Méz-Blog

Nooooormális? (12)

2021.07.20 16:00
Trepinszki József
Nooooormális? (12)

(T)egyél az egészségedért!

Az ókor egyik legnagyobb gyógyítójának, Hippokratésznek tulajdonítják azt a mondást, hogy: „A halál a belekben lakozik.” Nekem jobban tetszőbben úgy mondanám, hogy: Az Élet a belekben lakozik, vagy: Minden betegség a belekben kezdődik. Vajon miért mondta ezt? És miket mondott még Hippokratész majd 2 és fél évezreddel ezelőtt? A Noooooormális cikksorozat tizenkettedik részéből ez is kiderül »

Nooooormális...? (12)

Nooooormális (1) | Nooooormális (2) | Nooooormális (3) Nooooormális (4) | Nooooormális (5) Nooooormális (6) Nooooormális (7) Nooooormális (8) Nooooormális (9) Nooooormális (10) Nooooormális (11) Nooooormális (12) | Nooooormális (13) | Nooooormális (14) | Nooooormális (15) | Nooooormális (16)  | Nooooormális (17) | Nooooormális (18) Nooooormális (19)

# 1. „A táplálékod legyen az orvosságod, az orvosságod legyen a táplálékod.” (Hippokratész)

Egy felnőtt ember emésztőrendszerének (gyomor, belek) belső felülete (nyálkahártyája) összesen mintegy 400 (!!) m2 felületű, amin 400-500 féle baktérium él, súlyuk kb. 2 (!!) kg. Ez a hatalmas felület normál esetben:

  1. felveszi a harcot a káros baktériumok nagy részével,
  2. segíti az immunrendszer megfelelő működését,
  3. fontos „vitamingyár”,
  4. felszívja az élethez szükséges táanyagokat és vizet.

Ha az emésztési rendszer valamilyen funkciója valahol sérül, először jönnek a közvetlenül ezt a részt érintő egészségügyi problémák az egyszerű gyomorrontástól kezdve a fekélyen át akár a daganatokig. Majd ezekkel összefüggésben mindenféle egyéb szervi problémák, amik érinthetik a májat, a szív- és érrendszert, a hasnyálmirigyet, vagy bármelyik más szervet.

 

# 2. „Minden, amit túlzásba visznek, ellentétes a természettel.” (Hippokratész)

Mik vezetnek az emésztőrendszer „meghibásodásához”? Nézzük a szerintem legfontosabb veszélyforrásokat.

a) Gondolkodásmód.

„Ha nem vagy rá hajandó, hogy változtass az életeden, nem lehet rajtad segíteni.” (Hippokratész)

Most valószínűleg meglepődtél. Először is el kell mondanom, hogy ez nem a te hibád! Ugyanis a szokások, a rutinok, a berögződések, a kapott minták a környezeted műve. A szűkebb és tágabb környezetedé egyaránt.

A legfőbb ok: az agymosó-félelemgerjesztő-birkacsináló médiahatalom. A szűkebb környezeted befolyása „csak” ennek a következménye: család, barátok, iskola, munkahely. Ha úgy gondolod, ez túl erős volt neked, ismétlem: NEM a te hibád. De CSAK te tudsz változtatni rajta. Bár nem könnyű feladat. Eltökéltséget, kitartást és főként hitet igényel. Mondhatni gondolkodásmód változtatást.

Hogy mi köze a gondolkodásmódnak az egészséghez? Gondolj csak bele: mennyi minden egészséges tevékenységet kezdtél már el, amit valamilyen jól megfontolt „ésszerű” indokodnál fogva rövidesen abbahagytál. Mert kényelmetlen, nincs egyből kézzelfogható eredmény, más lebeszélt, hallottál valami jobbat, fárasztó, és lehet sorolni az indokokat a végtelenségig.

Egy biztos: nehéz a változtatás, ezt én is tapasztalom, tapasztaltam. De véghezvihető.

b) Stressz.

„Ha rossz a kedved, sétálj. Ha utána is rossz a kedved, akkor sétálj még egyet!” (Hippokratész)

A stressz eredetileg egy pozitív dolog. Ha jön a veszély, az idegrendszered leállít minden felesleges élettevékenységet és az „üss vagy fuss” cselekedet érdekében minden energiát összegyűjt neked. És vagy győzöl, vagy elmenekülsz.

A civilizációs stressz viszont betegít. Ezért van a sok depressziós, ideges ember, és ezért vannak a pszichoszomatikus betegségek is. Pl. a gyomor és nyombélfekély. Ez ellen is lehet tenni. És ez is csak rajtad múlik. Speciel a stressz ellen is vannak jobbnál jobb méhtermékek.

De az végleges megoldáshoz mindenképpen kell az a. pont. Ugyanúgy, ahogy az ezen pont alatti idézethez is. Legalábbis, ha eddig a séta és egyáltalán a mozgás nem vált szokásoddá, mindenképpen.

c) Mérgek.

