of Medical Microbiology)
 30. "Manuka Honey in the Treatment of Surgical Wounds"
  • Összefoglaló: A kutatás kimutatta, hogy a manuka méz alkalmazása sebészeti sebek kezelésében hatékonyan csökkenti a fertőzések kockázatát és elősegíti a sebgyógyulást.
   (Forrás: Journal of Wound Care)
 31. "The Use of Manuka Honey in Treating Chronic Wounds"
  • Összefoglaló: A tanulmány szerint a manuka méz hatékonyan alkalmazható krónikus sebek kezelésére, különösen antibiotikum-rezisztens fertőzések esetén.
   (Forrás: Wound Repair and Regeneration)
 32. "Manuka Honey's Effect on Biofilm Formation"
  • Összefoglaló: A kutatás kimutatta, hogy a manuka méz jelentősen gátolja a biofilm képződését, ami hozzájárul a fertőzések megelőzéséhez és kezeléséhez.
   (Forrás: International Journal of Antimicrobial Agents)
 33. "Antibacterial Activity of Manuka Honey Against Oral Pathogens"
  • Összefoglaló: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz hatékonyan gátolja a szájüregi patogének, mint a Streptococcus mutans növekedését, hozzájárulva a fogszuvasodás és ínygyulladás megelőzéséhez.
   (Forrás: Journal of Applied Microbiology)
 34. "Manuka Honey's Antibacterial Properties in Respiratory Infections"
  • Összefoglaló: A kutatás kimutatta, hogy a manuka méz hatékonyan alkalmazható légúti fertőzések, például a krónikus rhinosinusitis kezelésében.
   (Forrás: PLOS ONE)
 35. "Manuka Honey for Gastrointestinal Infections"
  • Összefoglaló: A tanulmány szerint a manuka méz hatékony a gyomor-bélrendszeri fertőzések, például a Helicobacter pylori ellen.
   (Forrás: World Journal of Gastroenterology)

Tudományos publikaciók a manuka méz MRSA húsevő baktérium elleni hatásáról

 1. "Combinatorial efficacy of Manuka honey and antibiotics in the in vitro control of staphylococci and their small colony variants"
  • Összefoglaló: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz és antibiotikumok kombinációja szinergikus hatást fejt ki a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) ellen, csökkentve az antibiotikum minimális gátló koncentrációját (MIC).
   (Forrás: Frontiers in Microbiology)
 2. "Manuka honey inhibits cell division in methicillin-resistant Staphylococcus aureus"
  • Összefoglaló: A kutatás kimutatta, hogy a manuka méz jelentős mértékben gátolja az MRSA sejtosztódását és életképességét, valamint strukturális változásokat idéz elő a baktériumokban.
   (Forrás: Journal of Antimicrobial Chemotherapy)
 3. "Antibacterial activity of varying UMF-graded Manuka honeys"
  • Összefoglaló: A tanulmány szerint a különböző UMF-értékű manuka mézek hatékonyak az MRSA és más antibiotikum-rezisztens baktériumok ellen, meghatározva a minimális gátló koncentrációkat (MIC).
   (Forrás: PLOS ONE)
 4. "Improving Antibiotic Activity against Wound Pathogens with Manuka Honey In Vitro"
  • Összefoglaló: A kutatás szerint a manuka méz fokozza az antibiotikumok hatékonyságát az MRSA ellen, és szinergikus hatást mutat, amely segíthet a sebfertőzések kezelésében.
   (Forrás: PLOS ONE)
 5. "Honey antibacterial activity against β-lactamase-resistant Staphylococcus aureus MRSA and vancomycin-resistant Enterococcus faecium (VRE)"
  • Összefoglaló: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz hatékony az MRSA és a vancomycin-rezisztens Enterococcus faecium ellen, ami megerősíti a méz antibakteriális tulajdonságait.
   (Forrás: BMC Complementary and Alternative Medicine)
 6. "Manuka honey's effect on bacterial growth and biofilm formation in MRSA"
  • Összefoglaló: A kutatás kimutatta, hogy a manuka méz hatékonyan gátolja az MRSA növekedését és biofilm képződését, elősegítve a fertőzések kezelését.
   (Forrás: International Journal of Antimicrobial Agents)
 7. "The potential of honey for wound healing and anti-infection therapy"
  • Összefoglaló: A tanulmány áttekintette a manuka méz sebgyógyító és fertőzésgátló tulajdonságait, különös tekintettel az MRSA elleni hatékonyságára.
   (Forrás: Current Drug Discovery Technologies)
 8. "Clinical Significance of Manuka and Medical-Grade Honey for Antimicrobial Resistance"
  • Összefoglaló: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz hatékonyan alkalmazható az antibiotikum-rezisztens baktériumok, mint az MRSA kezelésében, és alternatív vagy kiegészítő terápiaként szolgálhat.
   (Forrás: MDPI Pharmaceuticals)
 9. "Therapeutic Manuka Honey: No Longer So Alternative"
  • Összefoglaló: A kutatás szerint a manuka méz hatékony antibakteriális szerként alkalmazható, különösen az MRSA ellen, és széles körű terápiás potenciállal rendelkezik.
   (Forrás: Frontiers in Microbiology)
 10. "Methylglyoxal, the Major Antibacterial Factor in Manuka Honey: An Alternative to Preserve Natural Cosmetics?"
  • Összefoglaló: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka mézben található metilglioxál (MGO) jelentős antibakteriális hatással bír az MRSA ellen, megerősítve a méz hatékonyságát.
   (Forrás: MDPI Cosmetics)

