Ismerd meg a manukaméz lehetséges jótékony hatásait!
"A Manuka Health (New Zealand) MGO 400+ manukamézét használtam az őszi-téli időszakban nehezen múló, illetve makacsul visszatérő légzőszervi megbetegedésekre - torokgyulladás, légcsőhurut, mandulacsonk-gyulladás, influenzaszerű tünetek - melyeknél az antibiotikumos gyógyszeres kezelés sem nagyon volt hatásos. A különféle patikaszerek sikertelen használata után rendeltem manukát, és már a 2. napon hatalmas javulást tapasztaltam. Az ajánlott napi adagot, 3-szor 1 teáskanálnyit fogyasztottam belőle, betegségtől függően 5-10 napon keresztül. Az említett időszak végére ismét makkegészséges voltam. Állagra, ízre nagyon kellemes méz, semmivel sem összehasonlítható. A termékkel maximálisan elégedett vagyok! Negatív tapasztalatom nem volt." (Velő Hajnalka)
"Az MGO 250+ manukát a gyermekeimnek adtam, mikor betegek voltak és elkerültük az antibiotikumot, illetve 3 nap alatt teljesen rendbe jöttek. Később, már amikor érzékeltem, hogy betegség közeledik, egyből adtam a mézet és így nem is jött ki rajtuk, tudtak menni oviba, iskolába." (Musitsné Tüske Gabriella, Nagykanizsa)
"Manuka honey 100 MGO+ csökkentette az allergiámat, rendbe tette az emésztésemet, és a beteg kiskutyámnak is segített a gyógyulásban. Az UMF 20+ az emésztést javította, puffadást csökkentette, allergiát csökkentette, megfázásnál gyors volt a gyógyulás." (Mikolezckiné Polyák Anna)
"Manuka UMF 15+ és 20+ mézet próbáltam ki, nagyon elégedett voltam vele. Máskor a náthám egy hétig is eltart, és napi 100-150 db papírzsebkendőt is elhasználok. Most, hogy használtam a manukát, gyorsabban elmúlt a náthám, alig fújtam az orrom a megszokotthoz képest." (Illésné Nagy Melinda)
A Manukaméz hatásai a következők lehetnek:
- természetes antibiotikumként hatásos lehet, bakteriális fertőzésekre, vírusokra
- a szervezet téli védelmére, immunrendszer erősítésre is alkalmas lehet
- gyulladáscsökkentő hatású lehet
- emésztési zavarok, gyomorfekély ellen is hathat
A manuka, mint növény
Az új-zélandi őslakos maorik nyelvén a manuka a teafa neve. Új-Zélandon és Dél-kelet Ausztráliában őshonos ez az örökzöld fa. Majd minden részét természetes gyógyszerként használják: a kakariki papagájok a leveleivel és kérgével tisztítják meg tollazatukat a parazitáktól. Leveléből kellemes tea készíthető: Cook kapitány matrózait is ezzel gyógyították.
A manukaméz
Fehér vagy rózsaszínű virágjainak nektárjából készítik a Waikato méhek a sötét színű, jellegzetes aromájú, különleges gyógyhatású manukamézet. Az elmúlt két évtizedben klinikai vizsgálatok százait végezték el egyetemeken és kórházakban világszerte. A manukaméz lehetséges jótékony hatásait igazoló tudományos publikációk listáját megtekintheted ide kattintva »
Ezek lehetnek a manukaméz jótékony hatásai
A manukaméz egy különleges mézfajta, amelyet az Új-Zélandon és Ausztrália bizonyos területein honos manukafa virágának nektárjából gyűjtenek a méhek. E méz egyedi tulajdonságai közé tartozik a magas metilglioxál (MGO) tartalom, amely természetes módon fordul elő benne, és amely alapján különböző minőségi kategóriákba sorolják őket.
