Méz-Blog

Nooooormális? (16)

2022.02.04 10:00
Trepinszki József
Nooooormális? (16)

A betegségtudatosság világnapja

Nem akkor kell kutat ásni, amikor megszomjaztunk – tartja a kínai közmondás. Ez nagyon illik az emberek betegségekkel kapcsolatos nézetére is. Az emberek döntő többsége csak akkor foglalkozik az egészséggel, amikor már nincs, vagyis amikor már beteg. Olvass többet a témáról a Nooooormális cikksorozat következő fejezetében »

Nooooormális...? (16)

Nooooormális (1) | Nooooormális (2) | Nooooormális (3) Nooooormális (4) | Nooooormális (5) Nooooormális (6) Nooooormális (7) Nooooormális (8) Nooooormális (9) Nooooormális (10) Nooooormális (11) Nooooormális (12) Nooooormális (13) | Nooooormális (14) | Nooooormális (15) | Nooooormális (16) | Nooooormális (17) | Nooooormális (18) Nooooormális (19)

Tény, hogy az emberek erősen betegségtudatosan élnek. Ennek a mostani témának az apropója, hogy néhány nap múlva, február 11-én lesz a Betegek világnapja. Ez az ünnep (sok egyébbel együtt) nekem egyáltalán nem tetszik. A kép alatti részben azt is elárulom, miért.

A szenvedés megértése

„Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését.” – fogalmazta meg II. János Pál pápa az általa kezdeményezett világnap magyarázataként.

A szenvedéshez hasonló szavak a szinonimaszótár szerint: fájdalom, gyötrelem, gyötrődés, kínlódás, kín, megpróbáltatás, kínszenvedés, tortúra, agónia, sínylődés, kálvária, nehézség, hányattatás. Vagyis a betegségek alatt az emberek ezeket élik meg. Szerintetek ezeket a szavakat mind (a szenvedéssel az élén) meg kell élnie egy betegnek? Vagy a családtagjának, ismerősének? És akkor mi van a sajnálkozáson kívül? Meggyógyul a beteg és utána egész életében egészséges lesz?

A filozofikus gondolkodás és a sajnálkozás helyett elsősorban a betegeket gyógyítóknak (nevezhetjük őket akár orvosnak, természetgyógyásznak, segítőnek, hozzáértőnek stb.) kell tisztában lenniük a szenvedés (betegség) okával és gyógymódjával, és legjobb tudása szerint segíteni a gyógyulásában.

A betegség az elsődleges

A betegségtudatosok szerint bizony a kór mindennél előrevalóbb. Mert a betegséggel foglalkoznak az egészség helyett. Az egészség nem téma. A betegség igen. Hallgattál már párbeszédeket orvosi váróban? Csupa pozitív dolgokat hallottál? Vagy csupa negatívakat, egymás betegségére rálicitálókat. Sajnálj engem jobban, én betegebb vagyok, jobban szenvedek, megérdemlem a sajnálatot!

Furcsa módon a beteg emberek szeretnek folyamatosan betegek lenni, folyamatosan gyógyszereket szedni és folyamatosan panaszkodni, sajnáltatni magukat. Megértésre vágynak a szenvedéseikben. Ők örülnek a betegek napjának. Vagyis örülnének, ha tudnák, hogy van ilyen.

Akkor mi van az Egészséggel? Egészség csak volt. Elment. Visszajön? Úgy hébe-hóba meglátogat, de nem marad sokáig. Betegség egyedül marad.

Nem marasztalja. Nem is tudja, mivel lehetne maradásra bírni. Kínálgatja gyógyszerekkel. Nem él vele. Megkínálja mindenféle nasival, kólával, nagyipari kajákkal, műételekkel. Ideig-óráig néha marad, de aztán sokáig vissza se néz. Azért van néhány egészségtudatos Szabály, amire Egészség is fogékony. Ezekkel a Szabályokkal szívesen él együtt Egészség is. Ilyenekkel marasztalja:

  • Mindenféle üdítők, cukros löttyök helyett forrásvízzel, tisztított vízzel vagy gyógyteával kínálja.
  • A legjobb tudása szerint vegyszermentes zöldségeket és gyümölcsöket tesz az asztalra, adalékmentes élelmiszer alapanyagokat vásárol és ezekből készít ételeket.
  • Tudja, hogy a talaj már nem a régi, a benne termett zöldség-gyümölcs kevesebb hasznos alkotórészt tartalmaz, ezért keresi a „szuperélelmiszereket” és a megfelelő minőségű természetes étrendkiegészítőket, aminek Egészség nagyon örül. Főként, amikor előkerülnek a méhtermékek is, úgymint a cukor helyett a méz, még teába is. Egészség nagyon szereti az időszakos gyógykúrákat is, együtt szoktak méhpempő és virágpor kúrát is tartani.
  • Nagyüzemben gyártott húsok és húskészítmények helyett piaci árusoktól, magángazdáktól vesz kapirgálós, legeltetős, tápmentes állatoktól származó húsokat és abból finomított étolaj, margarin és ízfokozók nélkül elkészített csodás ételekkel kínálja.
  • Együtt mozognak, kirándulnak, szaunáznak.

Meg még sok hasonlót tesz az egészségtudatos Szabály. Egészség pedig szereti az ilyen Szabályokat.

Végül, de nem utoljára

Sokszor írtam már a betegségmegelőzés fontosságáról és még ezután is fogok. Ha csak eggyel több ember olvassa mindig ezeket az írásaimat, már akkor is megérte. De „szerencsére” ettől jóval nagyobb ütemben nő követőink és olvasóink száma, egyre több méz- és egészségkedvelőhöz jutnak el üzeneteink. Rajta, add tovább Te is ismerőseidnek!

 

 

Nooooormálisságban gazdag, mézédes szép napokat kívánok!

TJ – vezető mézkedvelő, fitoterapeuta-természetgyógyász


Tetszett a cikk? Akkor kérd az ingyenes mézes-méhes híreket is!

Szeretnél elsőként értesülni a legfrissebb mézes-méhes hírekről, akciókról és újdonságokról? Iratkozz fel a Mézbarlang hírlevelére:

simplepay_hu