Gyakran ismételt kérdések 3.

Virágpor allergiások ehetnek mézet?

 

Erre nem lehet egyből igennel vagy nemmel válaszolni.

Viszont nagy általánosságban elmondható, hogy igen!
Lássuk részletesebben:

  • Aki allergiás valamilyen virágporra, nem biztos, hogy arra is allergiás, ami a mézben van.

   A Connecticuti Egyetem kutatói is végeztek vizsgálatokat a méz és a virágpor allergia kapcsolatáról és felhívják a figyelmet: a szezonális allergiákért elsősorban a szél által sodort pollenek (virágporok) felelősek, nem pedig a rovarok által továbbítottak. Egy biztos, hogy ki kell próbálni, hogy melyik méz milyen hatással van a virágpor allergiásokra.

   A legjellemzőbb allergén növények (parlagfű, üröm, libatop, utifű, lórum, pázsitfű, platán, kőris, nyír, éger, mogyoró) virágpora csak elvétve fordulhat elő mézekben. Ha valaki pl. a juharra vagy a nyírre allergiás, azért ne feltétlen kezdje a mézevést a juharmézzel vagy az ezüstfűz mézzel.

   Egyébként ha valaki allergiás valamire, nem biztos hogy a belőle készült mézre is allergiás! Más a hatásmechanizmusa a levegőből a tüdőbe beszívott és a mézzel együtt a gyomorba jutó virágpornak. Ezért lehet az is, hogy a méhek által gyűjtött virágport is fogyaszthat az egyébként allergiás egyén! Meg virágporos mézet is!
    
  • Ha valaki tart a méz allergizáló hatásától, először fogyasszon olyan mézeket, amikben nincs vagy nagyon kevés a virágpor. Ilyenek a selyemfű (selyemkóró, vaddohány) méz, az édesharmat méz, az erdei méz, a fenyőméz, valamint az olajretek méz.

   Sokmindenre lehetünk allergiásak, még akár a mézre is (ami mondjuk elég ritka). Az is lehet, hogy nem is tudjuk magunkról, hogy allergiásak vagyunk valamira. Ha valamilyen allergiás jelet tapasztalunk, jobb, ha kiderítjük mitől származik. Csak egy rutinvizsgálat az egész.
    
  • Elsőre sok allergiás óvatos a mézzel. Sőt! Egyszerűen rá sem lehet őt beszélni a mézevésre. Pedig mi történhet? Mit veszíthet, ha mézet eszik? Ha a tünetek előjönnek, mint ahogy általában mézevés nélkül is előjönnek, beveszi a szokásos szerét. És kész!

   Viszont mit nyerhet a mézevéssel? Erről könyvet lehet írni (írtak is sokan) , nem csak egy rövidke cikket... Most elég legyen annyi, hogy a méz egy egészséges betegség megelőző és gyógyító természetes táplálék. A cukor kiváltásának legegészségesebb módja. Kivéve, ha cukorbeteg (bár kevés méz akkor is fogyasztható!) és bizonyítottan allergiás a mézekre...
    
  • Olvasni olyanokat is, hogy a méz gyógyítja a virágpor allergiát. Ez nem bizonyított! De már volt rá példa, hogy az adott lakókörnyezetben előknél az erről a környékről gyűjtött mézet rendszeresen fogyasztva következő években nem jöttek elő a tünetek.

 

Tehát kellő elővigyázatossággal, a hozzáértők tanácsait megfogadva a virágpor allergiások is elkezdhetik a mézevést. Egy kisérletet megér mindenkinek, aki fogékony a saját egészségére! És ha már elkezdték és semmi bajuk nincs tőle, bátran fogyasszák!

(Írta:Trepinszki József, vezető mézkedvelő, mezbarlang.hu)Vissza a GYakran Ismételt Kérdésekhez >>>

  

simplepay_hu