Az Új-Zélandról illetve Ausztrália délkeleti területeiről származó, ritka manukamézről úgy tartják, hogy ez lehet az egyik leghatásosabb immunerősítő, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású természetes antibiotikum. A manukaméz lehetséges jótékony hatásait igazoló tudományos publikációk listáját megtekintheted ide kattintva »
A manukamézet természetes édesítőszerként változatos étrend részeként fogyaszthatjuk. Magasabb MGO tartalmú mézek alkalmasak lehetnek intenzívebb használatra, míg alacsonyabb MGO tartalmú mézek mindennapi fogyasztásra ajánlottak.
A manuka méz egy természetes és finom módja a mindennapi étrendkiegészítésének. Segíthet az általános jólét fenntartásában és támogathatja az egészséges életmódot. A méz természetes összetevői, beleértve az MGO-t, hozzájárulhatnak a méz antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságaihoz.
A manukamézet az Új-Zélandi méhek a teafafélék közé tartozó manukacserjék (Leptospermum scoparium) nektárjából készítik, mely csupán hat héten át virágzik. A manukaméz a hatásosságát a benne található metilglioxál nevű összetevőnek köszönheti, amelyet MGO vagy UMF szabványjelölés jelez az eredeti, minősített manukamézek csomagolásain.
A manuka méz MGO tartalma különböző szinteken van jelen, ami segít meghatározni a méz tisztaságát és koncentrációját. Az MGO szintek alapján különböző kategóriákba sorolják a manuka mézet, mint például MGO 100+, MGO 250+, MGO 400+, MGO 550+, MGO 800+, MGO 1200+, MGO 1717+ és akár MGO 2000+.
Nálunk, a Mézbarlangban kizárólag bevizsgált, nemzetközi szabványjelöléssel ellátott manukamézeket találsz, köztük többféle bioterméket és a világ két legerősebb manukamézét (MGO 2000+ és MGO 1717+ hatóanyagtartalommal). Minél magasabb arányban tartalmazza a méz a metilglioxál nevű hatóanyagot, annál nagyobb a csomagoláson feltüntetett UMF vagy MGO számjelzés. Összehasonlításképp, a közkedvelt hazai akácméz MGO tartalma például csupán 0-10 milligramm között van.
A világ két legerősebb bio manukamézét ráadásul különleges violet üvegben kínáljuk. Az egyedülálló ibolyaszínű biofotonikus üveg sokáig képes megtartani a méz természetesen friss állapotát, energetikáját és hatóanyagtartalmát, mintha egyenesen most vettük volna ki a kaptárból. Limitált kiadásban elérhetőek!
Magas MGO tartalmának köszönhetően a manukamézről azt tartják, hogy még a legsúlyosabb, akut és krónikus betegségekkel szemben is képes lehet felvenni a harcot, ideértve az antibiotikumokra rezisztens szuperbaktériumokat, húsevő baktériumokat és a legellenállóbb vírusokat éppúgy, mint a kellemetlen gombás megbetegedéseket vagy a szervezetben fellépő erős gyulladásokat, amikkel szemben szintén hatásos lehet. A manukaméz lehetséges jótékony hatásait igazoló tudományos publikációk listáját megtekintheted ide kattintva »
Kellemes, datolyára - karamellre emlékeztető finom íze és krémesebb állaga miatt a manukamézet a gyerekek is szívesen megeszik. Mindegyik manukamézre igaz, hogy 100%-ban természetes és mellékhatásoktól mentes megoldást kínálhat az egészséged megőrzésére vagy a gyógyulás gyorsítására, és túladagolni sem lehet.
A manuka méz tehát egy különleges és természetes élelmiszer, amely gazdag történelmi és kulturális háttérrel rendelkezik. A minőségi kategóriák és a változatos felhasználási módok lehetővé teszik, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb típust és módot a fogyasztására.
