Méz-Blog

Nooooormális? (18)

2022.06.02 13:00
Trepinszki József
Nooooormális? (18)

Élsz, vagy működsz? Gondolatok a környezetvédelmi világnap apropóján

Június ötödike a Környezetvédelmi világnap. Ötven évvel ezelőtt ezen a napon kezdődött Stockholmban az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciája. E jeles nap célja széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegíteni az együtt gondolkodást és a közös cselekvést, terjeszteni a fenntartható fejlődés eszméjét. És szerintem még mást is. Hogy mire gondolok, az kiderül a cikksorozatom következő részéből »

Nooooormális...? (18)

Nooooormális (1) | Nooooormális (2) | Nooooormális (3) Nooooormális (4) | Nooooormális (5) Nooooormális (6) Nooooormális (7) Nooooormális (8) Nooooormális (9) Nooooormális (10) Nooooormális (11) Nooooormális (12) Nooooormális (13) | Nooooormális (14) | Nooooormális (15) | Nooooormális (16) Nooooormális (17) | Nooooormális (18) Nooooormális (19)

Élsz, vagy működsz?

Ez a kérdés elsőre egy kicsit furcsa lehet a számodra. A végén ennek általam történő „értelmezéséről” is olvashatsz. Aztán a magad verzióját is eldöntheted.

A környezetvédelmen sokan csak a természeti környezet megóvását értik. De ebbe beletartozik az egész bioszféra védelme is, benne az emberrel. Tehát az épített „mű” környezet is, beleértve a társadalmi, lakóhelyi, családi, munkahelyi környezetet is. Ráadásul a fizikai környezeten túl a „lelki” környezet is, beleértve a politikát és még a közölt híreket is.

A fenti meghatározásból következően még sohasem volt aktuálisabb az „élsz vagy működsz” kérdés, mint manapság. Két fő okból.

  1. A világ legtöbb nyereséget hozó üzletei (hadiipar, kőolajipar és társai, műélelmiszergyárak, gyógyszeripar) egyben a legnagyobb környezet- és emberpusztító iparágak is. Ehhez jön még a pénzvilág, mint a profitteremtést kiszolgáló és embert sanyargató rendszer.
  2. Az emberek befolyásolása, félelemben tartása, hazugságokkal tömése, félretájékoztatása (lásd média), egyszóval manipulálása még sohasem volt ilyen nagymértékű.

Van-e kiút?

Hitem szerint van.

Úgy tapasztalom, egyre többen „ébrednek fel”, és a főáramlatú hírek mellett vagy helyett egyre többen kíváncsiak az alternatív (a hivatalos fővonal által összeesküvés elméletnek mondott) hírekre, ami konkrét dokumentált tényeken, adatokon, tapasztalatokon alapul.

Természetvédelem

Fogalma nagyon egyszerű és egyértelmű, legalábbis annak kellene lennie. Két fő területe van.

  1. A természeti táj megőrzése, úgy, mint vizek, erdők, mezők, hegyek és minden, ami „magától” van jelen a Földön.
  2. Az élőlények (növény- és állatvilág), beleértve az életközösségeket, azok élőhelyének megőrzését.

Beszélhetünk továbbá a biodiverzitás (biológiai sokféleség) megőrzéséről is (pl. ide sorolható a méhek kipusztulásának megakadályozása is), a klímaváltozás megakadályozásáról, a bioszféra „védelméről”, a levegő és az óceánok szennyezéséről stb. Ezek már egy tágabb fogalommal is jelentősen összefüggenek, ami a pedig a környezetvédelem.

Környezetvédelem

A környezetvédelem a maga módján szintén nagyon egyszerű dolog. A természeti népeknél nincs is vele probléma. De aztán jött a modern civilizáció…

A civilizált társadalmat egyértelműen az anyagi javak, vagyis a pénz uralja, a pénz urai által irányítva. De mi is az a civilizáció? A kuszaságot az is jelzi, hogy erre sokféle meghatározás van érvényben. Mindenféle társadalmi fejlődést nevezhetnek civilizációs fejlődésnek. Ez a fejlődés az idő haladtával egyre inkább nem csak az ember, de a környezet pusztulásához is vezet. Az ember által. Vagyis az emberiség önmaga pusztítójává vált.

