Méz-Blog

Környezetvédelem és műanyagmentesség Mézbarlang-módra

2021.06.24 10:00
Trepinszki József
Környezetvédelem és műanyagmentesség Mézbarlang-módra

Környezetvédelem a Mézbarlangban

Szerencsére már egyre többen tudják, hogy a július a műanyagmentesség hónapja. Ennek apropóján bizony Te magad is sokat tehetsz (akár egy emberként is) a környezetért. Például ezt: ha egyszerűen elkezded szelektíven gyűjteni, ami gyűjthető, egy kicsit jobban odafigyelsz az ételhulladékokra (állítólag évi több mint 100 kg étel megy a szemétbe fejenként!), akkor máris sokat tettél. És még oldalakon keresztül lehetne sorolni a válaszokat. Ebből a blogcikkből pedig megtudhatod, én és a Mézbarlang mit teszünk »

Július a műanyagmentesség hónapja

 

Azt hiszem előbb-utóbb mindenki eljut odáig, hogy legalább valamennyire környezettudatosan éljen. Most, hogy műanyagmentes július van, érdemes kicsit jobban elmerülni ebben a témában. És most nem kizárólag csak a műanyagmentességre gondolok, hanem általánosságban a környezetvédelemre, melynek természetesen egyik sarkalatos pontja, hogy kevesebb műanyagszemetet termeljen az emberiség.

Mit is jelent ez? 

Nem kell egyből a no-waste (hulladékmentes) életvitelre gondolni. Egyébként sem azt jelenti ez a fogalom, amit a szó szerint fordítása. Hanem azt, hogy csupán minimális általános, "kukás" hulladékot termelsz.

(Mostanában csodálkoztam el épp azon, hogy a normál kukánkat már csak 3-4 hetente kell üríteni, szemben a pár évvel ezelőtti heti ürítéssel. Fel is vetettem magamban, hogy lemondom a szemétszállítást. De nem lehet! Kötelező fizetni! Ha visznek szemetet, ha nem. Na ehhez mit szólsz?)

Ha egyszerűen elkezded szelektíven gyűjteni, ami gyűjthető, egy kicsit jobban odafigyelsz az ételhulladékokra (állítólag évi több mint 100 kg étel megy a szemétbe fejenként!), akkor már sokat tettél. És itt lehetne oldalakon keresztül sorolni a "mit tehetnék még a környezetemért?" kérdésre a válaszokat.

Na de mit tehet egy cégvezető a mai világban a környezetvédelemért? Mutatom.

# 1. GÖNGYÖLEGVISSZAVÁLTÁS

Két évvel ezelőtt az újpesti Mézbarlang üzletben megkezdtük a műanyag és üveg göngyölegek visszaváltását. Ez azt jelenti, hogy minden nálunk vásárolt terméknek visszavesszük a göngyölegét 60 Ft-ért. Azaz az üzletbe visszahozott göngyölegért egységesen, darabonként 60 Ft-ot írunk jóvá névre szóló, személyes vásárláskor érvényesíthető hűségkártyán, ami a következő vásárlás alkalmával levásárolható. Ez vonatkozok minden üveg és műanyag csomagolásra, amiben a termékeink vannak. Felsorolásszerűen: mézek, egyéb méhtermékek, borok, kozmetikumok, de lehet a propolisz tinktúrás üveg, vagy akár fogkrémes tubus is. Mindegy. Én pedig ezeket szelektíven elviszem a megfelelő gyűjtőbe. Személyesen.

# 2. NÁLUNK MÁR TÖBB MINT 2 ÉVE NINCS NEJLONSZATYOR

Hiába is kérnél az újpesti Mézbarlang üzletében műanyag tasakot a nálunk vásárolt termékekhez, nem tudunk adni. A műanyag reklámszatyorok helyett praktikus, újra és újra felhasználható, hosszú élettartamú pamut hálós táskákat forgalmazunk kétféle méretben, hogy legyen miben elvinned a vásárolt mézeket, egyebeket. Vagy a kisebb súlyú tételekhez kérhetsz Mézbarlangos pecséttel díszített papírtasakot is.

# 3. SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS

A Mézbarlang üzletében már jóideje szelektíven gyűjtjük a szemetet. Még az én irodámban is két szemeteskosár van, egy a műanyagoknak, egy másik pedig a papírhulladékoknak. 

