Méz-Blog

Nooooormális? (14)

2021.10.27 13:00
Trepinszki József
Nooooormális? (14)

„Normáltalan” szomorúság

A szomorúság sokszor téma mostanában, így október vége felé meg különösen. Bár az ősi kelta Halloween ünnep begyűrűzése hazánkba adhat valamiféle jókedvet is Mindenszentek és a Halottak Napja előtt. A cikksorozat legújabb részéből megtudhatod, mit gondol ezekről a Vezető Mézkedvelő. Ne hagyd ki a tizennegyedik részt »

Nooooormális...? (14)

Nooooormális (1) | Nooooormális (2) | Nooooormális (3) Nooooormális (4) | Nooooormális (5) Nooooormális (6) Nooooormális (7) Nooooormális (8) Nooooormális (9) Nooooormális (10) Nooooormális (11) Nooooormális (12) Nooooormális (13) | Nooooormális (14) | Nooooormális (15) | Nooooormális (16)  | Nooooormális (17) | Nooooormális (18) Nooooormális (19)

Normáltalan szomorúság? Igen, mert ilyen is van. Nem az a baj, hogy megsiratjuk halottjainkat és ideig-óráig kívülről is látható szomorúság lesz úrra rajtunk. Hanem az, hogy ebben a szomorúságban sok-sok ember benne is marad. Sőt, a szomorúság az alap, függetlenül az éppen aktuális személyes eseményektől vagy a külső körülményektől.

Nézzünk néhány példát, mitől lehet valaki szomorú:

  • Sikertelen lett a vizsgám (félelem: hogy fogok így lediplomázni?)
  • Egyest hozott haza a gyerek (félelem: mi lesz ebből a gyerekből?)
  • Beteg vagyok (félelem: meg fogok halni)
  • Esik az eső (félelem: hogy fogok így strandolni?)
  • Hiába oltattam be magam, most is hordom a maszkot (félelem: elkapom a Covidot)

Ebből a néhány példából is látszik, hogy a szomorúság oka mindig visszavezethető a valamitől való félelemre. A mai időkben éppen ez van. Központosított tömeges félelemkeltés. Hamvas Béla író ezt több, mint fél évszázada örökérvényűen (? – remélem nem) megfogalmazta.

„A világ minden időben kedvezett az olyan gondolatoknak, amelyek rémületet keltenek. Az emberek, különösen a tömegek, szeretnek rettegni.”

Ezt a félelmet tartja fenn a tömegekben az irányított média. A félelem lehet valami elvesztése, vagy valami hiánya, amit kudarcként él meg valaki. Tehát ha valami nem sikerül, azt megélhetjük kudarcként, és félünk a jövőbeni ismételt bekövetkezésétől.

A szomorúak ebből következően kudarc-orientáltak. A jövőben élnek és a múlt boncolgatása közben hallgatnak a „jóakarókra”. Ezt még az egyik legrombolóbb közmondás is bele sulykolja az emberekbe: „Jobb félni, mint megijedni.” A folyamatos félelem egyértelműen rombolja a testet, a lelket, az egész embert. A rövid ideig tartó ijedtséggel ellentétben.

De a kudarcot felfoghatod a sikerhez vezető előrevivő tapasztalatnak is. A sikeres és boldog emberek mind ezt teszik.

Próbáld Te is ezt a felfogást követni. Ahogy Edison is mondta a tízezredik (!!!) rossz „villanykörte” kísérlete után: „Nem buktam el, csak találtam tízezer utat, ami nem járható.”

Ez a kulcs a szomorúság legyőzésére. Félre a szomorúsággal! Ehhez a Mézbarlang is hozzájárulhat, ha elolvasod Alapértékeinket. És ha még fogyasztasz valami endorfin termelést fokozó egészséges édességet is, senki sem állíthat meg a boldogságban… :)

Ha kíváncsi vagy az előzményekre, a Nooooormális cikksorozat első részét ide kattintva elolvashatod »Nooooormális cikksorozat második részét pedig itt nézheted meg » A harmadik Nooooormális blogcikkhez pedig kattints ide » A negyedik Nooooormális blogcikkhez pedig kattints ide » Az ötödik fejezetet itt olvashatod » A hatodik részt itt érheted el » A hetedik Nooooormális blogcikket itt találod » Kattints ide a nyolcadik részhez » Itt olvashatod a kilencedik epizódot » A Nooooormális 10 itt érhető el » A tizenegyedik Nooooormális cikkhez kattints ide » A 12. Nooooormális bejegyzésért kattints ide » Olvass bele a tizenharmadik fejezetbe » Íme a 15. Nooooormális cikk » Irány a 16. Nooooormális bejegyzés » A 17. Nooooormális blogcikket itt olvashatod » Ne hagyd ki az izgalmas 18. részt » Tovább a cikksorozat 19. részéhez »

Nooooormálisságban gazdag, mézédes szép napokat kívánok!

TJ – vezető mézkedvelő, fitoterapeuta-természetgyógyász


Tetszett a cikk? Akkor kérd az ingyenes mézes-méhes híreket is!

Szeretnél elsőként értesülni a legfrissebb mézes-méhes hírekről, akciókról és újdonságokról? Iratkozz fel a Mézbarlang hírlevelére:

Árukereső.hu Árukereső.hu
simplepay_hu