Gyakran ismételt kérdések 2.

A méz hizlal? Azt is hallottam, hogy hizlal, meg azt is, hogy nem. Mi az igazság?

 

Félreinformáltság helyett a beszéljenek a tények!

 

A méz nem hizlalhat, mert

  • a benne lévő gyümölcs és szőlőcukor csak extrém esetben alakul át zsírrá! A gyümölcscukor a májban glikogénként raktározódik el, a szőlőcukor pedig az izmokban gyorsan elég, nincs ideje zsírrá alakulni, mert nem tudunk a mézből sokat enni. Ezért a sportolok is szívesen esznek mézet, szőlőcukrot. Ráadásul a méz aktívabb életvitelre, mozgásra serkent, ami szintén az elhízás ellen hat.

   A félreértés abból adódik, hogy kalóriatartalma megközelíti a cukorét. A mézé 326kcal/100g,  a kristáycukoré 400 kcal/100g. Tehát mint már egyszer írtam, de nem lehet mégegyszer leírni: az a kis mennyiség nem alakul át zsírra, mert gyorsan felszívódik a szervezetbe! Tehát nem lesz belőle háj, toka, úszógumi! A cukortól viszont igen, mert abból töménytelen mennyiséget fogyasztanak (akik fogyasztanak) és sokkal lassabban szívódik fel a méznél!
  • nem tudunk belőle olyan sokat enni, hogy hizlaljon. Mert megtelünk tőle. És nem bírunk mást sem nagyon enni, mert gyorsan felszívódik és energiát ad. Elmúlik az éhségünk és mást sem tudunk enni. A napi 2-3 kiskanál méztől nem lehetne hízni akkor sem, ha - mint a cukor -  zsírrá alakulna.

   Tudja mennyi cukrot fogyaszt a magyar nép? Kb. 40 kg-ot évente, a csecsemőket is beleértve. Az napi 10-15 deka. Átlagban. Ha levonjuk a kévés cukrot fogyasztókat, akkor finomított cukorból 20-30 deka a napi átlag. Az hetente  2 kg cukor. Persze ennek nagy részét rejtett módon a megvásárolt élelmiszerekből. Amik még fokozzák is az evési-ivási ingert. Kóla, sütemény, nasi...

   Mézből mennyit fogyaszt  a magyar? 
   Az átlagos éves mézfogyasztásunk  0,5 kg/év,  vagyis  napi 1,4g!!!!!!! (0,0015 kg) Lehetne ennyi bármitől is hízni?  Egy mézevő” mézkedvelő? Napi 2-3 kávéskanállal. Ez az egészséges mézevés napi adagja. Ez heti 15 deka mézet jelent. Ami nem alakul át zsírra, ha  a fene fenét eszik ,akkor sem!


   Persze mindez csak akkor igaz, ha a cukor helyett esszük a mézet és nem a cukor mellé fogyasztunk még egy kevés mézet is. Mert akkor mi sem tudjuk mitől hízunk. És akár a mézre is foghatjuk.

 

Tehát a méz nem hizlal, csak amit mellé eszunk-iszunk!

(Írta:Trepinszki József, vezető mézkedvelő, mezbarlang.hu)Vissza a GYakran Ismételt Kérdésekhez >>> 

simplepay_hu