Méz-Blog

Mi a különbség az MGO és az UMF jelölésű manukaméz között?

2018.10.05 21:00
Trepinszki József
Mi a különbség az MGO és az UMF jelölésű manukaméz között?

Manuka jelölésekről érthetően

Sokszor még rendszeres manukaméz fogyasztók sincsenek tisztában, hogy mi az az UMF meg MGO a manukamézes csomagoláson. Nem is csoda! Hiszen elkezd valaki valamilyen manukamézet fogyasztani, jó, sőt kiváló tapasztalatai vannak, ezután is ezt veszi. Miért kéne tudni, hogy UMF vagy MGO, meg hogy mit jelent? - gondolhatjuk. De azért vannak, akik egy kicsit tájékozottabbak akarnak lenni manukaméz-jelölés-ügyben. Egyszerű, érthető és fontos dolgokat írtam Neked. Olvasd el »

Mi a csuda az az UMF és MGO?

manuka

Ebben a cikkben segítséget kívánok Neked nyújtani abban, hogy könnyen eligazodhass a manuka mézek világában. Amolyan gyorstalpaló-manukából. Arról, hogy mi is a manuka már többször írtam, a webshopban is részletezem, sőt vásárlóink véleményeit is csokorba szedtem.


Címszavakban ismétlésképpen:

  • Immunerősítő;
  • betegség-megelőző és –elűző; 
  • legjobb természetes gyulladás csökkentő;
  • antibiotikum helyettesítő;
  • sebkezelő.


Fontos leszögezni, hogy a Manuka mézek Új-Zélandról származnak, és a manuka fa, amelyről gyűjtik nem is él meg másol, kivéve Ausztrália nagyon kis területén. A manuka méz eredetiségét, és erősségét nemzetközileg elismert bevizsgálási szabványok védik. És el is érkeztünk a témához, amelyet sokszor kérdeztetek tőlünk.

 

Mi az UMF és mi az MGO?


Röviden: mindkettő egy minőségi megfelelés jelölése. Tehát ez önmagában garancia arra, hogy bevizsgált mézet fogsz a kezedben, ha az üvegen fel van tüntetve valamelyik jelölés.

Emellett viszont van egy hasonlóan fontos jelölés, mégpedig az UMF vagy MGO mögött álló szám! Ez határozza meg a manuka méz hatásosságát, erősségét. Ez fog segíteni Neked a döntésben, hogy melyikre van szükséged.A jelölésekről:


Az UMF, eredeti nevén Unique Manuka Factor, mely a méz antibakteriális összetevőit vizsgálja. (Ezt egyébként Dr.Peter Molan egyetemi professzornak köszönhetjük, amely a méz non-peroxid összetevőit vizsgálva, rájött erre az egyedülálló hatásra.)


Az MGO jelölés a méz Metilglioxál tartalmát vizsgálja, amely a gyulladáscsökkentésért felelős hatóanyag a mézben. Az MGO teszt alapján a mézen szereplő MGO jelzés utáni szám azt jelenti, hogy a méz metilglioxál tartalma annyi mg/kg. (tehát az MGO300+ az 300 mg/ kg metilglioxál tartalmat jelent.)


Mindkét jelölésre igaz, hogy minél magasabb az UMF vagy MGO utáni szám annál erősebb hatású a méz.


A kétféle jelölés egymással megfeleltethető, ez a grafikon mutatja a vizsgálati eredményeket. Az átlag, amely alapján számítják az átváltást, a pontok közötti vonal. Fordítva is felsorolom a legjellemzőbb MGO jelölések UMF megfelelősségét:

  • MGO100           UMF6
  • MGO250           UMF10
  • MGO300           UMF11
  • MGO400           UMF13
  • MGO550           UMF16
  • MGO600           UMF17
  • MGO800           UMF20

 

Miért különböző erősségűek a manukamézek?


Alapvetően a  manuka méz semmilyen hatását és fizikai tulajdonságát (íz, illat, szín, álag) illetően nincs különbség csupán attól, hogy UMF vagy MGO jelzéssel látták el. Ez a termelő (csúnya szóval: gyártó) döntése, hogy melyik vizsgálatnak veti alá. Vagy aláveti-e egyáltalán.

Ugyanazon jelölésű manukaméznek mindig ugyanolyan hatással kell rendelkezni.

A manukaméz erőssége függ:

  • a virágzási szezon alatti időjárástól
  • mikor gyűjtik a nektárt a virágokról a méhek, a virágzási szezon elején, közepén vagy végén
  • milyen talajon terem a manukafa vagy manukabokor
  • milyen egyéb virágról gyűjtenek a méhek a manukavirágzás idejénSokan kérdezik:


Miért más a különböző gyártótól származó manukaméz állaga? Azt le kell szögezni, hogy minden manukaméz gyorsan kristályosodik. 


Vannak gyártók, akik krémesítik a manukamézet. Ezeket a gyerekek általában jobban szeretik, mert nagyon kellemesen lágyan krémes. Ilyenek a hazánkban legrégebb óta jelen lévő Manuka Health és a csak a Mézbarlang által forgalmazozz Apihealth termékcsalád.


A szintén csak a Mézbarlang által importált manukaméz a Bee-Fit. Ezek a manukamézek kevésbé krémesek, keményebben kristályosak, de hatásukban ugyanolyan jók. Ezt a vásárlói visszajelzések is alátámasztják. A gyerekek ezt is szeretik, ha ezt adják nekik először, akkor mindenképpen. A krémesebb manukamézről viszont néha nehéz elérni, hogy ezt a "keményebbet" fogyasszák. Az ára viszont "kellemesebb"... (...ha valakinél ez számít.)


Az összes manukamézünket itt találod.


Ha kérdésed merül fel, vagy még mindig bizonytalan vagy, hogy melyiket válaszd, szívesen segítünk! Írj emailt (ugyfelszolgálat@mezbarlang.hu) vagy hívj fel minket (+36-70-948-9940).

 

Az Egészség Legyen Veled!
TJ - vezető mézkedvelő

Árukereső.hu Árukereső.hu
simplepay_hu