Méz-Blog

Nooooormális? (19)

2023.01.05 13:00
Trepinszki József
Nooooormális? (19)

Birkaság helyett…

Az ember alapvetően tökéletesnek születik le erre a csodás Földre. És szívja be magába a környezetéből a mindenféle hatásokat. Aztán meg birkamódon követi a tudatalattiba beívódott mintákat, amit felszed élete során. Nem akar kilógni a sorból. Inkább birkásodik. Mindig a külvilágtól teszi magát függővé. Van benne igazság, ugye...? Több is kiderül a birkaságról ebből a blogbejegyzésből »

Nooooormális...? (19)

Nooooormális (1) | Nooooormális (2) | Nooooormális (3) Nooooormális (4) | Nooooormális (5) Nooooormális (6) Nooooormális (7) Nooooormális (8) Nooooormális (9) Nooooormális (10) Nooooormális (11) Nooooormális (12) Nooooormális (13) | Nooooormális (14) | Nooooormális (15) | Nooooormális (16) Nooooormális (17) Nooooormális (18) | Nooooormális (19) 

Év eleje van. Új év. Sokan belefeledkeznek a tervezésbe. A legtöbben ezt a kérdést teszik fel: „Mit szeretnék az új esztendőben?” Ez a kérdés ám a birkaság! A legjobb dolog ebben, hogy NEM TE tehetsz róla! Hogy miért gondolom így, mindjárt kifejtem…

Gyerekkor…

Az ember alapvetően tökéletesnek születik le erre a csodás Földre. És szívja be magába a környezetéből a mindenféle hatásokat. 3-4 éves koráig nem is csinál mást. Figyel és mindent magára vesz. Jót is, de főként rosszat. A környezetéből. Mint egy szivacs, mindent elraktároz az agyába. Tudattalanul.

Aztán amikor elkezdenek gondolkodni (vagyis elkezdenek beszélni), egyre több kérdésük van, egyre kevésbé próbálnak alkalmazkodni, de akkor jön az óvodai és iskolai „nevelés”…

Megtanítják nekik a szeretném kezdetű áludvariasságot is, ami tovább neveli beléjük a birkaságot. Akaratos, udvariatlan – mondják rá, ha elhagyja a „szeretném”-et.

És akkor (kb. 12 éves kortól) jön a tinédzserkori lázadásos időszak. Elsőként leválás a szülőkről.

 

Felnőttkor…

Ez a lázadás nem tart sokáig. Egy icike-picike kísérlet az önállóság felé. Aztán beletörődik, hogy neki is valamit (eszméket, elgondolásokat, módszereket), vagy valakit KELL követni. Különben baja, hátránya származik belőle. Más lesz, mint a többiek. Az meg nagy baj. Mert nem „nooooormális”.

Vagyis a tudatalattidba (ami a cselekedeteidért 95%-ban felelős) gyerekkorodban bevésődött különböző szokások, paradigmák, sémák, magatartások, viselkedésmódok fogják meghatározni, hogy mit mikor hogyan csinálsz. (egy kis magyarság: csínálsz, cselekszel nem egyenlő a teszel szóval, gondolj egy kicsit bele. A magyar nyelvben minden szónak NAGY ereje van…)

Birkamódon követed a tudatalattidba beívódott mintákat, amit felszedtél eddigi életed során.

 • Nézed a félelemgerjesztő híreket és természetesen félsz és aggódsz, mert más is így tesz, volt kitől tanulni.
 • Beoltatod magad, mert híres celebek hirdetik az igét. Mert félsz a haláltól, bezzeg kiskorodban még a szuritól féltél. Ösztönösen.
 • Jobb és főként drágább autót veszel, mint a szomszéd, mert az anyagi és mindenfajta egokövető versengést belédplántálták.
 • Zab.lod a gyógyszert, meg a műélelmiszereket, mert ezt látod a többiektől, ezt hirdetik a reklámokban születésed óta.
 • Berúgsz te is a bulikon, mert mindenki így tesz.