Ezek a publikációk részletesen bemutatják a manuka méz hatékonyságát az MRSA baktériumok ellen, valamint alkalmazásának potenciálját a fertőzések kezelésében.


Tudományos publikációk a manuka méz emésztési problémákra gyakorolt hatásáról

 1. "The Potential of Honey as a Prebiotic Food to Re-engineer the Gut Microbiome Toward a Healthy State"
  • Összefoglaló: Ez a tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz prebiotikus hatásai révén elősegíti a bél mikrobiom egészséges egyensúlyának fenntartását, növelve a jótékony baktériumok, például a bifidobaktériumok és a laktobacillusok szaporodását.
   (Forrás: Frontiers in Microbiology)
 2. "A Comprehensive Review of the Effect of Honey on Human Health"
  • Összefoglaló: A méz, különösen a manuka méz, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek elősegítik az emésztési egészséget és csökkentik az emésztési zavarok tüneteit.
   (Forrás: MDPI Nutrients)
 3. "Manuka Honey's Benefits on Digestive Health"
  • Összefoglaló: A manuka méz hatékonyan enyhíti az emésztési zavarok tüneteit, például a gyomorfájdalmat és a gyomorfekélyt, azáltal, hogy antibakteriális tulajdonságai révén csökkenti a Helicobacter pylori baktérium jelenlétét.
   (Forrás: Comvita)
 4. "Effect of Honey in Improving the Gut Microbial Balance"
  • Összefoglaló: A tanulmány kimutatta, hogy a méz, különösen a manuka méz, növeli a jótékony bélbaktériumok számát, ezáltal elősegítve az egészséges bélflóra kialakulását és fenntartását.
   (Forrás: Oxford Academic)
 5. "Is Manuka Honey a Sweet Solution for Tummy Troubles?"
  • Összefoglaló: A kutatások szerint a manuka méz antibakteriális tulajdonságai révén hatékonyan kezeli a Helicobacter pylori okozta emésztési zavarokat, mint például a gyomorégést és a gyomorfekélyt.
   (Forrás: Flora Health)
 6. "Boost Digestive Health with Mānuka Honey"
  • Összefoglaló: A manuka méz segít fenntartani a bél egészségét a hasznos baktériumok növekedésének támogatásával és a káros baktériumok gátlásával, hozzájárulva az emésztési rendszer optimális működéséhez.
   (Forrás: Manukora)
 7. "Honey for IBS: Does It Relieve Your Symptoms?"
  • Összefoglaló: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz hatékonyan csökkenti az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit, mint a hasfájás és a puffadás, azáltal, hogy javítja a bélflóra egyensúlyát.
   (Forrás: Healthline)
 8. "Manuka Honey and Digestive Health"
  • Összefoglaló: A manuka méz antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásai révén segíthet enyhíteni a gasztrointesztinális fertőzések és gyulladások tüneteit.
   (Forrás: NutraIngredients)
 9. "The Composition and Biological Activity of Honey: A Focus on Manuka Honey"
  • Összefoglaló: A tanulmány áttekintette a manuka méz biológiai aktivitását, különös tekintettel annak emésztési zavarok kezelésében betöltött szerepére, kiemelve antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságait.
   (Forrás: MDPI)
 10. "The Effect of Manuka Honey on Digestive Disorders"
  • Összefoglaló: A manuka méz hatékonyságát vizsgáló kutatások kimutatták, hogy a méz elősegíti a gyomor-bélrendszeri egészséget, különösen a Helicobacter pylori elleni küzdelemben, amely gyomorfekélyt okozhat.
   (Forrás: Manuka Better)

Ezek a publikációk részletesen bemutatják, hogyan segíthet a manuka méz az emésztési zavarok kezelésében és az emésztőrendszer egészségének fenntartásában.


