Méz-Blog

Nooooormális? (5)

2020.10.26 16:00
Trepinszki József
Nooooormális? (5)

A cikksorozat ötödik részét egy David Attenborough film ihlette

Megnéztem a legújabb David Attenborough filmet. Címe: Egy élet a bolygónkon. A nooooormálisokról* szól. (* a szó általam történő értelmezését lásd alul). Vagyis a „normális” emberi tevékenység által előidézett katasztrófahelyzetről. Mert maga az ember juttatta ide a Föld nevű bolygót, ahol tart. Olvasd tovább, ha kíváncsi vagy a folytatásra »

Nooooormális...? (5)

Nooooormális (1) | Nooooormális (2) | Nooooormális (3) Nooooormális (4) | Nooooormális (5)  | Nooooormális (6) | Nooooormális (7) | Nooooormális (8) | Nooooormális (9) Nooooormális (10) Nooooormális (11) | Nooooormális (12) | Nooooormális (13) | Nooooormális (14) | Nooooormális (15) | Nooooormális (16) | Nooooormális (17) | Nooooormális (18) Nooooormális (19)

#1 Az ember

Csernobili képekkel indul a film. Lakatlan, lepusztult, az enyészetnek átadott szellemváros. Emberi hiba okozta a katasztrófát még 1986-ban. Az emberi faj kihalását is emberek hibái okozhatják, errefelé tart a Föld. Ehhez minden nooooormális ember hozzájárul a maga módján. A kormányok, a multik és még sok egyéb befolyásos hatalmasság, valamint a média hathatós iránymutatásával.

  • 1937-es adatok: 66% vadon (megműveletlen, lakatlan vidék), 280 milliomod CO2 a levegőben
  • 2020-as adatok: 35% vadon, 415 milliomod CO2 a levegőben

Az adatokból tátható, hogy az ember elfoglalta a vadon közel felét. Pálma- és szójaültetvények, fakitermelés, a pénzéhes „civilizáció” terjeszkedése. A kevesebb növényzet és az ipari tevékenység környezetszennyezése miatt közel 50%-al nőtt a levegő széndioxid tartalma. Ezzel összefüggésben 1 C°-kal nőtt a Föld átlaghőmérséklete és az óceánok vízhőfoka. Ez mind a nooooormális és civilizált emberek ténykedésének köszönhetően.

#2 A növény- és állatvilág

A fentiekből következő beszűkült természetes élőhelyek és környezetszennyezés egyenes következménye többezer növény- és állatfaj kihalása, illetve a még létező fajok számának drasztikus csökkenése.

Ha így, ilyen nooooormális módon megy tovább (jósolja a híres természettudós), néhány évtized alatt „természetes úton” az összes beporzó is kipusztul, élükön a méhekkel. Innen meg csak néhány év és az emberiségnek is annyi. Akár Einstein mondta ezt, akár nem, akkor is. ☹

 

#3 A megoldás

Van megoldás! Az orrunk előtt volt eddig is, és most is. Mi is tehát a teendő?

  1. A biodiverzitás (biológiai sokféleség) növelése, tehát a természetes állapotok visszaállítása a fakivágások megszüntetésével és a kiirtott erdők visszatelepítésével.
  2. A Föld túlnépesedése az életszínvonal növelésével szerinte megállítható, beáll egy állandó szintre (Japánban pl. ebben az évezredben alig változott a népesség száma, hazánkban 1980 óta meg folyamatosan csökken).
  3. Fosszilis energia helyett nap, szél, víz és geotermikus energia használata.
  4. Az óceánok elővilágának védelme halászati korlátozásokkal és a vizek elsavasodásának megállítása a CO2 kibocsátás csökkentésével.
  5. A vadonból elvett termőterületek visszaadása, mint természetes élőhely.
  6. Kevesebb hús fogyasztása (a hús előállítása földterület és energiaigényes), helyette több növény, hal és egyéb vízben élő növény és állat.

Mindezek Attenborough szerint 100 év alatt vihetők végbe.

 

#4 Következtetés

Csernobillal indul a film és azzal is záródik. A kihalt város felett győzött a természet. Birtokba vette a területet a növényzet és az állatok. Néhol szinte dzsungel, benne kisebb-nagyobb épületekkel.

Ha így megy tovább, ez a sorsa a Föld nevű bolygónknak is. A természetnek tökmindegy, hogy él-e rajta ember, vagy nem. Sőt! Ha beledöglene mindenki a civilizáció ártalmaiba, akkor lenne csak igazán gyors a természet regenerálódása!

Már csak az a kérdés, hogy nélkülünk vagy velünk együtt él tovább a Föld. Akarunk-e valamit tenni, változtatni, vagy marad minden a nooooormális mederben, és vége az emberiségnek.

#5 És végül hol van ebben a Te „normáltalan” helyed

A természet a legnagyobb szövetségesünk és a legnagyobb motiválóerő. A világban egy faj csak akkor boldogul, és akkor érzi magát a legjobban, ha körülötte minden más is jól működik, és a környezete is rendben van. Így kellene legyen az emberi fajjal is. Legalábbis normálisan és nem nooooormálisan.

Gondoskodjunk a természetről és a természet is gondoskodik rólunk. Eljött az idő, amikor az emberi fajnak sem a saját növekedése kell legyen a legfontosabb, hanem olyan környezetet hozzon létre, ami egyensúlyban van a természettel. A Földön egyedül az emberi faj tudja elképzelni a jövőt. Te milyennek képzeled? Emberek nélkül vagy a családoddal együtt?

Legyél normáltalan, őrült, nem normális, különc! Garantálom, ha idáig eljutottál az olvasásban, már jó úton jársz, sőt meglehet már te sem vagy nooooormális. Legyünk együtt részei a természetnek! Tegyünk érte, hogy egyszer mi, őrültek legyünk a többség. És mi lehessünk a normálisak! Ígérem, akkor megszüntetem ezt a Nooooormális blogcikk-sorozatomat. De addig továbbra is fogyaszd a csodás kis méhecskék által előállított termékeket. Mint a természet testi-lelki gyógyítóit. Benne az emberrel.

 

 

A Jövő Legyen Veled!

TJ – vezető mézkedvelő


Tetszett a cikk? Akkor kérd az ingyenes mézes-méhes híreket is!

Szeretnél elsőként értesülni a legfrissebb mézes-méhes hírekről, akciókról és újdonságokról? Iratkozz fel a Mézbarlang hírlevelére:

Árukereső.hu Árukereső.hu
simplepay_hu