# 4. MÉHE

Két évvel ezelőtt megalapítottam a Mézkedvelő Hunnia Egyesületet (MÉHE), melynek fő támogatója a Mézbarlang. Az egyesület fő tevékenysége közös programokkal a saját egészségünk megőrzése, a mézfogyasztás és a méhtermékek népszerűsítése a méhek és a természet védelmén keresztül. Az éves tagdíj mindössze 10.000 forint, ami a 11% állandó kedvezményt jelent a Mézbarlangban a tagság idejére. További részletek a MÉHE tagságról itt »

# 5. CSAK NATÚR TERMÉKEK

Lassan elérjük azt, hogy csak "natúr", azaz minden mesterséges anyagtól mentes termékeket árusítunk. Ebbe beletartozik a közönséges kristálycukor is, de még keressük ennek a néhány terméknek a kiváltására a megfelelő beszállítót. 

Hogy mi köze a cukornak és az egyéb mesterséges anyagoknak a környezetvédelemhez? Összefoglalva az, hogy az előállításuk környezetszennyező. Nem beszélve arról, hogy az emberi egészséget is "szennyezi", magyarul betegségeket okoznak.

# 6. KARTONPERFORÁLÓ GÉP

Direkt a legjobbat hagytam a felsorolás végére. Mert a webáruházi (esetleg telefonos vagy e-mailes) rendeléseink becsomagolása nem egyszerű feladat. Gondolhatjátok, hogy az üveges mézeket, üvegpalackokat (mézsör, szörp stb.) úgy becsomagolni, hogy törésmentesen érjen a címzetthez, nem egyszerű. A futárszolgálatoknál a csomagok dobálását, "leejtését" is ki kell bírnia a csomag tartalmának, ami több (néha 10-20 kg-nyi) törékeny terméknél igencsak feladja a leckét a csomagoló kollégáknak.

Már jóideje kutattam-kerestem, hogy mivel lehetne kiváltani a "bubis fóliát". Ráadásul ezek a műanyagok legtöbbször a megrendelőnél a kukában landolnak, ezzel is tovább szennyezve a környezetet.

Jelentem, egy évvel ezelőtt megtaláltam a jelenleg a Mézbarlang számára legbiztonságosabb környezetkímélő megoldást: beruháztam egy speciális hullámkarton-perforáló berendezésre. Ebben a korábbi videóban működés közben is láthatod:

Összefoglalásképp - ezek a műanyagmentes csomagolás elemei:

 • Kartondoboz (ez nem nagy szám, évek óta ilyet használunk).
 • Papír ragasztószalag a műanyag helyett. 
 • A feliratos műanyag ragasztószalagot bélyegzéssel helyettesítjük a csomagon.
 • A bubis fólia és az egyéb műanyag térkitöltők helyett: 
  • kartondobozok újrahasznosításával gyártott és perforált különleges csomagolóanyag (lásd a fenti videón);
  •  egyéb segéd-térkitöltő anyagok, mint a fagyapot és az iratmegsemmisítő által termelt papírcsíkok.

Tudtad? Rendelésedet műanyagmentesen is kérheted - amivel júliusban értékes ajándékokat nyerhetsz!

Megválaszthatod, hogy hozzájárulsz-e a műanyagmentes környezetbarát csomagolás költségeihez, vagy nem.

 • Ha nem, akkor bár olcsóbb lesz a szállítási költség, de a környezetet jobban terheled.
 • Amennyiben hozzájárulsz, akkor a műanyagoshoz képest mindössze 490 Ft-tal megnövelt összköltséget számolunk fel a szállítási díjban. A csomagolás (és a csomagküldés) környezetbaráttá tétele ugyanis jelentősen megnöveli a Mézbarlang csomagolási költségeit (mint a humánerőforrás-igény, mind a felhasznált környezetbarát anyagok tekintetében pl. papír ragasztószalag, vagy a perforáló berendezés). Úgy hiszem, 490 forint nem olyan nagy áldozat a környezetvédelem oltárán.
 • Természetesen a 22.000 Ft feletti ingyenes megrendeléseknél is választható ez a plusz kvázi "csomagolási költség", szintén 490 Ft-ban meghatározva. Ez a vásárlási értékhez viszonyítva tehát mindenképpen 2% alatti plusz költség, amit tulajdonképpen a környezetbarát csomagolás bevezetéséhez történő minimális hozzájárulásnak is fel lehet fogni.
 • És a legjobb hírt a végére hagytam: 2021. július 1-31. között minden műanyagmentes csomagolást kérő online vásárlónk automatikusan sorsoláson vesz részt, ahol 3 szerencsés megrendelő értékes ajándékot nyer:

