Méz-Blog

Nooooormális? (10)

2021.05.27 11:00
Trepinszki József
Nooooormális? (10)

A kamatos kamat és az egészség

Bevezető kérdésnek: mit választanál?

 1. Három millió Ft-ot egyből kp a kezeid közé?
 2. Egy fillért a bankszámládra úgy, hogy 31 napon keresztül naponta megduplázódna a pénzed?

Valószínűleg a döntő többség zsigerből az 1-est választja, hiszen az egybőli haszonra vagyunk kondicionálva és nem törődünk a hosszútávú hatásokkal. Ebben a blogcikkben elárulom a szerintem jó választ erre a kérdésre (is) »

Nooooormális...? (10)

Nooooormális (1) | Nooooormális (2) | Nooooormális (3) Nooooormális (4) | Nooooormális (5) Nooooormális (6) Nooooormális (7) Nooooormális (8) Nooooormális (9) | Nooooormális (10) Nooooormális (11) | Nooooormális (12)  | Nooooormális (13) | Nooooormális (14) | Nooooormális (15) | Nooooormális (16) | Nooooormális (17) | Nooooormális (18) Nooooormális (19)

Az ember általában azonnali haszonra vágyik. Valahogy így van a döntő többség az egészséggel, az élvezetekkel és a szokásokkal is, csak egy kicsit nehezebb kiszámolni a „kamatos kamatát”, vagyis a hosszútávú hatását annak, amit teszünk. Vagy nem teszünk. Mire gondolok? Olvass tovább, és megtudod!

#1 - Először nézzünk bele a döntő többség gondolkodásába

Mi az, hogy azonnali haszon? Íme néhány, ami az egészséggel (is) kapcsolatos:

 1. Megtaláltam kedvenc sörömet, naponta (másnaponta) iszok egy üveggel. Ez nem sok, megengedhetem magamnak. (Naponta plusz X kalória, az egy évben y kiló súlyfelesleg. Plusz a folyamatos alkohol ivás egyéb rossz tulajdonságait nem részletezem.)
 2. Esti tévézésnél jól esik egy kiscsomag csipszet elropogtatni. Olyan jó íze van! És a kóla nagyon jól illik hozzá. (Plusz kalóriák, cukor, adalékok, ezek garantáltan növelik a megbetegedési hajlamot és csökkentik a várható életkort.)
 3. Vállalok egy kis másodállást, mert kell a pénz a kinézett piros autó kezdőrészletére. Igaz, hogy csak 4-5 órát alszok így naponta és a család is háttérbe szorul, de megéri egy kis áldozat. A havi törlesztőrészlet miatt meg legfeljebb kihagyunk néhány év nyaralást meg egy kicsit kevesebbet költünk a gyerekekre. Hacsak nem túlórázok tovább. (Stressz, pihenés hiánya, rossz családi élet, ezek mind kihatnak az egészségre. Ha nem veszel róla tudomást, akkor is.)
 4. Beoltatom magam a koronás vírus ellen az xy vakcinával, mert így legalább szabadabban járhatok sok helyre, ahonnan egyébként ki lennék tiltva. Egészségesen élek, nem lehet semmi bajom. (A vakcinákat néhány hónapos „fejlesztés” után vetették be, az eddig előírt több éves hatásvizsgálatnál jóval előbb. Vajon miért? Ezen lehet vitatkozni, de az tény, hogy a folyamatos vakcinázás hatásai csak később jönnek/jöhetnek elő. Mint ahogy már sok minden elő is jött a hivatalos, világméretűen jóváhagyott emberi kísérletek alatt. A gyilkos galóca sem válogat abban, hogy milyen egészséges ember fogyasztja. A hatás döntő többségében ugyanaz.)
 5. Szedem folyamatosan a gyógyszereket, mert az orvosom azt mondta. Egyszerű, naponta beveszem azt a pár pirulát és nem fogom érezni, hogy annyira beteg vagyok. (A folyamatos önmérgezés hosszútávú hatásait nem részletezem. Egy biztos, ezen tüneti kezelések rövidebb életet és a gyógyszerektől előjövő egyéb „mellékes” betegségeket okoznak, mondhatni a mellékhatások garantáltak. A jóval „bonyolultabb” és több odafigyelést igénylő, okot megszüntető méregmentes kezelés helyett.)

Ilyen az ember. Ezt sugallják a reklámok, így nevelik a gyerekeket otthon és az iskolában (apropó, május 30-án gyereknap, lealább ezen a napon azt csinálhassanak, amit akarnak). Erről a másnak, a többségnek megfelelési kényszerről szól minden, az ismerősök, rokonok és barátok is ezeket sugallják Neked, ezt mondja a média és az egész társadalom. Ez a normális. Noooormális?

A kamatos kamat mindenesetre megteszi hatását. Negatív irányba...