„Mielőtt meggyógyítasz valakit, kérdezd meg tőle, hogy hajlandó-e feladni azokat a dolgokat, amik beteggé tették.” (Hippokratész)

Hogy te nem eszel mérget? Akkor gondolkozz el a következőkön:

  • Mennyi kristálycukrot és ezzel teli mindenféle „finomságot” eszel?
  • Mennyi „E” betűs adalékokkal, ízfokozókkal, tartósítószerekkel és egybekkel teli felvágottat, készételt, konzervet stb. eszel?
  • Mennyi növényi margarint, étolajban sült ez meg azt eszel?
  • Mennyi vegyszerekkel teli zöldséget és gyümölcsöt eszel?
  • Mennyi tápos és hormonokkal kezelt állatoktól származó terméket eszel?
  • Mennyit cigarettát és alkoholt fogyasztasz?

Az az igazság, hogy az emberi szervezetre káros mérgeket napestig lehet sorolni. Valamint az is igaz, hogy a mai városi civilizált közegben csupán csökkenteni lehet ezen mérgek fogyasztását és közelíteni a jó és kívánatos szint felé.

# 3.

„Ha nem vagy rá hajlandó, hogy változtass az életeden, nem lehet rajtad segíteni.” (Hippokratész)

Vagyis: ne várd a változást, ha mindent ugyanúgy csinálsz, mint eddig. Mert mindenki a szokások rabja. Ezek a szokások lehetnek az emberi egészségre károsak, és lehetnek éltető energiát adóak. Tehát a szokások megléte a gondolkodásmód (lásd a. pont) függvénye. Ha változik a gondolkodásmódod, könnyebben változtatsz a megváltozott gondolataidhoz nem illő „rossz” szokásaidon is.

Miért van idézőjelben a rossz szó? Azért, mert a minősítés nagyon szubjektív. Ami az egyik ember gondolkodásmódja szerint jó (pl. vakcinálódás), a másiknak lehet rossz (pl. méreg). Mindenki saját maga dönti el, miről mit gondol és miért csinálja azt, amit csinál. Az, hogy valami tényleg jó-e, mindig hosszú távon dől el. Mert a civilizációs betegségek is hosszabb távon jelentkeznek, bár ez a hosszabb táv egyre rövidül. Ezért vannak pl. daganatos és cukorbeteg kisgyerekek is, amik pár tízéve még elképzelhetetlenek voltak.

Ha baj van az egészséggel, az emberek azonnali megoldást akarnak. Ezért nyúlnak ennyien gyógyszerekhez, akarom mondani kemikáliákhoz. Ezt sugallják a reklámok, erre vannak az emberek beprogramozva. Kivéve azt a néhány %-nyit, akinek más a gondolkodásmódja.

(Félreértés ne essék: van, amikor szükség van gyógyszerre. Életmentő, sürgős esetekben. Indokolt műtétekkor. De ez normális módon csak az esetek jelentéktelen része. Egyébként a csodálatos test, amiben élünk, meggyógyítja magát egy kis természetes segítséggel. A mérgek a tüneteket csökkenthetik, de hosszú távon rontanak a helyzeten. Egyre tovább élünk, de egyre betegebben. Ez a lényeg – a gyógyszergyáraknak.)

Úgy is lehet a fenti idézetet lefordítani, hogy a beteg a beteg nélkül nem gyógyítható. Akármilyen meglepő, sokan NEM is akarnak meggyógyulni. Mert akkor elvesztik a (pénzbeli és emberi) támogatottságukat, nem szenvedhetnek, nem panaszkodhatnak.

Zárszó

Mézkedvelő ügyfeleink azért egy kicsit, vagy inkább nagyon mások az átlagnál. A közel 30.000-es levelezőlistánkon lévők (így TE is) azok közé tartoznak, akik hajlandóak változtatni gondolkodásmódjukon, stresszkezelésükön és a lehetőségekhez képest kerülik a mérgeket.

Ez az egy biztos. De az is biztos, hogy van még hová fejlődni mindhárom területen. Nekem is és Neked is. Hogy tényleg az ÉLET lakozzon a belekben. Mint ahogy Hippokratész sugallja az összes itt közölt gondolatával. Az emberhez méltó életért dolgozunk itt a Mézbarlangban is. Ezért teszünk nap mint nap valami apró pluszt. Ezért fejlesztjük folyamatosan ügyfélkapcsolatainkat és termékeinket. Küldetésünk van.

 

Élettel-teli Életet Kívánok!

TJ – vezető mézkedvelő, fitoterapeuta-természetgyógyász


Tetszett a cikk? Akkor kérd az ingyenes mézes-méhes híreket is!

Szeretnél elsőként értesülni a legfrissebb mézes-méhes hírekről, akciókról és újdonságokról? Iratkozz fel a Mézbarlang hírlevelére:

simplepay_hu