Emésztőrendszeri problémák
Méhtermékek és gyógyteák emésztési gondokra
„A halál a belekben lakozik” – ezt a kijelentést Hippokratésznek tulajdonítják, aki az ókor egyik leghíresebb gyógyítója volt.
Válassz az emésztési problémák közül és nézd meg, milyen termékek segíthetnek benne.
„A halál a belekben lakozik”
Az ókor egyik legnagyobb tanítjának, Hippokratésznek a fenti tanítása mára sem veszítette el aktualitását, azzal a kiegészítéssel és felismeréssel, hogy az egészségnek, a szervezet egyensúlyának alapja és lehetősége is a belekben van.
Az emésztés igen bonyolult és egyénenként is változó folyamat, az emésztési problémák az
ember közérzetét és életminőségét is befolyásolják. Az emésztési problémák sok millió embert
érintenek világszerte, és súlyos esetben akár rákos megbetegedésekhez is vezethetnek.
A rossz emésztés kihat az egész szervezetre, hiszen nem szívódnak fel azok a fontos ásványi anyagok,
vitaminok, amelyek elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez.
Megfelelő minőségű és összetételű táplálkozással, a túlevés, túlivás, dohányzás, gyorsételek
elkerülésével jelentősen csökkenthetőek az emésztési problémák okozta kellemetlenségek.
Európában az emésztőrendszeri problémákkal küzdők számát 40-80 millió közé becsülik.
Magyarországon minden harmadik ember ilyen jellegű panasszal fordul orvosához.
Az emésztési gondokka küzdők aránya nagyobb a nemzetközinél, a magyar felnőttek 64
százalékának van valamilyen emésztési jellegű gondja, s e kellemetlenségek valamivel
nagyobb mértékben érintik a nőket.
Az általános emésztési problémák hatása nem elhanyagolható: az érintettek mindennapjait megnehezíthetik, és akár társadalmi aktivitásukat s csökkenthetik.
Napjainkban egyre inkább felismerjük, hogy az emésztési problémák gyökere a bélflórában
rejlik. A bélflórát a bélnyálkahártyán lévő baktériumok és egyéb mikroorganizmusok képezik.
Bélflóránk csak születés után épül fel, születésünkkor még steril ez a terület. Később a
bélnyálkahártya 400 négyzetméteres felületén 400-500 féle baktérium él mintegy két
kilogrammos súlyt képezve. A bélflórát alkotó mikroorganizmusok szoros szimbiózisban
élnek szervezetünkkel, és képesek megakadályozni a bélnyálkahártyán lévő vírusok, gombák,
paraziták szaporodását, egyensúlyt teremtve a bélflórában.
A normálisan működő bélflóra több funkciót lát el, egyrészt a veszélyes baktériumokat tartja
távol, hogy a tápanyagok zavartalanul felszívódhassanak a szervezetbe, másrészt felelős
immunrendszerünk hibátlan működéséért, és egyben fontos "vitamingyár" is. Tehát a bélflóra
bármiféle gyengülése, sérülése súlyos következményekkel járhat: fáradékonyság, puffadás,
hányinger, hasmenés, székrekedés, de ezeken túl akár máj-, epe-, hasnyálmirigy-problémák,
szív-érrendszeri gondok, valamint daganatok, rosszindulatú kórok, akár rák is kialakulhatnak.
Mindezek az emsztést érintő gondok nem egyik napról a másikra jelentkeznek, hanem hosszú idő alatt. Leginkább a helytelen életmód következtében, valamint a túlzott dohányzás, alkoholfogyasztás és bizonyos gyógyszerek, főként antibiotikumok, szteroidok használata révén. Ezek a tényezők mind károsíthatják a bélflórát. Jelentős lehet a klórozott ivóvíz hatása is.
Mindebből az következik logikusan, hogy a sérült bélflóra helyreállítása fontos, és sürgető
feladat. Tehermentesítsd emésztőrendszered rostdús tápanyagok segítségével: nyers
zöldséggel, idénygyümölccsel, gabonafélékkel, olajos magvakkal, gyógyteákkal ( ld.
salaktalanítás, méregtelenítés ). Csak ilyen tisztítás után remélhető a tápanyagok jobb
felszívódása.