Méz-Blog

Nooooormális? (8)

2021.03.09 11:00
Trepinszki József
Nooooormális? (8)

Aranyáron mérik a virágport…?

Március 10. Magyarországon a Beporzók Napja. A rovarokon (vad és háziméhek, lepkék, darazsak stb.) kívül a világ más részein vannak beporzó madarak és denevérek is. Ezen a napon a figyelem ezekre az élőlényekre irányul. Mert most még vannak beporzók. De mi fog történni velük, és hol lesznek 50 év múlva? Megtudod, ha ide kattintva elolvasod a Noooooormális cikksorozat ezen részét »

Nooooormális...? (8)

Nooooormális (1) | Nooooormális (2) | Nooooormális (3) Nooooormális (4) | Nooooormális (5) Nooooormális (6) Nooooormális (7) | Nooooormális (8)  Nooooormális (9) Nooooormális (10) Nooooormális (11) | Nooooormális (12) | Nooooormális (13) | Nooooormális (14) | Nooooormális (15) | Nooooormális (16) | Nooooormális (17) | Nooooormális (18) Nooooormális (19)

Beporzók napjainkban

Természetesen a legfőbb beporzók a méhek. Ezt tudja mindenki. És azt is tudják sokan, hogy a méhek veszélyben vannak, már ami a fennmaradásukat illeti. A legfőbb veszélyforrás az intenzíven vegyszereket használó mezőgazdaság. Másodsorban a területrabló civilizáció (?) mindenféle gazdasági haszonszerzés okán radikálisan csökkenti a természetes előhelyeket. És akkor még nem beszéltünk a sokféle környezetszennyező tevékenységről, technológiáról, mely kamikáze módon a saját „civilizált” pusztulását is előrevetíti. Jelen pillanatban tehát egy folyamatosan romló, a természetet, az emberi-állati-növényi környezetet tönkretevő világban élünk.

Virágpor napjainkban

A virágport CSAK a méhek gyűjtik. A mézzel együtt ez a legfőbb táplálékuk. Behordják a lépekbe, és szükségletük szerint fogyasztják, valamint télire elraktározzák. Amit a méhészek fondorlatos úton a mézzel és a többi méhtermékkel együtt elszednek tőlük, azt esszük mi. De a háziméhek csak ilyenek! Gyűjtenek folyamatosan, hogy legyen az embereknek is mit enni. Akár azt is mondhatnánk, hogy ez kész kizsákmányolás! De nem így van ám!  Miért? Mert a méhcsalád, mint a méhek csodálatos közössége, a méhészekkel együtt kiválóan tud együtt dolgozni. Mondhatni egymásra vannak utalva. A méhészek védik a méheket a betegségektől, kezelik őket, a méhek pedig „jutalmul” több mézet állítanak elő, és több virágport gyűjtenek.

   

  Virágpor embereknek, napjainkban

  A virágport tehát nem csak a méhek eszik, hanem az emberek is előszeretettel fogyasztják. Én azt szoktam mondani, hogy ez a legtermészetesebb multivitamin. Sőt! Annál több, mert regiment féle ásványianyag van benne, nem beszélve a legnagyobb részét kitevő természetes fehérjéről. Összességében egy valóságos élelmiszerkoncentrátum. A részletes leírásunk szerint a virágpor jóval több, mint egyszerű étrendkiegészítő. Nem véletlenül az egyik legjobban fogyó termékcsalád a Mézbarlangban. Aki megismeri, általában folyamatosan, vagy kúraszerűen fogyasztja. Főként így a tavasz közeledtével ad gyorsan érezhető felfrissülést, segíti a télen felgyülemlett mérgek kiürülését. Sőt, a virágpor az allergia megelőzésében is segíthet, ha időben elkezdi valaki fogyasztani. Ráadásul itt van ez a maszkos-karanténos-vakcinás-pandémiás őrület (nemrég még azt sem tudtuk jóformán, mit jelentenek ezek a szavak, nemhogy naponta rémisztgessenek velük). Maradjunk abban, hogy jobban hiszek a virágporban és méhek egyéb termékeiben, mint bármiféle ránk erőltetett „védő???intézkedésben”.

  Összességében biztos vagyok benne, hogy a szervezeted ellenállóképességének (vagyis szép szóval immunrendszered erősségének) egyik kulcsa lehet a virágpor.

   

  Napjaink egyik legaktuálisabb kérdése: mi lesz veled, virágpor?

  A bejegyzés címét olvasva valószínűleg benned is felmerült: mi a fenét jelenthet ez? Nagyon remélem, hogy csak egy pesszimista víziót. Merthogy:

  • Ha csökken a méhállomány, nyilván csökken a méhek által összegyűjtött virágpor mennyisége is
  • A méhek, mint beporzók helyettesítésére történnek ugyan elvetemült kísérletek, de a virágpor gyűjtése művi módon csak utópia
  • Aligha kell nagy gazdasági számítást végezni ahhoz, hogy kijelentsem: kevesebb virágpor egyenlő drágább virágpor; még kevesebb virágpor, még drágább ár
  • Végkövetkeztetés: ha nincs háziméh (mint legfőbb beporzó), nincs virágpor sem; nem beszélve a növények kétharmadáról, amikhez beporzók kellenek.

  Nézd ilyen szemmel is a Beporzók Napját…

   

  2050: Nagy szavak helyett egy pozitív jövőkép…

  2050. március 10, a Beporzók Napja. Magyarországon. A művi beporzás gondolatát már elvetették, mert egyre több a beporzó, köztük a méhek is. Továbbra is védem a természetet, ahogy csak tudom. Most is tartok saját méheket. Még mindig előszeretettel fogyasztom a virágport (és a többi méhterméket). És Te…?

   

   

  Az Egészség Legyen Veled!

  TJ – vezető mézkedvelő


  Tetszett a cikk? Akkor kérd az ingyenes mézes-méhes híreket is!

  Szeretnél elsőként értesülni a legfrissebb mézes-méhes hírekről, akciókról és újdonságokról? Iratkozz fel a Mézbarlang hírlevelére:

  simplepay_hu