Májbántalmakra
Májvédelem
- egészséges tápanyagok, étkezés – összetett szénhidrát a finomított cukrok helyett
- növényi-állati eredetű fehérjék ideális aránya
- esszenciális zsírok bevitele (a szervezet nem tudja előállítani)
- emésztést segítő fűszerek fogyasztása, epehajtás
- csökkent méregbevitel ( alkohol, tartósítószerek, ízfokozók )
- méregtelenítés: gyógyteák, lébőjtkúra, gyümölcsnapok
- májkárosító anyagok kerülése: alkohol, koffein, drog, nikotin, permetszerek stb.
A máj méregtelenítő működését elősegítő gyógynövények, növények:
- máriatövis, benedekfű, gyermekláncfű, ezerjófű (étkezés előtt fél órával ajánlatos fogyasztani a teákat)
- cékla, alma, répa, zeller, uborka, retek-reteklé, szőlő, petrezselyem, fokhagyma, burgonyalé
- teakeverékek : máriatövis, gyermekláncfű, csalánlevél, citromfű, aranyvessző
Májpanaszok esetén ajánlott:
- kerüljük az alkoholos gyógynövénykivonatok alkalmazását, mert ezek megterhelik a májműködést
- a teljes gyógyulásig ne fogyasszunk alkoholt
- az orvosi kezelést kiegészíthetjük léböjtkúrával, salaktalanítással, immunerősítő készítmények alkalmazásával
- a máj energetikai állapotának serkentésében segíthet a talpmasszírozás és az akupunktúra
- fürdésnél alkalmazzunk száraz és nedves testledörzsölést, segíti a méregtelenítést
- sárgaság csökkentése érdekében, epeürülést segítő élelmiszereket együnk ( articsóka, a retek, az avokádó, a lazac)
- könnyű, ízletes ételeket fogyasszunk, enyhén fűszerezve