Érelmeszesedés, koleszterin
Érelmeszesedés és magas koleszterinszint ellen
A tudomány mai állása szerint közvetlen összefüggés van az érelmeszesedés és a táplálkozás között. Továbbá befolyásolják a koleszterin szint, és a vér antioxidáns tartalma is. Utóbbi esetében tökéletes választás a méz, amely anitoxidánsban gazdag tápanyag. A mézben található antioxidánsok meggátolják a zsírsavak és a koleszterin oxidációját, ezért a koleszterin nem rakódhat le az érfalra. Ezen az oldalon kimondottan azokat a mézeket, méhtermékeket, gyógyteákat és illóolajokat gyűjtöttük össze, amikkel felveheted a harcot az érelmeszesedés ellen.
Amennyiben többet szeretnél olvasni az érelmeszesedésről és a magas koleszterinszintről, valamint azokról a konkrét megoldásokról, amik segíthetnek, görgess le a termékek alatti részhez.
Az érelmeszesedésről
A legkiválóbb érproblémákra a mézek közül a sok flavoidot tartalmazó édesharmat mézek. (És a sötét színû mézek.)
Érelmeszesedés ellen kifejezetten ajánlott mézek: Édesharmat, galagonya, hárs, napraforgó méz. Az érfalak védelmére különösen jótékony hatása van a méhpempőnek. A galagonyának a mézéhez hasonlóan a virágpora is kitűnő hatású az érrendszerre és a keringésre. Sokféle gyógytea közül is lehet választani mind megelőzésre, mind a probléma kezelésére.
Érelmeszesedés (magas koleszterinszint) okai
Az artériák leggyakoribb megbetegedése, az erek átmérőjelumene beszűkül, illetve súlyosabb esetben elzáródhat. A betegséget kísérő tünetek az érintett szervtől függően jelentkeznek (fájdalom, sántítás, hűvös végtag). Az érelmeszesedés kialakulásához előbb az ér sérülésére van szükség, ahol könnyen megtapad a koleszterin (főleg az LDL koleszterin és annak a szabadgyökök által károsított, „oxidált” formája).
Ezt követően az érfal sejtjei és az immunsejtek közötti kölcsönhatás következtében az érfal simaizom-sejtjei fokozott
növekedésnek indulnak, és kötőszövet-szaporulat jön létre a területen. Tudjuk, hogy ereink nap mint nap mechanikai traumának vannak kitéve, hiszen tágulnak-összehúzódnak, folyamatosan mozognak. Ez önmagában is elég ahhoz, hogy érsérülés alakuljon ki, mégis csak egyes esetekben jön létre a probléma. A sérülés gyakorisága az életkor előre haladtával
nő.
A kötőszövetet károsító tényezők közt a magas vérnyomáson kívül meg kell említenünk a szöveti szinten jelentkező sav-bázis egyensúlyzavart, az elsavasodást is, ami mai táplálkozásunk egyenes következménye. Mindezek mellett ne feledkezzünk meg a baktériumok és vírusok által felszabadított kötőszövetbontó enzimekről, illetve az ezek elleni védekezés során keletkező szabadgyökök romboló hatásáról sem!
A magas koleszterinszint növeli az érelmeszesedés kialakulásának valószínűségét, de annak nem feltétlen velejárója. A
koleszterin ugyanis csak oda rakódik le, ahol sérülés van, tehát nem lehet oki tényező. Persze az érsérülés kialakulását követően a koleszterin már könnyebben megtapad, főleg ha maga a koleszterin is károsodott (oxidált) formában van jelen.
Ezzel nem azt szeretnénk sugallni, hogy nem kell a koleszterinszintünkre odafigyelni, pusztán azt, hogy önmagában nem elég.
Ha a véredények beszűkülnek, romlik a perifériás vérátáramlás. Következményesen romlik az oxigén- és tápanyagszállítás, felhalmozódnak a salakanyagok, károsodik a sejtek működése. Látható, hogy igen komplex problémáról van szó, ennek megfelelően a megelőzés, kezelés is összetett.
Javasolt terápia:
- étrendváltás
- kalóriabevitel csökkentése - gyors felszívódású szénhidrátok, zsíros húsok korlátozása, egyidejűleg esszenciális zsírok fogyasztásának növelése optimális kalóriaszükségleten belül !
- nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztása
- gyógytáplálékok : fokhagyma, alma, zabkorpa, articsóka
- dohányzás, alkoholfogyasztás mellőzése
- testmozgás rendszeressé tétele
- stresszkezelés
Gyógynövények:
- aranyvessző, fagyöngy, galagonya, pásztortáska, veronikafű
- kovasav ( csalán, zsurló ) gátolja a koleszterinlerakódást az érfalba
- növényi nyugtatók: citromfű, komló, macskagyökér, levendula
- zöldség, gyümölcs: fokhagyma, brokkoli, kelbimbó, a cékla, a hagyma, a narancs, karfiol
- olajok: kukorica, búzacsíra, olíva
Gyógyteakeverék: citromfű, galagonya, cickafark, zsurlófű