Tudományos publikációk a manuka méz Crohn-betegségre gyakorolt hatásáról

 1. "The Potential of Honey as a Prebiotic Food to Re-engineer the Gut Microbiome Toward a Healthy State"
  • Összefoglaló: A manuka méz prebiotikus hatásai révén elősegítheti a bél mikrobiom egyensúlyának helyreállítását, amely fontos szerepet játszik a Crohn-betegség kezelésében.
   (Forrás: Frontiers in Microbiology)
 2. "Honey as an Anti-Inflammatory Agent for Crohn’s Disease – An Extended Review"
  • Összefoglaló: A méz, különösen a manuka méz, bioaktív vegyületeinek és antioxidánsainak köszönhetően jelentős gyulladáscsökkentő hatással bír, ami segíthet a Crohn-betegség tüneteinek enyhítésében.
   (Forrás: Queen Margaret University)
 3. "Comvita studying Mānuka honey’s benefits on digestive health"
  • Összefoglaló: A Comvita által vezetett tanulmány a manuka méz emésztési egészségre gyakorolt hatásait vizsgálja, különös tekintettel a funkcionális diszpepsziára, amely gyakran kíséri a Crohn-betegséget.
   (Forrás: NutraIngredients)
 4. "Effect of Different Doses of Manuka Honey in Experimentally Induced Inflammatory Bowel Disease in Rats"
  • Összefoglaló: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz különböző dózisai jelentősen csökkentik a kísérletileg indukált vastagbélgyulladást, ami ígéretes a Crohn-betegség kezelésében.
   (Forrás: Phytotherapy Research)
 5. "Is Manuka Honey Good For Crohn's Disease?"
  • Összefoglaló: A manuka méz antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén hatékony lehet a Crohn-betegség tüneteinek enyhítésében és a bélflóra egyensúlyának helyreállításában.
   (Forrás: Bee Honey Makers)
 6. "4 Benefits Of Manuka Honey In Inflammatory Bowel Disease"
  • Összefoglaló: A manuka méz hatékonynak bizonyult a Clostridium difficile biofilm-képződésének gátlásában, valamint antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai révén segít az IBD, beleértve a Crohn-betegséget is.
   (Forrás: Healthyy)
 7. "Is Manuka Honey Good for Crohn's Disease? The Truth Revealed"
  • Összefoglaló: A manuka méz gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságai révén segíthet enyhíteni a Crohn-betegség tüneteit és elősegítheti a gyomor-bélrendszeri egészséget.
   (Forrás: Coloringfolder)
 8. "Manuka Honey | Crohn's Disease Forum"
  • Összefoglaló: A fórum felhasználói beszámolók alapján a manuka méz rendszeres fogyasztása javította az emésztési problémákat és enyhítette a Crohn-betegség tüneteit.
   (Forrás: Crohn's Disease Forum)
 9. "Manuka honey, oxidative stress, 5-fluorouracil treatment, and colon health"
  • Összefoglaló: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz antioxidáns tulajdonságai révén segít csökkenteni az oxidatív stresszt és javítja a vastagbél egészségét, ami hasznos lehet a Crohn-betegség kezelésében.
   (Forrás: ScienceDirect)
 10. "The Role of Honey in Advanced Wound Care"
  • Összefoglaló: A manuka méz sebgyógyító és antibakteriális tulajdonságai révén hatékonyan alkalmazható a Crohn-betegség okozta bélfekélyek kezelésében.
   (Forrás: NCBI)

Tudományos publikációk a manuka méz gyomorhurutra, gyomorfekélyre gyakorolt hatásáról

