Méz-Blog

Nooooormális? (13)

2021.10.06 16:00
Trepinszki József
Nooooormális? (13)

Szegénységtudatossággal a Földünkért?

Az ENSZ október 17-ének a „Szegénység elleni küzdelem világnapja” titulust adta 1992-ben. De mit is jelent a szegénység? A mesterségesen meghatározott „létminimum” alatt élőket? Azokat, akiknek kevés a pénzük? Igen. A kinyilatkoztatás szerint azok a szegények, akiknek a testi létüket fenyegeti a pénzhiány. Nincs elég pénzük élelemre. De a szegénység még mást is jelent. Hogy szerintem mit, az kiderül a cikksorozat legújabb, 13. részéből »

Nooooormális...? (13)

Nooooormális (1) | Nooooormális (2) | Nooooormális (3) Nooooormális (4) | Nooooormális (5) Nooooormális (6) Nooooormális (7) Nooooormális (8) Nooooormális (9) Nooooormális (10) Nooooormális (11) Nooooormális (12) Nooooormális (13) | Nooooormális (14) | Nooooormális (15)  | Nooooormális (16)  | Nooooormális (17) | Nooooormális (18) Nooooormális (19)

Folytassuk a bevezetőben írtakat egy újabb kérdéssel: na de mi is a pénz? Egy befestékezett papírdarab? Egy fémérme? Nem. A pénz egy fogalom. És ehhez a fogalomhoz kötik sokan boldogságukat. A másik fele meg különböző tárgyakhoz és cselekvésekhez. Piros autóhoz, kertes házhoz, a legújabb harapottalmás telefonhoz, nyaralóhoz, világkörüli úthoz és a modern „gazdagságboldogság-bakancslistára” felírt dolgokhoz. Majd akkor boldog leszek, ha…

Aztán eljön a nagy HA, és rövidesen még nagyobb HA kell az újabb időleges boldogsághoz. Ezek szerint tárgyak és pénz nélkül lehetetlen a boldogság? „Szegény” ember nem lehet boldog?

A közgondolkodás szerint nem. Mert szegénységtudatosságban él az emberek döntő része. Ezt táplálja be az agyakba a szűkebb és tágabb társadalmi környezet. A szegénységtudatosság hatása, hogy az ember mindenütt hiányt, nehézséget és korlátokat lát és érez. Hagyja, hogy az adott környezet befolyásolja a gondolataidat. Úgy is mondhatjuk: a jelen eredményeink a múltbeli gondolkodásunk eredménye.

Máté evangéliumában ez áll: „Mert akinek van, annak adatik, és bővelkedik, de a kinek nincs, az is elvétetik tőle, amije van.” Nem jól van ez így, gondolhatod. Aki szegény, az még szegényebb lesz, aki gazdag, az pedig meg még gazdagabb? Hol itt az isteni igazság? Ha viszont úgy írom le, hogy a szegénységtudatos gondolkodásnak csak szegénység lehet a vége, a gazdagságtudatosságnak meg a gazdagság, akkor már érthetőbb lehet a helyzet. Ez az Univerzum egyik törvénye.

Ha a környezeted a szegénységtudatosságot plántálja beléd születésed óta, akkor csak saját magad elhatározásából, tudatos önfejlesztéssel változtathatsz rajta. Nehéz, semmi kétség, viszont megéri.

A szegénység témáról lehetne még hosszasan elmélkedni, én csak egy kicsi gondolatébresztőnek szántam ezt a (szerintem) mesterségesen fenntartott szegénységtudatosságot. Beszélhetnék ennek kapcsán még a pandémiás műbalhéról is, de ezt most kihagyom.

De mit is keres a címben a „Földünkért” szó? A Szegénység elleni küzdelem világnapja után három nappal, október 21-én lesz a Földünkért világnap, amelyet 1991-ben indítottak útjára a dalai láma szavaival:

„Olyan globális kérdések esetén, mint a Föld megőrzése, és igazából minden probléma kezelésekor, az emberi tudat kulcstényező. A külső környezet megváltozása érdekében először magunkban kell változtatni. A természeti erőforrások pusztítása a tudatlanságból, a Föld élőlényei iránt tanúsított tisztelet hiányából és a mohóságból származik. Először arra kell törekednünk, hogy ezeket a tudatállapotokat legyőzzük.”

Tehát az emberi gondolkodásnak kell megváltoznia ahhoz, hogy a Föld megmaradjon, mint az emberek élőhelye. Ahogyan a szegénység ellen is először a gondolkodásmódot kell megváltoztatni. Továbbmenve: szegénységtudatos negatív gondolkodással a Föld is pusztulásra van ítélve.

De valahol el kell kezdeni! Minden változás az első gondolattal, majd az első döntéssel kezdődik, végül a cselekedettel fejeződik be.

Micimackósan: gondolj, gondolj, gondolj! Aztán dönts és cselekedj! Néhány példa:

  • Mától minden este átgondolom a napomat, és hálát adok néhány dologért. (pl. hálás vagyok, hogy: a propolisztól elmúlt a fogfájásom, meglátogattam az unokámat, elmerengtem a madárfüttyös erdőben egy padon, az összes műanyagot elvittem a szelektív gyűjtőbe, pozitív visszajelzést kaptam a manukaméz gyulladásmegszüntető hatásáról, xy kisbabát vár a méhpempőnek köszönhetően, jólesett a reggeli meditáció, jól aludtam az éjjel a levendula illóolajtól stb.)
  • Ma rendet rakok az íróasztalomon
  • Holnap elviszem az összes gyógyszeremet egy patikai gyűjtőbe, amit fölöslegesen tárolok itthon, ráadásul soknak biztos le is járt a szavatossága
  • Bemegyek ma a Mézbarlangba, és tartok itthon folyamatosan néhány méhterméket, amit ott ajánlanak az én esetemre
  • Minden nap sétálok 20 percet a friss levegőn
  • Holnap elkezdem a jógát, reggelente 5 perccel
  • Ma beszerzek/megrendelek egy könyvet a pozitív attitűdről, elolvasom és elkezdem megvalósítani
  • Minden nap hallgatok legalább 15 perc önfejlesztő hanganyagot vagy nézek ilyen témájú videót

Van egyéb ötleted? Akkor rajta! Tudod, a JÓ DÖNTÉS halogatása a fejlődés halála. Meg az egészségé. Meg a boldogságé. Meg a Földé.

 

Nooooormálisságban gazdag, mézédes szép napokat kívánok!

TJ – vezető mézkedvelő, fitoterapeuta-természetgyógyász


Tetszett a cikk? Akkor kérd az ingyenes mézes-méhes híreket is!

Szeretnél elsőként értesülni a legfrissebb mézes-méhes hírekről, akciókról és újdonságokról? Iratkozz fel a Mézbarlang hírlevelére:

Árukereső.hu Árukereső.hu
simplepay_hu