#2 - Most nézzük a kisebbség gondolkodásmódját

A kisebbség önző módon a saját érdekeit nézi. De más módon, mint a sok sundám-bundám harácsolás. Anyagi érdekek nélkül. Anélkül, hogy ezzel mások személyes érdekeit sértené. Legfeljebb elmondja véleményét, de nem tukmálja rá nézeteit másra. Ha viszont érdeklődést mutat valaki, a részleteket is elmeséli. Nézzünk ezekre néhány példát:

 1. A (kristály)cukor fogyasztását minimalizálja. Ez tudvalevőleg nem egyszerű. De elhatározza és (ellentétben a szokásos „újévi fogadalom” jellegű próbálkozásokkal) véghez is viszi. (Ezzel lassan megszünteti a cukor által kiváltott káros betegségokozó hatásokat. Próbáld ki: etesd meg gyermekedet egy tábla csokival, vagy adjál neki egy-két pohár kólát, vagy bármit, amiben sok cukor van. 30 percen belül garantáltan hisztis, kibírhatatlan (?) lesz. Cukor nélkül viszont egészségesebb leszel testileg-lelkileg. Részletes írást erről a témáról lásd ebben a blogcikkemben.)
 2. Elhagyod az esti nassolásokat, sőt még a tévénézést is. Helyette beszélgetsz a gyerekeiddel, önfejlesztő könyveket olvasol, amiből meg is valósítasz sok mindent. (Szép lassan lemegy a felesleges kilók legalább egy része, rájössz a hibás „működésed” egy részére, amit szisztematikus figyeléssel és akaraterővel megváltoztatsz. Pozitívabban állsz a szűkebb és tágabb környezetedhez, kevesebbet panaszkodsz. Ezek bizonyosan javítanak az egészségi állapotodon is.)
 3. Új szokások felvételével inkább megelőzöd a bajt, minthogy egyből orvoshoz fordulsz valamilyen orv…ságért. Bár sokkal több macera, de a jövőd érdekében meghozod ezt a döntést. (A jóakaró környezeted visszahúzó ereje, az „úgysem fog sikerülni, nekem sem sikerült” sem tántorít vissza. Így egyre kevesebbszer leszel beteg, egyre jobban érzed magad a bőrödben.)
 4. Elkezdesz rendszeresen méhtermékeket enni. Pl. minden nap 1-2 kanál valamilyen mézet, 20 csepp propolisz tinktúrát (alkoholosat vagy alkoholmenteset), felváltva negyedévente 1-2 hónapos méhpempő, virágpor, vagy méhkenyér kúrát. És manukaméz mindig legyen otthon, ősztől tavaszig szedheted is. (Ezt javaslom az egészséged megőrzésére, de az ilyen rendszer okozhat „mellékhatásként” meglepő további javulásokat is az egészségedben.)

Mondhatnád, könnyű leírni ezeket, de betartani!? Igazad van. Valóban kíván egyfajta eltökéltséget. Ráadásul – nem akarlak elszomorítani – a legtöbb ilyen fajta változtatás a szokásaidban csak hosszabb idő után hoz eredményt. De az biztos, hogy hoz! Pozitív irányban.

Különben is, hogy akarsz változást az életedben, ha mindent ugyanúgy csinálsz, mint eddig? Várod a sültgalambot? A lottóötöst? Hogy más csinálja helyetted?

A kamatos kamat eredménye hosszabb távon jelentkezik

Néha el sem tudod képzelni, milyen hosszan. Kitartóan kell szedni a gyógyszereidet is és folytatni az eddigi életedet, hogy 10-20-30-40 év múlva betegen itthagyd ezt a világot. Kitartóan kell folytatni a szép szóval mondott (viszonylag) egészséges életmódodat is, hogy megtapasztald: a veled egykorú ismerősök sok betegséggel egyetemben már elhagyták földi testüket, de Te meg még itt vagy egészségesen.

Döntés kérdése. Te döntesz. A Mézbarlang és tanácsadói csapata csak segíteni akar Neked. Ha hagyod. Ha nem, az is a Te döntésed. Mi tiszteletben tartjuk.

(Ui.: Most jut eszembe: ha 1 fillér 31 nap alatt a dupláját kamatozza, akkor a végén 10.737.418 Ft lesz a bankszámládon. Ez 6,7 millióval több, mint a 3 millió rögtön-kp. Ez a kamatos kamat hatása, ami igazán az utolsó napokban jelent hatalmas különbséget. Mint az életben. Mint az egészségedben.)

 

Az Egészség Legyen Veled!

TJ – vezető mézkedvelő


Tetszett a cikk? Akkor kérd az ingyenes mézes-méhes híreket is!

Szeretnél elsőként értesülni a legfrissebb mézes-méhes hírekről, akciókról és újdonságokról? Iratkozz fel a Mézbarlang hírlevelére:

simplepay_hu