 1. "The Potential of Honey as a Prebiotic Food to Re-engineer the Gut Microbiome Toward a Healthy State"
  • Összefoglaló: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz prebiotikus hatásai révén elősegíti a bél mikrobiom egészségének fenntartását, ami hozzájárulhat a gyomorbélhurut tüneteinek enyhítéséhez.
   (Forrás: Frontiers in Microbiology)
 2. "Manuka Honey and Acid Reflux: New Scientific Study Recommends Manuka"
  • Összefoglaló: A kutatás szerint a manuka méz hatékonyan csökkenti az acid reflux és GERD tüneteit, amelyek gyakran társulnak a gyomorbélhuruthoz, javítva a gyomor nyálkahártyájának állapotát.
   (Forrás: Manuka Doctor)
 3. "The Composition and Biological Activity of Honey: A Focus on Manuka Honey"
  • Összefoglaló: A manuka méz biológiai aktivitása, különösen antibakteriális és antioxidáns tulajdonságai révén, hatékonyan csökkenti a gyomorbélhurut tüneteit és elősegíti a gyomor egészségét.
   (Forrás: MDPI Foods)
 4. "4 Ways Manuka Honey In Gastritis"
  • Összefoglaló: A manuka méz gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antiulcer hatásai révén segít megelőzni a gyomor erózióit, fenntartja a gyomor nyálkahártyájának épségét, és csökkenti a gyomorbélhurut tüneteit.
   (Forrás: Healthyy)
 5. "Is Manuka Honey Good for Stomach Problems?"
  • Összefoglaló: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz hatékonyan gátolja a Helicobacter pylori növekedését, amely gyakran okoz gyomorbélhurutot és gyomorfekélyt.
   (Forrás: New Zealand Honey Co.)
 6. "Honey-Based Medicinal Formulations: A Critical Review"
  • Összefoglaló: A manuka méz biológiai hatásait vizsgáló tanulmány áttekintette a méz antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságait, amelyek hozzájárulhatnak a gyomorbélhurut kezeléséhez.
   (Forrás: MDPI Applied Sciences)
 7. "A Comprehensive Review of the Effect of Honey on Human Health"
  • Összefoglaló: A méz, különösen a manuka méz, számos jótékony hatással rendelkezik, beleértve a gyomorbélhurut tüneteinek enyhítését és a gyomor egészségének javítását.
   (Forrás: MDPI Nutrients)
 8. "Manuka Honey: Medicinal Uses, Benefits, and Side Effects"
  • Összefoglaló: A manuka méz gyógyászati felhasználásai közé tartozik a gyomorbélhurut kezelése, antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén.
   (Forrás: WebMD)
 9. "Home remedies for gastritis: 9 best natural treatments"
  • Összefoglaló: A manuka méz hatékony természetes kezelés a gyomorbélhurut ellen, mivel csökkenti a gyulladást és gátolja a káros baktériumok növekedését.
   (Forrás: Medical News Today)
 10. "Exploring The Scientific Studies Behind Genuine Manuka Honey"
  • Összefoglaló: A manuka méz tudományos vizsgálatai kimutatták, hogy a méz antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásai révén hatékonyan kezelheti a gyomorbélhurutot.
   (Forrás: Midlands)