Nem akarsz kilógni a sorból. Inkább birkásodsz. Mindig a külvilágtól teszed magad függővé. Két dolog viszont biztos:

 • A birkásodásért nem Te vagy a felelős (a környezet)
 • Felnőttként csak Te tudsz változtatni rajta (nem a környezet)

Szeretnél, vagy akarsz?

   Most visszatérek az elején feltett „Mit szeretnék az új esztendőben?” kérdésre.

   A szeretnék azt jelenti, hogy mástól, másoktól teszed függővé magadat, az elért eredményt. Majd, ha a külső körülmények megengedik, akkor majd meglesz. Az akarom ellenben azt jelenti, hogy vállalod a felelősséget magadért, a tetteidért és az eredményeidért. (Szeretnél sokat keresni? Akkor jól elbújok. XD)

   A szeretnék egészséges lenni azt jelenti, hogy nem akarsz változtatni az eddigi megszokott életeden. Nem akarsz változtatni az étkezéseden, a mozgási szokásaidon, semmin. Gyorsan akarsz eredményt minden bajodra, a legkisebb erőfeszítés nélkül.

   Az egészséget nem a külvilág adja, legfeljebb segít. Csak magunk lehetünk egészségesek. Ha egészségtudatosak vagyunk, vagyis van bennünk felelősségvállalás, és megtanuljuk a megelőzést (prevenciót).

   A betegség nem ellenség, hanem egy figyelmeztetés, hogy valamit rosszul csínálsz/csínáltál a testeddel, a lelkeddel, vagy az elméddel. Az egészség nem tökéletességet jelent, csupán annyit, hogy nincs panaszod.

   Az egészséget akarni kell. Az akarat szüli azokat a tetteket, amik mások, mint amit eddig tettél. Ha változtatsz valamilyen szokásodon, akkor garantáltan változni fog az eredmény is. Ha a jó felé változtatsz, jobb dolgok történnek veled.

   Itt a vége…

   Általában ahány év alatt lettél beteg, annyi hónap kell a gyógyuláshoz. Ahhoz, hogy véglegesen gyógyultnak mondd magad (pl. daganatból), 7 év kell, mert 7 év alatt kicserélődik az összes sejted. Hét év hosszú idő, az akaraterőt fenn kell tartani addig. A nyugati „civilizált” ember azonban azonnali gyógyulást vár, mert nem akar változtatni az életmódján. Több tíz évnyi egészségtelenség után azonban ne várj csodát!

   Az akarom kimondásával a birkaság helyett vállalod a felelősséget saját magadért és így a megoldás is megjelenik. Ehhez az is hozzátartozhat, hogy fogadd el a testi és lelki segítséget másoktól. Az meg, hogy kitől fogadod el, bízd a megérzésedre (intuíciódra)!

   Ha a gyógyszerekben hiszel, tedd azt! Az is a te felelősséged. A végeredménnyel együtt. De ha rosszul sül el a dolog, ne másra mutogass! Mert a hit nem egyenlő az intuíciót megvalósító akarattal.

   Mi a Mézbarlangban a megelőzést részesítjük előnyben, de a különböző testi-lelki problémákkal hozzánk fordulóknak is tudunk segíteni.

   Ha már az évtervezésről szóltam az elején: ebben az évben sok újdonságot és meglepetést tervezünk, termékekben és szolgáltatásban is, hogy még jobban szolgáljuk küldetésünket. Ezekről folyamatosan küldöm híreinket.

   Bár ezt a blogbejegyzést Neked írtam, de ne vedd magadra! És ne higgy senkinek, csak gondolkozz el a leírtakon, és dönts belátásod és megérzésed szerint.

   Akarattal teli Egészséget és Boldogságot Kívánok 2023-ra!

   TJ – vezető mézkedvelő, fitoterapeuta-természetgyógyász


   Tetszett a cikk? Akkor kérd az ingyenes mézes-méhes híreket is!

   Szeretnél elsőként értesülni a legfrissebb mézes-méhes hírekről, akciókról és újdonságokról? Iratkozz fel a Mézbarlang hírlevelére:

   Árukereső.hu Árukereső.hu
   simplepay_hu