Ezt a környezetet kellene megvédenünk, vagyis a további pusztítást megelőznünk.

A környezetünk védelme pedig a magunk védelmével kezdődik!

Az első és a legfőbb dolog az egészség. Mitől leszel egészséges?

  • Ha ipari műélelem helyett kemikáliáktól, adalékoktól, szennyeződéstől mentes természetes élelmiszert eszel. Egyik legjobb ilyen természetes élelmiszer a méz, és az egyéb méhészeti termékek. (testi egészség)
  • Ha kerülöd a letaglózó és félelemkeltő híráradat olvasását és hallgatását a lelki nyugalmad érdekében. Tudvalévő, hogy a betegségek egyik melegágya a félelem és a stressz. (lelki egészség)
  • Ha (lehetőség szerint) kerülöd a gyógyszerfogyasztást, helyettük legtöbbször elegek a természetes (fűben-fában) orvosságok. Használd a gyógynövényeket (fitoterápia), az illóolajokat (aromaterápia) és méhtermékeket (apiterápia).

Mikor mondhatod, hogy véded nem csak az egészséged, hanem a közvetlen és tágabb környezeted is?

  • Ha ellenállsz a fogyasztói társadalom mindenféle felhalmozást ösztönző kihívásának és kerülöd a környezetszennyező és hamarosan a szemétben landoló termékek vásárlását, kezdve a műanyag csomagolású termékektől a nejlonzacskóban vásárolt zöldségen át a gyereknek vett műanyag játék géppisztolyig.
  • Ha…

Ilyen, ha kezdetű környezetvédő mondatokat szerintem Te is sokat ki tudsz mondani, hiszen a legapróbb dolog is számít. Sokan mondják, hogy ők nem tudják megváltoztatni a világot. Egyedül biztosan nem, de hidd el, nem vagy egyedül. Az emberek általában jók, de nehezen változtatnak gondolkodásmódjukon, mennek a tömeg után. Változtatás nélkül pedig marad a betegség az egészség helyett, a félelem a boldogság helyett, a „majdleszvalahogy” az akarom helyett, a gyűlölet a szeretet helyett, a „nemtudom” a megcsinálom helyett, a nassolok a „futokegykicsit” helyett, a vegyszeres a bio helyett stb.

Énvédelem

Ne várj MÁS eredményt, ha mindent mindig UGYANÚGY csinálsz.

Minden csakis rajtad múlik. Lefelé süllyedsz, vagy emelkedsz. Mindig. Mindenben. Stagnálás nincs.

Ember módjára gondolkodva boldogan élsz, vagy biorobotként működsz mindenféle mesterséges szerekkel életben tartva és irányíttatva magad.

Tehát élsz, vagy működsz. TIÉD a 100% felelősség.

(Utóirat: Így a végén le kell szögeznem: tisztában vagyok vele, hogy a Mézbarlang feliratkozói és vásárlói az „élni” pártján állnak a „működés” helyett. De a fejlődés azért nem állhat meg, van még feljebb is. Látva és tapasztalva az elmúlt években történteket, nem torpanhatunk meg, még jobban kell élnünk és élni hagynunk. A csodálatos Emberhez és a lenyűgözően szép Földhöz méltóan.)

 

Az Élet Legyen Veled!

TJ – vezető mézkedvelő, fitoterapeuta-természetgyógyász


Tetszett a cikk? Akkor kérd az ingyenes mézes-méhes híreket is!

Szeretnél elsőként értesülni a legfrissebb mézes-méhes hírekről, akciókról és újdonságokról? Iratkozz fel a Mézbarlang hírlevelére:

Árukereső.hu Árukereső.hu
simplepay_hu