 

Hűséges vásárlóinkat, akik évente akár sokszázezer forintot is költenek nálunk, környezettudatosnak gondolom és tapasztalom. Ezért nagyon bízom benne, hogy egyre többen fogják közülük a műanyagmentes csomagolást kérni. És segítségükkel összességében tovább tudom növelni a Mézbarlang környezettudatos tevékenységét is, előbb-utóbb (bízva benne, hogy még az idén) elérve, hogy csomagolásunkat akár 100%-ban műanyagmentessé, így teljesen környezetbaráttá tegyük.

Műanyagmentesség: jobb később, mint soha...

Erre a műanyagmentességre végképp igaz a mondás, hogy jobb később, mint soha. Ha elsőre ijesztőnek is tűnik, a végére most adok pár egyszerű tippet, hogyan vágj bele te is: 

  1. Mindig legyen nálad saját bevásárlószatyor, lehetőleg textilből. Ha nincs ilyened, elsőre az is tökéletes lesz, ha magaddal viszed az előző vásárláskor kapott műanyag szatyrot, és ismét abba pakolsz. A lényeg, hogy semmiképp se vegyél újabbat.

  2. Ha vásárolni indulsz, mindenképp vigyél zacskó(ka)t is magaddal! A legjobb, ha van textil, de erre is igaz, ha többször használsz egy már meglévő műanyag zacskót, már azzal is többet tettél, mint gondolnád.

  3. És ha az előző kettőt már teljesítetted, akkor biztosan egyetértesz: mondj nemet a műanyag zacskóra, szatyorra (és ne csak júliusban)! A legtöbb bolti eladó persze egyből megpróbál mindent bezacskózni, és a kasszánál automatikusan adja a szatyrot is - de te udvariasan utasítsd vissza.

  4. És persze otthon is ügyelj a csomagolásra: tedd elmosható dobozkába a maradékot, az alapanyagokat, és úgy kerüljenek be a hűtőbe.

  5. Amiből csak tudsz, vásárolj kimérve (gyümölcs, zöldség, tészták, magvak, gabonafélék) úgy, hogy viszel hozzá saját tárolót, tasakot.

  6. Mondj nemet a szívószálra és az “atombiztosan befóliázott” termékekre (pl. az egyesével becsomagolt cukorkákra, a habtálcán többméter fóliába betekert húsokra, süteményekre, leveszöldségekre).

  7. Válassz inkább üveg- vagy papírcsomagolású termékeket (pl. műanyag flakon, tégely, vödör helyett legyen inkább üveges kiszerelés, ha ketchupot, mustárt, savanyúságot vagy paradicsomszószt veszel).

  8. Ha teheted, vedd a nagyobb kiszerelést (pl. étolajból, tusfürdőből), mivel ezeknél az egységre jutó csomagolóanyag-felhasználás is jóval kevesebb, ráadásul ezek a termékek ár-érték arányban is sokkal jobbak.

  9. Ha kávézóban, kifőzdében, büfében elvitelre vásárolsz, használj saját ételhordót, újratölthető poharat. Ha helyben fogyasztod, kerüld az egyszer használatos tányérokat, poharakat és műanyag evőeszközöket.

  10. Ebben a nyári melegben vidd magaddal a saját kulacsod, és töltsd meg például gyömbéres-mézes limonádéval, ahogyan én szoktam.  És a végére még plusz egy jótanács: mondj nemet mindarra, ami számodra hasztalan és előbb-utóbb a kukádban végezné - függetlenül attól, hogy műanyagból készült-e vagy sem.

  Tudom, hogy ez itt mind csak egy-egy apró lépés, de ha mindannyian csak ennyit teszünk, akkor együtt mindenre képesek leszünk. Arra is, hogy megóvjuk a Földet, és vele együtt a 65 millió éve létező legnagyobb túlélőket, a méheket. 

  Műanyagmentes és mézes élményekben gazdag júliust kívánok mindenkinek!

  Az Egészség(es környezet is) Legyen Veled!

  TJ - vezető mézkedvelő

  Árukereső.hu Árukereső.hu
  simplepay_hu