Tudományos publikációk a manuka méz IBS-re gyakorolt hatásáról

 1. "Manuka Honey for IBS: A Natural Remedy to Support Gut Health"
  • Összefoglaló: A manuka méz prebiotikus tulajdonságai segítik a jótékony bélbaktériumok növekedését, miközben csökkentik a káros baktériumokat. Ez hozzájárulhat a bélflóra egyensúlyának fenntartásához és az IBS tüneteinek enyhítéséhez.
   (Forrás: Biosota)
 2. "Is Manuka Honey Good For IBS?"
  • Összefoglaló: A manuka méz erős antibakteriális hatása révén segíthet a káros baktériumok eltávolításában a bélből, ami hasznos lehet az IBS kezelésében.
   (Forrás: What About Honey?)
 3. "Effect of honey in improving the gut microbial balance"
  • Összefoglaló: A tanulmány kimutatta, hogy a méz, különösen a manuka méz, javítja a bél mikrobiális egyensúlyát, ami elősegítheti az IBS tüneteinek enyhítését.
   (Forrás: Oxford Academic)
 4. "Is Manuka Honey Safe For Irritable Bowel Syndrome?"
  • Összefoglaló: A manuka méz erős gyulladáscsökkentő és immunrendszert erősítő hatása révén segíthet az IBS kezelésében, mivel az IBS gyakran társul alacsony fokú gyulladással a béltraktusban.
   (Forrás: Healthyy)
 5. "Honey - Is It Low FODMAP?"
  • Összefoglaló: A manuka méz alacsony FODMAP tartalmú, ami azt jelenti, hogy kisebb mennyiségben fogyasztva nem okoz puffadást vagy egyéb IBS tüneteket.
   (Forrás: The IBS Dietitian)
 6. "Manuka Honey and Digestive Health"
  • Összefoglaló: A manuka méz antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén segíthet enyhíteni az IBS tüneteit és javítani az emésztőrendszer egészségét.
   (Forrás: Manuka Royale)
 7. "Unravelling the Mysteries of Mānuka Honey"
  • Összefoglaló: A manuka méz speciális antibakteriális tulajdonságait vizsgálva a kutatások kimutatták, hogy a méz hatékonyan csökkenti a bélgyulladást és támogatja az egészséges bélflóra fenntartását.
   (Forrás: Nature)
 8. "The Science - Australian Manuka Honey Association"
  • Összefoglaló: Az ausztrál manuka méz antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásai révén segíthet az IBS tüneteinek enyhítésében és az emésztőrendszer egészségének javításában.
   (Forrás: Australian Manuka Honey Association)
 9. "Exploring The Scientific Studies Behind Genuine Manuka Honey"
  • Összefoglaló: A tanulmányok kimutatták, hogy a manuka méz antibakteriális tulajdonságai révén hatékonyan segíthet az IBS kezelésében.
   (Forrás: Midlands)
 10. "Is Manuka Honey Actually Good for Your Digestive Health?"
  • Összefoglaló: A manuka méz speciális antibakteriális aktivitása hozzájárulhat az emésztőrendszer egészségének javításához és az IBS tüneteinek enyhítéséhez.
   (Forrás: Manuka Me Better)

Tudományos publikációk a manuka méz gyulladás ellenes hatásáról

 1. "Honey and its nutritional and anti-inflammatory value":
  • Összefoglaló: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka mézben található polifenolok jelentős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a vegyületek segítenek csökkenteni a krónikus gyulladások kockázatát.
   (Forrás: BMC Complementary Medicine and Therapies)
 2. "A Comprehensive Review of the Effect of Honey on Human Health":
  • Összefoglaló: A manuka méz antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságait elemző átfogó felmérés kimutatta, hogy a méz rendszeres fogyasztása javíthatja a különböző gyulladásos állapotokat.
   (Forrás: MDPI Nutrients)
 3. "Antimicrobial, Antioxidant, and Anti-Inflammatory Properties of Monofloral Honeys from Chile":
  • Összefoglaló: A tanulmány különböző monoflorális mézek, köztük a manuka méz gyulladáscsökkentő tulajdonságait vizsgálta, és megállapította, hogy ezek a mézek jelentős gyulladáscsökkentő aktivitással rendelkeznek.
   (Forrás: MDPI Antioxidants)
 4. "Characterization of immunomodulatory responses induced by manuka honey":
  • Összefoglaló: A kutatás kimutatta, hogy a manuka méz immunmoduláló hatásai révén jelentős gyulladáscsökkentő aktivitást mutat mind in vitro, mind in vivo körülmények között.
   (Forrás: Frontiers in Microbiology)
 5. "Anti-inflammatory effects of manuka honey on salivary cytokines":
  • Összefoglaló: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz jelentősen csökkenti a gyulladásos citokinek, például az IL-8 és a TNF-α szintjét a nyálban, ami ígéretes a gingivitis kezelésében.
   (Forrás: Journal of Inflammation Research)
 6. "Manuka Honey's Anti-Inflammatory Effects":
  • Összefoglaló: A tanulmány részletesen bemutatta a manuka méz gyulladáscsökkentő tulajdonságait, különös tekintettel a sebek kezelésére és a gyulladásos betegségek enyhítésére.
   (Forrás: BeeSure)
 7. "Exploring The Scientific Studies Behind Genuine Manuka Honey":
  • Összefoglaló: A manuka méz gyulladáscsökkentő hatásainak vizsgálata kimutatta, hogy a méz segíthet csökkenteni a gyulladást és elősegíti a sebgyógyulást.
   (Forrás: Midlands)
 8. "Manuka Honey Exerts Antioxidant and Anti-Inflammatory Activities That Promote Healing of Acetic Acid-Induced Gastric Ulcer in Rats":
  • Összefoglaló: A tanulmány szerint a manuka méz antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai révén elősegíti a gyomorfekély gyógyulását patkányokban.
   (Forrás: Hindawi)
 9. "An updated review of functional ingredients of Manuka honey and their role in inflammation":
  • Összefoglaló: A manuka méz funkcionális összetevőinek áttekintése kimutatta, hogy a méz jelentős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, amely hozzájárul a különböző gyulladásos betegségek kezeléséhez.
   (Forrás: ScienceDirect)
 10. "The Immunomodulatory Effects of Honey and Its Role in Inflammatory Diseases":
  • Összefoglaló: A tanulmány áttekintette a méz, különösen a manuka méz immunmoduláló hatásait, amelyek elősegítik a gyulladás csökkentését és a gyulladásos betegségek kezelését.
   (Forrás: MDPI Nutrients)

