Méz-Blog

Nooooormális? (17)

2022.03.17 15:00
Trepinszki József
Nooooormális? (17)

Boldog leszek, ha … avagy gondolatok a Boldogság világnapjáról

Van olyan, hogy Boldogság világnapja, március 20-án tartják. Apropónak pont jó erre a blogbejegyzésre. Gondolatébresztőnek is megfelelő. Másra nem. Mármint ez a világnap. Hogy miért? Elmondom ebben a blogcikkben »

Nooooormális...? (17)

Nooooormális (1) | Nooooormális (2) | Nooooormális (3) Nooooormális (4) | Nooooormális (5) Nooooormális (6) Nooooormális (7) Nooooormális (8) Nooooormális (9) Nooooormális (10) Nooooormális (11) Nooooormális (12) Nooooormális (13) | Nooooormális (14) | Nooooormális (15) | Nooooormális (16) | Nooooormális (17) | Nooooormális (18) Nooooormális (19)

Az ENSZ közgyűlése még 2012-ben hozott határozatot a boldogság nemzetközi világnapjáról. A határozatában többek között ez áll: „a boldogságkeresés az emberi lét egyik alapvető célja.” A boldogság érzése azonban sosem állandó – ám ez az emberi lét sajátos velejárója. Ugyanakkor minden nap tökéletes nap a boldog pillanatokra, nem csupán március huszadika, a boldogság "hivatalos" világnapja. De nézzük meg alaposabban, hogy mitől is leszel boldog, illetve, hogy mitől vagy boldog! Mert a kettő nem ugyanaz.

Mitől LESZEL boldog?

Nos, ahogyan azt fentebb olvashattad, az emberi lét célja a boldogság keresése – vallja az ENSZ, aki meghatározta ezt a világnapot tíz évvel ezelőtt. Szóval keresni kell a boldogságot? Mitől függ, hogy boldog vagy-e, vagy sem? A legtöbb válasz így kezdődik:

MAJD BOLDOG LESZEK, HA…

Ha lesz saját házam, ha lesz szép piros autóm, ha megnyerem a lottó főnyereményt, ha elutazok a Bahamákra, ha és ha és ha. Csupa „civilizált” anyagi feltételek. Anyagi javak és szerencse.

És mi lesz utána? Meddig tart a boldogságod? Egy órán át? Egy napig? Egy hónapig? Vagy akár egy évig? A boldogság ezen anyagi jóléthez kötött fogalma szerintem egyszerűen a civilizáltnak mondott, anyagi javakra épülő társadalom megtévesztő ideológiája.

 

Mitől VAGY boldog?

A boldogság nem más, mint egy belső érzés, egy pszichikai állapot. Nem függ az anyagi javaktól, a pénztől, a hatalomtól, a szerencsétől és a külső környezettől, eseményektől. Ha TE úgy akarod, bármikor boldog lehetsz. TE tudod irányítani belső élményeidet, amik meghatározzák, hogy hogyan érzed magad. Mindentől és mindenkitől függetlenül.

Azért lássuk be, hogy az ilyen fajta, belülről jövő boldogság elérését gondolkodásmódod és a berögződéseid alapvetően meghatározzák. Ha úgy döntesz, hogy akkor leszel boldog, ha ez meg az megtörténik, akkor igazad lesz, talán. De ne várj addig semmiféle boldogság-közeli érzést. Ha viszont azt gondolod, hogy MOST is boldog vagy, akkor is igazad lehet.

Amikor elmélyülsz valamilyen tevékenységben (pl. ahogy én a hétvégén a magaságyás-csinálásban), vagy hálát érzel valamilyen apróságért (pl. hallgatod a madarak trillázását az erdőben), vagy belegondolsz a gyermekeddel való találkozásba, akit több hónapja láttál „élőben” utoljára, vagy akár eszed a méhek termékeit és határozottan egészségesebbnek érzed magad, ez mind-mind lehet maga a boldogság.

(Egy saját vélemény az utolsó gondolathoz: minél egészségesebb vagy testileg és lelkileg, annál könnyebb elérni a vágyott boldogságot. Mert ugye mondanom sem kell, a legfőbb érték az egészség. A Mézbarlang ennek elérését segíti.)

Nehézség

A mai világban, a média embert próbáló megfélemlítő és rettegésben tartó híreit hallgatva, a stresszes munkahelyi környezetben, a panaszáradatot rád zúdító ismerőseidet hallgatva a boldogság érzése nehézségekbe ütközik. Ez manapság a nooooormális!

De ennek ellenére nem lehetetlen a változtatás. Tudod: csak addig tartanak lehetetlennek valamit az emberek, amíg valaki máshogy nem gondolja, és megcsinálja. És lássuk be, boldog emberek azért előfordulnak elég szép számmal. Ne légy noooormális!

Összegzésképp elmondhatjuk, a boldogság érzése csakis TŐLED függ. Legyen minden napod a boldogság napja. Úgyhogy a mai „jeles” nap dátumát meg sem írom… (ha akarod, nézz utána ????). Ez a fajta boldogság megközelítés nyilván a többség számára a nem-normális-kategória. Nekik a boldogtalanság a nooooormális.

Éppen ezért TE ne legyél az! Ne légy nooooormális!

 

A Boldog Egészség Legyen Veled!

TJ – vezető mézkedvelő, fitoterapeuta-természetgyógyász


Tetszett a cikk? Akkor kérd az ingyenes mézes-méhes híreket is!

Szeretnél elsőként értesülni a legfrissebb mézes-méhes hírekről, akciókról és újdonságokról? Iratkozz fel a Mézbarlang hírlevelére:

Árukereső.hu Árukereső.hu
simplepay_hu