A manukaméz további lehetséges hatásai
- Emésztési zavarok, gyomorfekély, gyomor- és bélhurut ellenszere lehet
- Sérülések, gyulladások esetén is segíthet
- Hatásos lehet sebek, égés, bőrproblémák, bőrfekélyek kezelésére
- Gombás betegségek kezelésére is alkalmas lehet
- Immunrendszer erősítő hatása lehet
- Általános közérzet javító hatása lehet
- Gyulladások csökkentésére is alkalmas lehet
- Bakteriális fertőzések megelőzésére szintén alkalmas lehet
- Diabéteszes fekély kezelése lehetséges akár manukamézes pakolással is
- A szervezet téli védelme érdekében is fogyaszthatod
- Fogszuvasodás megelőzésére
A manukaméz UMF értékéről
A manukaméz hatáserősségének kimutatására kétféle módszer ismeretes. Ezt a kétféle módszert mutatja a csomagolásokon feltüntetett UMF és MGO jelölés, melyek nemzetközileg védett védjegyek.
A kizárólag Új-Zélandon megtalálható manukafáról származó nektár tartalmazza azt az összetevőt, amelyet a tudósok UMF-ként (Unique Manuka Faktor) jelölnek meg. Ez az antibakteriális összetevő emeli ki a manukamézet az összes többi mézfajta közül. Az UMF egy nemzetközileg elismert védjegy, mely bizonyítja a manukaméz természetes, minden beavatkozás nélküli voltát, valamint a számjelzés a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően (phenol standard) jelzi a benne található antibakteriális összetevők (non peroxidok) mennyiségét és hatásoságát.
A manuka méz MGOTM értékéről
Az MGO jelölés és az utána lévő szám a manukamézben található metilglioxál (methylglyoxal) mennyiséget jelenti. Ez az utóbbi időben felfedezett alkotórész összefüggésbe hozható a manukaméz antibakteriális hatásával is.
Termék | Metilglioxál tartalom (mg/kg) |
MGOTM 100 Manuka | 100 mg/kg |
MGOTM 250 Manuka | 250 mg/kg |
MGOTM 400 Manuka | 400 mg/kg |
MGOTM 550 Manuka | 550 mg/kg |
Az MGOTM tanúsítvány pontos és megbízható összehasonlítást kínál a manukaméz és egyéb mézfajták, illetve egyéb élelmiszerek antibakteriális hatása tekintetében.
Termék | Metilglioxál tartalom (mg/kg) |
manuka méz | 20-800+ |
egyéb mézfajták | 0-10 |
egyéb élelmiszerek | 0-50 |
A második táblázatból kiderül, hogy a manukaméz az egyetlen az eddig felfedezett élelmiszerek között, amely jelentős, 20 mg/kg és 800 mg/kg, sőt ennél is magasabb koncentrációjú étkezési metilglioxált tartalmaz.
Töltsd le ingyenes e-könyvünket a manukamézről!
Szeretnél még több ismeretre szert tenni manukaméz-témában? Akkor add meg az e-mail címed az alábbi űrlapon, és e-mailben elküldjük Neked a manukamézről összeállított ingyenes e-könyvünket! Amennyiben azt tapasztalod, hogy nem töltődik be az űrlap (csak üres fehér hátteret látsz fentebb), vagy az űrlap a kitöltés után "Feldolgozás..." állapotban ragad, vagy ha valamiért nem tudsz itt feliratkozni, (azaz nem töltődik be a visszaigazoló oldal az űrlap helyén), akkor kattints ide » így közvetlenül is elérheted az űrlapot!
Nyilatkozat:
Minden állítást, amelyet a manukamézes termékeinkről olvashatsz, tudományos, laboratóriumi vagy klinikai kutatások támasztanak alá. Ugyanakkor nem kívánunk felülbírálni egyetlen orvosi véleményt, utasítást sem. Az információk nem használhatók diagnózisként, illetve egészségügyi problémák, betegségek kezeléseként, valamint termékeink nem helyettesítenek egyetlen gyógyszert sem. A táplálék-kiegészítőkről adott tájékoztatást nem bírálták el hazai, illetve nemzetközi hatóságok, és nem tekinthetők gyógyszernek egyetlen betegség kezelésére vagy megelőzésére sem. A manukaméz lehetséges jótékony hatásait igazoló tudományos publikációk listáját megtekintheted ide kattintva »