Tudományos publikációk a manuka méz esetleges mellékhatásairól

 1. "A Comprehensive Review of the Effect of Honey on Human Health":
  • Összefoglaló: A tanulmány megállapította, hogy a méz, különösen a manuka méz, általában biztonságos és jól tolerálható. Kevés mellékhatásról számoltak be, elsősorban allergiás reakciókról mézre vagy méhtermékekre érzékeny egyéneknél.
   (Forrás: MDPI Nutrients)
 2. "Manuka Honey: Medicinal Uses, Benefits, and Side Effects":
  • Összefoglaló: A manuka méz alkalmazása során ritkán fordulnak elő mellékhatások. Az esetleges mellékhatások közé tartozhat az allergiás reakció méhtermékekre érzékenyeknél és a vércukorszint emelkedése cukorbetegeknél.
   (Forrás: WebMD)
 3. "Combinatorial efficacy of Manuka honey and antibiotics in the in vitro control of staphylococci and their small colony variants":
  • Összefoglaló: A tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz és antibiotikumok kombinációja biztonságos és hatékony, minimális mellékhatásokkal.
   (Forrás: Frontiers in Microbiology)
 4. "Scientific evidence for the medical benefits of manuka honey":
  • Összefoglaló: A manuka méz különböző egészségügyi előnyeit vizsgáló tanulmányok ritkán számoltak be mellékhatásokról, főleg csak allergiás reakciók jelentkeztek.
   (Forrás: MediWrite)
 5. "Manuka Honey | Memorial Sloan Kettering Cancer Center":
  • Összefoglaló: A manuka méz antibakteriális és sebgyógyító hatásai mellett ritka mellékhatásokat jelentettek, például allergiás reakciókat és vércukorszint emelkedést cukorbetegeknél.
   (Forrás: MSKCC)
 6. "The Composition and Biological Activity of Honey: A Focus on Manuka Honey":
  • Összefoglaló: A tanulmány szerint a manuka méz általában biztonságosnak tekinthető, de méhtermékekre allergiás egyéneknél allergiás reakciókat válthat ki.
   (Forrás: MDPI Foods)
 7. "A review of research into second intention equine wound healing using manuka honey: current recommendations and future applications":
  • Összefoglaló: A manuka méz alkalmazása során az állatgyógyászatban is ritkán jelentkeztek mellékhatások, a méz biztonságos és hatékony sebek kezelésére.
   (Forrás: Equine Vet Educ)
 8. "Antibacterial activity of varying UMF-graded Manuka honeys":
  • Összefoglaló: A tanulmány megállapította, hogy a különböző UMF fokozatú manuka mézek antibakteriális hatása mellett ritkán fordulnak elő mellékhatások, főként allergiás reakciók.
   (Forrás: PLOS ONE)
 9. "Honey and its nutritional and anti-inflammatory value":
  • Összefoglaló: A méz, különösen a manuka méz gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai mellett ritkán jelentkeztek mellékhatások, főként csak allergiás reakciók.
   (Forrás: BMC Complementary Medicine and Therapies)
 10. "Manuka Honey Scientific studies – Manuka Royale":
  • Összefoglaló: A manuka méz különböző kutatási eredményei alapján biztonságos és hatékony, ritkán jelentkeznek mellékhatások, főleg allergiás reakciók.
   (Forrás: Manuka Royale)
Árukereső.hu Árukereső.hu
simplepay_hu